The
plant is the first and vegetable-fruit drying plant using geothermal energy in
Karakurt area with the cooperation of the Kırşehir Municipality and the Special
Provincial Administration. With a total covered area of 200 m2,
about 39 tons of fresh fruits and vegetables with 13 types in total, including
11 types of fruit and 2 types of vegetables, have been dried in the plant per
year as of 2018. In the plant, the
thermal energy required to dry the products is obtained from the Karakurt1 (K1)
well, which has a depth of 147 meters and a flow rate of 12 lt/sec and a
temperature of 52 °C. The products are kept in a cold-storage depot at +4/6 °C
until reaching a certain ripeness level. Fruits reaching the desired degree in the cold-storage depot are subjected to
some pre-treatment, such as sorting, washing, classification and seed
extraction. After pre-treatment, fruits are sliced
according to their shape and crust conditions. The dried fruits are subjected
to packaging process after a certain rest period subsequent to their initial
temperatures are cooled down, then they are ready for sale inside and outside
of the province. Today, when the demand for healthy foods in the world
increases day by day, it was determined that geothermal energy can be used in
producing electricity, health tourism and greenhouse cultivation as well as it
can be used easily in vegetable-fruit drying and that Kırşehir province can
become an important product drying center with its geothermal resources in the
future.
Tesis,
Kırşehir Belediyesi ve İl Özel İdaresi işbirliğiyle Karakurt mevkiinde kamunun
ilk jeotermal enerji ile sebze ve meyve kurutma tesisi olma özelliği
taşımaktadır. Toplam 200 m2lik kapalı alana sahip tesiste, 2018 yılı itibariyle
yıllık 11 çeşit meyve ve 2 çeşit sebze olmak üzere toplam 13 çeşit üründe
yaklaşık 39 ton yaş meyve sebze kurutulmaktadır. Tesiste ürünlerin kurutulması
için gerekli termal enerji 147
metre derinlikte 12 lt/sn debi ve 52 °C sıcaklığa sahip olan
Karakurt1 (K1) kuyusundan elde edilmektedir. Tesise gelen ürünler belirli bir
olgunluk derecesine gelinceye kadar +4/6 °C sıcaklıkta soğuk hava deposunda muhafaza
edilmektedir. Soğuk hava deposunda istenen olgunluğa ulaşan meyveler, ayıklama,
yıkama, sınıflandırma ve çekirdek çıkarma gibi bazı ön işlemlere tabii
tutulmaktadır. Ön işlem sonrası meyvelerin şekil ve kabuk durumlarına göre
dilimleme işlemi yapılmaktadır. Kurutulmuş olan meyveler ilk sıcaklıkları çıkıp
belirli bir dinlenme süresini geçtikten sonra paketleme işlemine tabi tutularak
il içi ve dışında satışa hazır hale getirilmektedir. Dünyada sağlıklı
yiyeceklere olan talebin her geçen gün arttığı günümüzde, jeotermal enerjinin
elektrik, sağlık turizmi ve seracılıkta kullanım alanı bulması yanında meyve ve
sebze kurutulması amacıyla rahatlıkla kullanılabileceği ve sahip olduğu
jeotermal kaynaklar ile Kırşehir ili ileriki yıllarda önemli bir ürün kurutma
merkezi haline gelebileceği belirlenmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Araştıma |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2018 |
Gönderilme Tarihi | 19 Temmuz 2018 |
Kabul Tarihi | 12 Aralık 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 1. Uluslararası Tarımsal Yapılar ve Sulama Kongresi Özel Sayısı |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.