BibTex RIS Kaynak Göster

Place and Importance of Oud Instrument In Turkish Religious Music

Yıl 2015, Sayı: 38, 123 - 140, 30.12.2015
https://doi.org/10.17120/omuifd.25002

Öz

As every religion, geography and society, Turks constitute their own religious music while they are living their spiritual life and use music as a tool in order to approach God. In Islam music has been existed firstly with chant of Kur’ân-ı kerim and with the performances of many religious music form such as; Ezan (Call to prayer), Sâlâ, Mevlevî Âyini (Mevlevi Ritual), İlâhi (Divine), Nefes, Kaside (Eulogium), Na‘t, Mirâciye, Şuğul and Tevşih. Oud instrument has been mostly used in such of these forms used in Turkish Religious Music which are performed in out side of mosque with a certain rhythm. In this investigation issues as usage, performance and musical contribution of Oud in Turkish Religious Music will be handled. In addition, it will be included informations about performances of Oud performers by taking into consideration of religious music. In his context, it will have been draw attention to the importance of Oud instrument and contributions to Turkish Religious Music.

Keywords: Oud, Religious Music, Sufi Music, Dhikr, Importance of Oud.

Türk Din Mûsikîsinde Ud Sazının Yeri ve Önemi

Yıl 2015, Sayı: 38, 123 - 140, 30.12.2015
https://doi.org/10.17120/omuifd.25002

Öz

Türkler dinî hayatlarını yaşarken her din, coğrafya ve toplumda olduğu gibi kendi dinî mûsikîlerinide oluşturmuş ve Allah (c.c)’a yaklaşmada mûsikîyi bir araç olarak kullanmıştır. İslam dininde mûsikî, başta Kur’ân-ı kerim tilâveti olmak üzere daha çok Ezan, Sâlâ, Mevlevî Âyini, İlâhi, Nefes, Kaside, Na‘t, Mirâciye, Şuğul ve Tevşih gibi birçok dinî mûsikî formunun icrâsıyla var olmuştur. Türk din mûsikîsinde kullanılan bu mûsikî formlarının câmi dışında ve belirli bir ritme bağlı olarak icrâ edilen türlerinde Ud sazı çoğu zaman kullanılmıştır. Bu araştırmada Türk din mûsikîsinde Ud’un kullanımı, icrâsı, müzikâl açıdan katkısı gibi konular ele alınacaktır. Ayrıca önemli Ud icrâcılarının dinî mûsikî göz önünde bulundurularak icrâları hakkında bilgilere yer verilecektir. Bu bağlamda Türk din mûsikîsinde Ud sazının yeri ve önemine dikkat çekilecek, Türk din mûsikîsine katkıları ortaya çıkarılacaktır.

Anahtar Kelimeler: Ud, Dini Müzik, Tasavvuf Müziği, Zikir, Ud’un Önemi

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Ferdi Koç

Yayımlanma Tarihi 30 Aralık 2015
Gönderilme Tarihi 10 Aralık 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2015 Sayı: 38

Kaynak Göster

ISNAD Koç, Ferdi. “Türk Din Mûsikîsinde Ud Sazının Yeri Ve Önemi”. Ondokuz Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 38 (Aralık 2015), 123-140. https://doi.org/10.17120/omuifd.25002.