Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Etsiz Çiğ Köftelerde Patojen Candida spp. Varlığının Tespiti

Yıl 2017, Cilt: 28 Sayı: 1, 46 - 50, 15.06.2017
https://doi.org/10.35864/evmd.530101

Öz






 Çiğ köfte, pişirilmeden tüketilen geleneksel hazır bir gıdadır. Artan tüketici taleplerinin karşılanabilmesi için endüstriyel üretimi yoğunluk kazanmış olan çiğ köfte, halk sağlığının korunması amacıyla çiğ et ilavesi olmadan üretilmektedir. Hammadde kalitesi, muhafaza koşulları, personel hijyeni ve ısıl işlem görmeden tüketilmesi gibi nedenler, çiğ köfteleri gıda hijyeni bakımından riskli hale getirmektedir. Bu çalışmada, 100 adet etsiz çiğ köfte örneği patojen Candida spp. varlığı yönünden analiz edildi. Etsiz çiğ köfte örneklerinin %10’unda Candida albicans, %2’sinde C. albicans ve C. krusei ile %2’sinde ise C.albicans, C. tropicalis ve C. krusei olmak üzere üç farklı tür ile kontaminasyon tespit edildi. Gıda örneklerinin mikrobiyolojik incelemesinde toplam maya ve küf sayısı ile birlikte patojen mayaların varlığına yönelik analizlerin de yapılması toplum sağlığı açısından yararlı olacağı sonucuna varılmıştır.

Kaynakça

  • 1. Anonim, (2012). Tüketime Hazır Etsiz Çiğ Köfte Standardı. TSE K 144. TSE, Ankara. 2. Arslan A, Güven A, Saltan S, Patır B, (1992). Elazığ’da tüketime sunulan çiğ köftelerin mikrobiyolojik kalitesi. FÜ Sağlık Bil Derg. 6, 13. 3. Bacteriological Analytical Manuel, (2001). Chapter 18 Yeasts, Molds and Mycotoxins.https://www.fda.gov/food/ foodscienceresearch/laboratorymethods/ucm071435.htm. Erişim tarihi: 14.04.2017 4. Bitar D, Lortholary O, Le Strat Y, Nicolau J, Coignard B, Tattevin P, Che D, Dromer F, (2014). Populationbased analysis of invasive fungal infections, France, 2001-2010. Emerg Infect Dis. 20, 1149-1155. 5. Buck JD, (1978). Comparison of an in situ and in vitro survival of Candida albicans in seawater. Microb Ecol. 4, 291- 302. 6. Buck JD, Bubucis PM, (1978). Filter procedure for enumeration of Candida albicans in natural waters. Appl Environ Microbiol. 35, 237-242. 7. Cerit İ, Deniz G, Yüleci T, Ergün BE, Aygün MG, Karaduman İ, Can C, Demirkol O, (2014). Sakarya İlinde Satışa Sunulan Etsiz Çiğ Köftelerin Fiziko-Kimyasal Özelliklerinin ve Monosodyum Glutamat İçeriğinin Belirlenmesi. Gıda Teknolojileri Elektronik Dergisi. 9(3), 10-17. 8. Cooper BH, Margarita SH, (1985). Yeast of medical importance. Balows A, Hausler WJ, Hermann KL, Isenberg HD, Shadomy HJ. eds. Manual of Clinical Microbiology. American Society for Microbiology, Washington, DC. p.526-41, 9. Çetin O, Bingöl EB, Akkaya H, (2008). The Microbiological, Serological and Parasitological Quality of Cig Kofte (Raw Meatball) and Its Lettuce Marketed in Istanbul. Polish J Environ Stud. 17, 701-706. 10. Delikanlı B, Sönmez B, Özdemir Y, (2014). Bursa Merkezinde Tüketime Sunulan Etsiz Çiğ Köftelerin Mikrobiyolojik Kalitesi. Harran Üniv Vet Fak Derg. 3(1), 13-17. 11. Dixon DM, Fromtling RA (1995). Morphology, taxonomy, and classifition of the fungi. Murray PR, Baron EJ, Pfaller MA. eds. Manual of Clinical Microbiology. 6th ed. Washington, DC. p.699-708. 12. Gieraltowski L, Julian E, Pringle J, Macdonald K, Quilliam D, Marsden-Haug N, (2013). Nationwide outbreak of Salmonella Montevideo infections associated with contaminated imported black and red pepper: warehouse membership cards provide critical clues to identify the source. Epidemiol Infect. 141(6), 1244–52. 13. Hampikyan H, Bingol EB, Colak H, Aydin A, (2009). The evaluation of microbiological profile of some spices used in Turkish meat industry. J Food Agric Environ. 7(3/4), 111–15. 14. Koburger JA, Marth EH, (1984). Yeasts and Moulds. Speck ML. ed. Compendium of Methods for the Examination of Foods A.P.H.A. Washington D.C. p.197–202 15. Konemann WE, Allen SD, Janda MW, (1997). Color Atlas and Textbook of Diagnostic Microbiology. 5th ed. New York: Lippincott, p.983-1069. 16. Kölgelier S, Küçük A, Demir NA, Özçimen S, Demir LS, (2012). Yoğun Bakımlardaki Hastane Enfeksiyonları: Etiyoloji ve Predispozan Faktörler. Kafkas J Med Sci.2(1), 1–5. 17. Küplülü Ö, Sarımehmetoglu B, Oral N, (2003). The microbiological quality of çiğ köfte sold in Ankara. Turk J Vet Anim Sci. 27, 325-329. 18. Mogha KV, Shah NP, Prajapati JB, Chaudhari AR, (2014). Biofilm - A threat to dairy industry. Indian J Dairy Sci. 67(6). 19. Moreira PL, Lourenção TB, Pinto JPAN, Rall VLM, (2009). Microbiological quality of spices marketed in the city of Botucatu, São Paulo, Brazil. J Food Prot. 72(2),421–424. 20. Morrison CJ, Hurst SF, Reis E, (2003). Competitive binding inhibition enzyme-linked immunosorbent assay that uses the secreted aspartyl proteinase of Candida albicans as antigenic marker for diagnosis of disseminated candidiasis. Clin Diagn Lab Immunol. 10, 835-848. 21. Mossela DAA, Kleynen-Semmeling MC, Vincenti HM, (1970). Oxytetracycline-Glucose-Yeast Extract Agar for Selective Enumeration of Moulds and Yeasts in Foods and Clinical Material. J Appl Bad. 33, 454-467. 22. Murray PR, Rosenthal KS, Pfaller MA, (2005). Fungal classification, structure, and replication. Murray PR, Rosenthal KS, Pfaller MA. eds. Medical microbiology, 5th edn. Mosby, Philadelphia, Pennsylvania. p.67–73 23. Odds FC, (1988). Candida and Candidosis. A review and bibliography. 2nd ed. London: BailliereTindall. 24. Pascual A, (2002). Pathogenesis of catheter-related infections:Lessons for new designs. Clin Microbiol Infect. 8, 256-264. 25. Pfaller MA, Diekema DJ, (2007). Epidemiology of invasive candidiasis: a persistent public health problem. Clin Microbiol Rev. 20, 133-163. 26. Pfaller MA, Houston A, Coffmann S, (1996). Application of CHROMagar Candida for rapid screening of clinical specimens for Candida albicans, Candida tropicalis, Candida krusei, and Candida (Torulopsis) glabrata . J Clin Microbiol. 34, 58–60. 27. Reisner BS, Woods GL, (1999). Specimen processing. Murray PR. eds. Manual of Clinical Microbiology 7.th edition, ASM Press Washington DC. p.64-104. 28. Sagun E, Sancak YC, Durmaz H, Akkaya L, (1997). A study on hygienic quality of raw meat balls consumed in Van. YYU Vet Fac J. 3, 64. 29. Sancak YC, İşleyici Ö, (2006). Çiğ köftelerin mikrobiyolojik kalitesi üzerine bir araştırma. YYÜ Vet Fak Derg. 17, 81-86. 30. Spanamberg A, Ramos JP, Leoncini O, Alves SH, Valente P, (2009). High frequency of potentially pathogenic yeast species in goat’s raw milk and creamed cheese in Southern Brazil. Acta Sci Vet. 37, 133-141. 31. Tümbay E, Seeliger HPR, Ang O, eds, (1991) Candida and Candidamycosis. New York: Plenum Press. 32. Uzunlu S, (2002). Çiğ Köftelerin Mikrobiyolojik Kalitesi ve Farklı Muhafaza Sıcaklık ve Sürelerinde Mikrobiyal Değişimin İncelenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Akdeniz Ü Fen Bilimleri Enstitüsü, Antalya. 33. Valdes-Collazo L, Schultz AJ, Hazen TC, (1987) Survival of Candida albicans in tropical marine and fresh waters. Appl Environ Microbiol. 53(8), 1762-1767. 34. Vural A, Yeşilmen S, (2003). Diyarbakır’da satışa sunulan çiğ köftelerin mikrobiyolojik kalitesi üzerine bir araştırma. Türk Mikrobiyol Cem Derg. 33, 350-355. 35. Warren NG, Haznen KC, (1999). Candida, Cryptococcus, and other yeasts of medical importance. Murray PR. eds. Manual of Clinical Microbiology 7.th edition, ASM Press, Washington DC. p.1184-1199.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Tam Sayı
Yazarlar

Özen Kurşun Yurdakul Bu kişi benim

Erhan Keyvan 0000-0002-2981-437X

Seval Sevgi Kırdar Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 15 Haziran 2017
Gönderilme Tarihi 31 Ekim 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 28 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Yurdakul, Ö. K., Keyvan, E., & Kırdar, S. S. (2017). Etsiz Çiğ Köftelerde Patojen Candida spp. Varlığının Tespiti. Etlik Veteriner Mikrobiyoloji Dergisi, 28(1), 46-50. https://doi.org/10.35864/evmd.530101


15430