Antioxidants reduce the negative effects of free
radicals that formed in normal physiological conditions and causes lipid
peroxidation, protein and DNA damage, death of the cells and cause of some
diseases. Therefore, a balance should be crucial between oxidants and
antioxidants for quality and healthy life. In this case, nutritional antioxidants
are very important. Milk is very important for balanced nutrition. The aim of
the current research is to evaluate the comparison the total antioxidant
capacity (TAC) of milk from different animal species.
In this study, three different milk samples obtained
from different animal species including goats, cows and sheeps were collected
from 10 different animals for each species. Determination of acidity, fat, dry matter and density measurement was
performed s. Subsequently plasma was gained from milk samples for total
antioxidant capacity measurement of milk. TAC of the samples was measured by
using commercially available kits with ELISA technique.
While sheep’s milk has the most lipid, dry matter,
lactic acid contents, cow’s milk has the lowest density (p<0,05). On the
other hand sheep’s milk has the lowest TAC.
TAC of the milk is changable with animal species and
lactic acid, fat ,dry matter inside the milk.
Antioksidanlar,
insanlarda normal fizyolojik durumlarda oluşan, lipid peroksidasyonuna, protein
ve DNA hasarına, hücrelerin ölümüne ve bazı hastalıkların oluşumuna sebep olan
serbest radikallerin olumsuz etkilerini azaltırlar. Bu nedenle sağlıklı,
kaliteli bir yaşam için antioksidanlar ve oksidanlar arasında bir denge olması
gerekir. Bu noktada gıdalardaki antioksidanlar önem arz etmektedir. Bu
çalışmada, dengeli beslenmede önemli bir yeri olan sütün farklı hayvan
türlerine göre içerdikleri total antioksidan kapasitelerinin araştırılması
amaçlanmıştır.
Çalışma
da koyun, keçi ve inek olmak üzere üç farklı hayvan türünden elde edilen sütler
kullanılmıştır. Her bir tür için 10 farklı hayvandan süt numunesi toplanmıştır.
Süt numunelerinin asitlik tayini, yağ tayini, kuru madde tayini ve dansite
ölçümü yapılmıştır. Daha sonra sütlerin total antioksidan kapasitesi ölçümleri
için plazmaları kazanılmış, ticari kit kullanılarak ELISA yöntemi ile total
antioksidan kapasite ölçümleri yapılmıştır.
Kuru
madde, laktik asit ve yağ miktarı en yüksek olan sütün koyun sütü (p<0,05)
olduğu, dansitesi en düşük olan sütün ise inek sütü olduğu görülmüştür
(p<0,05). TAC’ı en düşük olan süt ise koyun sütü olarak bulunmuştur.
(p<0,05).
Buna
göre sütlerin total antioksidan
kapasitesi, elde edildiği hayvanın türüne ve sütün içerdiği laktik asit, yağ ve
kuru madde miktarına göre farklılık gösterebilir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Health Care Administration |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | December 30, 2018 |
Submission Date | December 10, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 3 Issue: 2 |