Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Determination of Consumer Behaviour Dynamics Relating to Food Products: “Trakya Region Example”

Yıl 2009, Cilt: 6 Sayı: 1, 1 - 10, 01.03.2009

Öz

In this study, it has been determined the dynamics of consumer behaviours of individuals who live in rural and urban areas concerning food products and it analyses the effective factors on consumers food consumption choice in families, based in Trakya Region (Tekirdag, Edirne, Kırklareli). The study was conducted with a total of 770 households 385 people in towns and 385 people in rural areas, 770 people in total of which 385 was from rural areas, and 385 from urban areas. The effective factors on consumer behaviour when purchasing food products have been evaluated by Multivariate Analysis of Variance (MANOVA) and T-Test and Factor Analysis Methods in rural and urban areas in Trakya Region. This study indicates that families who live in urban areas of Trakya Region give more importance to food consumption compared to the ones living in rural areas. Also families living in urban and rural areas are concerned about “the Foot-and-Mouth Disease Mad Cow (BSE) and Avian Influenza”.

Kaynakça

  • Akbay, C., G. Tiryaki ve A. Gül, 2007. Consumer characteristics consumption in Turkey, Food Control 18: 904- 913 fast food
  • Albayrak, M., 2000. Ankara İlinde Gıda Maddeleri Paketleme Hakkında Tüketicilerin Bilinç Düzeyinin Ölçülmesi, Gıda Maddeleri Alım ve ambalaj Tercihleri Üzerine Bir Araştırma. Türkiye Ziraat Odaları ISBN 975-93976-4-1, Ankara Bilgileri Yerleri Birliği Yayınları,
  • Demirel, Y. ve M.A. Yoldaş, 2005. Yeni Ekonomide Tüketici Satın Alma Davranışlarını Etkileyen Faktörler. Pazarlama Dünyası Dergisi. 3:60-64
  • İnan, İ.H. ve H. Göngör, 1992. Marmara Bölgesinde Hibrit Ayçiçeği Tohumluğu Pazar Araştırması. Trakya Üniversitesi Tekirdağ Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü, Sayfa: 5.
  • Kızılaslan, N. ve H. Kızılaslan, 2008. Tüketicilerin Satın İlgili Bilgi Düzeyleri ve Tutumları (Tokat İli Örneği). VIII. Ulusal Tarım Ekonomisi Kongresi Bildirileri, Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Maddeleri ile Ekonomisi Bölümü.
  • Malhotra, Y., 1993. Controlling copyright infringements of intellectual property: the case of computer software- Part Two. Journal of Systems Management, 45 (7), 12–19.
  • Nakip, M., 2003. Pazarlama Arastırmaları Teknikler ve (SPSS Destekli) Uygulamalar, Seçkin Yayıncılık, 1. Baskı, Ankara.
  • Okumuş, A. ve S. Bulduk, 2003. Tüketicilerin Süper Marketlerdeki Alışveriş Alışkanlıkları ve Ürün Seçimini Etkileyen Etmenler, Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Cilt 5, Sayı:4, S: 70-83
  • Oraman, Y. ve İ.H. İnan, 2007. Determination of consumer’s vegetables and fruits in Istanbul, Journal of Environmental Protection and Ecology, ISSN 1311-5065, Book 3, pp. 556 organic
  • Özgül, E. ve İ. Aksulu, 2006. Ambalajlı Gıda Ürünlerinde Duyarlılığındaki İşletme, Uluslararası İlişkiler ve Siyaset Bilimleri Dergisi, Cilt 6, sayı 1, Ocak. Etiket Ekonomi,
  • Toprak, İ., Ş. Şentürk, B. Yüksel, H. Özer, B. Bakır ve A.E. Bideci, 2003. Toplumun Beslenmede Bilinçlendirilmesi Saha Personeli İçin Toplum Beslenmesi Programı Eğitim Materyali. T.C. Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü
  • Yılmaz, İ., 2003. Gıdaların Işınlanması, Biyotek, Biyoteknoloji Sektör Dergisi. Sayı:12,33-35.

Gıda Ürünlerine İlişkin Tüketici Davranışı Dinamiklerinin Belirlenmesi: “Trakya Örneği”

Yıl 2009, Cilt: 6 Sayı: 1, 1 - 10, 01.03.2009

Öz

Araştırmada Trakya bölgesinde bulunan Tekirdağ, Kırklareli ve Edirne illerinde ve ayrıca kentsel ve kırsal kesimde yaşayan tüketicilerin gıda ürünlerine ilişkin davranış dinamikleri belirlenmiştir. Çalışma Trakya bölgesinde (Tekirdağ, Edirne, Kırklareli) kentsel (385 kişi) ve kırsal kesimde (385 kişi) olarak ailede gıda tüketim kararında etkili olan bireylerle toplam 770 kişi ile yüz yüze görüşülerek yapılmıştır. Çalışmada Trakya bölgesinde kentsel ve kırsal kesimde yaşayan bireylerin gıda ürünü satın alırken dikkate aldıkları faktörler çok değişkenli varyans analizi (Manova), t- testi, Faktör analizi yardımıyla değerlendirilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, Trakya bölgesindeki köylerde ve kentlerde yaşayan tüketicilerin gıda alışverişinde dikkate aldıkları faktörlerin önem derecelendirmelerinde istatistikî yönden anlamlı farklar ortaya çıkmıştır. Kentsel ve kırsal alandaki tüketicileri en çok “deli dana ve kuş gribi” hastalıklarının endişelendirdiği görülmüştür

Kaynakça

  • Akbay, C., G. Tiryaki ve A. Gül, 2007. Consumer characteristics consumption in Turkey, Food Control 18: 904- 913 fast food
  • Albayrak, M., 2000. Ankara İlinde Gıda Maddeleri Paketleme Hakkında Tüketicilerin Bilinç Düzeyinin Ölçülmesi, Gıda Maddeleri Alım ve ambalaj Tercihleri Üzerine Bir Araştırma. Türkiye Ziraat Odaları ISBN 975-93976-4-1, Ankara Bilgileri Yerleri Birliği Yayınları,
  • Demirel, Y. ve M.A. Yoldaş, 2005. Yeni Ekonomide Tüketici Satın Alma Davranışlarını Etkileyen Faktörler. Pazarlama Dünyası Dergisi. 3:60-64
  • İnan, İ.H. ve H. Göngör, 1992. Marmara Bölgesinde Hibrit Ayçiçeği Tohumluğu Pazar Araştırması. Trakya Üniversitesi Tekirdağ Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü, Sayfa: 5.
  • Kızılaslan, N. ve H. Kızılaslan, 2008. Tüketicilerin Satın İlgili Bilgi Düzeyleri ve Tutumları (Tokat İli Örneği). VIII. Ulusal Tarım Ekonomisi Kongresi Bildirileri, Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Maddeleri ile Ekonomisi Bölümü.
  • Malhotra, Y., 1993. Controlling copyright infringements of intellectual property: the case of computer software- Part Two. Journal of Systems Management, 45 (7), 12–19.
  • Nakip, M., 2003. Pazarlama Arastırmaları Teknikler ve (SPSS Destekli) Uygulamalar, Seçkin Yayıncılık, 1. Baskı, Ankara.
  • Okumuş, A. ve S. Bulduk, 2003. Tüketicilerin Süper Marketlerdeki Alışveriş Alışkanlıkları ve Ürün Seçimini Etkileyen Etmenler, Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Cilt 5, Sayı:4, S: 70-83
  • Oraman, Y. ve İ.H. İnan, 2007. Determination of consumer’s vegetables and fruits in Istanbul, Journal of Environmental Protection and Ecology, ISSN 1311-5065, Book 3, pp. 556 organic
  • Özgül, E. ve İ. Aksulu, 2006. Ambalajlı Gıda Ürünlerinde Duyarlılığındaki İşletme, Uluslararası İlişkiler ve Siyaset Bilimleri Dergisi, Cilt 6, sayı 1, Ocak. Etiket Ekonomi,
  • Toprak, İ., Ş. Şentürk, B. Yüksel, H. Özer, B. Bakır ve A.E. Bideci, 2003. Toplumun Beslenmede Bilinçlendirilmesi Saha Personeli İçin Toplum Beslenmesi Programı Eğitim Materyali. T.C. Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü
  • Yılmaz, İ., 2003. Gıdaların Işınlanması, Biyotek, Biyoteknoloji Sektör Dergisi. Sayı:12,33-35.
Toplam 12 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

E.yılmaz Y. Oraman İ.h. İnan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Mart 2009
Gönderilme Tarihi 2 Kasım 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2009 Cilt: 6 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA İnan, E. Y. O. İ. (2009). Gıda Ürünlerine İlişkin Tüketici Davranışı Dinamiklerinin Belirlenmesi: “Trakya Örneği”. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 6(1), 1-10.
AMA İnan EYOİ. Gıda Ürünlerine İlişkin Tüketici Davranışı Dinamiklerinin Belirlenmesi: “Trakya Örneği”. JOTAF. Mart 2009;6(1):1-10.
Chicago İnan, E.yılmaz Y. Oraman İ.h. “Gıda Ürünlerine İlişkin Tüketici Davranışı Dinamiklerinin Belirlenmesi: ‘Trakya Örneği’”. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 6, sy. 1 (Mart 2009): 1-10.
EndNote İnan EYOİ (01 Mart 2009) Gıda Ürünlerine İlişkin Tüketici Davranışı Dinamiklerinin Belirlenmesi: “Trakya Örneği”. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 6 1 1–10.
IEEE E. Y. O. İ. İnan, “Gıda Ürünlerine İlişkin Tüketici Davranışı Dinamiklerinin Belirlenmesi: ‘Trakya Örneği’”, JOTAF, c. 6, sy. 1, ss. 1–10, 2009.
ISNAD İnan, E.yılmaz Y. Oraman İ.h. “Gıda Ürünlerine İlişkin Tüketici Davranışı Dinamiklerinin Belirlenmesi: ‘Trakya Örneği’”. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 6/1 (Mart 2009), 1-10.
JAMA İnan EYOİ. Gıda Ürünlerine İlişkin Tüketici Davranışı Dinamiklerinin Belirlenmesi: “Trakya Örneği”. JOTAF. 2009;6:1–10.
MLA İnan, E.yılmaz Y. Oraman İ.h. “Gıda Ürünlerine İlişkin Tüketici Davranışı Dinamiklerinin Belirlenmesi: ‘Trakya Örneği’”. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 6, sy. 1, 2009, ss. 1-10.
Vancouver İnan EYOİ. Gıda Ürünlerine İlişkin Tüketici Davranışı Dinamiklerinin Belirlenmesi: “Trakya Örneği”. JOTAF. 2009;6(1):1-10.