BibTex RIS Kaynak Göster

Developing of a software for determining advanced brake failures in brakes test bench

Yıl 2016, Cilt: 22 Sayı: 4, 267 - 279, 31.08.2016

Öz

At present time, the brake test bench conducts the braking and suspension tests of front or rear axles and the test results are evaluated through one axle. The purpose of the brake testing system is to determine braking force and damping coefficient dissymmetry of one axle. Thus, this test system evaluates the performance of service brake, hand brake and suspension systems by considering separately front and rear axle dissymmetry. For this reason, the effects of different braking and damping forces applied by right and left wheels of both axles on braking performance of all vehicle are not determined due to available algorithm of the test bench. Also, the other brake failures are not occurred due to the algorithm of brake test system. In this study, the interface has been developed to determine the other effects of dissymmetry and the other brake failures by using the one axle results of brake test bench. The interface has algorithm computing the parameters according to the interaction between front and rear axles by only using measured test results. Also, it gives the warnings by comparing changes in the parameters with braking performance rules. Braking and suspension tests of three different vehicles have been conducted by using brake test bench to determine the performance of the algorithm. Parameters based on the axle interaction have been calculated by transferring brake test results to the interface and the test results have been evaluated. As a result, the effects of brake and suspension failures on braking performance of both axle and vehicle have been determined thanks to the developed interface.

Sabit fren test sistemlerinde ileri fren hatalarını belirleyebilecek bir arayüzün geliştirilmesi

Yıl 2016, Cilt: 22 Sayı: 4, 267 - 279, 31.08.2016

Öz

Günümüzde kullanılan sabit fren test sistemleri, ön aks veya arka aksa ait süspansiyon ve fren ölçümlerini yaparak ölçüm sonuçlarını tek aks üzerinden değerlendirmektedir. Bu fren test sistemlerinin amacı, tek aksın sağ veya sol tekerleklerin fren kuvveti ve amortisör sönümleme katsayısı simetri durumunu, değerlendirmektir. Böylece, bu sistem süspansiyon sistemi, servis ve el fren sistemi performansını ön ve arka aks tekerleklerinin simetrikliğini ayrı ayrı göz önüne alarak değerlendirmektedir. Bu nedenle, ön ve arka aksın sağ ve sol tekerleklerinin uyguladıkları farklı fren ve sönümleme kuvvetlerinin, tüm taşıtın frenleme performansına etkileri ve diğer fren hataları test sisteminin mevcut algoritması ile belirlenememektedir. Bu çalışmada, sabit fren test sistemlerinin ölçüm sonuçlarını kullanarak bu fren hatalarını ortaya çıkarabilecek bir arayüz geliştirilmiştir. Bu arayüz, tek aks ölçüm sonuçlarını kullanarak ön ve arka aks arasındaki fren etkileşimini belirleyen fren ve süspansiyon parametrelerinin elde edilmesini sağlayan algoritmaya sahiptir. Bu algoritma aynı zamanda parametre değişimlerini verilen kurallar ile karşılaştırarak uygun uyarılar verebilmektedir. Algoritmanın performansını belirleyebilmek için üç farklı test taşıtının fren ve süspansiyon testleri, sabit fren test sistemi ile gerçekleştirilmiştir. Fren test sonuçları arayüze aktarılarak, aks etkileşimine dayalı parametreler hesaplanmış ve sonuçlar değerlendirilmiştir. Sonuç olarak, geliştirilen arayüz sayesinde fren ve süspansiyon hatalarının hem aksın hem de tüm taşıtın frenleme performansına etkileri belirlenebilmiştir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Makale
Yazarlar

Hakan Köylü

Ersin Tural Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 31 Ağustos 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 22 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA Köylü, H., & Tural, E. (2016). Sabit fren test sistemlerinde ileri fren hatalarını belirleyebilecek bir arayüzün geliştirilmesi. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, 22(4), 267-279.
AMA Köylü H, Tural E. Sabit fren test sistemlerinde ileri fren hatalarını belirleyebilecek bir arayüzün geliştirilmesi. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi. Ağustos 2016;22(4):267-279.
Chicago Köylü, Hakan, ve Ersin Tural. “Sabit Fren Test Sistemlerinde Ileri Fren hatalarını Belirleyebilecek Bir arayüzün geliştirilmesi”. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 22, sy. 4 (Ağustos 2016): 267-79.
EndNote Köylü H, Tural E (01 Ağustos 2016) Sabit fren test sistemlerinde ileri fren hatalarını belirleyebilecek bir arayüzün geliştirilmesi. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 22 4 267–279.
IEEE H. Köylü ve E. Tural, “Sabit fren test sistemlerinde ileri fren hatalarını belirleyebilecek bir arayüzün geliştirilmesi”, Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, c. 22, sy. 4, ss. 267–279, 2016.
ISNAD Köylü, Hakan - Tural, Ersin. “Sabit Fren Test Sistemlerinde Ileri Fren hatalarını Belirleyebilecek Bir arayüzün geliştirilmesi”. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 22/4 (Ağustos 2016), 267-279.
JAMA Köylü H, Tural E. Sabit fren test sistemlerinde ileri fren hatalarını belirleyebilecek bir arayüzün geliştirilmesi. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi. 2016;22:267–279.
MLA Köylü, Hakan ve Ersin Tural. “Sabit Fren Test Sistemlerinde Ileri Fren hatalarını Belirleyebilecek Bir arayüzün geliştirilmesi”. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, c. 22, sy. 4, 2016, ss. 267-79.
Vancouver Köylü H, Tural E. Sabit fren test sistemlerinde ileri fren hatalarını belirleyebilecek bir arayüzün geliştirilmesi. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi. 2016;22(4):267-79.





Creative Commons Lisansı
Bu dergi Creative Commons Al 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.