BibTex RIS Kaynak Göster

Quality Changes of Cucumber (Cucumis sativus L.) Fruits Stored in Different Packages

Yıl 2013, Cilt: 8 Sayı: 1, 60 - 70, 01.06.2013

Öz

Many cucumber cultivars were developed upon changes in consumer demands in recent
years. Research results on postharvest quality changes of varieties giving 30-35 cm long cucumber
fruits, also known as ‘long cucumber’ varieties, are limited even if they are relatively important for the
export market. This study was conducted for determining the effects of different packages on quality
and physiological and pathological disorders during storage. Cucumbers (Cucumis sativus L., cv.
Baccara) harvested at commercial maturity from a grower greenhouse were wrapped one by one with
shrink film or packed with a modified atmosphere (MA) package and compared with non-packed lose
control fruit. Control and packed fruits were stored under 10±0,5°C and 90% relative humidity for 30
days. Shrink film and MA packages limited weight loss and prevented shrivelling, the weight loss
totalled to 11,43 % after 30 days of storage and shrivelling occurred in non-packaged fruits. The
colour b* value was 14,74 in cucumber fruit packed in MA whereas 16,11 and 21,77 in control and
shrink film wrapped cucumbers. Changes in chlorophyll a, b and total chlorophyll contents also
supported the results obtained for colour values and the reduction in chlorophyll a had the highest (40
%) in fruit wrapped with shrink film Generally effects of packages on chemical attributes of
cucumbers did not create significant differences. Research results showed that ‘long cucumbers’ nonpacked
or wrapped with shrink film would be stored for 20 days, on the other hand MA package
extended storage period to 30 days.

Farklı Ambalajlarda Muhafaza Edilen Hıyar (Cucumis sativus L.) Meyvelerinin Kalite Değişimleri

Yıl 2013, Cilt: 8 Sayı: 1, 60 - 70, 01.06.2013

Öz

Son yıllarda tüketici taleplerindeki değişikliklere bağlı olarak birçok sofralık hıyar çeşidi geliştirilmiştir. ‘Uzun hıyar’ olarak da bilinen 30-35 cm uzunluğundaki hıyar çeşitleri, ihracatta önemli bir paya sahip olmasına rağmen hasat sonrası kalite değişimleri ile ilgili bilgiler sınırlıdır. Bu çalışma, farklı ambalajların depolama süresince hıyar meyvelerinin kalitesi ile fizyolojik ve patolojik bozukluklara etkisini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Üretici serasından ticari olgunlukta hasat edilen hıyar (Cucumis sativus L., var. Baccara) meyveleri; ambalajsız (kontrol), shrink film ile tek tek sarılarak ve modifiye atmosfer (MA) ambalaj kullanılarak paketlenmiştir. Kontrol ve paketlenen meyveler 10±0.5oC sıcaklıkta ve %90 oransal nemdeki soğuk depo koşullarında 30 gün süreyle muhafazaya alınmıştır. Shrink film ve MA ambalaj hıyar meyvelerinde ağırlık kaybını sınırlandırarak buruşmaları önlerken, ambalajsız meyvelerde 30 günlük depolama sonunda buruşmalar görülmüştür. MA paketleme, depolama süresince hıyar meyvelerinin renk değişimini sınırlandırırken, kontrol ve shrink film ile sarılan hıyarlarda yeşil renk tonunun azaldığı, rengin açıldığı görülmüştür. Hıyar meyvelerinin klorofil a, b ve toplam klorofil miktarında görülen değişimler de bunu desteklemiştir. Genel olarak ambalajların hıyar meyvesinin kimyasal özelliklerine etkisi belirgin farklılık yaratmamıştır. Çalışma sonuçları ambalajsız ve shrink film ile sarılan ‘uzun hıyar’ meyvelerinin 20 gün, MA ambalaj kullanılarak ise 30 gün süreyle başarılı bir şekilde depolanabileceğini göstermiştir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA76YM92DE
Bölüm Araştıma
Yazarlar

Fatih Şen Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 2013
Gönderilme Tarihi 1 Haziran 2013
Yayımlandığı Sayı Yıl 2013 Cilt: 8 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Şen, F. (2013). Farklı Ambalajlarda Muhafaza Edilen Hıyar (Cucumis sativus L.) Meyvelerinin Kalite Değişimleri. Ziraat Fakültesi Dergisi, 8(1), 60-70.