BibTex RIS Kaynak Göster

Doğal Pigmentlerin Yaşlı Tavuklarda Yumurta Sarısına Etkileri

Yıl 2005, Cilt: 2 Sayı: 3, 281 - 286, 01.09.2005

Öz

Kaynakça

  • DİE, 2003. Tarımsal Yapı (Üretim, Fiyat, Değer) 2001. Devlet İstatistik Enstitüsü Matbaası, Ankara.
  • Bortolotti, G.R., J.J. Negro, P.F. Surai and P. Prieto, 2003. Carotenoids in eggs and plasma of red- legged partridges: Effects of diet and reproductive output. Physiological and Biochemical Zoology. 76(3): 367-374.
  • Gonzales, M., E. Castano, E. Avila and E.G. de Mejia, 1999. Effect of capsaicin from red pepper (Capsicum sp) on the deposition of carotenoids in egg yolk. J. Sci. Food and Agric. 79(13): 1904-1908.
  • Gürbüz, Y., S. Yaşar and M. Karaman, 2003. Effects of addition of the red pepper from 4th harvest to corn or wheat based diets on egg- yolk colour and egg production in laying hens. Int. J. Poult. Sci. 2(2): 107-111.
  • Hamilton, P.B., F.J. Tirado and F. Garcia- Hernandez, 1990. Deposition in egg yolks of the carotenoids from saponified and unsaponified oleoresin of red pepper (Capsicum annuum) fed to laying hens. Poult. Sci. 69: 462-470.
  • Jeroch, H., G. Flachowsky and F. Weißbach, 1993. Futtermittelkunde. Gustav Fischer Verlag Jena-Stuttgart, 422 p.
  • Jeroch, H., W. Drochner and O. Simon, 1999. Ernährung landwirtschaftlicher Nutztiere. Verlag Eugen Ulmer Stuttgart, 525 p.
  • Kırkpınar, F. ve R. Erkek, 1999a. Sarı mısır temeline dayalı karma yemlere ilave edilen bazı doğal sentetik renk maddelerinin yumurta sarısının rengi ve verim üzerine etkileri. Tr. J. of Vet. and Anim. Sci. 23: 15- 21.
  • Kırkpınar, F. ve R. Erkek, 1999b. Beyaz mısır ve buğday temeline dayalı karma yemlere ilave edilen bazı doğal sentetik renk maddelerinin yumurta sarısının rengi ve verim üzerine etkileri. Tr. J. of Vet. and Anim. Sci. 23: 9-14.
  • Latscha, T., 1990. Carotenoids in Animal Nutrition. F.Hoffmann La-Roche, Basel, Switzerland.
  • Leeson, S. And J.D. Summer, 1997. Commercial Nutrition of Poultry. University Books , Guelph, Ontario, Canada.
  • NRC, 1994. National Research Council. Nutrient Requirements of Poultry. 9th Revised Edition. National Academy Press. Washington, D.C.
  • Nys, Y., 2000. Dietary carotenoids and egg yolk coloration- a review. Arch. für Geflügelkunde. 65 (2): 45-54.
  • Ponsano, E.H.G., M.F. Pinto, M.G.Neto, and P.M. Lacava, 2004. Rhodocyclus gelatinosus biomass for egg yolk pigmentation. J.Appl. Poult. Res. 13:421-425.
  • Statistica, 1994. Statsoft, Inc. Tulsa OK, Statistica for the WINDOWSTM Operating System.

Doğal Pigmentlerin Yaşlı Tavuklarda Yumurta Sarısına Etkileri

Yıl 2005, Cilt: 2 Sayı: 3, 281 - 286, 01.09.2005

Öz

Bu çalışmada 53-63 haftalık yaştaki beyaz yumurta tavuklarında doğal renk maddesi kaynaklarından kırmızı biber (Capsicum annuum) ile mısır gluten ununun mısır ve buğdaya dayalı rasyonlarda ayrı ayrı ve birlikte kullanımlarının yumurtada sarı renk pigmentasyonu, verim performansı ve yumurta kalitesi üzerine etkileri araştırılmıştır. Pigment kaynaklarını test etmek üzere gluten unu ile kırmızı biberin bazal rasyona ilavesiyle 4 muamele grubu oluşturulmuştur. Bu gruplar sırasıyla; 1) Kontrol, 2) %2 gluten unu, 3) %0.5 kırmızı biber, 4) %0.3 kırmızı biber + %1 gluten unu. Bovans ırkı 53 haftalık yaştaki beyaz yumurtacı hibritler her muamelede 6 tekerrür ve her tekerrürde 10 tavuk olacak şekilde kafeslere şansa bağlı olarak dağıtılmış ve denemede toplam 240 tavuk kullanılmıştır. Deneme yemleri %18.0 ham protein (HP) ve 2800 kcal/kg metabolik enerji (11.72 MJ/kg) içerecek şekilde izokalorik ve izonitrojenik olarak Trakya Üniversitesi Zootekni Bölümü Yem Ünitesinde hazırlanmıştır. Yem ve su tavuklara ad libitum olarak verilmiş, aydınlatma 16 saat/gün olarak uygulanmıştır. Yumurta sarısında renk ölçümleri, her gruptan 6 yumurta rasgele alınarak Roche renk yelpazesi (Roche Color Fan, RCF) ile yapılmıştır. Yumurta verimi, yumurta ağırlığı, yem tüketimi ve yemden yararlanma oranı haftalık olarak hesaplanmıştır. Verilerin varyans analizleri Statistica (1994) programı ile yapılmış ve gruplar arası farklar için Duncan çoklu karşılaştırma testi uygulanmıştır. Sonuç olarak, pigment kaynaklarının RCF değerine etkisi önemli (P0.05). Gluten unu içeren gruba ait yumurtalar 63.3 g ile diğer gruplardan önemli derecede düşük çıkmıştır (P

Kaynakça

  • DİE, 2003. Tarımsal Yapı (Üretim, Fiyat, Değer) 2001. Devlet İstatistik Enstitüsü Matbaası, Ankara.
  • Bortolotti, G.R., J.J. Negro, P.F. Surai and P. Prieto, 2003. Carotenoids in eggs and plasma of red- legged partridges: Effects of diet and reproductive output. Physiological and Biochemical Zoology. 76(3): 367-374.
  • Gonzales, M., E. Castano, E. Avila and E.G. de Mejia, 1999. Effect of capsaicin from red pepper (Capsicum sp) on the deposition of carotenoids in egg yolk. J. Sci. Food and Agric. 79(13): 1904-1908.
  • Gürbüz, Y., S. Yaşar and M. Karaman, 2003. Effects of addition of the red pepper from 4th harvest to corn or wheat based diets on egg- yolk colour and egg production in laying hens. Int. J. Poult. Sci. 2(2): 107-111.
  • Hamilton, P.B., F.J. Tirado and F. Garcia- Hernandez, 1990. Deposition in egg yolks of the carotenoids from saponified and unsaponified oleoresin of red pepper (Capsicum annuum) fed to laying hens. Poult. Sci. 69: 462-470.
  • Jeroch, H., G. Flachowsky and F. Weißbach, 1993. Futtermittelkunde. Gustav Fischer Verlag Jena-Stuttgart, 422 p.
  • Jeroch, H., W. Drochner and O. Simon, 1999. Ernährung landwirtschaftlicher Nutztiere. Verlag Eugen Ulmer Stuttgart, 525 p.
  • Kırkpınar, F. ve R. Erkek, 1999a. Sarı mısır temeline dayalı karma yemlere ilave edilen bazı doğal sentetik renk maddelerinin yumurta sarısının rengi ve verim üzerine etkileri. Tr. J. of Vet. and Anim. Sci. 23: 15- 21.
  • Kırkpınar, F. ve R. Erkek, 1999b. Beyaz mısır ve buğday temeline dayalı karma yemlere ilave edilen bazı doğal sentetik renk maddelerinin yumurta sarısının rengi ve verim üzerine etkileri. Tr. J. of Vet. and Anim. Sci. 23: 9-14.
  • Latscha, T., 1990. Carotenoids in Animal Nutrition. F.Hoffmann La-Roche, Basel, Switzerland.
  • Leeson, S. And J.D. Summer, 1997. Commercial Nutrition of Poultry. University Books , Guelph, Ontario, Canada.
  • NRC, 1994. National Research Council. Nutrient Requirements of Poultry. 9th Revised Edition. National Academy Press. Washington, D.C.
  • Nys, Y., 2000. Dietary carotenoids and egg yolk coloration- a review. Arch. für Geflügelkunde. 65 (2): 45-54.
  • Ponsano, E.H.G., M.F. Pinto, M.G.Neto, and P.M. Lacava, 2004. Rhodocyclus gelatinosus biomass for egg yolk pigmentation. J.Appl. Poult. Res. 13:421-425.
  • Statistica, 1994. Statsoft, Inc. Tulsa OK, Statistica for the WINDOWSTM Operating System.
Toplam 15 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

H.E. Şamlı N. Şenköylü H. Akyürek A. Ağma Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Eylül 2005
Gönderilme Tarihi 3 Kasım 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2005 Cilt: 2 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Ağma, H. Ş. N. Ş. H. A. A. (2005). Doğal Pigmentlerin Yaşlı Tavuklarda Yumurta Sarısına Etkileri. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 2(3), 281-286.
AMA Ağma HŞNŞHAA. Doğal Pigmentlerin Yaşlı Tavuklarda Yumurta Sarısına Etkileri. JOTAF. Eylül 2005;2(3):281-286.
Chicago Ağma, H.E. Şamlı N. Şenköylü H. Akyürek A. “Doğal Pigmentlerin Yaşlı Tavuklarda Yumurta Sarısına Etkileri”. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 2, sy. 3 (Eylül 2005): 281-86.
EndNote Ağma HŞNŞHAA (01 Eylül 2005) Doğal Pigmentlerin Yaşlı Tavuklarda Yumurta Sarısına Etkileri. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 2 3 281–286.
IEEE H. Ş. N. Ş. H. A. A. Ağma, “Doğal Pigmentlerin Yaşlı Tavuklarda Yumurta Sarısına Etkileri”, JOTAF, c. 2, sy. 3, ss. 281–286, 2005.
ISNAD Ağma, H.E. Şamlı N. Şenköylü H. Akyürek A. “Doğal Pigmentlerin Yaşlı Tavuklarda Yumurta Sarısına Etkileri”. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 2/3 (Eylül 2005), 281-286.
JAMA Ağma HŞNŞHAA. Doğal Pigmentlerin Yaşlı Tavuklarda Yumurta Sarısına Etkileri. JOTAF. 2005;2:281–286.
MLA Ağma, H.E. Şamlı N. Şenköylü H. Akyürek A. “Doğal Pigmentlerin Yaşlı Tavuklarda Yumurta Sarısına Etkileri”. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 2, sy. 3, 2005, ss. 281-6.
Vancouver Ağma HŞNŞHAA. Doğal Pigmentlerin Yaşlı Tavuklarda Yumurta Sarısına Etkileri. JOTAF. 2005;2(3):281-6.