BibTex RIS Kaynak Göster

Arıcılık Faaliyetleri II. Arıcılık Faaliyetlerinin Yetiştirici Tercihleri, Üretim Nitelikleri ve Arı Hastalıkları Kapsamında Değerlendirilmesi

Yıl 2017, Cilt: 14 Sayı: 2, 0 - 0, 16.05.2017

Öz

Bu araştırma, bakım, besleme, yetiştirme ve üretim faaliyetleri ile hastalıklar kapsamında Malatya ili arı yetiştiriciliğinin mevcut durumunu değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla Arıcılık Kayıt Sistemi’ne (AKS) kayıtlı işletmelerden tesadüfi örnekleme metodu kullanılarak seçilen 149 adet arıcılık işletmesinin sahibine yüz yüze anket uygulanmıştır. Yapılan çalışmada, yetiştiricilerin %83,7’sinin Standart Langstroth  tip kovan kullandıkları, %15,4’ünün bal dışında arı ürünü ürettikleri, %57,0’sinin 2 yılda bir ana arı değiştirdikleri ve %83,9’nun ana arıyı üretmeyip satın aldıkları tespit edilmiştir. Araştırmada, yetiştiricilerin %80,5’inin Kafkas melezi arı kullandıkları ve %79,2’sinin de basit seleksiyon uygulaması yapmadıkları belirlenmiştir. Araştırmada, yetiştiricilerin %80,5 oranında  Kafkas melezi arı kullandıkları ve %79,2 oranında basit seleksiyon yapmadıkları belirlenmiştir. Mevcut çalışmada, şurup yapımında %97,3 oranında sakkaroz kullanıldığı, en fazla görülen arı hastalığının varroosis (%47,7) olduğu, işletmelerde %69,1 oranında kayıt tutulmadığı, yetiştiricilerin %90,5’inin gezginci arıcılık yaptığı ve %35,2’sinin kendisini arıcılık bilgi ve pratiği bakımından yeterli düzeyde görmediği saptanmıştır. Malatya İlinde arıcılığın daha üst seviyelere getirilebilmesi için; verimli ve yöreye uyumlu ırkların kullanması, ana arı üretilmesine önem verilmesi, işletme kayıtlarının tutulması, bal dışındaki diğer arı ürünlerinin üretilmesinin teşvik edilmesi, hastalıklarla yoğun biçimde mücadele edilmesi ve  arıcılara yönelik kurs, eğitim ve bilgilendirme çalışmalarının daha fazla yapılması gerekmektedir. 

Yıl 2017, Cilt: 14 Sayı: 2, 0 - 0, 16.05.2017

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Makaleler
Yazarlar

Abdurrahman Köseman

İBRAHİM Şeker

Semiramis Karlıdağ Bu kişi benim

Selami Aygen Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 16 Mayıs 2017
Gönderilme Tarihi 29 Nisan 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 14 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Köseman, A., Şeker, İ., Karlıdağ, S., Aygen, S. (2017). Arıcılık Faaliyetleri II. Arıcılık Faaliyetlerinin Yetiştirici Tercihleri, Üretim Nitelikleri ve Arı Hastalıkları Kapsamında Değerlendirilmesi. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 14(2).
AMA Köseman A, Şeker İ, Karlıdağ S, Aygen S. Arıcılık Faaliyetleri II. Arıcılık Faaliyetlerinin Yetiştirici Tercihleri, Üretim Nitelikleri ve Arı Hastalıkları Kapsamında Değerlendirilmesi. JOTAF. Mayıs 2017;14(2).
Chicago Köseman, Abdurrahman, İBRAHİM Şeker, Semiramis Karlıdağ, ve Selami Aygen. “Arıcılık Faaliyetleri II. Arıcılık Faaliyetlerinin Yetiştirici Tercihleri, Üretim Nitelikleri Ve Arı Hastalıkları Kapsamında Değerlendirilmesi”. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 14, sy. 2 (Mayıs 2017).
EndNote Köseman A, Şeker İ, Karlıdağ S, Aygen S (01 Mayıs 2017) Arıcılık Faaliyetleri II. Arıcılık Faaliyetlerinin Yetiştirici Tercihleri, Üretim Nitelikleri ve Arı Hastalıkları Kapsamında Değerlendirilmesi. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 14 2
IEEE A. Köseman, İ. Şeker, S. Karlıdağ, ve S. Aygen, “Arıcılık Faaliyetleri II. Arıcılık Faaliyetlerinin Yetiştirici Tercihleri, Üretim Nitelikleri ve Arı Hastalıkları Kapsamında Değerlendirilmesi”, JOTAF, c. 14, sy. 2, 2017.
ISNAD Köseman, Abdurrahman vd. “Arıcılık Faaliyetleri II. Arıcılık Faaliyetlerinin Yetiştirici Tercihleri, Üretim Nitelikleri Ve Arı Hastalıkları Kapsamında Değerlendirilmesi”. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 14/2 (Mayıs 2017).
JAMA Köseman A, Şeker İ, Karlıdağ S, Aygen S. Arıcılık Faaliyetleri II. Arıcılık Faaliyetlerinin Yetiştirici Tercihleri, Üretim Nitelikleri ve Arı Hastalıkları Kapsamında Değerlendirilmesi. JOTAF. 2017;14.
MLA Köseman, Abdurrahman vd. “Arıcılık Faaliyetleri II. Arıcılık Faaliyetlerinin Yetiştirici Tercihleri, Üretim Nitelikleri Ve Arı Hastalıkları Kapsamında Değerlendirilmesi”. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 14, sy. 2, 2017.
Vancouver Köseman A, Şeker İ, Karlıdağ S, Aygen S. Arıcılık Faaliyetleri II. Arıcılık Faaliyetlerinin Yetiştirici Tercihleri, Üretim Nitelikleri ve Arı Hastalıkları Kapsamında Değerlendirilmesi. JOTAF. 2017;14(2).