Kısa Bildiri
BibTex RIS Kaynak Göster

İstanbul’da Yaşayan Bir Grup Yetişkinde Tüketilen Ekmeğin Çeşidi ile BKİ Arasındaki İlişkinin Belirlenmesi

Yıl 2017, II. Ulusal Sağlık Bilimleri Kongre Kitabı, 72 - 72, 13.03.2017

Öz










Özet

Amaç:
Çalışma, İstanbul’un Beykoz İlçesi’nde yaşayan bireylerin tükettiği ekmek çeşidini belirlemek ve


tüketilen ekmek çeşidi ile Beden Kütle İndeksi (BKİ) arasında ilişki olup olmadığını saptamak amacıyla
planlanmış
ve yürütülmüştür.


Materyal-Metod: Eylül-Ekim 2015 tarihleri arasında İstanbul ili Beykoz İlçesi’nde gerçekleştirilen çalışmaya
rastgele örneklem yöntemi ile 893 erkek, 1075 kadın olmak üzere toplam 1968 gönüllü birey alındı. Bireylerin
demografik özellikleri ve ekmek tüketimleri bir anket formu ile belirlendi. Boy
uzunluğu, vücut ağırlığı ve bel
çevreleri ölçüldü. Beden Kütle
İndeksleri hesaplandı. Veriler SPSS 18.0 paket programı ile değerlendirildi.


Bulgular: Yaş ortalaması 39.3±12.3 yıl olan katılımcıların %45.0’i erkek, %55.0’i kadındı. Ortalama BKİ
değerleri
ile bel çevresi ölçümleri, kadın ve erkek katılımcılarda sırasıyla: 24.9±5.8 kg/m2, 26.8±4.5 kg/m2,
92.1±15.9 cm, 97.8±13.3 cm bulundu. Tüm grupta bel çevresine göre erkeklerin %37.3’ünün,
kadınların
%27.9’unun obezite riski taşıdığı gözlendi. Tüketilen ekmeğin çeşidi ile cinsiyet ve BKİ arasında önemli bir
ilişki bulunamadı. Sadece kepekli ekmek tüketen bireylerin BKİ değerlerinin, tüketmeyenlere göre daha düşük
olduğu
belirlendi (p<0.05).


Sonuç ve Öneriler: Cinsiyet ve BKİ’nden bağımsız olarak Beykoz bölgesinde yaşayan yetişkinlerin
çoğunluğunun,
ekmek çeşidi olarak beyaz ekmeği tercih ettiği görülmüştür. Obezite başta, konstipasyondan,
kalp-damar
hastalıklarından ve bazı kanser türlerinden korunmada, diyabetin iyi kontrol edilmesinde önemli yeri
olan tam
tahıllı ekmek tüketiminin artırılabilmesi için, toplumun çok yönlü bilinçlendirilmesinin yararlı olacağı
kanısına varıldı. 




Kaynakça

  • İstanbul’da Yaşayan Bir Grup Yetişkinde Tüketilen Ekmeğin Çeşidi ile BKİ Arasındaki İlişkinin Belirlenmesi
Yıl 2017, II. Ulusal Sağlık Bilimleri Kongre Kitabı, 72 - 72, 13.03.2017

Öz

Kaynakça

  • İstanbul’da Yaşayan Bir Grup Yetişkinde Tüketilen Ekmeğin Çeşidi ile BKİ Arasındaki İlişkinin Belirlenmesi
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Poster Bildiri
Yazarlar

Hatice Baygut Bu kişi benim

Kübra Esin Bu kişi benim

Havvanur Yoldaş Bu kişi benim

Hilal Hızlı Bu kişi benim

Merve Göksu Şenöz Bu kişi benim

Muazzez Garipağaoğlu Denizhan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 13 Mart 2017
Gönderilme Tarihi 19 Mart 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 II. Ulusal Sağlık Bilimleri Kongre Kitabı

Kaynak Göster

APA Baygut, H., Esin, K., Yoldaş, H., Hızlı, H., vd. (2017). İstanbul’da Yaşayan Bir Grup Yetişkinde Tüketilen Ekmeğin Çeşidi ile BKİ Arasındaki İlişkinin Belirlenmesi. Hacettepe University Faculty of Health Sciences Journal72-72.