BibTex RIS Kaynak Göster

ADOPTION LEVEL OF RECOMMENDED WHEAT TECHNOLOGY

Yıl 1992, Cilt: 1 Sayı: 1, - , 01.03.1992

Öz

The result of the study, the effect of the Training and Visit (T&V) system on the transfer of improved wheat technology to farmers in Ankara province, indicated that T&V has led to considerable development- of wheat technology and production. Regarding the adoption level of recommended practices, 59 % of the recommended practices were adopted by farmers considering each component of the recommended practices from initial tillage to harvesting. Farmers were grouped in terms of their practices and whether there is a difference in terms of wheat yield between groups was statistically tested. Farmers who did not adopt recommended practices had lower yield than that of others. Almost all farmers said that recommended practices are useful, however, inputs are very expensive and not available when needed. Most farmers indicated that this is the reason for non adoption. On the contrary, many farmers use second generation input more than recommended. Another reason for non adoption indicated by farmers is the lack of capital.

 

GELİŞTİRİLMİŞ BUĞDAY YETİŞTİRME TEKNİĞİ PAKETİNİN ADAPTASYON SEVİYESİ

Yıl 1992, Cilt: 1 Sayı: 1, - , 01.03.1992

Öz

Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü (TARM) tarafından geliştirilen kuru tarım alanları için buğday yetiştirme tekniği paketinin çiftçilere transferinde TYUAP' in etkilerinin araştırıldığı bu çalışmada, çiftçilerin tavsiye edilen teknolojiyi kabullenme seviyeleri incelenmiş, tavsiye edilen paketin % 59 seviyesinde uygulandığı ortaya çıkmıştır. Çiftçiler tavsiye edilen teknolojiyi uygulamalarına göre gruplandırılmış, gruplar arasında buğday veriminde fark olup olmadığı istatistiksel olarak test edilmiştir. Tavsiye edilen uygulamalardan uzaklaşıldıkça buğday verimlerinde belirgin düşüşler olduğu gözlenmiştir. Bulgular çiftçilerin tavsiye edilen pakete uymalarının verimde artış meydana getireceği sonucunu ortaya koymuştur. Yaklaşık bütün çiftçiler tavsiye edilen paketin faydalı ama girdilerin çok pahalı olduğunu ve gerekli olduğu zamanda bulamadıklarını ifade etmişlerdir. Buna rağmen çiftçilerin bir kısmının önerilenden daha fazla girdi kullandığı görülmüştür. Ayrıca adaptasyon seviyesini etkileyen diğer bir önemli faktörün ise sermaye yetersizliği olduğu belirlenmiştir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Vedat Uzunlu Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Mart 1992
Yayımlandığı Sayı Yıl 1992 Cilt: 1 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Uzunlu, V. (1992). ADOPTION LEVEL OF RECOMMENDED WHEAT TECHNOLOGY. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, 1(1).
AMA Uzunlu V. ADOPTION LEVEL OF RECOMMENDED WHEAT TECHNOLOGY. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi. Mart 1992;1(1).
Chicago Uzunlu, Vedat. “ADOPTION LEVEL OF RECOMMENDED WHEAT TECHNOLOGY”. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi 1, sy. 1 (Mart 1992).
EndNote Uzunlu V (01 Mart 1992) ADOPTION LEVEL OF RECOMMENDED WHEAT TECHNOLOGY. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi 1 1
IEEE V. Uzunlu, “ADOPTION LEVEL OF RECOMMENDED WHEAT TECHNOLOGY”, Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, c. 1, sy. 1, 1992.
ISNAD Uzunlu, Vedat. “ADOPTION LEVEL OF RECOMMENDED WHEAT TECHNOLOGY”. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi 1/1 (Mart 1992).
JAMA Uzunlu V. ADOPTION LEVEL OF RECOMMENDED WHEAT TECHNOLOGY. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi. 1992;1.
MLA Uzunlu, Vedat. “ADOPTION LEVEL OF RECOMMENDED WHEAT TECHNOLOGY”. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, c. 1, sy. 1, 1992.
Vancouver Uzunlu V. ADOPTION LEVEL OF RECOMMENDED WHEAT TECHNOLOGY. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi. 1992;1(1).