BibTex RIS Kaynak Göster

Sarımsak Yetiştiriciliğinde Farklı Bakteri Biyoformülasyonu Uygulamalarının Bitki Gelişimi Parametreleri, Verim ve Enzim Düzeyleri Üzerine Etkisi

Yıl 2016, Cilt: 5 , 214 - 227, 04.04.2016
https://doi.org/10.17100/nevbiltek.211001

Öz

Bu çalışmada; yabani ve kültür bitkilerinin toprak altı veya toprak üstü aksamlarından daha önce yürütülen bazı çalışmalarda izole edilerek tanılanan, toplam 1248 bakteri izolatı içerisinden seçilen Agrobacterium sp., Bacillus sp., Pantoea sp. ve Pseudomonas sp.’e ait toplam 19 adet bakteri izolatı kullanılarak 3 farklı bakteri biyoformülasyonu (F1, F2 ve F3) hazırlanmıştır. Bu biyoformülasyonlar içerisine daldırılan sarımsak (Allium sativum L.) dişleri saksılara ekilerek uygulamaların bitki boyu, klorofil düzeyi ve bazı enzim (katalaz, peroksidaz, polifenol oksidaz ve superoksit dismutaz) aktiviteleri üzerine etkileri saptanmıştır. Tüm bakteri formülasyonu uygulamalarının kontrole göre sarımsakta bitki gelişiminde önemli katkılar sağladığı ve bitki enzim düzeylerinde de önemli değişikliklere sebep olduğu görülmüştür. Sonuç olarak; test edilen 3 bakteri biyoformülasyonu içerisinde özellikle B2 formülasyonunun hem bitki gelişim parametreleri hem de bitkideki enzim düzeyleri bakımından yapılan değerlendirmede sarımsak tarımında mikrobiyal gübre olarak kullanılabileceği düşünülmektedir. 

Kaynakça

  • Glick, B.R., Penrose, D.M., Li, J., “A model for the lowering of plant ethylen concentrations by plant growth-promoting bacteria” Journal of Theoretical Biology, 190: 63-68, 1998
  • Karagöz, K. ve Kotan, R., “Bitki gelişimini teşvik eden bazı bakterilerin marulun gelişimi ve bakteriyel yaprak lekesi hastalığı üzerine etkileri” Türkiye Biyoloji Mücadele Dergisi, 1(2): 165-179, 2010
  • Bhattacharyya, P., Jha, D., “Plant growth-promoting rhizobacteria (PGPR): emergence in agriculture” World Journal of Microbiology and Biotechnology, 1-24, 2012
  • Alizadeh, H., Behboudi, Keivan., Ahmadzadeh, M., Javan-Nikkhah, Mohammad., Zamioudis, C., Pieterse, C.M.J., Bakker, P.A.H.M., “ Induced systemic resistance in cucumber and Arabidopsis thaliana by the combination of Trichoderma harzianum Tr6 and Pseudomonas sp.” Biological Control, 65: 14–23, 2013
  • Taban, S., Turan, M.A.,Sezer, S.M., Türkmen, N., “Kastamonu taşköprü yöresinde yetiştirilen sarımsak bitkisinin selenyum içerikleri ve bazı toprak özellikleri arasındaki ilişkiler” Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 27 (1): 39-47, 2012
  • Ipek, M., Ipek, A., Simon, P. W., “Molecular characterization of Kastamonu garlic: An economically important garlic clone in Turkey” Scientia Horticulturae, 115 (2): 203-208, 2008
  • Taban, S., Çıkılı, Y., Kebeci, F., Taban, N., Sezer, S. M., “ Taşköprü yöresinde sarımsak tarımı yapılan toprakların verimlilik durumu ve potansiyel beslenme problemlerinin ortaya konulması” Tarım Bilimleri Dergisi, 10 (3): 297-304, 2004
  • Günay, A., “Sebzecilik” Cilt 2, Ankara, 1983
  • Chattoo, M.A., Ahmed,N., Faheema, S., Narayan, S., Khan, S.H., Hussain, K., “Response of garlic (Allium sativum L.) to biofertilizer application” The Asian Journal of Horticulture, 2 (2): 249-252, 2007
  • Abdel-Razzak, H.S., El-Sharkawy, G.A., “Effect of biofetilizer and humic acid applications on growth, yield, quality and storability of two garlic (Allium sativum L.) cultivars” Asian Journal of Crop Science, 5 (1): 48-64, 2013
  • Gaiki, U:R., Jogdande, N.D., Dalal, S.R., Nandre, D.R.,Ghawade, S.M., “Effect of biofertilizersunder reduced doses of inorganic fertilizers on growth and yield of garlic” Journal Plant Archives, 6 (1): 367- 368, 2006
  • El-Desuki, M., Mahmoud, A.R., Hafız, M.H., “Response of onion plants to minerals and biofertlizers application” Resource Journal Agriculture Biological Science, 2: 292-298, 2006
  • Yaso,I.A., Abdel-Razzak, H.S., Wahab-Allah, M.A., “Influence of biofertlizer and mineral nitrogen on onion growth yield and quality under calcareous soil conditions” Jounal Agriculture Environmental Science, 6(1): 245-264, 2007
  • Kotan, R., Sahin, F., Ala, A., “Identification and pathogenicity of bacteria isolated from pome fruits trees in eastern Anatolia region of Turkey” Journal of Plant Diseases and Protection, 113(1): 8-13, 2005
  • Erman, M., Kotan, R., Çakmakçı, R., Çığ, F., Karagöz, F., Sezen, M., “Van Gölü Havzası’ndan izole edilen azot fikseri ve fosfat çözücü bakterilerin buğday ve şeker pancarında büyüme ve verim özellikleri üzerine etkileri” Türkiye IV. Organik Tarım Sempozyumu 28 Haziran-1 Temmuz, s 325-329, Erzurum,
  • Ekinci, M., Turan, M., Yildirim, E., Güneş, A., Kotan, R. and Dursun, A., “Effect of plant growth promotıng rhizobacteria on growth, nutrıent, organıc acıd, amıno acıd and hormone content of caulıflower (Brassica oleracea L. var. botrytis) transplants” Acta Scientiarum Polonorum, 13 (6): 71- 85, 2014
  • Turan, M., Ekinci, M., Yildirim, E., Güneş, A., K. Karagöz, Kotan, R., Dursun, A., “Plant growth- promoting rhizobacteria improved growth, nutrient, and hormone content of cabbage (Brassica oleracea) seedlings” Turkish Journal of Agriculture and Forestry, 38: 327-333, 2014
  • Angelini, R., Federico, R., “Histochemical evidence of poliamin oxidation and generation of hydrogen peroxide in the cell wall” Journal of Plant Physiology, (135): 212- 217, 1989
  • Agarval, S., Pandey, V., “Antioxidant enzyme responses to NaCl stress in Cassia angustifolia” Biologia Plantarum, 48 (4): 555-560, 2004
  • Yordanova, R.Y., Christov, K.N., Popova, L.P., “Antioxidative enzymes in barley plants subjected to soil flooding” Environmental and Experimental Botany, (51): 93-101, 2004
  • Havir, E.A., Mchale, N.A., “Biochemical and developmental characterization of multiple forms of catalase in tobacco leaves” Plant Physiology, (84): 1291-1294, 1987
  • Luck, H., “Catalase In: Methods of Enzymatic Assays. (Ed.): H.U. Bergmeyer”. New York Academic Press, 885-894, 1965
  • Flurkey, HW., “Polyphenoloxidase in higher plants” Plant physiology, 81: 614-618, 1986
  • Katırcıoğlu, H., Beyatli, Y., Aslim, B., Yüksekdag, Z., Atici, T., “Screening of antimicrobial agent production of some microalgae in freshwater” The Internet Journal of Microbiology, 2: 2, 2006
  • Abedin Rania, M. A., Taha Hala, M. T., “Antibacteriyal and antifungal activity of cyanobacteria and green microalgae evaluation of medium components by Plachett-Burman design for antimicrobial activity of Spirulina platensis” Global Journal of Biotechnology & Biochemistry, 3 (1): 22-31, 2008
  • Deshmukh, D.V., Puranik, P.R., “Application of Plackett-Burman Design to evaluate Media Components Affecting Antibacterial Activity of Alkaliphilic Cyanobacteria Isolated from Lonar Lake” Turkish Journal of Biochemistry, 35 (2): 114–120, 2010
  • Türkez, H., Geyikoglu, F., Aslan, A., Karagöz, Y., Türkez, Ö., Anar, M., “Antimutagenic effects of lichen Pseudovernia furfuracea (L.) Zoph. extracts against the mutagenicity of aflatoxin B1 in vitro” Toxicology and Industrial Health, 26: 625, 2010
  • Gee, G.W., Hortage, K.H., “Particle- size analysis. Methods of soil analysis. Part 1. Physical and minerological methods second edition” Agronomy, 9 (2): 383-441, 1986
  • Mclean, E.O., “Soil pH and lime requirement. Methods of soil analysis part2. Chemical and microbiological properties second edition” Agronomy, 9 (2): 199-224, 1982
  • Nelson, R.E., “Carbonate and gypsum. Methods of soil analysis Part2. Chemical and microbiological properties second edition” Agronomy, 9 (2): 191-197, 1982
  • Nelson, D.W., Sommers, L.E. “Organic matter. Methods of soil analysis Part2. Chemical and microbiological properties second edition” Agronomy, 9 (2): 574-579, 1982
  • Rhoades, J.D., “Cation Exchange Capacity . Methods of soil analysis Part 2. Chemical and microbiological properties second edition” Agronomy, 9 (2): 149-157, 1982
  • SPSS, “SPSS 13.0 for Windows Evaluation version” (SPSS Inc., Illinois, USA), 2004
  • Anonim, “Toprak Su İstatistikleri Bülteni”. Program ve Planlama Dairesi Başkanlığı Yayını, Ankara,
  • TOVEP, “Türkiye toprakları verimlilik envanteri”. T.C. Tarım Orman ve Köy İşleri Bakanlığı. Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü ve dayanıklılık ıslahı. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 9: 193-204, 1991
  • Vermaa, J.P., Yaday,V., Tiwari, K.N., Kumar, A., “Effect of indigenous Mesorhizobium spp. and plant growth promoting rhizobacteria on yields and nutrients uptake of chickpea (Cicer arietinum L.) under sustainable agriculture” Ecological Engineering, 51: 282– 286, 2013
  • Yıldırım, E., Karlıdağ, H., turan, M., Dursun, A., Göktepe, F., “Growth, nutrient uptake, and yield promotion of broccoli by plant growth promoting rhizobacteria with manure” Hortscience, 46 (6): 932– 936, 2011.
  • Turan, M., Özgül, M., Kocaman, A., “Freezing tolerance affected by mineral application during cold- acclimated conditions in some cool crop seedlings” Commuiıcations in Soil Science and Plant Analysis, 38 (7-8): 1047-1060, 2007
  • Gül, A., Kidoğlu, F., Tuzel, Y., Tuzel, I.H., “Effects of nutrition and Bacillus amyloliquefaciens on tomato (Solarium lycopersicum L.) growing in perlite” Spanish Journal of Agriculture Research, 6: 422-429, 2008
  • Çakmakçı, R., Kantar, F., Şahin, F., “Effect of N2-fixing bacterial inoculations on yield of sugar beet and barley” Journal of Plant Nutrition and Soil Science, 164 (5): 527-531, 2001
  • Şahin, F., Çakmakçı, R., Kantar, F., “Sugar beet and barley yields in relation to inoculation with N2- fixing and phosphate solubilizing bacteria” Plant Soil, 265: 123-129, 2004
  • Çakmakçı, R., Erat, M., Erdoğan, Ü., Dönmez, F., “The influence of plant growth-promoting rhizobacteria on growth and enzyme activities in wheat and spinach plants” Journal of Plant Nutrition and Soil Science, 170: 288-295, 2007
  • De Freitas, J.R., M.R. Banerjee, Germida., J.J., “Phosphate-solubilizing rhizobacteria enhance the growth and yield but not phosphorus uptake of canola” Biology Fertility Soils, 24: 358– 364, 1997
  • Pal, S.S., “ Interaction of an acid tolerant strain of phosphate solubilizing bacteria with a few acid tolerant crops” Plant Soil, 198: 169-177, 1998
  • Gurdeep, K., Reddy, S.M., “Effects of Phosphate-Solubilizing Bacteria, Rock Phosphate and Chemical Fertilizers on Maize-Wheat Cropping Cycle and Economics” Pedosphere, 25 (3): 428–437, 2015
  • Fanh, W, L., Hong-mei, HE., JI, Guang-hai., G., “Effects of plant-growth promoting rhizobacteria on growth of garlic” Soil and Fertilizer Sciences, 3: 70-72, 2010
  • Canellas, L.P., Teixeira Junior, L.R.L., Dobbs, L.B., Silva, C.A., Medici, L.O., Zandonadi, D.B., Facanha, A.R. “Humic acids cross-interactions with root and organic acids” Annals of Applied Biology, 153: 157–166, 2008
  • Eyheraguibel, B., J. Silvestre., P. Morard., “Effects of humic substances derived from organic waste enhancement on the growth and mineral nutrition of maize” Bioresource Technology, 99: 4206-4212.
  • Tunc-Ozdemir, M., Miller, G., Song, L., Kim, J., Sodek, A., Koussevitzky, S., “Thiamin confers enhanced tolerance to oxidative stress in Arabidopsis” Plant Physiology, 151: 421–32, 2009
  • Glick, B.R., “Using soil bacteria to facilitate phytoremediation” Biotechnology Advances, 28: 367–74,
  • Ma, Y., Prasad, M.N.V., Rajkumar, M., Freitas, H., “ Plant growth promoting rhizobacteria and endophytes accelerate phytoremediation of metalliferous soils” Biotechnology Advances, 29: 248–58, 2011
  • Sandhya, V., Ali, S.K.Z., Grover, M., Reddy, G., Venkateswarlu, B., “Alleviation of drought stress effects in sunflower seedlings by the exopolysaccharides producing Pseudomonas putida strain GAP- P45” Biology Fertilizer Soils, 46: 17–26, 2009
  • Çakmakçı, R., “Mikrobiyal gübre olarak kullanılabilecek mikroroganizmaların etki mekanizmaları ve özellikleri” Mikrobiyal Gübre Çalıştayı, 5-17, 2014
  • Mayak, S., Tirosh, T., Glick, B.R., “Plant growth-promoting bacteria confer resistance in tomato plants to salt stress” Plant Physiology and Biochemistry, 42: 565-572, 2004
  • Grichko, V. P., Glick B. R., “Amelioration of flooding stres by ACC deaminase-containing plant growth-promoting bacteria” Plant Physiology Biochemistry, 39: 11-17, 2001
  • Bangash, N., Khalid, A., Mahmood, T., Tariq Siddique, M., “Screening Rhizbacteria containing ACC- Deaminase for growth promoting of wheat under water stress” Pakistan Journal Botany, 45: 91-96, 2013
  • Qudsaia, B., Noshinil, Y., Asghari, B., Nadia, Z., Abida, A., Fayazul, H., “Effect of Azospirillum inoculation on maize (Zea mays L.) under drought stress” Pakistan Journal Botany, 45: 13–20, 2013
  • Pieterse, C.M.J., Van Pelt, J.A., Van Wees, S.C.M., Jurriaan, J., Leon-Kloosterziel, K.M., Keurentjes, J.J.B., Verhagen, B.W.M., Knoester, M., Sluis, I. Van der., Baker, P.A.H.M., Van Loon, L.C., “Rhizobacteria-mediated ınduced systemic resistance: Triggering, signaling and expression” European Journal of Plant Pathology, 107: 51-61, 2001
  • Silva, H.S.A., Romeiro, R.S., Carrer Filho, R., Pereira, J.L.A., Mizubuti, E.S.G., Mounteer, A., “ Induction of systemic resistance by Bacillus cereus against tomato foliar diseases under field conditions” Journal of Phytopathology, 152: 371-375, 2004
  • Küsek, M., Çınar, Ö., “Bitki büyümesini teşvik eden kök bakterilerini kullanılarak asma uru hastalığı etmeni Agrobacterium vitis’in biyolojik mücadelesi” Türkiye Biyolojik Mücadele Dergisi, 3(1): 21-36, 2012
  • Mirik, M., “Biberde bakteriyel leke etmeni Xanthomonas axonopodis pv. vesicatoria’nın tanılanması ve bitki büyüme düzenleyici rhizobacteriler ile biyolojik mücadele olanakları” Çukurova Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora tezi, 162 s, Adana, 2005
  • Turan, M., Güllüce, M., Çakmakcı, R., Şahin, F., “Effect of plant growth-promoting rhizobacteria strain on freezing injury and antioxidant enzyme activity of wheat and barley” Journal of Plant Nutrition, 36: 731–748, 2013
  • Vagujfavi, A., Kerepesi, I., Galiba, G., Tischner, T., Sutka, J., “Frost hardiness depending on carbohydrate changes during cold acclimation in wheat” Plant Science, 144: 85–92, 1999
  • Kang, S.M., Khan, A.L., Wagas, M., You, Y.H., Kim, J.H., Kim, J.G., Hamayun, M., Lee, I.J., “ Plant growth-promoting rhizobacteria reduce adverse effects of salinity and osmotic stress by regulating phytohormones and antioxidants in Cucumis sativus” Journal of Plant Interactions, 9 (1): 673–682, 2014
  • Chang, M., W. Chien, C. Chao, Lu, M., “ Effects of cold stress on alterations of physiochemical and chemical properties of rice polysaccharides” Carbohydrate Polymers, 80: 374–377, 2010
  • Rojas-Tapias, D., Moreno-Galván , A., Pardo-Díaz, S., Obando, M., Rivera, D., Bonilla R. “Effect of inoculation with plant growth-promoting bacteria (PGPB) on amelioration of saline stress in maize (Zea mays)” Applied Soil Ecology, 61: 264–272, 2012
  • Noorieh, B., Arzanesh, M.H., Mahlegha, G., Maryam, S., “The effect of plant growth promoting rhizobacteria on growth parameters, antioxidant enzymes and microelements of canola under salt stress” Journal of Applied Environmental Biological Science, 3: 17–27, 2013
Toplam 67 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm TARGİD (İç Anadolu Bölgesi 2. Tarım ve Gıda Kongresi) Özel Sayısı
Yazarlar

Aslıhan Esringü

Recep Kotan Bu kişi benim

Fatih Bayram Bu kişi benim

Melek Ekinci Bu kişi benim

Ertan Yıldırım Bu kişi benim

Hayrunnisa Nadaroğlu Bu kişi benim

Hikmet Katırcıoğlu Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 4 Nisan 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 5

Kaynak Göster

APA Esringü, A., Kotan, R., Bayram, F., Ekinci, M., vd. (2016). Sarımsak Yetiştiriciliğinde Farklı Bakteri Biyoformülasyonu Uygulamalarının Bitki Gelişimi Parametreleri, Verim ve Enzim Düzeyleri Üzerine Etkisi. Nevşehir Bilim Ve Teknoloji Dergisi, 5, 214-227. https://doi.org/10.17100/nevbiltek.211001
AMA Esringü A, Kotan R, Bayram F, Ekinci M, Yıldırım E, Nadaroğlu H, Katırcıoğlu H. Sarımsak Yetiştiriciliğinde Farklı Bakteri Biyoformülasyonu Uygulamalarının Bitki Gelişimi Parametreleri, Verim ve Enzim Düzeyleri Üzerine Etkisi. Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi. Nisan 2016;5:214-227. doi:10.17100/nevbiltek.211001
Chicago Esringü, Aslıhan, Recep Kotan, Fatih Bayram, Melek Ekinci, Ertan Yıldırım, Hayrunnisa Nadaroğlu, ve Hikmet Katırcıoğlu. “Sarımsak Yetiştiriciliğinde Farklı Bakteri Biyoformülasyonu Uygulamalarının Bitki Gelişimi Parametreleri, Verim Ve Enzim Düzeyleri Üzerine Etkisi”. Nevşehir Bilim Ve Teknoloji Dergisi 5, Nisan (Nisan 2016): 214-27. https://doi.org/10.17100/nevbiltek.211001.
EndNote Esringü A, Kotan R, Bayram F, Ekinci M, Yıldırım E, Nadaroğlu H, Katırcıoğlu H (01 Nisan 2016) Sarımsak Yetiştiriciliğinde Farklı Bakteri Biyoformülasyonu Uygulamalarının Bitki Gelişimi Parametreleri, Verim ve Enzim Düzeyleri Üzerine Etkisi. Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi 5 214–227.
IEEE A. Esringü, “Sarımsak Yetiştiriciliğinde Farklı Bakteri Biyoformülasyonu Uygulamalarının Bitki Gelişimi Parametreleri, Verim ve Enzim Düzeyleri Üzerine Etkisi”, Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi, c. 5, ss. 214–227, 2016, doi: 10.17100/nevbiltek.211001.
ISNAD Esringü, Aslıhan vd. “Sarımsak Yetiştiriciliğinde Farklı Bakteri Biyoformülasyonu Uygulamalarının Bitki Gelişimi Parametreleri, Verim Ve Enzim Düzeyleri Üzerine Etkisi”. Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi 5 (Nisan 2016), 214-227. https://doi.org/10.17100/nevbiltek.211001.
JAMA Esringü A, Kotan R, Bayram F, Ekinci M, Yıldırım E, Nadaroğlu H, Katırcıoğlu H. Sarımsak Yetiştiriciliğinde Farklı Bakteri Biyoformülasyonu Uygulamalarının Bitki Gelişimi Parametreleri, Verim ve Enzim Düzeyleri Üzerine Etkisi. Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi. 2016;5:214–227.
MLA Esringü, Aslıhan vd. “Sarımsak Yetiştiriciliğinde Farklı Bakteri Biyoformülasyonu Uygulamalarının Bitki Gelişimi Parametreleri, Verim Ve Enzim Düzeyleri Üzerine Etkisi”. Nevşehir Bilim Ve Teknoloji Dergisi, c. 5, 2016, ss. 214-27, doi:10.17100/nevbiltek.211001.
Vancouver Esringü A, Kotan R, Bayram F, Ekinci M, Yıldırım E, Nadaroğlu H, Katırcıoğlu H. Sarımsak Yetiştiriciliğinde Farklı Bakteri Biyoformülasyonu Uygulamalarının Bitki Gelişimi Parametreleri, Verim ve Enzim Düzeyleri Üzerine Etkisi. Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi. 2016;5:214-27.

Dergimizin tarandığı indeksler


12300          20980     2097822081