Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

KAYNAŞTIRMA EĞİTİMİNE İLİŞKİN REHBERLİK VE SINIF ÖĞRETMENLERİ İLE EĞİTİM FAKÜLTESİNDEKİ ÖĞRETMEN ADAYLARININ GÖRÜŞLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ: KOCAELİ ÖRNEĞİ

Yıl 2018, Cilt: 2 Sayı: 1, 163 - 186, 30.06.2018

Öz

Bu araştırmanın amacı, psikolojik danışmanlık ve rehberlik ve sınıf öğretmenliği bölümü öğrencileri ile psikolojik danışmanlık ve rehberlik öğretmenleri ve sınıf öğretmenlerinin kaynaştırmaya ilişkin görüşlerini karşılaştırmak, varsa farklılıkları ve buna neden olan değişkenleri ortaya koymaktır. Araştırmanın evrenini, İzmit ilçesinde bulunan ilköğretim okullarında görev yapan 26 rehber öğretmen ve 253 sınıf öğretmeni ile Kocaeli Üniversitesi Eğitim Fakültesi PDR ve sınıf öğretmenliği bölümlerine 2015-2016 eğitim-öğretim yılında 3. ve 4. Sınıfa devam eden PDR bölümünden 30, sınıf öğretmenliği bölümünden 79 öğrenci oluşturmaktadır.
Araştırma, tarama modelindedir. Tarama modeli, geçmişte ya da halen var olan bir durumu var olduğu şekliyle betimlemeyi amaçlayan araştırma yaklaşımıdır. Araştırmanın verilerinin toplanması kısmında öğretmenler ve öğrenciler için iki ayrı bilgi formları oluşturulmuştur ve Antonak ve Larivee (1995) tarafından geliştirilen, Kırcaali-İftar tarafından Türkçeye uyarlanan “Kaynaştırmaya İlişkin Görüşler Ölçeği” kullanılmıştır.
Elde edilen verilerin analizleri değerlendirilirken SPSS 21 programından yararlanılarak T-testi, Mann-Whitney U testi ve Kruskal-Wallis testi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda sınıf öğretmenleri ve sınıf öğretmenliği bölümü öğrencileri ile rehber öğretmenleri ve psikolojik danışmanlık ve rehberlik bölümü öğrencilerinin kaynaştırmaya ilişkin görüşleri arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir farklılık olmadığı görülmüştür. Ancak, genel olarak araştırmaya katılan öğrenci ve öğretmenlerin kaynaştırmaya ilişkin görüşleri arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir farklılık vardır ve öğretmenlerin görüşlerinin öğrencilere göre daha olumlu olduğu tespit edilmiştir. Öğretmenlerin branşlarına göre kaynaştırmaya ilişkin görüşlerinde istatistiksel olarak önemli bir farklılık olduğu görülmüştür. Sınıf öğretmenlerinin kaynaştırmaya ilişkin görüşlerinin rehber öğretmenlerin kaynaştırmaya ilişkin görüşlerinden daha başarılı olduğu görülmüştür. Bunun nedeni olarak da araştırma sonuçlarına göre kaynaştırma öğrencileri ile sınıf öğretmeninin bire bir daha fazla iletişimde bulunması ve çocuğun durumunu daha çok gözlemleme imkanının olması olarak gösterilebilir. Rehber öğretmenlerin kaynaştırma uygulamasında okullardaki etkinliğinin yeterli düzeyde olmaması, okul mevcuduna göre rehber öğretmen sayısının yetersiz olması ve kaynaştırma öğrencilerinin eğitim haklarını tam anlamıyla yerine getirememeleri noktasında, okul sosyal hizmeti ile birlikte bütüncül bir yaklaşım kazandıracağı ve yaşanılan problemlere daha etkin bir müdahale planı geliştirilebileceği düşünülmektedir. Bu noktada araştırma sonucunda belirtilen önerilerin, daha kapsayıcı bir okul ortamı açısından kaynaştırma uygulamasında okul sosyal hizmetinin önemine vurgu yaptığı söylenmektedir.

Kaynakça

  • Aykara, A. 2010. Kaynaştırma Eğitimi Sürecindeki Bedensel Engelli Öğrencilerin Sosyal Uyumlarını Etkileyen Etmenler ve Okul Sosyal Hizmeti, Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Ankara.
  • Batu,S.,İftar,Kırcaali,G,(2010). “Kaynaştırma” Kök Yayıncılık, 5. Baskı, Ankara , 7-18.
  • Duyan, V. ve Duyan, G.Ç. ve ark.(2008). Lisede okuyan öğrencilerin yalnızlık durumlarına etki eden değişkenlerin incelenmesi. Eğitim ve Bilim. 33, 28-41.; akt. Duyan, V. ve Özbeşler, C. (2009). Okul Ortamlarında Sosyal Hizmet. Eğitim ve Bilim,34,154, s.17-25.
  • Fırat, T. (2014). Farklı Eğitim Kademelerinde Görev Yapacak Öğretmen Adaylarının Kaynaştırmaya Yönelik Tutumlarının İncelenmesi. Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Yıl,7, sayı:18.
  • Gözün,Ö.,Yıkmış,N,(2004). “İlköğretim Müfettişlerinin Kaynaştırma Uygulama- sına İlişkin Görüş ve Önerileri” Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi, Özel Eğitim Dergisi,5 (2) 79-88
  • Türkoğlu, Y.K. (2007). İlköğretim Okulu Öğretmenleriyle Gerçekleştirilen Bilgilendirme Çalışmalarının Öncesi ve Sonrasında Öğretmenlerin Kaynaştırmaya İlişkin Görüşlerinin İncelenmesi, Anadolu Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Eskişehir.
Toplam 6 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Ahmet Bilal Demirci

Emin Mammadov Bu kişi benim

Mustafa Recep Yılmazoğlu Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 30 Haziran 2018
Gönderilme Tarihi 12 Mayıs 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018 Cilt: 2 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Demirci, A. B., Mammadov, E., & Yılmazoğlu, M. R. (2018). KAYNAŞTIRMA EĞİTİMİNE İLİŞKİN REHBERLİK VE SINIF ÖĞRETMENLERİ İLE EĞİTİM FAKÜLTESİNDEKİ ÖĞRETMEN ADAYLARININ GÖRÜŞLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ: KOCAELİ ÖRNEĞİ. Fırat Üniversitesi Uluslararası İktisadi Ve İdari Bilimler Dergisi, 2(1), 163-186.