Sürdürülebilirlik, gelecek nesillerin kullanacağı kaynakların korunarak mevcut kaynakların ihtiyaçları karşılayacak şekilde gerekli oranda kullanılmasıdır. Dünya üzerindeki mevcut besin üretim sistemleri sürdürülebilirlik kavramına uygun olmayıp, mevcut kaynakları tüketerek sera gazı emisyonunu dolayısıyla küresel ısınma yükünü artırmaya neden olmaktadır. Batı tarzı beslenme modelinin benimsenmesi sonucu artmış hayvansal besin tüketimi, çevresel etkileri negatif yönde etkilemektedir. Hayvansal besin tüketiminin en fazla olduğu gruplardan olan sporcuların da besin seçimleri son dönemlerde sürdürülebilirlik açısından değerlendirilmektedir. Performans kaybı yaşamamak ve daha iyi performansa sahip olmak isteyen sporcuların beslenme örüntüleri, önerilenden daha fazla hayvansal kaynaklı protein içermektedir. Bunun yanı sıra günümüzde dondurulmuş, konserve ve paketli yiyeceklerin tüketiminde artış, üretim süreçlerindeki faaliyetler ve atık oluşumu sera gazı emisyonunu artırmaktadır. Sporcuların diyetinde önemli yer tutan proteinin bitkisel kaynaklardan alınması, fleksiteryan beslenme modelinin benimsenmesi, besin israfından kaçınılması ve paketli yiyecek ve içecek tüketiminin azaltılarak atık yönetimine katkıda bulunulması sürdürülebilir beslenme modeline katkıda bulunabilir.
Anahtar Kelimeler: sporcu, spor beslenmesi, sürdürülebilirlik, sürdürülebilir beslenme
Sustainability is the use of existing resources at the required rate to meet the needs by protecting the resources that will be used by future generations. Existing food production systems in the world are not suitable for the concept of sustainability and cause an increase in greenhouse gas emissions and thus the burden of global warming by consuming existing resources. The increased consumption of animal food as a result of the adoption of the Western-style diet affects the environmental effects negatively. The food choices of athletes, who are among the groups with the highest animal food consumption, have been evaluated in terms of sustainability recently. Athletes who have high performance and want to maintain their standards, follow a nutritional pattern comprising of much more animal-based protein than recommended in general. In addition, the increase in the consumption of frozen, canned and packaged foods, production processes and waste generation related to packaged products increase greenhouse gas emissions. Taking protein, which has an important place in the diet of athletes, from plant sources, adopting a flexitarian nutrition model, avoiding food waste, and contributing to waste management by reducing the consumption of packaged food and beverages can contribute to a sustainable nutrition model.
Keywords: : athlete, sports nutrition, sustainability, sustainable nutrition
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Sports Medicine |
Journal Section | Derleme Makaleleri |
Authors | |
Early Pub Date | August 1, 2022 |
Publication Date | August 31, 2022 |
Acceptance Date | July 30, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 Volume: 4 Issue: 1 |
Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.