Volume: 3 Issue: 2, 6/30/23

Year: 2023

The Journal of International Relations and Politics (ULIPOD); It aims to contribute to the literature by preparing non-profit, free, accessible, double-blind peer-reviewed studies in the fields of International Relations and Political Science, which are in the public interest. In addition to original articles in the field, book and article reviews are also published in our journal.

The Journal of International Relations and Politics (ULIPOD); In line with the determined purpose, it publishes articles, book reviews and book reviews on subjects falling within the scope of international relations, international politics, political history, international law, terrorism and security studies, regional studies, migration studies, diplomacy, political economy, foreign policy and political science.

Uluslararası İlişkiler ve Politika Dergisi Yazım Kuralları


Makaledeki Başlıklar

Makalenin hem Türkçe hem İngilizce başlığı olmalıdır. Başlık, Times New Roman yazı biçiminde, 12 punto, 1 satır aralığı ve ortalı olarak büyük harflerle yazılmalıdır. İlk önce Türkçe başlık ardından İngilizce başlık yazılmalıdır. Makaledeki iç başlıklar, ilk harfleri büyük ve kalın olarak sola dayalı şekilde numaralandırılarak yazılmalıdır. Alt başlıklar ise sistematik biçimde numaralandırılmalıdır. Özet, Abstract, Giriş ve Sonuç başlığı ise numaralandırılmadan yazılmalıdır.



Yazar(lar)ın Bilgileri

Hakem süreci tamamlandığında makale yazarı, önce makalenin başlık formatına uygun olarak Türkçe ve İngilizce başlığını yazmalıdır. Daha sonra başlığın bir satır altına gelecek şekilde yazar(lar)ın adı ve soyadı, Times New Roman, 11 punto, ortalı şekilde yazılmalıdır. Yazar(lar)ın unvanı, görev yeri, e-posta adresi, ORCID numarası dipnot olarak (10 punto/Times New Roman) verilmelidir. Diğer açıklamalar için yapılan dipnotlar metin içinde ve sayfa altında numaralandırılarak verilmelidir.




TÜRKÇE BAŞLIK

İNGİLİZCE BAŞLIK

Yazar 1* Yazar 2**







-----------------------------------------------

* Prof. Dr., Üniversitesi, Fakültesi, Bölümü, mail adresi, ORCID: https://orcid.org/0000-0000....

** Dr., Üniversitesi, Fakültesi, Bölümü, mail adresi, ORCID: https://orcid.org/0000-0000....








Öz/Abstract

Yazarın isminden sonra makalenin kapsamını ve özgünlüğünü ifade eden (en fazla 250 kelime) Türkçe ve İngilizce özet bulunmalıdır. Her iki özetin altında metnin kapsamını ifade eden 3-5 arası anahtar kelime yer almalıdır. “Öz, Abstract ve Anahtar Kelimeler” baş harfleri büyük, kalın, 10 punto/Times New Roman ve tek satır aralığı ile paragraf boşluğu bırakılmadan yazılmalıdır.


Yazı Biçimi ve Sayfa Düzeni

MS Word dosyası olarak hazırlanan çalışmalarda Times New Roman yazı tipi kullanılmalıdır. Ana metin kısmı 12 punto ve 1 satır aralıklı; dipnotlar 10 punto ve 1 satır aralıklı iki yana yaslı olarak yazılmalıdır. Yazılar, öz ve kaynakça hariç 10.000 (on bin) kelimeyi geçmemelidir.

A4 boyutunda üstten 2,5 cm, alttan 2,8 cm, sağdan 1,5 cm ve soldan 2 cm boşluk bırakılarak satır sonu tirelemesiz yazılmalıdır. Sayfa numaraları ilk sayfa hariç tüm sayfalarda alt sağ köşede belirtilmelidir.

Metin içindeki alt başlıklar ile paragraflar arasındaki aralık; önce: 6nk ve sonra: 6nk olmalı ve ilk satır (Başlık ve Paragraf Başı Dâhil) 1,25 cm soldan başlamalıdır.

Bölümler

Giriş bölümünde yazının hipotezi ve kapsamı üzerinde durulmalıdır. Gelişme bölümünde ise giriş bölümünü ara ve alt başlıklarla veri, görüş, yorum ve tartışmalarla desteklenmelidir. Sonuç bölümünde ise makalede ulaşılan sonuçlar, önerilerle desteklenerek açıklanmalıdır.


Tablo, Şekil ve Görsel

Şekil, resim, grafik ve tablolar numaralandırılmalıdır. Şekil, resim ve grafik adları altında; tablo adı tablonun üzerinde yer almalıdır. Şekil, resim, grafik ve tablo içerisindeki yazı ve rakamlar 10 punto yazılmalıdır.

Grafiklerinin Windows MS Word’de açılabilir olması, grafik ve tabloların numaralandırılması gerekmektedir. Tablolar, figürler, resimler ve çizelgeler derginin sayfasına uygun boyutta olmalıdır. Eğer gerekiyorsa daha küçük puntolarla ve tek satır aralığıyla da yazılabilirler. Fotoğraflar .jpeg formatında ve yeterli boyutlarda ve metin içinde ilgili yerlerde olmalıdır.


Alıntı ve Referanslar

Metindeki doğrudan alıntılar tırnak içinde ve italik olarak yazılmalıdır. Blok alıntılarda ise sağ ve soldan 1 cm içerde başlanmalı; tek satır aralığı kullanılarak 10 punto, italik ve tırnak içerisinde yazılmalıdır.

Tek yazarlı bir esere atıf yapılıyorsa metnin uygun yerine parantez açılarak yazarın soyadı, eserin yayın tarihi ve alıntının sayfa numarası belirtilmelidir.

Kitap ve Makale

Tek Yazarlı:

Soyadı, A. (Yılı). Kitabın İsmi, Basım Yeri: Yayın Evi. Soyadı, A. (Yılı). “Makalenin Başlığı”, Yayımlandığı Dergi, Cilt/Volume No (Sayı/Issue), sayfa aralığı.

Örnek;

Kaynakça

Akbaş, Z. (2011). Irak Sorununun Uluslararası Boyutu ve Türkiye, Ankara: Barış Kitap.

Akbaş, Z. (2015). “Türkiye’nin Fırat ve Dicle Sınıraşan Sularından Kaynaklanan Güvenlik Sorunu ve Çatışma Riski”, Bilig, Sayı:72, ss. 93-116.

Gönderme

(Akbaş, 2011: 34).

İki yazarlı bir çalışma için her göndermede iki yazarın soyadı da yer almalıdır:

Akbaş, Z. ve Cumbul, Ş. F. (2021). Sınıraşan Su Sorunu ve Güvenlik Olgusu Ortadoğu Örneği, Bursa: Ekin Yayınevi.

(Akbaş ve Cumbul, 2021: 81).

Üç veya daha fazla yazarlı çalışmalarda gönderme yaparken birinci yazarın soyadı yazıldıktan sonra vd. kısaltması kullanılmalıdır. Kaynakçada ise ilk üç yazar açıkça yer almalı, sonraki yazarlar için ise vd. kısaltması kullanılmalıdır:

Akbaş, Z., Babahanoğlu, V. ve Çaylı, Ş. (2016). “Kapitalist Küreselleşmenin Ortadoğu’da Sosyo-Ekonomik ve Politik Alana Etkileri: İstikrar ve Kalkınma İçin Fırsat Mı Tehdit Mi?”, Düzce Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Cilt:6, Sayı:2, ss. 86-108.

(Akbaş vd., 2016: 105).

Editörlü Kitapta Bölüm

Yazarın Soyadı, A. (Yıl). "Bölümün Adı", Kitabın Adı, Editörün A. Soyadı (Ed.), Baskı Sayısı, Basım Yeri: Yayın Evi.

Örnek;
Babahanoğlu, V. (2023). "Uluslararası İlişkilerde Realist Teoriler ve Güvenlik", Güvenlik, Çatışma ve Terör: Olgusal ve Teorik İncelemeler, Z. Akbaş (Ed.), 1. Basım, Bursa: Dora Yayınevi.

Yayımlanmış veya Yayımlanmamış Yüksek Lisans/Doktora Tezi

(Soyadı, Yılı: Syf).

Soyadı, A. (Yılı). Tez Başlığı, Yayınlanmamış Doktora/Yüksek Lisans Tezi, Üniversitesi, Enstitüsü, İli.

İnternet Kaynaklı Alıntılarda

Metin içi göndermelerde eğer yazar biliniyorsa; parantez içerisinde (Soyadı, Yılı) gösterilmeli ve kaynakça kısmında internet adresi ve adrese erişim tarihi belirtilmelidir. Yazar bilinmiyorsa internet adresinin/kurumun ismi ve yayım yılı belirtilmelidir.

Örnek: Yazar Biliniyorsa, (Akbaş, 2021). Yazar Bilinmiyorsa, (ULİPOD, 2021).

Kaynakçası: Akbaş, Z. (2021). “Arap Baharı ve Ortadoğu’da Yeni Denklemler”, ULİPOD, https://ulipod.com/?mod=sayfabilgi&sayfa_alias=Dergi%20Hakk%C4%B1nda, (Erişim Tarihi: 28.10.2021).

ULİPOD (2021). “Arap Baharı ve Ortadoğu’da Yeni Denklemler”, ULİPOD, https://ulipod.com/?mod=sayfabilgi&sayfa_alias=Dergi%20Hakk%C4%B1nda, (Erişim Tarihi: 28.10.2021).

Kaynakça

Kaynakça bölümü makale metninin sonunda bulunmalı ve 10 punto/Times New Roman biçiminde iki yana yaslı olarak yazılmalıdır. Sadece gönderme yapılan kaynaklara yer verilmeli ve yazar soyadına göre alfabetik sıralanmalıdır. Bir yazarın birden fazla eseri var ise sıralamada yayın tarihi dikkate alınmalıdır. Yazarın aynı yılda yayımlanan birden fazla eseri var ise kaynaklar a, b, c şeklinde kodlanarak sıralamaya konmalıdır.

Bazı bilgileri bulunmayan kaynaklarda ilgili yere “yayın yeri yok, yayıncı yok, tarihsiz” şeklinde ifadeler eklenmelidir.

Scientific Research Ethics
Scientific methods are used in obtaining data, analyzing, interpreting, and reaching the results. Unscientific results cannot be shown as research results.
While conducting the research, it is necessary to adhere to national and international agreements and to obtain permission from competent authorities.
The data obtained in the studies should be used to the extent and in the form allowed by the authorities. It should be essential that the data that should not be submitted remain confidential.
Researchers are obliged to report any adverse situations that may arise as a result of the research to the relevant persons and institutions. Every researcher has the right not to participate in the research due to these adverse situations that may occur.

Publication Ethics
Persons who have not contributed to the study during the scientific research and writing phase should not be shown as authors.
Author (s) should avoid situations such as irresponsible authorship, piracy, multilingual publishing, split publishing, biased source, biased publication, and human-animal ethics, which are stated as unethical behavior.
The author (s) should act in accordance with the citation system specified in the journal at the writing stage of the candidate article.
Unpublished or not presented studies should not be cited as references.
All or part of any work cannot be published without permission or giving reference (plagiarism).
The author (s) should indicate the financial sources of the study if any.

Referee Ethics
Referee (s); must be experts in the fields that the candidate article addresses. He is obliged to make his criticism objectively and clearly. He should not act in line with his own personal interests/views, and if necessary, he should not accept to be a referee. During the refereeing process, considering that the texts are personal, they should not be shared with third parties. They should not transfer information for their own studies from the article in the refereeing process and should not seek any academic/personal benefits. Candidate articles that will be rejected should be given clear and detailed justifications. The journal should also take into account the rules of scientific research and publication ethics.

Editorial Ethics
Editor (s) is obliged to appoint at least two referees appropriate to the subject of the candidate article. It should ensure the communication between the referee (s) and the responsible author, taking into account the blind review process. It should maintain its relations in a transparent and objective manner without discrimination between any author and referee. They should not use their position for their own personal and academic interests. Candidate articles for RET should give clear and detailed justifications. Scientific research, publication, and referee ethics should also be taken into account.

No fee is charged from the author or institution under any name.

27230                     Licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

27232 

27418Studies submitted to our journal are scanned by Turnitin.