BibTex RIS Kaynak Göster

Margarinde Yüksek Sıcaklığa Dayanıklı Küflerin İzolasyonu, Tanımlanması ve Isıl Dirençlerinin Belirlenmesi

Yıl 2006, Cilt: 3 Sayı: 3, 269 - 273, 01.09.2006

Öz

Kaynakça

  • Anonymous, 1998. International Commission on Microbiological Spesifications for Foods (ICMSF). Microorganisms in Foods 6. Blackie Academic and Professional, London.
  • Anonymous, 2001. American Public Health Assocation (APHA). Compendium Methods for the Microbiological Examination of Foods. Beuchat, L.R., Pitt, J.I. (Eds), Detection and Enumeration of Heat-Resistant Molds, 4th Edition (pp. 217-222) Washington DC.
  • Aydın, A., M.E Erkan ve B.H. Ulusoy, 2005. Isıya Dayanıklı Küflerin Gıda Sanayi ve Halk Sağlığı Açısından Önemi. Gıda ve Yem Bilimi- Teknolojisi Dergisi, Yıl:4 Sayı:7, Bursa Gıda Kontrol ve Merkez Araştırma Enstitüsü, Bursa.
  • Baggerman, W.I. and R.A. Samson, 1988. Heat resistance of Fungal Spores. In Samson, R.A., Hoekstra, E.S. (eds.), Introduction to Food- Borne Fungi (3rd ed, pp. 262-267). Centraalbureau voor Schimmelcultures: Baarn, The Netherlands.
  • Beuchat, L.R. and J.I. Pitt, 2001. Detection and Enumeration of Heat Resistant Molds. In: Compendium of Methods for the Microbiological Examination of Foods (Eds: Downes, F.P., Ito, K.) 4th ed., APHA pp. 217- 222.
  • Beuchat, L.R. and S.L. Rice, 1979. Bysoochlamys spp. and their importance in processed fruits. Adv. in Food Res. 25: 237-288.
  • Butz, P., S. Funtenberger, T.Haberdiztl and B. Tauscher, 1996. High pressure inactivation of Bysoochlamys nivea ascospores and other heat resistant moulds. Lebens. Wiss. Technol. 29: 404-410.
  • Erbakan, N. 1989. Derinin Mantar Hastalıkları. Türkiye Klinikleri Yayınevi. 1. Baskı. Ankara, 1-13.
  • Harrigan, W.F., M.C. McCance and E. Margaret, 1966. Laboratory Methods in Microbiology. Academic Pres. London and New York. 208- 269.
  • Jesenská, Z., E.Piecková and J. Sepitkova, 1991. Thermoresistant Propagules of Neosartorya fischeri; some ecologic considerations. J. Food Prot. 54: 582-584.
  • Kotzekidou, P. 1997. Heat resistance of Bysoochlamys nivea, Bysoochlamys fulva and Neosartorya fischeri isolated from canned tomato paste. J. Food Sci. 62: 410-412, 437.
  • Ku, M.A. and Y.D. Hang, 1994. Lypolytic enzyme activity of Bysoochlamys fulva. Lebensm. Wiss. Tech. 27: 390-391.
  • Pitt, J.I. and A.D. Hocking, 1997. Fungi and Food Spoilage. 2nd Edition. Aspen publishers. Gaitherburg, MD. (Cambridge University).
  • Samson, R.A., E.S. Hoekstra, O.Filtenborg and J.C. Frisvad, 2002. Introduction to Food and Airborne Fungi, 6 Edition. Published by Centraalbureau voor Schimmelcultures, Wageningen, Netherlands.
  • Ugwuanyi, J.O. and J.A.N. Obeta, 1991. Incidence of heat-resistant fungi in Nsukka, Southern Nigeria. Int. J. Food Microbiol. 13: 157-164.

Margarinde Yüksek Sıcaklığa Dayanıklı Küflerin İzolasyonu, Tanımlanması ve Isıl Dirençlerinin Belirlenmesi

Yıl 2006, Cilt: 3 Sayı: 3, 269 - 273, 01.09.2006

Öz

Bu çalışmada Trakya bölgesinde faaliyet gösteren bir margarin üretim tesisinde problem oluşturan küfler izole edilmiş ve tanımlanmıştır. Ayrıca bu küflerin ısıl dirençleri incelenmiştir. Araştırmada margarin üretim tesisi kullanma suyu ve margarinlerden, ısıl dirence sahip farklı iki küf izole edilmiş, bu izolatların tanımlanması yapıldıktan sonra farklı sıcaklıklardaki ısıl dirençleri incelenmiştir. Küf izolatları makroskobik ve mikroskobik özellikleri dikkate alınarak yapılan analizlerin sonucunda sıcaklığa dayanıklı, doğada çok yaygın olarak bulunan ve insan ve hayvanlarda enfeksiyona sebep olan Aspergillus fumigatus ve Paecilomyces variotii olarak tanımlanmıştır. Isıl dirençle ilgili analiz sonuçlarına göre; Aspergillus fumigatus’un 95oC’de 15 dakika, Paecilomyces variotii’nin ise 90oC’de 10 dakikalık ısıl işleme dayanıklı olduğu tespit edilmiştir

Kaynakça

  • Anonymous, 1998. International Commission on Microbiological Spesifications for Foods (ICMSF). Microorganisms in Foods 6. Blackie Academic and Professional, London.
  • Anonymous, 2001. American Public Health Assocation (APHA). Compendium Methods for the Microbiological Examination of Foods. Beuchat, L.R., Pitt, J.I. (Eds), Detection and Enumeration of Heat-Resistant Molds, 4th Edition (pp. 217-222) Washington DC.
  • Aydın, A., M.E Erkan ve B.H. Ulusoy, 2005. Isıya Dayanıklı Küflerin Gıda Sanayi ve Halk Sağlığı Açısından Önemi. Gıda ve Yem Bilimi- Teknolojisi Dergisi, Yıl:4 Sayı:7, Bursa Gıda Kontrol ve Merkez Araştırma Enstitüsü, Bursa.
  • Baggerman, W.I. and R.A. Samson, 1988. Heat resistance of Fungal Spores. In Samson, R.A., Hoekstra, E.S. (eds.), Introduction to Food- Borne Fungi (3rd ed, pp. 262-267). Centraalbureau voor Schimmelcultures: Baarn, The Netherlands.
  • Beuchat, L.R. and J.I. Pitt, 2001. Detection and Enumeration of Heat Resistant Molds. In: Compendium of Methods for the Microbiological Examination of Foods (Eds: Downes, F.P., Ito, K.) 4th ed., APHA pp. 217- 222.
  • Beuchat, L.R. and S.L. Rice, 1979. Bysoochlamys spp. and their importance in processed fruits. Adv. in Food Res. 25: 237-288.
  • Butz, P., S. Funtenberger, T.Haberdiztl and B. Tauscher, 1996. High pressure inactivation of Bysoochlamys nivea ascospores and other heat resistant moulds. Lebens. Wiss. Technol. 29: 404-410.
  • Erbakan, N. 1989. Derinin Mantar Hastalıkları. Türkiye Klinikleri Yayınevi. 1. Baskı. Ankara, 1-13.
  • Harrigan, W.F., M.C. McCance and E. Margaret, 1966. Laboratory Methods in Microbiology. Academic Pres. London and New York. 208- 269.
  • Jesenská, Z., E.Piecková and J. Sepitkova, 1991. Thermoresistant Propagules of Neosartorya fischeri; some ecologic considerations. J. Food Prot. 54: 582-584.
  • Kotzekidou, P. 1997. Heat resistance of Bysoochlamys nivea, Bysoochlamys fulva and Neosartorya fischeri isolated from canned tomato paste. J. Food Sci. 62: 410-412, 437.
  • Ku, M.A. and Y.D. Hang, 1994. Lypolytic enzyme activity of Bysoochlamys fulva. Lebensm. Wiss. Tech. 27: 390-391.
  • Pitt, J.I. and A.D. Hocking, 1997. Fungi and Food Spoilage. 2nd Edition. Aspen publishers. Gaitherburg, MD. (Cambridge University).
  • Samson, R.A., E.S. Hoekstra, O.Filtenborg and J.C. Frisvad, 2002. Introduction to Food and Airborne Fungi, 6 Edition. Published by Centraalbureau voor Schimmelcultures, Wageningen, Netherlands.
  • Ugwuanyi, J.O. and J.A.N. Obeta, 1991. Incidence of heat-resistant fungi in Nsukka, Southern Nigeria. Int. J. Food Microbiol. 13: 157-164.
Toplam 15 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

A. Ş. Demirci M. Arıcı Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Eylül 2006
Gönderilme Tarihi 2 Kasım 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2006 Cilt: 3 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Arıcı, A. Ş. D. M. (2006). Margarinde Yüksek Sıcaklığa Dayanıklı Küflerin İzolasyonu, Tanımlanması ve Isıl Dirençlerinin Belirlenmesi. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 3(3), 269-273.
AMA Arıcı AŞDM. Margarinde Yüksek Sıcaklığa Dayanıklı Küflerin İzolasyonu, Tanımlanması ve Isıl Dirençlerinin Belirlenmesi. JOTAF. Eylül 2006;3(3):269-273.
Chicago Arıcı, A. Ş. Demirci M. “Margarinde Yüksek Sıcaklığa Dayanıklı Küflerin İzolasyonu, Tanımlanması Ve Isıl Dirençlerinin Belirlenmesi”. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 3, sy. 3 (Eylül 2006): 269-73.
EndNote Arıcı AŞDM (01 Eylül 2006) Margarinde Yüksek Sıcaklığa Dayanıklı Küflerin İzolasyonu, Tanımlanması ve Isıl Dirençlerinin Belirlenmesi. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 3 3 269–273.
IEEE A. Ş. D. M. Arıcı, “Margarinde Yüksek Sıcaklığa Dayanıklı Küflerin İzolasyonu, Tanımlanması ve Isıl Dirençlerinin Belirlenmesi”, JOTAF, c. 3, sy. 3, ss. 269–273, 2006.
ISNAD Arıcı, A. Ş. Demirci M. “Margarinde Yüksek Sıcaklığa Dayanıklı Küflerin İzolasyonu, Tanımlanması Ve Isıl Dirençlerinin Belirlenmesi”. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 3/3 (Eylül 2006), 269-273.
JAMA Arıcı AŞDM. Margarinde Yüksek Sıcaklığa Dayanıklı Küflerin İzolasyonu, Tanımlanması ve Isıl Dirençlerinin Belirlenmesi. JOTAF. 2006;3:269–273.
MLA Arıcı, A. Ş. Demirci M. “Margarinde Yüksek Sıcaklığa Dayanıklı Küflerin İzolasyonu, Tanımlanması Ve Isıl Dirençlerinin Belirlenmesi”. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 3, sy. 3, 2006, ss. 269-73.
Vancouver Arıcı AŞDM. Margarinde Yüksek Sıcaklığa Dayanıklı Küflerin İzolasyonu, Tanımlanması ve Isıl Dirençlerinin Belirlenmesi. JOTAF. 2006;3(3):269-73.