Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

The Circulation Scenario for Disabled People “The Sample of Konya Kent Plaza Shopping Mall”

Yıl 2016, Cilt: 32 Sayı: 2, 0 - 0, 01.09.2016

Öz

 The quality of urban life is increasing when all individuals are benefiting from the all opportunities and interact with all these opportunities commensurably. In owing of the fact that individuals be marginalized as disabled or not, all opportunities of urban life could have not benefit by all individuals. Each healthy people might be a disabled candidate, considering that being disabled is not actually in anyone's hands. Disabled people whose right of usage are put under protection by law could access by oneself all common spaces as much as there is the right of usage of common spaces by healthy people. Because in universal designs, right of access of equitable use is ignore and all designs for which disabled people are not considered transform problem spaces, disabled people have some new problems.  In this case, built environment or spaces could be only accessible, which is not enough, they are to be accessible quite easily for disabled users as other users. In this case, the selected sample of this study that is Konya Kent Plaza Shopping Mall is one of the prestige construction of Konya is examined for creating new perspective in the interest of the solution of access problems of public spaces as shopping malls for disabled people in terms of that circulation scenario has planned for disabled people according to questionnaire and national and global disable design standards.

Kaynakça

  • Referans1

Engelliler için Dolaşım Senaryosu “Konya Kent Plaza AVM Örneği”

Yıl 2016, Cilt: 32 Sayı: 2, 0 - 0, 01.09.2016

Öz

Kentsel yaşam kalitesi, kentin sunduklarına bütün bireylerin eşit şekilde katılıp etkileşime girmeyle artmaktadır. Bireylerin arasında engelli veya engelsiz diye ayrım yapılarak ötekileştirilmesi, bütün bireylerin kentten eşit oranda faydalan(a)mamasına neden olmaktadır. Aslında engelli olmak kimsenin elinde olmadığı düşünüldüğünde, sağlıklı insan birer engelli adayı olduğu öngörüsü ortaya çıkmaktadır. Bununla birlikte, sağlıklı bireylerin ortak alanları kullanma hakkı kadar engellilerin de tek başlarına bu alanlara erişebilme özgürlükleri yasalarla koruma altına alınmıştır. Çünkü erişim hakkının evrensel tasarımlarda tüm bireylere yönelik kapsayıcılığının göz ardı edilerek, engelli bireyleri dikkate almadan yapılan tüm tasarımların, sorunlu mekânlara dönüşerek erişim ve kullanımda engellilere yeni problem alanları oluşturduğu görülmektedir. Bu kapsamda yapılaşan alanların/mekânların sadece erişilebilir olması yeterli görülmeyip, en az diğer kullanıcıların olduğu kadar kolay erişimin-kullanımı sağlanması gerekmektedir. Doğal mekânlarda da, yapılaşan yapay mekânlarda da engelli bireyler düşünülmeli ve engelli bireylerin de toplumun diğer bireyleri gibi eşit oranda yararlanacağı genel kapsayıcı mekânlar tasarlanması sağlanmalıdır. Bu kapsamda bir prestij yapısı olarak yapılan Konya Kent Plaza Avm’nin örneklem alan olarak seçildiği araştırmanın anket sorgulamaları ve ulusal–uluslararası engelli tasarım ölçütlerinin birada ele alınmasına dayanan yöntem kurgusu kapsamında alternatif dolaşım senaryoları bağlamında engelli bireylerin kentsel mekândaki erişilebilirlik–erişebilirlik odaklı sorunlarının çözümüne alışveriş merkezleri örneğinde farklı bir bakış açısı sunacağı düşünülmektedir.

Kaynakça

  • Referans1
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Konular Mühendislik
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Yavuz Arat Bu kişi benim

Gevher Sayar Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Eylül 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 32 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Arat, Y., & Sayar, G. (2016). Engelliler için Dolaşım Senaryosu “Konya Kent Plaza AVM Örneği”. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi, 32(2).
AMA Arat Y, Sayar G. Engelliler için Dolaşım Senaryosu “Konya Kent Plaza AVM Örneği”. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi. Eylül 2016;32(2).
Chicago Arat, Yavuz, ve Gevher Sayar. “Engelliler için Dolaşım Senaryosu ‘Konya Kent Plaza AVM Örneği’”. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi 32, sy. 2 (Eylül 2016).
EndNote Arat Y, Sayar G (01 Eylül 2016) Engelliler için Dolaşım Senaryosu “Konya Kent Plaza AVM Örneği”. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi 32 2
IEEE Y. Arat ve G. Sayar, “Engelliler için Dolaşım Senaryosu ‘Konya Kent Plaza AVM Örneği’”, Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi, c. 32, sy. 2, 2016.
ISNAD Arat, Yavuz - Sayar, Gevher. “Engelliler için Dolaşım Senaryosu ‘Konya Kent Plaza AVM Örneği’”. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi 32/2 (Eylül 2016).
JAMA Arat Y, Sayar G. Engelliler için Dolaşım Senaryosu “Konya Kent Plaza AVM Örneği”. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi. 2016;32.
MLA Arat, Yavuz ve Gevher Sayar. “Engelliler için Dolaşım Senaryosu ‘Konya Kent Plaza AVM Örneği’”. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi, c. 32, sy. 2, 2016.
Vancouver Arat Y, Sayar G. Engelliler için Dolaşım Senaryosu “Konya Kent Plaza AVM Örneği”. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi. 2016;32(2).

✯ Etik kurul izni gerektiren, tüm bilim dallarında yapılan araştırmalar için etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir.
✯ Etik kurul izni gerektiren araştırmalarda, izinle ilgili bilgilere (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde, ayrıca makalenin ilk/son sayfalarından birinde; olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye makalede yer verilmelidir.
✯ Dergi web sayfasında, makalelerde Araştırma ve Yayın Etiğine uyulduğuna dair ifadeye yer verilmelidir.
✯ Dergi web sayfasında, hakem, yazar ve editör için ayrı başlıklar altında etik kurallarla ilgili bilgi verilmelidir.
✯ Dergide ve/veya web sayfasında, ulusal ve uluslararası standartlara atıf yaparak, dergide ve/veya web sayfasında etik ilkeler ayrı başlık altında belirtilmelidir. Örneğin; dergilere gönderilen bilimsel yazılarda, ICMJE (International Committee of Medical Journal Editors) tavsiyeleri ile COPE (Committee on Publication Ethics)’un Editör ve Yazarlar için Uluslararası Standartları dikkate alınmalıdır.
✯ Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine riayet edilmesi gerekmektedir.