Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

İŞ HUKUKU AÇISINDAN ULUSLARARASI HUKUK – ULUSAL HUKUK İLİŞKİSİ VE YARGI KARARLARI

Yıl 2016, Cilt: 74 - PROF. DR. FEVZİ ŞAHLANAN'A ARMAĞAN SAYISI, 381 - 396, 30.06.2016

Öz



Son yıllarda uluslarara iş hukukunun hem önemi artmış, hem de kap- samı oldukça genişlemiştir. Burada söz konusu olan, devletler kamu hukuku niteliğindeki “çok taraflı uluslarara sözlme ve andlaşmalardır. İki taraflı anlaşmalar” ise, daha çok sosyal güvenlik hukuku alanında yapılmaktadır. Devletler kamu hukukunda yaygın olan uluslarara gelenekler (örf ve adetler) ise uluslarara iş hukukunda önemli değildir.



Sözlme olarak düzenlenen uluslarara iş hukuku kuralları, doğrudan iş hukukunun aktörlerine, yani işçi, işveren
ve sendikalara değil, öncelikle doğ- rudan sözlmeyi imzalayan devletlere yöneliktir. Devletler “onaylama yoluyla bu kuralların kendileri için bağlayı olduğunu beyan ettikten sonra, anayasa- larının öngördüğü usulde ve organlarında bu kuralla iç hukuka aktarmak durumundadırlar.



Birlmiş Milletler ve Uluslarara
Çaşma Örgütü (ILO)
gibi,
uluslarara- sı iş hukuku kurallarının bir bölümü genel niteliktedir. Buna kaılık, Avrupa Konseyi sözlmeleri ise sadece Avrupanın üye ülkeleri için geçerli ve bölgesel niteliktedir. Bunların dışında, “uluslarüstü” niteliği nedeniyle “Avrupa Birliği Hukuku” ay bir kategori olturmaktadır.



Türkiye Avrupa Birliği üyesi olmadığı için, burada Birliğin “uluslarüstünitelikteki düzenlemelerinin Türk hukukuna etkisi ele anmayacakr. Buna kaılık, Uluslarara Çaşma Örgütü ve Avrupa Konseyi Sözlmeleri tipik bir devletler hukuku sözlmesi niteliğindedir.



ILO ve Avrupa Konseyi sözlmelerinin Türk hukuku açısından blayıhukuk olabilmesi için AY m. 90 f.1 uyarınca onaylanma ve TBMM’nin onay- lamayı bir kanun ile uygun bulmasına bağdır. Usulüne göre yürürlüğe ko- nulm bu sözlmeler kanun hükmündedir (AY m. 90 f. 6). Uluslarara bir sözlmenin aynı konuyu düzenleyen ulusal yasa hükmü ile çaşma halinde hangi kuran uygulanacı ve onaylanan bir sözlmenin doğrudan uygulana- bilir (self executing) nitelikte olup olmadığı hukukumuzda tarşmadır.



Genel olarak uluslarara hukukun iç hukuka etkisi ve bunların birbirle- ri kaısındaki norm
değerleri konusunda
öğretide başca iki görüş bulunmak- tadır: ikici (düalist) veya pluralizm (çoğulculuk) ve tekçi (monist) görüşler
1.

İkici görüşe
göre, uluslarara hukuk ile iç hukuk birbirinden farkdırlar ve iki ay hukuk düzenini oltururlar. Ayrıca, her iki hukuk düzeninin kay- nakla da birbirinden farkdır. İç hukukta yasamanın iradesi mevcut iken, uluslarara hukukta ilgili devletlerin ortak iradesi söz konusudur. Dolayısıyla bu görüşe göre, bu iki ay hukuk düzeni kurallarından birinin diğer hukuk düzeninde doğrudan uygulanma olanağı (self executing) yoktur. Bir hukuk düzeninde (uluslarara hukukta) geçerli olan bir kuralın diğer hukuk düzenine (iç hukuka) af veya aktarma yöntemiyle dahil edilmeden o hukuk düzeninde (iç hukukta) herhangi bir etkisi söz konusu olamaz. Bunun sonucu olarak, ikici görüşe göre, uluslarara hukukla iç hukukun çaşma olasılığı da düşünü- lemez.

Tekçi görüşe göre, dünyada varolan hukuk düzeni tekdir ve uluslararahukuk ile iç hukuk düzenleri bu bütünün paalarıdır. Burada ortaya çıkan temel sorun, iki hukuk düzeninin hangisinin diğerine üstün olduğudur. İç hu- kukun uluslarara hukuka üstün olduğunu savunan az sayıdaki yazarla bir tarafa bırakırsak, bu görüşü savunanların büyük çoğunluğuna göre, uluslara- ra hukuk iç hukuka üstündür.







Görüldüğü gibi, gerek ikici ve gerekse tekçi görüşler tamamen kuramsal- dır. Hiçbir hukuk sisteminde bu iki görüşten biri tümüyle uygulanmamaktadır. Bu nedenle, uluslarara hukuk ile iç hukuk arasındaki ilişkilerde her devletin durumu, kendi düzenlemeleri çerçevesinde değerlendirilerek bir sonuca varıl- ma gerektiği ortaya çıkmaktadır.

Kaynakça

  • -
Yıl 2016, Cilt: 74 - PROF. DR. FEVZİ ŞAHLANAN'A ARMAĞAN SAYISI, 381 - 396, 30.06.2016

Öz

Kaynakça

  • -
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Makaleler
Yazarlar

Öner Eyrenci Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 30 Haziran 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 74 - PROF. DR. FEVZİ ŞAHLANAN'A ARMAĞAN SAYISI

Kaynak Göster

APA Eyrenci, Ö. (2016). İŞ HUKUKU AÇISINDAN ULUSLARARASI HUKUK – ULUSAL HUKUK İLİŞKİSİ VE YARGI KARARLARI. Journal of Istanbul University Law Faculty, 74, 381-396.
AMA Eyrenci Ö. İŞ HUKUKU AÇISINDAN ULUSLARARASI HUKUK – ULUSAL HUKUK İLİŞKİSİ VE YARGI KARARLARI. Journal of Istanbul University Law Faculty. Haziran 2016;74:381-396.
Chicago Eyrenci, Öner. “İŞ HUKUKU AÇISINDAN ULUSLARARASI HUKUK – ULUSAL HUKUK İLİŞKİSİ VE YARGI KARARLARI”. Journal of Istanbul University Law Faculty 74, Haziran (Haziran 2016): 381-96.
EndNote Eyrenci Ö (01 Haziran 2016) İŞ HUKUKU AÇISINDAN ULUSLARARASI HUKUK – ULUSAL HUKUK İLİŞKİSİ VE YARGI KARARLARI. Journal of Istanbul University Law Faculty 74 381–396.
IEEE Ö. Eyrenci, “İŞ HUKUKU AÇISINDAN ULUSLARARASI HUKUK – ULUSAL HUKUK İLİŞKİSİ VE YARGI KARARLARI”, Journal of Istanbul University Law Faculty, c. 74, ss. 381–396, 2016.
ISNAD Eyrenci, Öner. “İŞ HUKUKU AÇISINDAN ULUSLARARASI HUKUK – ULUSAL HUKUK İLİŞKİSİ VE YARGI KARARLARI”. Journal of Istanbul University Law Faculty 74 (Haziran 2016), 381-396.
JAMA Eyrenci Ö. İŞ HUKUKU AÇISINDAN ULUSLARARASI HUKUK – ULUSAL HUKUK İLİŞKİSİ VE YARGI KARARLARI. Journal of Istanbul University Law Faculty. 2016;74:381–396.
MLA Eyrenci, Öner. “İŞ HUKUKU AÇISINDAN ULUSLARARASI HUKUK – ULUSAL HUKUK İLİŞKİSİ VE YARGI KARARLARI”. Journal of Istanbul University Law Faculty, c. 74, 2016, ss. 381-96.
Vancouver Eyrenci Ö. İŞ HUKUKU AÇISINDAN ULUSLARARASI HUKUK – ULUSAL HUKUK İLİŞKİSİ VE YARGI KARARLARI. Journal of Istanbul University Law Faculty. 2016;74:381-96.