Bu
çalışmanın amacı Türkiye’de yetiştirilen altı farklı yerfıstığı genotipinin
bazı besinsel ve antioksidan parametrelerini araştırmaktır. Analizler için
kabuksuz tohum özütleri kullanılmıştır. Tohumların iç kabukları soyulmamıştır.
Ham protein ve ham yağ miktarları, yağ asidi kompozisyonları, toplam fenolik ve
flavonoid içerikleri ile toplam antioksidan kapasiteleri araştırılmıştır.
Tohumların ham yağ içerikleri %43.9’dan %45.9’a kadar sıralanmıştır. Öte
yandan, ham protein içerikleri %26.9 ile 30.6 arasında değişim göstermiştir. En
yüksek protein yüzdesi NC-7 tohumlarında belirlenmiştir. Genotiplerin ham yağ
içerikleri istatistiksel olarak farklı değildi. Oleik asit tüm genotiplerde en
çok bulunan yağ asidi olmuş ve bunu sırasıyla linoleik asit, palmitik asit,
stearik asit ve linolenik asit takip etmiştir. En yüksek oleik asit/linoleik
asit oranı NC-7 ve DA35/2011’de gözlenmiştir. Toplam fenolik ve toplam
flavonoid analizlerinden elde edilen veriler her bir genotip için benzerdir.
NC-7 ve DA35-2011 toplam fenolik ve toplam flavonoid içerikleri açısından en
fakir genotiplerdir. ABTS.+ radikal süpürme aktivitesine göre, en
güçlü genotipler Gazipaşa ve Sultan’dır. Çalışmamız, daha fazla fenolik
içeriğin her bir genotip için daha fazla antioksidan kapasiteye yol açtığını
göstermiştir.
Antioksidan Arachis hypogaea Yağ asitleri Beslenme Yerfıstığı Fenolikler
The
objective of this study was to investigate some nutritional and antioxidant
parameters of six different peanut genotypes grown in Turkey. Unshelled seed
extracts were used for analyses. The skins of the seeds were not peeled. The
crude protein and the crude oil amounts, fatty acid compositions, the total
phenolic and flavonoid contents and the total antioxidant capacities were
investigated. The crude oil contents of seeds ranged from 43.9 to 45.9%. On the
other hand, the crude protein contents varied between 26.9 and 30.6%. The
highest protein percentage was determined in NC-7 seeds. The crude oil contents
of the genotypes were not different statistically. Oleic acid was the most
plentiful fatty acid in all genotypes and followed by linoleic acid, palmitic,
stearic and linolenic acids, respectively. The highest oleic acid/linoleic acid
ratio was found in NC-7 and DA35/2011. Data obtained from the total phenolic
and the total flavonoid analyses had similar manners for each genotype. NC-7
and DA35-2011 were the poorest genotypes in the total phenolic and flavonoid
levels. With regards to the ABTS.+ radical scavenging activity, the
most powerful genotypes were Gazipaşa and Sultan. Our study showed that the
more phenolic content gave rise to the more antioxidant capacity for each
genotype.
Antioxidant Arachis hypogaea Fatty acids Nutrition Peanut Phenolics
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 20 Eylül 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 22 Sayı: 3 |
e-ISSN :1308-6529
Linking ISSN (ISSN-L): 1300-7688
Dergide yayımlanan tüm makalelere ücretiz olarak erişilebilinir ve Creative Commons CC BY-NC Atıf-GayriTicari lisansı ile açık erişime sunulur. Tüm yazarlar ve diğer dergi kullanıcıları bu durumu kabul etmiş sayılırlar. CC BY-NC lisansı hakkında detaylı bilgiye erişmek için tıklayınız.