BibTex RIS Kaynak Göster

Yükselen Piyasalar Olarak Polonya ve Türkiye: İktisadi Temas Alanları, Küresel Karşılaştırmalar ve Transatlantik Eğilimler

Yıl 2014, Cilt: 2 Sayı: 4, 92 - 109, 01.12.2014

Öz

Polonya ve Türkiye, uluslararası raporlara göre, dünyanın en gelişen 30 ülkesi arasında yer almaktadır (Türkiye 9.; Polonya ise 19.sırada). Milli gelirde Polonya AB’nin en büyük 6. ve en fazla yabancı yatırımı çeken (Almanya’dan sonra) 2. ekonomisi iken, Türkiye ise dünyanın 17. büyük ekonomisidir. Polonya ile Türkiye arasında kurulan diplomatik ilişkilerin 600. yıldönümü (2014) nedeniyle yapılan bu çalışmada iki ülke şu üç açıdan değerlendirilmektedir: (1) Polonya ve Türkiye arasında tarihsel planda ve günümüzde birçok iktisadi temas (yatırım, dış ticaret ve turizm, vb.) alanı ve halen yürürlükte olan 12 tane iktisadi antlaşma bulunmaktadır. Örneğin, Gümrük Birliği, 6 milyar dolar civarındaki ticaret hacmini arttırmaya devam etmektedir. Son küresel mali kriz iki ülke arasındaki ilişkilerin istikrarını bozmamıştır. (2) Bazı küresel göstergelere göre iki ülkenin gelişmişlik düzeyi farklılık göstermektedir. Örneğin, her iki ülke yolsuzluk endeksi (CPI) bakımından 176 ülke arasında “orta temiz” (2012) ve özgürlük endeksi (IEF) bakımından “orta özgür” (2013) sayılırken; insani gelişme endeksi (HDI) bakımından Polonya “çok yüksek gelişmiş”, Türkiye ise “yüksek gelişmiş ülkeler” grubunda (2013) yer almıştır. (3) Ayrıca iki ülke birbirlerine olan tarihsel yakınlıktan dolayı benzer transatlantik eğilimlere de sahiptir. Örneğin her iki ülkede, AB yerine ABD’nin küresel liderliği daha fazla benimsenmektedir.

Poland and Turkey as Emerging Markets: Economic Contact Areas, Global Compares and Transatlantic Trends

Yıl 2014, Cilt: 2 Sayı: 4, 92 - 109, 01.12.2014

Öz

According to international reports, Poland and Turkey are among the most developing 30 countries around the World (Turkey 9th, Poland 19th). Considering national income, Poland is the 6th largest and with respect to the attracting foreign investment 2th country of the EU (after Germany), Turkey is the world's 17th largest economy. In this study which is done because of 600th anniversary (2014) of establishing diplomatic relations between Turkey and Poland, these two countries have evaluated the following three aspects: (1) Currently and historical background, there are many economic contacts area (investment, foreign trade, and tourism, etc.) and 12 economic treaties which are still in force between Poland and Turkey. For example, Customs Union keeps on increasing trade volume around $6 billion. The recent global financial crisis didn’t disrupt the stability among these countries. (2) According to some global indicators, the level of development of the two countries is different. For instance, in terms of human development index (HDI) Poland is called as “advanced very high” and Turkey is called as “highly developed countries” while both countries are take part in group in terms of corruption index (CPI) are “medium clean” among the 176 countries, in terms of freedom index (IEF) are “medium free”. (3) Furthermore, these two countries have the similar trends in transatlantic due to historical proximity to each other. For example, in both countries, instead of EU, USA global leadership is more adopted.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA48DU74AC
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

İrfan Kalaycı Bu kişi benim

Güller Sahin Bu kişi benim

Halil İ. Aydın Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 2014
Gönderilme Tarihi 1 Aralık 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2014 Cilt: 2 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA Kalaycı, İ., Sahin, G., & Aydın, H. İ. (2014). Yükselen Piyasalar Olarak Polonya ve Türkiye: İktisadi Temas Alanları, Küresel Karşılaştırmalar ve Transatlantik Eğilimler. İşletme Ve İktisat Çalışmaları Dergisi, 2(4), 92-109.

15860

Bu Web Sitesi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.