Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Effects of Irrigation on Yield and Yield Components at Safflower Plant in Harran Plain Condition

Yıl 2016, Cilt: 25 Sayı: ÖZEL SAYI-2, 149 - 154, 31.12.2016
https://doi.org/10.21566/tarbitderg.281883

Öz



This research is determined effects 
of irrigations at different periods on water-yield relationships the
quality  and irrigation programme of
winter and summer safflower at Koruklu
Central and Koruklu Talat Demirören Research Stations of  GAP Agricultural Research Institute  between the years 2010-2012
for  Harran Plain conditions. Irrigation subjects
S1- no irrigation, S2- irrigation in vegetative period,  S3- irrigation in flowering period , S4-
irrigation in yield formation period, S5- irrigation in vegetative period +
irrigation in flowering period  S6-
irrigation in vegetative period + irrigation in yield formation period, S7-
irrigation in flowering period + irrigation in yield formation period, S8- irrigation
in vegetative period + - irrigation in flowering period + irrigation in yield
formation period , S9 – 50% of irrigation amount to be applied to S8 subject.
As a result, yields have been statistically significant difference at summer
safflower. Since S8 subject which irrigated at all three period is recommended.
Also in case of shortage of water S9 subject is suggested half of the water
applied to the subject S8 In all three periods. The water consumption of the
suggested subject was 460 mm, the amount of applied irrigation is 367.5 mm.
Monthly maximum water consumption was 160 mm was  in June.

Kaynakça

  • Anonim 2011. www.ataem.gov.tr/ (Ulaşım Tarihi: 13.06.2011.)
  • Anonim 2012. Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü, Şanlıurfa Meteoroloji Bölge Müdürlüğü, Akçakale İlçesi meteoroloji istasyonuna ait iklim değerleri:
  • Anonim .2013a. Bitkisel Üretim İstatistikleri , http://tuikapp.tuik.gov.tr/bitkiselapp/bitkisel.zul (Ulaşım Tarihi: 13.06.2013.)
  • Beyce Ö., Madanoglu K., Ayla Ç., 1972. Türkiye’de yetiştirilen bazı sulanır mahsullerin su istihlakleri. Merkez Topraksu Araştırma Enstitüsü Yayınları Gn. yayın No:15, Teknik yayın No:12 Ankara
  • Dinç U., Şenol S., Satın M., Kapur S., Güzel N., Derici R., Yeşilsoy M.Ş., Yeğingil İ., Sarı M., Kaya Z., Aydın M., Kettaş F., Berkman A., Çolak A.K., Yılmaz K., Tunçgöğüs B., Çavuşgil V., Özbek H., Gülüt K.Y., Kahraman C., Dinç O., Kara E.E., 1988. Güneydoğu Anadolu Toprakları (GAT), I.Harran Ovası, TÜBİTAK, TOAG 534, Kesin Sonuç Raporu
  • Karaata H., 1991, Urfa-Harran Ovası Sulama Rehberi Köy Hizmetleri Şanlıurfa Araştırma Enstitüsü Yayınları, Genel Yayın No:10,Rapor Yayın No:8, Şanlıurfa.

Harran Ovası Koşullarında Yazlık Aspir Bitkisinde Sulamanın Verim ve Yağ Kalitesi Üzerine Etkileri

Yıl 2016, Cilt: 25 Sayı: ÖZEL SAYI-2, 149 - 154, 31.12.2016
https://doi.org/10.21566/tarbitderg.281883

Öz



Bu
araştırma, Harran Ovası koşullarında farklı dönemlerde yapılan sulama
uygulamalarının aspir bitkisinin verimi ve ürün kalitesi üzerine etkisini
belirlemek ve araştırma bölgesinde yetiştirilen aspir bitkisi için uygun sulama
programını belirlemek amacıyla, GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından
Koruklu Merkez ve Koruklu Talat Demirören Araştırma İstasyonu arazisinde
2010-2012 yılları arasında yürütülmüştür. Deneme konuları; S1-Susuz, S2- Sapa
kalkma döneminde 1 su, S3- Çiçeklenme öncesi 1 su, S4- Tohum bağlama devresinde
1 su, S5-Sapa kalkma döneminde 1 su + Çiçeklenme öncesi 1 su, S6- Sapa kalkma
döneminde 1 su + tohum bağlama devresinde 1 su, S7- Çiçeklenme öncesi 1 su +
tohum bağlama devresinde 1 su, S8- Sapa kalkma döneminde 1 su + Çiçeklenme öncesi
1 su + tohum bağlama devresinde 1 su S9- S8 konusuna uygulanacak sulamaların
%50’sinin uygulanması konularından oluşmuştur. Elde edilen araştırma sonuçları
değerlendirildiğinde; Yazlık ekimlerde sulama konuları arasında istatistiki
anlamda fark elde edilmiş ve yapılan değerlendirmeler sonucunda her 3 dönemde
sulamanın yapıldığı S8 (tam su) konusu önerilmiştir. Ayrıca suyun kısıtlı
olması durumunda her 3 dönemde hesaplanan suyun yarısının uygulandığı S9 konusu
da önerilebilir. Önerilen konunun su tüketimi 460 mm, uygulanan sulama suyu
miktarı ise 367.5 mm'dir. Aylık maksimum su tüketimi ise 160 mm ile haziran
ayında gerçekleşmiştir.

Kaynakça

  • Anonim 2011. www.ataem.gov.tr/ (Ulaşım Tarihi: 13.06.2011.)
  • Anonim 2012. Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü, Şanlıurfa Meteoroloji Bölge Müdürlüğü, Akçakale İlçesi meteoroloji istasyonuna ait iklim değerleri:
  • Anonim .2013a. Bitkisel Üretim İstatistikleri , http://tuikapp.tuik.gov.tr/bitkiselapp/bitkisel.zul (Ulaşım Tarihi: 13.06.2013.)
  • Beyce Ö., Madanoglu K., Ayla Ç., 1972. Türkiye’de yetiştirilen bazı sulanır mahsullerin su istihlakleri. Merkez Topraksu Araştırma Enstitüsü Yayınları Gn. yayın No:15, Teknik yayın No:12 Ankara
  • Dinç U., Şenol S., Satın M., Kapur S., Güzel N., Derici R., Yeşilsoy M.Ş., Yeğingil İ., Sarı M., Kaya Z., Aydın M., Kettaş F., Berkman A., Çolak A.K., Yılmaz K., Tunçgöğüs B., Çavuşgil V., Özbek H., Gülüt K.Y., Kahraman C., Dinç O., Kara E.E., 1988. Güneydoğu Anadolu Toprakları (GAT), I.Harran Ovası, TÜBİTAK, TOAG 534, Kesin Sonuç Raporu
  • Karaata H., 1991, Urfa-Harran Ovası Sulama Rehberi Köy Hizmetleri Şanlıurfa Araştırma Enstitüsü Yayınları, Genel Yayın No:10,Rapor Yayın No:8, Şanlıurfa.
Toplam 6 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Makaleler
Yazarlar

Abdullah Suat Nacar Bu kişi benim

Veli D Eğırmenci Bu kişi benim

Halil Hatipoğlu Bu kişi benim

Meral Taş Bu kişi benim

Hüseyin Arslan Bu kişi benim

Ahmet Çıkman Bu kişi benim

Abdullah Şakak Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 25 Sayı: ÖZEL SAYI-2

Kaynak Göster

APA Nacar, A. S., Eğırmenci, V. D., Hatipoğlu, H., Taş, M., vd. (2016). Harran Ovası Koşullarında Yazlık Aspir Bitkisinde Sulamanın Verim ve Yağ Kalitesi Üzerine Etkileri. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, 25(ÖZEL SAYI-2), 149-154. https://doi.org/10.21566/tarbitderg.281883
AMA Nacar AS, Eğırmenci VD, Hatipoğlu H, Taş M, Arslan H, Çıkman A, Şakak A. Harran Ovası Koşullarında Yazlık Aspir Bitkisinde Sulamanın Verim ve Yağ Kalitesi Üzerine Etkileri. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi. Aralık 2016;25(ÖZEL SAYI-2):149-154. doi:10.21566/tarbitderg.281883
Chicago Nacar, Abdullah Suat, Veli D Eğırmenci, Halil Hatipoğlu, Meral Taş, Hüseyin Arslan, Ahmet Çıkman, ve Abdullah Şakak. “Harran Ovası Koşullarında Yazlık Aspir Bitkisinde Sulamanın Verim Ve Yağ Kalitesi Üzerine Etkileri”. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi 25, sy. ÖZEL SAYI-2 (Aralık 2016): 149-54. https://doi.org/10.21566/tarbitderg.281883.
EndNote Nacar AS, Eğırmenci VD, Hatipoğlu H, Taş M, Arslan H, Çıkman A, Şakak A (01 Aralık 2016) Harran Ovası Koşullarında Yazlık Aspir Bitkisinde Sulamanın Verim ve Yağ Kalitesi Üzerine Etkileri. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi 25 ÖZEL SAYI-2 149–154.
IEEE A. S. Nacar, “Harran Ovası Koşullarında Yazlık Aspir Bitkisinde Sulamanın Verim ve Yağ Kalitesi Üzerine Etkileri”, Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, c. 25, sy. ÖZEL SAYI-2, ss. 149–154, 2016, doi: 10.21566/tarbitderg.281883.
ISNAD Nacar, Abdullah Suat vd. “Harran Ovası Koşullarında Yazlık Aspir Bitkisinde Sulamanın Verim Ve Yağ Kalitesi Üzerine Etkileri”. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi 25/ÖZEL SAYI-2 (Aralık 2016), 149-154. https://doi.org/10.21566/tarbitderg.281883.
JAMA Nacar AS, Eğırmenci VD, Hatipoğlu H, Taş M, Arslan H, Çıkman A, Şakak A. Harran Ovası Koşullarında Yazlık Aspir Bitkisinde Sulamanın Verim ve Yağ Kalitesi Üzerine Etkileri. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi. 2016;25:149–154.
MLA Nacar, Abdullah Suat vd. “Harran Ovası Koşullarında Yazlık Aspir Bitkisinde Sulamanın Verim Ve Yağ Kalitesi Üzerine Etkileri”. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, c. 25, sy. ÖZEL SAYI-2, 2016, ss. 149-54, doi:10.21566/tarbitderg.281883.
Vancouver Nacar AS, Eğırmenci VD, Hatipoğlu H, Taş M, Arslan H, Çıkman A, Şakak A. Harran Ovası Koşullarında Yazlık Aspir Bitkisinde Sulamanın Verim ve Yağ Kalitesi Üzerine Etkileri. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi. 2016;25(ÖZEL SAYI-2):149-54.