BibTex RIS Kaynak Göster

The Relationship Between Energy Consumption and Growth in Emerging Markets by Panel Quantile Regression: Evidence from VISTA Countries

Yıl 2017, Sayı: 27, 364 - 373, 01.05.2017

Öz

Energy consumption and economic growth relationship is an important topic for global economy. Most of researchers investigated this relationship with different methods on different macro-economic data. These methods are including not only time-series econometrics but also panel data analysis. Moreover, they analyzed different countries or country groups classified by OECD, World Bank or any other economic organizations. The aim of study is the relationship between energy consumption and economic growth with panel quantile regression method on VISTA countries (Vietnam, Indonesia, South Africa, Turkey and Argentina). Estimations are made annually for 1985 – 2013 period. Dependent variable is GDP per capita growth and independent variables are logarithmic energy consumption indicators which are Oil Consumption, Coal Consumption, Hydroelectricity Consumption and Primary Energy Consumption. Results show that the effects of logarithmic energy consumption variables are changing on economic growth for different quantiles (τ = 0.25; 0.50; 0.75; 0.90). In conclusion, effect of oil consumption on economic growth is falling at high quantiles of GDP growth. In contrast, effect of hydroelectricity consumption and primary energy consumption on economic growth is rising at high quantiles. But, there is not a statistical significant effect of coal consumption on economic growth at any quantile.

Gelişmekte olan Piyasalarda Enerji Tüketimi ve Büyüme İlişkisinin Panel Kantil Regresyon ile İncelenmesi: VISTA Ülkeleri Örneği

Yıl 2017, Sayı: 27, 364 - 373, 01.05.2017

Öz

Enerji tüketimi ve ekonomik büyüme ilişkisi küresel ekonomi için önemli bir konudur. Çoğu araştırmacı, farklı makro ekonomik veriler kullanarak bu ilişki üzerine çalışmış ve zaman serisi analizleri, panel veri analizleri gibi yöntemler kullanmıştır. Çalışmalarda, OECD, Dünya Bankası veya diğer ekonomik kuruluşlar tarafından gruplandırılmış farklı ülke grupları üzerinde araştırmalar gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmanın amacı Vietnam, Endonezya, Güney Afrika, Türkiye ve Arjantin ülkelerinden oluşan VISTA grubunda, enerji tüketimi ve ekonomik gelişme arasındaki ilişkiyi panel kantil regresyon tekniği ile incelemektir. Tahminler 1985 – 2013 yılları arasındaki yıllık veriler kullanılarak yapılmıştır. Oluşturulan modelde bağımlı değişken, Kişi Başına GSYİH Büyümesi olarak seçilirken; bağımsız değişkenler, Petrol Tüketimi, Kömür Tüketimi, Hidroelektrik Tüketimi ve Birincil Enerji Tüketimi verilerinin logaritmaları olarak belirlenmiştir. Analiz sonuçlarında, ilk olarak enerji tüketiminin büyüme üzerindeki etkisinin farklı kantillerde (τ = 0.25; 0.50; 0.75; 0.90), başka bir deyişle ekonomik büyüme dağılımının farklı dilimlerinde değiştiği gözlenmektedir. Sonuçlara göre, petrol tüketiminin ekonomik büyüme üzerindeki etkisi yüksek kantillerde azalmaktayken; aksine, hidroelektrik ve birincil enerji tüketiminin etkisi yüksek kantillerde artmaktadır. Ancak, kömür tüketimi ile ekonomik gelişme arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki tespit edilememiştir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA66JG97AA
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Umut Uyar Bu kişi benim

Altan Gökçe Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Mayıs 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Sayı: 27

Kaynak Göster

APA Uyar, U., & Gökçe, A. (2017). Gelişmekte olan Piyasalarda Enerji Tüketimi ve Büyüme İlişkisinin Panel Kantil Regresyon ile İncelenmesi: VISTA Ülkeleri Örneği. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi(27), 364-373.
AMA Uyar U, Gökçe A. Gelişmekte olan Piyasalarda Enerji Tüketimi ve Büyüme İlişkisinin Panel Kantil Regresyon ile İncelenmesi: VISTA Ülkeleri Örneği. PAUSBED. Mayıs 2017;(27):364-373.
Chicago Uyar, Umut, ve Altan Gökçe. “Gelişmekte Olan Piyasalarda Enerji Tüketimi Ve Büyüme İlişkisinin Panel Kantil Regresyon Ile İncelenmesi: VISTA Ülkeleri Örneği”. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, sy. 27 (Mayıs 2017): 364-73.
EndNote Uyar U, Gökçe A (01 Mayıs 2017) Gelişmekte olan Piyasalarda Enerji Tüketimi ve Büyüme İlişkisinin Panel Kantil Regresyon ile İncelenmesi: VISTA Ülkeleri Örneği. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 27 364–373.
IEEE U. Uyar ve A. Gökçe, “Gelişmekte olan Piyasalarda Enerji Tüketimi ve Büyüme İlişkisinin Panel Kantil Regresyon ile İncelenmesi: VISTA Ülkeleri Örneği”, PAUSBED, sy. 27, ss. 364–373, Mayıs 2017.
ISNAD Uyar, Umut - Gökçe, Altan. “Gelişmekte Olan Piyasalarda Enerji Tüketimi Ve Büyüme İlişkisinin Panel Kantil Regresyon Ile İncelenmesi: VISTA Ülkeleri Örneği”. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 27 (Mayıs 2017), 364-373.
JAMA Uyar U, Gökçe A. Gelişmekte olan Piyasalarda Enerji Tüketimi ve Büyüme İlişkisinin Panel Kantil Regresyon ile İncelenmesi: VISTA Ülkeleri Örneği. PAUSBED. 2017;:364–373.
MLA Uyar, Umut ve Altan Gökçe. “Gelişmekte Olan Piyasalarda Enerji Tüketimi Ve Büyüme İlişkisinin Panel Kantil Regresyon Ile İncelenmesi: VISTA Ülkeleri Örneği”. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, sy. 27, 2017, ss. 364-73.
Vancouver Uyar U, Gökçe A. Gelişmekte olan Piyasalarda Enerji Tüketimi ve Büyüme İlişkisinin Panel Kantil Regresyon ile İncelenmesi: VISTA Ülkeleri Örneği. PAUSBED. 2017(27):364-73.