BibTex RIS Kaynak Göster

INVESTIGATION OF VARIATION OF DISTRIBUTION COEFFICIENT OF CAFFEINE BETWEEN WATER AND SOME ORGANIC SOLVENTS DEPEND ON THE TEMPERATURE

Yıl 2000, Cilt: 6 Sayı: 3, 255 - 258, 01.03.2000

Öz

Caffeine is a main component of tea which is an important agricultural product. The aim of this study is to investigate the variation of the distribution coefficients of caffeine between water and some organic solvents. Organic solvents used in this study were chloroform, ethyl acetate, n-butyl acetate, carbon tetrachloride and benzene. In experimental works, 1 % aqueous solution of caffeine was used. Iodometry method was used in analysis of caffeine. It was seen that the distribution coefficient of caffeine between water and chloroform was decreased with increasing temperature and increased by using other solvents (ethyl acetate, n-butyl acetate, benzene, carbon tetrachloride) with increasing temperature.

KAFEİNİN SU VE BAZI ORGANİK ÇÖZÜCÜLER ARASINDAKİ DAĞILMA KATSAYILARININ SICAKLIĞA BAĞLI OLARAK DEĞİŞİMİNİN İNCELENMESİ

Yıl 2000, Cilt: 6 Sayı: 3, 255 - 258, 01.03.2000

Öz

Bu çalışmanın amacı, ülkemizin önemli bir tarım ürünü olan çayın önemli bileşenlerinden biri olan kafeinin, su ve bazı organik çözücüler arasındaki dağılma katsayılarının sıcaklığa bağlı olarak değişiminin incelenmesidir. Çalışmada kullanılan organik çözücüler kloroform, etilasetat, n-butil asetat, karbon tetraklorür ve benzendir. Deneysel çalışmada hazırlanan % 1`lik (hacmen) kafein çözeltisinden belirli miktar alınarak çözücü ile birlikte karıştırılmış ve yapılan analizler sonucunda kafein miktarı tespit edilmiştir. Bu işlem dört ayrı sıcaklıkta gerçekleştirilerek dağılma katsayılarının sıcaklığa ne şekilde bağlı oldukları incelenmiştir. Yapılan deneysel çalışmalar sonucunda en yüksek dağılma katsayısı kloroformla elde edilmiş ve kloroform ile elde edilen dağılma katsayılarının kullanılan diğer çözücülerin aksine sıcaklıkla azaldığı tespit edilmiştir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makale
Yazarlar

İ. Metin Hasdemir Bu kişi benim

İsmail İnci Bu kişi benim

Mehmet Bilgin Bu kişi benim

Mine Önder Bu kişi benim

Ahmet Aydın Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Mart 2000
Yayımlandığı Sayı Yıl 2000 Cilt: 6 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Hasdemir, İ. M. ., İnci, İ. ., Bilgin, M. ., Önder, M. ., vd. (2000). KAFEİNİN SU VE BAZI ORGANİK ÇÖZÜCÜLER ARASINDAKİ DAĞILMA KATSAYILARININ SICAKLIĞA BAĞLI OLARAK DEĞİŞİMİNİN İNCELENMESİ. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, 6(3), 255-258.
AMA Hasdemir İM, İnci İ, Bilgin M, Önder M, Aydın A. KAFEİNİN SU VE BAZI ORGANİK ÇÖZÜCÜLER ARASINDAKİ DAĞILMA KATSAYILARININ SICAKLIĞA BAĞLI OLARAK DEĞİŞİMİNİN İNCELENMESİ. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi. Mart 2000;6(3):255-258.
Chicago Hasdemir, İ. Metin, İsmail İnci, Mehmet Bilgin, Mine Önder, ve Ahmet Aydın. “KAFEİNİN SU VE BAZI ORGANİK ÇÖZÜCÜLER ARASINDAKİ DAĞILMA KATSAYILARININ SICAKLIĞA BAĞLI OLARAK DEĞİŞİMİNİN İNCELENMESİ”. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 6, sy. 3 (Mart 2000): 255-58.
EndNote Hasdemir İM, İnci İ, Bilgin M, Önder M, Aydın A (01 Mart 2000) KAFEİNİN SU VE BAZI ORGANİK ÇÖZÜCÜLER ARASINDAKİ DAĞILMA KATSAYILARININ SICAKLIĞA BAĞLI OLARAK DEĞİŞİMİNİN İNCELENMESİ. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 6 3 255–258.
IEEE İ. M. . Hasdemir, İ. . İnci, M. . Bilgin, M. . Önder, ve A. . Aydın, “KAFEİNİN SU VE BAZI ORGANİK ÇÖZÜCÜLER ARASINDAKİ DAĞILMA KATSAYILARININ SICAKLIĞA BAĞLI OLARAK DEĞİŞİMİNİN İNCELENMESİ”, Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, c. 6, sy. 3, ss. 255–258, 2000.
ISNAD Hasdemir, İ. Metin vd. “KAFEİNİN SU VE BAZI ORGANİK ÇÖZÜCÜLER ARASINDAKİ DAĞILMA KATSAYILARININ SICAKLIĞA BAĞLI OLARAK DEĞİŞİMİNİN İNCELENMESİ”. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 6/3 (Mart 2000), 255-258.
JAMA Hasdemir İM, İnci İ, Bilgin M, Önder M, Aydın A. KAFEİNİN SU VE BAZI ORGANİK ÇÖZÜCÜLER ARASINDAKİ DAĞILMA KATSAYILARININ SICAKLIĞA BAĞLI OLARAK DEĞİŞİMİNİN İNCELENMESİ. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi. 2000;6:255–258.
MLA Hasdemir, İ. Metin vd. “KAFEİNİN SU VE BAZI ORGANİK ÇÖZÜCÜLER ARASINDAKİ DAĞILMA KATSAYILARININ SICAKLIĞA BAĞLI OLARAK DEĞİŞİMİNİN İNCELENMESİ”. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, c. 6, sy. 3, 2000, ss. 255-8.
Vancouver Hasdemir İM, İnci İ, Bilgin M, Önder M, Aydın A. KAFEİNİN SU VE BAZI ORGANİK ÇÖZÜCÜLER ARASINDAKİ DAĞILMA KATSAYILARININ SICAKLIĞA BAĞLI OLARAK DEĞİŞİMİNİN İNCELENMESİ. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi. 2000;6(3):255-8.





Creative Commons Lisansı
Bu dergi Creative Commons Al 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.