BibTex RIS Kaynak Göster

ESKİ HARFLERLE BASILMIŞ TÜRKÇE TECVİD, USUL-İ FIKIH VE KIRAAT ESERLERİ

Yıl 2015, Cilt: 2 Sayı: 4, 147 - 157, 30.09.2015
https://doi.org/10.17050/kafifd.204059

Öz

İlim yoluna koyulan insan, kendi sahasında bir eser bulmak yahut bu sahada kimin ne yazdığını araştırmak için, günlerini belki yıllarını verir. Neticede bu insan, kendine göre, ya istediğine kavuşur veya bunun eksikliğini kalbinde taşır. Çok kısa ömürlü insanı bu zaman israfından kurtarmak için, öteden beri rehberler, kataloglar hazırlana gelmiştir.Bu noktadan hareketle şu küçücük eseri ortaya koymaya çalıştık. Bu eserde eski harflerle basılmış Türkçe Tecvid ve Usul-i Fıkıh kitaplarını ayrı bölümler halinde bir araya getirdik.“Seyfettin Özege Bağış Kitapları Yazar Adı Katalogu” üzerindeki çalışmamız, bu eserin ana kaynağını teşkil eder. Adı geçen katalogu hazırlarken, elde ettiğimiz fişlere, bibliyografyadaki kaynakları taramak suretiyle ilavelerde bulunduk. Bu çalışmada yer alan eserlerin ekserisini bizzat görerek tetkik ettik.Kolaylık olması düşüncesi ile eserleri elif-lam takısını dikkate almaksızın alfabetik sıraya koyduk. Küçük olması hasebiyle de yazar indeksi yapmaya hacet görmedik.Ayrıca her bölümün sonunda, faydalı olacağı düşüncesiyle, Türk müelliflerinin o bölümle ilgili Arapça veya Türkçe olup da basılmamış eserlerinden de bir kısmının ismini sıraladık.Erzurum Atatürk Üniversitesi’ne bağışladığı kıymetli koleksiyonla ilme hizmet eden M. Seyfettin ÖZEGE’yi rahmetle anarız.

Kaynakça

  • Bayram, Ali - Çöğenli, M. Sadi. Seyfettin, Özege Bağış Kitaplar Kataloğu, 1-5 Cilt, Erzurum, Atatürk Üniversitesi Basımevi, 1973-1980.
  • Bursalı, Mehmed Tahir, Osmanlı Müellifleri, İstanbul, Matbaa-i Âmire, 1333.
  • Karatay, F. Edhem, İstanbul Üniversitesi Kütüphanesi Türkçe Basmalar Alfa- be Kataloğu, İstanbul, Osman Yalçın Matbaası, 1956.
  • Komisyon, Milli Kütüphane Arap Harfli Türkçe Eserler Muvakkat Kataloğu (Teksir halinde).
  • Özege, M. Seyfettin, Eski Harflerle Basılmış Türkçe Eserler Kataloğu, İstan- bul, Fatih Yayınevi, 1971.
Toplam 5 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm KİTAP İNCELEMESİ
Yazarlar

Ali İpek Güller Nuhoğlu Bu kişi benim

Ali İpek Bu kişi benim

Güller Nuhoğlu Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 30 Eylül 2015
Gönderilme Tarihi 30 Eylül 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2015 Cilt: 2 Sayı: 4

Kaynak Göster

ISNAD Güller Nuhoğlu, Ali İpek vd. “ESKİ HARFLERLE BASILMIŞ TÜRKÇE TECVİD, USUL-İ FIKIH VE KIRAAT ESERLERİ”. Kafkas Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 2/4 (Eylül 2015), 147-157. https://doi.org/10.17050/kafifd.204059.