BibTex RIS Kaynak Göster

The Effect of Dietary Supplementation of Yeast and Humate on Broiler Performance and Some Slaughter Characteristics

Yıl 2012, Cilt: 7 Sayı: 1, 83 - 92, 01.06.2012

Öz

In this study, effects of dietary antibiotic (avilamycin, 20 mg/kg feed), humate (humic
acid+fulvic acid, 300 mg/kg), yeast (3g/kg feed) and mixture of humate and yeast (300 mg humic
acid-fulvic acid+2 g yeast/kg feed) supplementation to diets on the performance, carcass yield, weight
of liver and length of intestine of broilers was investigated. A total of one thousand and two hundred
and fifty one-day-old broiler chicks of mixed sex (Ross-308) were randomly assigned to 5 treatment
groups, each with 5 identical subgroups. All of the feed additive preparations significantly improved
body weight and feed conversion ratio between 1 and 28 days (P< 0,05). While body weight differed
significantly among treatments at the end of the trial, no significant differences were observed
regarding to feed consumption and feed conversion ratio (P> 0,05). Overall, feed additives increased
carcass yield. Carcass yield of broilers with yeast and yeast+humate supplemented diets were higher
as 2,29 % and 2,39 % respectively, compared to control treatment (P< 0,01). Percentage weight of
liver and length of intestine were not affected by dietary treatments (P> 0,05). In conclusion,
supplementing yeast (Saccharomyces cerevisiae) into the diets of broiler, either alone or in
combination with humate can be used as performance enhancer feed additive instead of antibiotic
growth promoter.

Yeme Dehidre Maya ve Humat Bileşik Katılmasının Etlik Piliçlerin Performans ve Bazı Kesim Özellikleri Üzerine Etkileri

Yıl 2012, Cilt: 7 Sayı: 1, 83 - 92, 01.06.2012

Öz

Bu çalışmada etlik piliç yemlerine 2 g/kg yem düzeyinde antibiyotik (avilamycin, 20 mg/kg
yem), 2 g/kg yem düzeyinde humat bileşikler (humik asit+fulvik asit, 300 mg/kg yem), 3 g/kg yem
düzeyinde dehidre maya ve 4 g/kg yem düzeyinde humat bileşikler+dehidre maya karışımı (300 mg
humik asit-fulvik asit karışımı+2 g dehidre maya/kg yem) ilavesinin besi performansı ve karkas
randımanı, karaciğer ağırlığı ve bağırsak uzunluğu üzerine etkileri incelenmiştir. Toplam 1250 adet
günlük yaşta etlik civciv (Ross-308) tesadüf parselleri deneme düzeninde her biri 5 tekerrürlü 5 gruba
dağıtılmıştır. Rasyona ilave edilen yem katkı maddelerinin tümü 28. gün canlı ağırlığını artırarak
(P 0,05). Yem katkı maddelerinin
tamamı karkas randımanını artırıcı yönde etkilemiştir. Maya ve maya+humat bileşikleri
kombinasyonu ilave edilmiş yem verilen etlik piliçlerin kesim randımanları kontrol grubuna kıyasla
sırasıyla %2,29 ve %2,39 düzeyinde daha yüksek bulunmuştur (P< 0,01). Karaciğer oransal ağırlığı
(%) ve bağırsak uzunluğu muamelelerden etkilenmemiştir (P> 0,05). Sonuç itibariyle, mayanın tek
başına ve humat bileşikle birlikte performans artırıcı yem katkı maddesi olarak antibiyotiklerin yerine
ikame edilebilme olanağının bulunduğu anlaşılmıştır.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA66YR96TZ
Bölüm Araştıma
Yazarlar

Kamil Küçükyılmaz Bu kişi benim

Mehmet Bozkurt Bu kişi benim

Abdullah Uğur Çatlı Bu kişi benim

Mustafa Çınar Bu kişi benim

Erol Bintaş Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 2012
Gönderilme Tarihi 1 Haziran 2012
Yayımlandığı Sayı Yıl 2012 Cilt: 7 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Küçükyılmaz, K., Bozkurt, M., Çatlı, A. U., Çınar, M., vd. (2012). Yeme Dehidre Maya ve Humat Bileşik Katılmasının Etlik Piliçlerin Performans ve Bazı Kesim Özellikleri Üzerine Etkileri. Ziraat Fakültesi Dergisi, 7(1), 83-92.