BibTex RIS Kaynak Göster

Troponin T Levels and Cardiac Functions in Children with Chronic Renal Failure

Yıl 2001, Cilt: 36 Sayı: 1, - , 01.03.2001

Öz

Cardiovascular complications are among the leading reasons of mortality in patients with chronic renal failure The increased levels of serum cardiac troponin T is found to be beneficial for early detection of cardiovascular complications in adult patients with chronic renal failure We studied left ventricular systolic and diastolic functions and measured serum levels of cardiac troponin T in 11 pediatric patients 3 boys and 8 girls between the ages of 4 and 16 and investigated the relation of troponin T levels with ventricular functions and renal functions We diagnosed dilated cardiomyopathy in one and dilated cardiomyopathy and pericardial effusion in another patient by echocardiography The systolic and diastolic left ventricular functions were within the normal limits in the rest of the patients The troponin T levels were above the measurable level in two patients one of them was the patient with dilated cardiomyopathy The serum troponin T levels did not correlate with the renal functions In conclusion cardiac complications are common in pediatric patients with chronic renal failure but further investigation is necessary in order to find out the value of cardiac troponin T in this group of patients Key words: Kronik böbrek hastalığı kardiyomiyopati troponin ekokardiyografi

Kronik Böbrek Hastalığı Nedeni ile İzlenen Çocuklarda Kardiyak Fonksiyonlar ve Troponin T Düzeyleri

Yıl 2001, Cilt: 36 Sayı: 1, - , 01.03.2001

Öz

Kardiyovasküler komplikasyonlar kronik böbrek hastalarında önemli bir mortalite nedenidir Erişkin hastalarda kardiyak troponin T düzeylerinin kardiyak komplikasyonların erken tanınmasında yararlı olduğu bildirilmiştir Çalışmamızda kronik böbrek yetersizliği tanısı ile izlenen yaşları 4 ile 16 yaş arasında değişen 3 ü erkek 8 i kız 11 çocukta sol ventrikül fonksiyonları ekokardiyografik olarak değerlendirilmiş ve serum troponin T düzeyleri ölçülerek bunun ventrikül fonksiyonları ve böbrek fonksiyonları ile ilişkisi araştırılmıştır Ekokardiyografik olarak bir hastada dilate kardiyomiyopati bir hastada ise dilate kardiyomiyopati ve perikardiyal efüzyon tesbit edilmiştir Diğer hastalarda ölçülen sistolik ve diyastolik fonksiyonlar normal sınırlarda bulunmuştur Serum troponin T düzeyleri iki hastada ölçülebilir seviyede bulunmuştur ve bu hastalardan biri dilate kardiyomiyopati saptanan hastadır Troponin düzeyleri ile böbrek fonksiyonları arasında anlamlı bir ilişki gözlenmemiştir Sonuç olarak çocukluk çağındaki kronik böbrek hastalarında kardiyak komplikasyonlar sık olarak görülmektedir ancak troponin T düzeylerinin gerçek değerinin anlaşılması için yeni çalışmalara ihtiyaç vardır Anahtar kelimeler: Kronik böbrek hastalığı kardiyomiyopati troponin ekokardiyografi

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Türkçesi Varken
Yazarlar

Figen Akalın Bu kişi benim

Tamer Ünver Bu kişi benim

Harika Alpay Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Mart 2001
Yayımlandığı Sayı Yıl 2001 Cilt: 36 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Akalın, F., Ünver, T., & Alpay, H. (2001). Kronik Böbrek Hastalığı Nedeni ile İzlenen Çocuklarda Kardiyak Fonksiyonlar ve Troponin T Düzeyleri. Türk Pediatri Arşivi, 36(1).
AMA Akalın F, Ünver T, Alpay H. Kronik Böbrek Hastalığı Nedeni ile İzlenen Çocuklarda Kardiyak Fonksiyonlar ve Troponin T Düzeyleri. Türk Pediatri Arşivi. Mart 2001;36(1).
Chicago Akalın, Figen, Tamer Ünver, ve Harika Alpay. “Kronik Böbrek Hastalığı Nedeni Ile İzlenen Çocuklarda Kardiyak Fonksiyonlar Ve Troponin T Düzeyleri”. Türk Pediatri Arşivi 36, sy. 1 (Mart 2001).
EndNote Akalın F, Ünver T, Alpay H (01 Mart 2001) Kronik Böbrek Hastalığı Nedeni ile İzlenen Çocuklarda Kardiyak Fonksiyonlar ve Troponin T Düzeyleri. Türk Pediatri Arşivi 36 1
IEEE F. Akalın, T. Ünver, ve H. Alpay, “Kronik Böbrek Hastalığı Nedeni ile İzlenen Çocuklarda Kardiyak Fonksiyonlar ve Troponin T Düzeyleri”, Türk Pediatri Arşivi, c. 36, sy. 1, 2001.
ISNAD Akalın, Figen vd. “Kronik Böbrek Hastalığı Nedeni Ile İzlenen Çocuklarda Kardiyak Fonksiyonlar Ve Troponin T Düzeyleri”. Türk Pediatri Arşivi 36/1 (Mart 2001).
JAMA Akalın F, Ünver T, Alpay H. Kronik Böbrek Hastalığı Nedeni ile İzlenen Çocuklarda Kardiyak Fonksiyonlar ve Troponin T Düzeyleri. Türk Pediatri Arşivi. 2001;36.
MLA Akalın, Figen vd. “Kronik Böbrek Hastalığı Nedeni Ile İzlenen Çocuklarda Kardiyak Fonksiyonlar Ve Troponin T Düzeyleri”. Türk Pediatri Arşivi, c. 36, sy. 1, 2001.
Vancouver Akalın F, Ünver T, Alpay H. Kronik Böbrek Hastalığı Nedeni ile İzlenen Çocuklarda Kardiyak Fonksiyonlar ve Troponin T Düzeyleri. Türk Pediatri Arşivi. 2001;36(1).