Research Article
BibTex RIS Cite

Relationship Between Distribution Received Daily Nutrients and Risk of Metabolic Syndrome in University Students: The Case of Bayburt University

Year 2023, Volume: 7 Issue: 3, 231 - 239, 31.12.2023
https://doi.org/10.25048/tudod.1356915

Abstract

Aim: The study aims to and risk to examine the relationship between risk levels metabolic syndrome levels with daily received feeding
and determine metabolic syndrome risk levels students studying at Faculty of Health Science of Bayburt University.
Material and Methods: Research data was collected in person between December 2022 and February 2023. Students who agreed to
participate in the study were given a 24-hour food consumption record after completing the data collection and Metabolic Syndrome
Research Form. They were asked to record the food consumed retrospectively, and these processes were conducted in 15-20 minutes.
The data obtained from the nutrition record forms were evaluated using the Nutrition Information System (BeBİS 9.0) program. Results: It was detected that the average risk of metabolic syndrome among university students was 6.26±2.03 and was in the risk group
medium and high of 82.9%. When comparing the risk of metabolic syndrome with the information introductory students, The metabolic
syndrome risk of students in the 26-30 year group was significantly higher than that of students in the year groups 21-25 (p<0,001). No
significant difference was found between students’ metabolic syndrome risk levels and gender, department, grade, smoking, alcohol,
physical activity and presence of chronic diseases (p>0.05). When the metabolic syndrome risk levels of the students were compared
according to their energy and main nutrient intakes, it was found that there was a statistically significant difference between total energy
intake (p<0.001), water intake (p<0.001), total fat (p<0.001), carbohydrate (p<0.001), fibre (p=0.020) and polyunsaturated fat (p<0.001),
while no significant difference was found according to protein and alcohol (fruit, vegetable, fermented products) consumption (p>0.05).
Conclusion: As a result of this study, it was concluded that the risk of metabolic syndrome among university students and that they
should be careful, especially regarding energy intake.

Project Number

1919B012205520

References

  • 1. Tune JD, Goodwill AG, Sassoon DJ, Mather KJ. Cardiovascular consequences of metabolic syndrome. Transl. Res. 2017;183:57–70.
  • 2. Lear SA, Gasevic D. Ethnicity and metabolic syndrome: implications for assessment, management and prevention. Nutrients. 2019;12(1):15.
  • 3. Kassi E, Pervanidou P, Kaltsas G, Chrousos G. Metabolic syndrome: definitions and controversies. BMC Medicine. 2011;9:1-13.
  • 4. Nadeau KJ, Maahs DM, Daniels SR, Eckel RH. Childhood obesity and cardiovascular disease: links and prevention strategies. Nat. Rev. Cardiol. 2011;8(9):513-525.

Üniversite Öğrencilerinde Günlük Alınan Besin Öğeleri Dağılımının ve Metabolik Sendrom Riskinin Belirlenmesi: Bayburt Üniversitesi Örneği

Year 2023, Volume: 7 Issue: 3, 231 - 239, 31.12.2023
https://doi.org/10.25048/tudod.1356915

Abstract

Amaç: Bu çalışma, Bayburt Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi’nde öğrenim gören öğrencilerin günlük alınan ana besin öğeleri
dağılımının ve metabolik sendrom riskinin belirlenmesi amacıyla gerçekleştirildi.
Gereç ve Yöntemler: Araştırma verileri Aralık 2022-Şubat 2023 tarihleri arasında yüz yüze toplandı. Çalışmaya katılmayı kabul eden
öğrencilere “veri toplama formu” ve “Metabolik Sendrom Araştırma Formu” doldurtulduktan sonra 24 saatlik besin tüketim kaydı
verildi. Geriye dönük olarak tüketilen besinlerini kaydetmeleri istendi ve bu işlemler toplamda 15-20 dakika arasında bitirildi. Beslenme
kayıt formları ile elde edilen veriler, “Beslenme Bilgi Sistemi (BeBİS 9.0) programı” kullanılarak değerlendirildi.
Bulgular: Üniversite öğrencilerinin metabolik sendrom risk ortalamasının 6,26±2,03 olduğu, %82,9’unun orta ve yüksek risk grubunda
olduğu belirlenmiştir. Öğrencilerin tanıtıcı bilgileriyle metabolik sendrom riski karşılaştırıldığında; 26-30 yıl (9.57±2.99), grubunda
olan öğrencilerin metabolik sendrom riskinin 15-20 yıl (6.10±2.20) ile 21-25 yıl (6.20±1.73) gruplarında yer alan öğrencilerden anlamlı
olarak yüksek bulundu (p<0,001). Öğrencilerin metabolik sendrom risk düzeyleri ile cinsiyet, bölüm, sınıf, sigara, alkol, fiziksel aktivite
ve kronik hastalık varlığı değişenleri arasında anlamlı farklılık bulunmadı (p>0,05). Öğrencilerin metabolik sendrom risk düzeyleri
enerji ve ana besin öğeleri alımlarına göre karşılaştırıldığında; alınan toplam enerji (p<0,001), tüketilen su (p=0,010), toplam yağ
(p<0,001), karbonhidrat (p<0,001), lif (p=0,020) ve çoklu doymamış yağ (p<0,001) ile aralarındaki istatistiksel anlamlı fark olduğu
bulunurken, protein ve alkol (meyve, sebze, fermante ürünler) tüketimine göre anlamlı fark bulunmadı (p>0,05).
Sonuç: Bu çalışmada üniversite öğrencilerinin önemli bir kısmının (%82,9) metabolik sendrom riski taşıdığı, özellikle enerji alımı konusunda
dikkatli olunması gerektiği sonucuna ulaşıldı

Ethical Statement

Çalışmanın yapılması ile ilgili araştırmanın yapıldığı üniversiteden etik kurul onayı (25/11/2022 tarih ve 240-12 sayılı) ve kurum izni alındı. Araştırmaya katılan öğrencilere Helsinki Deklarasyonuna uygun olarak çalışma hakkında bilgi verildi ve Bilgilendirilmiş Olur Formu için onamları alınarak, gönüllü öğrenciler dahil edildi.

Supporting Institution

TUBİTAK 2209A kapsamında destek maddi destek almıştır.

Project Number

1919B012205520

Thanks

Katılım gösteren öğrencilere teşekkür ederim.

References

  • 1. Tune JD, Goodwill AG, Sassoon DJ, Mather KJ. Cardiovascular consequences of metabolic syndrome. Transl. Res. 2017;183:57–70.
  • 2. Lear SA, Gasevic D. Ethnicity and metabolic syndrome: implications for assessment, management and prevention. Nutrients. 2019;12(1):15.
  • 3. Kassi E, Pervanidou P, Kaltsas G, Chrousos G. Metabolic syndrome: definitions and controversies. BMC Medicine. 2011;9:1-13.
  • 4. Nadeau KJ, Maahs DM, Daniels SR, Eckel RH. Childhood obesity and cardiovascular disease: links and prevention strategies. Nat. Rev. Cardiol. 2011;8(9):513-525.
There are 4 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Nutritional Science
Journal Section Research Article
Authors

Zahide Akeren 0000-0003-0127-8357

Oncagül Kaya This is me 0009-0008-0668-0867

Project Number 1919B012205520
Publication Date December 31, 2023
Acceptance Date December 3, 2023
Published in Issue Year 2023 Volume: 7 Issue: 3

Cite

APA Akeren, Z., & Kaya, O. (2023). Üniversite Öğrencilerinde Günlük Alınan Besin Öğeleri Dağılımının ve Metabolik Sendrom Riskinin Belirlenmesi: Bayburt Üniversitesi Örneği. Türkiye Diyabet Ve Obezite Dergisi, 7(3), 231-239. https://doi.org/10.25048/tudod.1356915
AMA Akeren Z, Kaya O. Üniversite Öğrencilerinde Günlük Alınan Besin Öğeleri Dağılımının ve Metabolik Sendrom Riskinin Belirlenmesi: Bayburt Üniversitesi Örneği. Turk J Diab Obes. December 2023;7(3):231-239. doi:10.25048/tudod.1356915
Chicago Akeren, Zahide, and Oncagül Kaya. “Üniversite Öğrencilerinde Günlük Alınan Besin Öğeleri Dağılımının Ve Metabolik Sendrom Riskinin Belirlenmesi: Bayburt Üniversitesi Örneği”. Türkiye Diyabet Ve Obezite Dergisi 7, no. 3 (December 2023): 231-39. https://doi.org/10.25048/tudod.1356915.
EndNote Akeren Z, Kaya O (December 1, 2023) Üniversite Öğrencilerinde Günlük Alınan Besin Öğeleri Dağılımının ve Metabolik Sendrom Riskinin Belirlenmesi: Bayburt Üniversitesi Örneği. Türkiye Diyabet ve Obezite Dergisi 7 3 231–239.
IEEE Z. Akeren and O. Kaya, “Üniversite Öğrencilerinde Günlük Alınan Besin Öğeleri Dağılımının ve Metabolik Sendrom Riskinin Belirlenmesi: Bayburt Üniversitesi Örneği”, Turk J Diab Obes, vol. 7, no. 3, pp. 231–239, 2023, doi: 10.25048/tudod.1356915.
ISNAD Akeren, Zahide - Kaya, Oncagül. “Üniversite Öğrencilerinde Günlük Alınan Besin Öğeleri Dağılımının Ve Metabolik Sendrom Riskinin Belirlenmesi: Bayburt Üniversitesi Örneği”. Türkiye Diyabet ve Obezite Dergisi 7/3 (December 2023), 231-239. https://doi.org/10.25048/tudod.1356915.
JAMA Akeren Z, Kaya O. Üniversite Öğrencilerinde Günlük Alınan Besin Öğeleri Dağılımının ve Metabolik Sendrom Riskinin Belirlenmesi: Bayburt Üniversitesi Örneği. Turk J Diab Obes. 2023;7:231–239.
MLA Akeren, Zahide and Oncagül Kaya. “Üniversite Öğrencilerinde Günlük Alınan Besin Öğeleri Dağılımının Ve Metabolik Sendrom Riskinin Belirlenmesi: Bayburt Üniversitesi Örneği”. Türkiye Diyabet Ve Obezite Dergisi, vol. 7, no. 3, 2023, pp. 231-9, doi:10.25048/tudod.1356915.
Vancouver Akeren Z, Kaya O. Üniversite Öğrencilerinde Günlük Alınan Besin Öğeleri Dağılımının ve Metabolik Sendrom Riskinin Belirlenmesi: Bayburt Üniversitesi Örneği. Turk J Diab Obes. 2023;7(3):231-9.

Turkish Journal of Diabetes and Obesity (Turk J Diab Obes) is a scientific publication of Zonguldak Bulent Ecevit University Obesity and Diabetes Research and Application Center.

This is a refereed journal, which is published in printed and electronic forms. It aims at achieving free knowledge to the related national and international organizations and individuals.

This journal is published annually three times (in April, August and December).

The publication language of the journal is Turkish and English.