BibTex RIS Kaynak Göster

Kullanım Amaçlı İşletme İçinde Geliştirilen Yazılımların Türkiye Muhasebe Standartları’na Göre Muhasebeleştirilmesi

Yıl 2015, Cilt: 3 Sayı: 4, 130 - 153, 01.12.2015

Öz

İşletmeler bazen kendi iç kullanımları için yazılım geliştirirler. Bu, stratejik bir karardır. İşletmenin geleceğini etkileyebilir çünkü bir yatırım projesidir. Bu proje için yapılan tüm harcamaları, “Maddi Olmayan Duran Varlıklar” standardına uygun şekilde kayıt etmeli ve raporlamalıdır. Raporlama için üretim maliyeti bilgisine ihtiyaç vardır. Bu yüzden Uluslararası Finansal Raporlama Standartları (IFRS), Amerikan Mali Müşavirler Enstitüsü (AICPA) ve Finansal Muhasebe Standartları Kurumu (FASB) standartları karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Geliştirme olarak tanımlanan yazılım üretim süreçleri açıklanmıştır. Böylece geliştirme süreci ile beraber harcamaların izlenmesi sağlanabilmektedir. Detaylı bir örnek uygulayarak yazılım geliştirme süreçleri ve harcamalar ortaya konmuştur. Dönemsellik ilkesine dikkat ederek standartlara uygun muhasebe kayıtları yapılmış ve bilgi kullanıcılarına sunulmuştur. Proje yönetim araçları ve muhasebe ilişkisi üzerinde durulmuştur. Bunun yanında piyasa değerini arttırmak ve sonuçları hakkında açıklama yapılmıştır.

Accountingfor DevelopedSoftware inBusınesses for Internal Use on Turkish Accounting Standards

Yıl 2015, Cilt: 3 Sayı: 4, 130 - 153, 01.12.2015

Öz

Businesses sometimes develop software for their internal use. This is a strategic decision. It can affect the future of the business because it is an investment project. All expenditure for this project must be recorded and reported by "Intangible Assets" standard. For reporting, production cost information is necessary. Therefore, International Financial Reporting Standards (IFRS), American Institute of Certified Public Accountants (AICPA) and Financial Accounting Standards Board (FASB) standards were compared and analyzed. Production processes which are described as development was explained. Thus, expenditures can be monitored with development process. Software development process and expenditure were revealed via detailed application examples. Accounting records which are proper for standards was made with respect to periodicity principle and they are showed to information users. It also focused on ideal relationship between project management system and accounting system. In addition, it was explained to increase the market value and benefits for company.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA56TZ63PB
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

İlker Calayoğlu Bu kişi benim

Recep Yılmaz Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 2015
Gönderilme Tarihi 1 Aralık 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2015 Cilt: 3 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA Calayoğlu, İ., & Yılmaz, R. (2015). Kullanım Amaçlı İşletme İçinde Geliştirilen Yazılımların Türkiye Muhasebe Standartları’na Göre Muhasebeleştirilmesi. İşletme Ve İktisat Çalışmaları Dergisi, 3(4), 130-153.

15860

Bu Web Sitesi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.