BibTex RIS Kaynak Göster

A Group of Bronze Fibulae from Akşehir Museum

Yıl 2012, Sayı: 13, 27 - 42, 01.09.2012

Öz

One of the most popular jewelry of the ancient period as well as being quite functional, fibulae are one of the prototypes of the safety pins of today. They are the most significant group among the metal artifacts in Akşehir Nasreddin Hoca Archaeology Museum. Therefore, we primarily aim to focus on these fibulae in our study. Most of the artifacts in the collection are Phrygian fibulae found abundantly in tumulus as tomb gifts or in temples as offerings. These are 8 artifacts of four main types and their subtypes. Although some of the analyzed fibulae were quite common types, some are rare and quite important for fibula typology and statistics. The Phrygian fibulae in the museum collection are dated back to the last quarter of the 8th century - the early 6th century. Another group in the museum is the two examples of two different types of Roman fibulae. The first one of these is the most common among the Roman Britain designs from the early 1st century A.D. These fibulae are called “Dolphin Fibulae” or “Hinge Fibulae” because of their long hinges. The second is the example known as “Crossbow Fibula” dated to the 4th century A.D.

Akşehir Müzesi'nde Bulunan Bir Grup Bronz Fibula

Yıl 2012, Sayı: 13, 27 - 42, 01.09.2012

Öz

Fonksiyonelliklerinin yanı sıra Antik Çağ’ın vazgeçilmez takıları arasında yer alan fibulalar, esasında günümüzdeki çengelli iğnelerin prototiplerinden birisidir. Akşehir Nasreddin Hoca Arkeoloji Müzesi’ndeki metal eserler arasında en dikkat çekici olan gruptur. Bu yüzden de çalışmamızda öncelikle söz konusu fibulaların tanıtımı amaçlanmıştır. Koleksiyonda yer alan eserlerin büyük çoğunluğu ölü armağanı olarak tümülüslerde veyahut da adak olarak tapınaklarda sıkça rastlanan Frig fibulalarıdır. Bunlar; 4 farklı ana tip ve bunların alt tiplerine ait 8 adet örnekten oluşur. İncelenen fibulalardan bazıları çok yaygın görülen tipler olmasına karşın bazıları da çok nadir eserler olup fibula tipolojisi ve istatistiği için büyük bir öneme sahiptirler. Müze koleksiyonundaki Frig fibulaları M.Ö. 8. yüzyılın son çeyreği - Erken 6. yüzyıla tarihlenirler.Bir diğer grup ise, 2 farklı tipe ait birer örneği bulunan Roma Dönemi fibulalarıdır. Bunlardan ilki M.S. Erken1. yüzyıl Roma Britanyası kökenli tasarımlar arasında en yaygın olanıdır. Bu tip fibulalar literatürde “YunusFormlu” ya da uzunca menteşeleri sebebiyle “Kol Menteşeli” olarak adlandırılmaktadır. İkincisi ise M.S. 4.yüzyıla tarihlenen “Haçbaşlı Fibula” adıyla bilinen örnektir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA77PY62FU
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Mehmet Tekocak Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Eylül 2012
Yayımlandığı Sayı Yıl 2012 Sayı: 13

Kaynak Göster

APA Tekocak, M. (2012). Akşehir Müzesi’nde Bulunan Bir Grup Bronz Fibula. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi(13), 27-42.
AMA Tekocak M. Akşehir Müzesi’nde Bulunan Bir Grup Bronz Fibula. PAUSBED. Eylül 2012;(13):27-42.
Chicago Tekocak, Mehmet. “Akşehir Müzesi’nde Bulunan Bir Grup Bronz Fibula”. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, sy. 13 (Eylül 2012): 27-42.
EndNote Tekocak M (01 Eylül 2012) Akşehir Müzesi’nde Bulunan Bir Grup Bronz Fibula. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 13 27–42.
IEEE M. Tekocak, “Akşehir Müzesi’nde Bulunan Bir Grup Bronz Fibula”, PAUSBED, sy. 13, ss. 27–42, Eylül 2012.
ISNAD Tekocak, Mehmet. “Akşehir Müzesi’nde Bulunan Bir Grup Bronz Fibula”. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 13 (Eylül 2012), 27-42.
JAMA Tekocak M. Akşehir Müzesi’nde Bulunan Bir Grup Bronz Fibula. PAUSBED. 2012;:27–42.
MLA Tekocak, Mehmet. “Akşehir Müzesi’nde Bulunan Bir Grup Bronz Fibula”. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, sy. 13, 2012, ss. 27-42.
Vancouver Tekocak M. Akşehir Müzesi’nde Bulunan Bir Grup Bronz Fibula. PAUSBED. 2012(13):27-42.