Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

The Effects of Different Summer Pruning Applicatons on Yield and Quality in Some Table Grapes

Yıl 2023, Cilt: 20 Sayı: 2, 211 - 218, 30.12.2023
https://doi.org/10.25308/aduziraat.1307733

Öz

In this research, it was aimed the determination of the effects of cluster tipping in 1/3 ratio at berry set and ringing on vine stem at verasion on yield and quality of some table grapes. This research was carried out in application vineyard of Agriculture Faculty of Aydın Adnan Menderes University. This research was planned in completely randomized design with three replications. In Samancı Çekirdeksiz cv., while cluster tipping at 1/3 ratio at bery set did not affect yield and cluster weight, it increased berry weight, berry volume and caused fast ripening when compared with control. In Samancı Çekirdeksiz cv. while ringing on the stem at verasion time, in a similar way, did not affect yield and cluster weight, it increased berry weight, berry volume, berry firmness and, caused fast ripening when compared with control. In Alphonse Lavallée cv., cluster tipping at 1/3 at ratio at berry set did not affect yield, cluster weight, berry weight, berry volume and ripening when compared with control. In Alphonse Lavallée cv. while ringing at stem at verasion did not affect yield and cluster weight, ripening, it increased berry weight, berry width when compared with control. It is advised, in Samancı Çekirdeksiz cv., cluster tipping at 1/3 ratio at berry set and ringing on stem at verasion; in Alphonse Lavallée cv., ringing on stem at verasion.

Kaynakça

  • Akural M (2016) Alphonse Lavallée Üzüm Çeşidinde Yaprak Alma, Salkım Seyreltme ve Tepe Alma Uygulamalarının Üzüm Verim ve Kalitesi Üzerine Etkileri. Yüksek Lisans Tezi. Adnan Menderes Üniv., Fen Bilimleri Enst. Aydın.
  • Altındişli A (1995) Yuvarlak Çekirdeksiz Üzüm Çeşidinde Bazı Kültürel Uygulamaların Gelişme, Üzüm Verimi ve Kalitesine Etkileri Üzerine Araştırmalar. Doktora Tezi. Ege Üniv. Fen Bilimleri Enstitüsü, Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı, İzmir.
  • Altındişli A (2011) Sürdürülebilir Bağcılık Açısından Sofralık Üzüm Yetiştiriciliği. 1. Ulusal Sarıgöl İlçesi ve değerleri Sempozyumu (17-19 Şubat 2011). Sarıgöl-Manisa, 44-52.
  • Anonim (2016) A Guide to Understanding Color Communication. [https://www.xrite.com/ documents/literature/en/l10-001_understand_ color_en.pdf. ] Erişim tarihi: 19.07.2016.
  • Ateş F (2004) Cardinal, Pembe Gemre ve Sultani Çekirdeksiz üzüm çeşitlerinde bazı kültürel uygulamaların üzüm verimi ve kalitesi ile vejetatif gelişmeye etkileri üzerinde araştırmalar. Yüksek Lisans Tezi. Ege Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı, İzmir.
  • Bahar E, Çelik S, Korkutal İ, Çevik Ö, Ciciler N (1998) Tekirdağ Çekirdeksiz üzüm çeşidinde BA’nın bazı tane ve salkım özellikleri üzerine etkileri. 4. Bağcılık Sempozyumu (20-23 Ekim 1998), Yalova, 372-376.
  • Blois MS (1958) Antioxidant determinations by the use of a stable free radical, Nature, 181:1199-1200p. https://doi.org/10.1038/1811199a0
  • Camcı H (2016) Süperior Seedless (vitis vinifera L.) üzüm çeşidinde Ga3, SUA ve BA uygulamalarının üzüm verim ve kalitesine etkileri. Ege Üniv. Ziraat Fak. Dergisi, 53 (3):351-358.
  • Cemeroğlu B (1992) Meyve ve sebze işletme endüstrisinde temel analiz metodları, Biltav Yay. No: 02-2, 381 s., Ankara.
  • Çelik H, Ağaoğlu YS, Fidan Y, Marasalı B, Söylemezoğlu G (1998) Genel Bağcılık. Sun fidan A.Ş. 253 s. Ankara. Çınar Ş (2016) Razakı Sofralık Üzüm Çeşidinde Bazı Kalite Artırıcı Uygulamaların Verim ve Verim Unsurları Üzerine Etkileri. Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Konya.
  • Çoban H (2001) Sofralık Üzüm Kalitesini Arttırıcı Bazı Kültürel UygulamalarınEtkileri Üzerine Araştırmalar. Anadolu, J. of Agrı. 11 (2):76-88.
  • Düzgüneş O, Kesici T, Kavuncu O, Gürbüz F (1987) Araştırma ve Deneme Metodları. Ankara Üniv., Ziraat Fakültesi Yay. 1021. Ders kitabı: 295. Ankara.
  • FAO (2021) FAO istatistik veri tanbanı. www. fao.org (Erişim tarihi:2.04.2023).
  • Gayretli Y, Akın A (2016) The Effects of Cluster Tip Reduction and Boric Acid Applications on Yield and Yield Components of Alphonse Lavallee Grape Cultivar. ÇOMÜ Zir. Fak. Dergisi, 4(2):15–20.
  • Gayretli Y (2017) Alphonse Lavallée üzüm çeşidinde farklı seviyede SUA ve yapraktan borik asit uygulamalarının verim ve verim unsurları üzerine etkileri. Yüksek Lisans Tezi. Selçuk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı.
  • Gözcü Ü, Dardeniz A (2022) Yalova Çekirdeksiz üzüm çeşitlerinde farklı çizi açma ve bilezik alma uygulamalarının üzüm verim ve kalitesine etkileri. Lapseki Meslek Yüksekokulu Uygulamalı Araştırmalar Dergisi, 3 (5): 49–57.
  • İşçi B, Altındişli A (2014) Organik Olarak Yetiştirilen Alphonse Lavalleé ve Trakya İlkeren (Vitis vinifera L.) Üzüm Çeşitlerinde Bazı Kültürel Uygulamaların Verim ve Kalite Üzerine Etkileri. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 31 (3): 91-100.
  • Keskin N, İşçi B, Gökbayrak Z (2013) Effects of cane-girdling and cluster and berry thinning on berry organic acids of four vitis vinifera l. Table grape cultıvars. Acta Sci. Pol., Hortorum Cultus, 12 (6):115-125.
  • Kok D, Bal E (2018) Enhancing skin color and phenolic compounds of cv. Red globe table grape (V. Vinifera L.) utilizing of different preharvest treatments. Erwerbs-Obstbau. 60: 75-81.
  • Özer C, Usta K (1998) Alphonse Lavallée çeşidinde salkım seyreltme, uç alma ve tepe alma uygulamalarının verim ve kaliteye etkileri. IV. Bağcılık Sempozyum Bildirileri, (20-23 Ekim 1998). Yalova, 103-107.
  • Özer C, Yaşasın AS, Ergönül O, Aydın S (2012) The effects of berry thinning and gibberellin on Recel uzumu table grapes. Pak. J. Agri. Sci.,49 (2): 105-112.
  • Pehlivan EC, Uzun Hİ (2015) Shiraz Üzüm Çeşidinde Salkım Seyreltmesinin Verim ve Kalite Özellikleri Üzerine Etkileri. Yüzüncü Yıl üniveritesi, Tarım bilimleri Dergisi, 25(2): 119-126.
  • Roessler EB, Amerine MA (1958) Studies on Grape Sampling, American journal of Enology and Viticulture, 9: 139-145.
  • Singleton VL, Rossi JA (1965) Colorimetry of total phenolics with phosphomolybdic-phosphotungstic acid reagents, American journal of Enology and Viticulture, 16(3):144-158.
  • Soltekin O, Teker T, Erdem A, Kaçar E, Altındişli A (2015) Response of “Red Globe” (Vitis vinifera L.) to cane girdling. BIO Web of Conferences 5, 01019. DOI: 10.1051/bioconf/20150501019.
  • Şahan E (2013) Flame Seedless ve Alphonse Lavallée üzüm çeşitlerinde Bilezik alma ve salkım seyreltmesi uygulamalarının bazı salkım ve tane özellikleri üzerine etkileri. Yüksek Lisans Tezi. Çukurova Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı, Adana.
  • Şahan E, Tangolar S (2013) Flame Seedless ve Alphonse Lavallée üzüm çeşitlerinde bilezik alma ve salkım seyreltmesi uygulamalarının bazı salkım ve tane özellikleri üzerine etkileri. Ç.Ü Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi, 29 (3): 88-97.
  • TurkSTAT (2022) Tuik bitkisel üretim veri tabanı. www.tuik.gov.tr (Erişim tarihi: 2 Nisan 2023).
  • Uzun H, Ceyhan E (1995) Yuvarlak Çekirdeksiz üzüm çeşidinde Gibberellik asit ve bilezik alma uygulamalarının bazı salkım ve tane özelliklerine etkisi. Akdeniz Üniversitesi, Ziraat fakültesi Dergisi, 8; 52-64.
  • Uzun İ (2004) Bağcılık El Kitabı, Hasad Yayıncılık. İstanbul. ISBN 975-8377-33-7.
  • Yılmaz FD (2013) Red Globe sofralık üzüm çeşidinde Salkım ucu kesimi ve yaprak gübresi uygulamalarının üzüm verim ve kalitesine etkileri. Yüksek Lisans Tezi. Selçuk Üniv. Fen Bilimleri Enstitüsü, Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı, Konya.

Bazı Sofralık Üzüm Çeşitlerinde Farklı Yaz Budama Uygulamalarının Verim ve Kalite Üzerine Etkileri

Yıl 2023, Cilt: 20 Sayı: 2, 211 - 218, 30.12.2023
https://doi.org/10.25308/aduziraat.1307733

Öz

Bu araştırmada bazı sofralık üzüm çeşitlerinde kontrol, tane tutumunda 1/3 oranında salkım ucu alma (SUA) ve ben düşme zamanında gövdeden bilezik alma (BA) yaz budama uygulama (YBU)’larının verim ve kalite üzerine etkilerini belirlemek amaçlanmıştır. Bu araştırma, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Ziraat Fakültesi uygulama bağında gerçekleştirilmiştir. Deneme tesadüf parseller deneme deseninde 3 tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Samancı Çekirdesiz’inde ince korukta 1/3 oranında yapılan SUA, verim ve salkım ağırlığını etkilemez iken; tane ağırlık ve hacmini artırmış, olgunluğu ve renklenmeyi hızlandırmıştır. Samancı Çekirdesiz’inde ben düşmede gövdeden yapılan BA, verim ve salkım ağırlığı üzerinde etkili olmaz iken; tane hacmini, tane iriliğini, tane sertliğini artırmış; renklenmeyi ve olgunluğu hızlandırmıştır. Alphonse Lavallée’de ince korukta 1/3 oranında yapılan SUA ise verim, salkım ağırlığı, salkım sıklığı, tane iriliği, olgunluk ve renklenme üzerinde etkili olmamıştır. Alphonse Lavallée’de ben düşmede ise BA ile verim, salkım ağırlığı, renklenme ve olgunluk etkilendirilmez iken; tane ağırlığı ve tane genişliği artmıştır. Samancı Çekirdeksiz üzüm çeşidinde ben düşme döneminde gövdeden BA ve tane tumunda 1/3 SUA; Alphonse Lavallée’de ise sadece ben düşme döneminde gövdeden BA tavsiye edilmiştir.

Destekleyen Kurum

bulunmuyor

Kaynakça

  • Akural M (2016) Alphonse Lavallée Üzüm Çeşidinde Yaprak Alma, Salkım Seyreltme ve Tepe Alma Uygulamalarının Üzüm Verim ve Kalitesi Üzerine Etkileri. Yüksek Lisans Tezi. Adnan Menderes Üniv., Fen Bilimleri Enst. Aydın.
  • Altındişli A (1995) Yuvarlak Çekirdeksiz Üzüm Çeşidinde Bazı Kültürel Uygulamaların Gelişme, Üzüm Verimi ve Kalitesine Etkileri Üzerine Araştırmalar. Doktora Tezi. Ege Üniv. Fen Bilimleri Enstitüsü, Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı, İzmir.
  • Altındişli A (2011) Sürdürülebilir Bağcılık Açısından Sofralık Üzüm Yetiştiriciliği. 1. Ulusal Sarıgöl İlçesi ve değerleri Sempozyumu (17-19 Şubat 2011). Sarıgöl-Manisa, 44-52.
  • Anonim (2016) A Guide to Understanding Color Communication. [https://www.xrite.com/ documents/literature/en/l10-001_understand_ color_en.pdf. ] Erişim tarihi: 19.07.2016.
  • Ateş F (2004) Cardinal, Pembe Gemre ve Sultani Çekirdeksiz üzüm çeşitlerinde bazı kültürel uygulamaların üzüm verimi ve kalitesi ile vejetatif gelişmeye etkileri üzerinde araştırmalar. Yüksek Lisans Tezi. Ege Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı, İzmir.
  • Bahar E, Çelik S, Korkutal İ, Çevik Ö, Ciciler N (1998) Tekirdağ Çekirdeksiz üzüm çeşidinde BA’nın bazı tane ve salkım özellikleri üzerine etkileri. 4. Bağcılık Sempozyumu (20-23 Ekim 1998), Yalova, 372-376.
  • Blois MS (1958) Antioxidant determinations by the use of a stable free radical, Nature, 181:1199-1200p. https://doi.org/10.1038/1811199a0
  • Camcı H (2016) Süperior Seedless (vitis vinifera L.) üzüm çeşidinde Ga3, SUA ve BA uygulamalarının üzüm verim ve kalitesine etkileri. Ege Üniv. Ziraat Fak. Dergisi, 53 (3):351-358.
  • Cemeroğlu B (1992) Meyve ve sebze işletme endüstrisinde temel analiz metodları, Biltav Yay. No: 02-2, 381 s., Ankara.
  • Çelik H, Ağaoğlu YS, Fidan Y, Marasalı B, Söylemezoğlu G (1998) Genel Bağcılık. Sun fidan A.Ş. 253 s. Ankara. Çınar Ş (2016) Razakı Sofralık Üzüm Çeşidinde Bazı Kalite Artırıcı Uygulamaların Verim ve Verim Unsurları Üzerine Etkileri. Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Konya.
  • Çoban H (2001) Sofralık Üzüm Kalitesini Arttırıcı Bazı Kültürel UygulamalarınEtkileri Üzerine Araştırmalar. Anadolu, J. of Agrı. 11 (2):76-88.
  • Düzgüneş O, Kesici T, Kavuncu O, Gürbüz F (1987) Araştırma ve Deneme Metodları. Ankara Üniv., Ziraat Fakültesi Yay. 1021. Ders kitabı: 295. Ankara.
  • FAO (2021) FAO istatistik veri tanbanı. www. fao.org (Erişim tarihi:2.04.2023).
  • Gayretli Y, Akın A (2016) The Effects of Cluster Tip Reduction and Boric Acid Applications on Yield and Yield Components of Alphonse Lavallee Grape Cultivar. ÇOMÜ Zir. Fak. Dergisi, 4(2):15–20.
  • Gayretli Y (2017) Alphonse Lavallée üzüm çeşidinde farklı seviyede SUA ve yapraktan borik asit uygulamalarının verim ve verim unsurları üzerine etkileri. Yüksek Lisans Tezi. Selçuk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı.
  • Gözcü Ü, Dardeniz A (2022) Yalova Çekirdeksiz üzüm çeşitlerinde farklı çizi açma ve bilezik alma uygulamalarının üzüm verim ve kalitesine etkileri. Lapseki Meslek Yüksekokulu Uygulamalı Araştırmalar Dergisi, 3 (5): 49–57.
  • İşçi B, Altındişli A (2014) Organik Olarak Yetiştirilen Alphonse Lavalleé ve Trakya İlkeren (Vitis vinifera L.) Üzüm Çeşitlerinde Bazı Kültürel Uygulamaların Verim ve Kalite Üzerine Etkileri. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 31 (3): 91-100.
  • Keskin N, İşçi B, Gökbayrak Z (2013) Effects of cane-girdling and cluster and berry thinning on berry organic acids of four vitis vinifera l. Table grape cultıvars. Acta Sci. Pol., Hortorum Cultus, 12 (6):115-125.
  • Kok D, Bal E (2018) Enhancing skin color and phenolic compounds of cv. Red globe table grape (V. Vinifera L.) utilizing of different preharvest treatments. Erwerbs-Obstbau. 60: 75-81.
  • Özer C, Usta K (1998) Alphonse Lavallée çeşidinde salkım seyreltme, uç alma ve tepe alma uygulamalarının verim ve kaliteye etkileri. IV. Bağcılık Sempozyum Bildirileri, (20-23 Ekim 1998). Yalova, 103-107.
  • Özer C, Yaşasın AS, Ergönül O, Aydın S (2012) The effects of berry thinning and gibberellin on Recel uzumu table grapes. Pak. J. Agri. Sci.,49 (2): 105-112.
  • Pehlivan EC, Uzun Hİ (2015) Shiraz Üzüm Çeşidinde Salkım Seyreltmesinin Verim ve Kalite Özellikleri Üzerine Etkileri. Yüzüncü Yıl üniveritesi, Tarım bilimleri Dergisi, 25(2): 119-126.
  • Roessler EB, Amerine MA (1958) Studies on Grape Sampling, American journal of Enology and Viticulture, 9: 139-145.
  • Singleton VL, Rossi JA (1965) Colorimetry of total phenolics with phosphomolybdic-phosphotungstic acid reagents, American journal of Enology and Viticulture, 16(3):144-158.
  • Soltekin O, Teker T, Erdem A, Kaçar E, Altındişli A (2015) Response of “Red Globe” (Vitis vinifera L.) to cane girdling. BIO Web of Conferences 5, 01019. DOI: 10.1051/bioconf/20150501019.
  • Şahan E (2013) Flame Seedless ve Alphonse Lavallée üzüm çeşitlerinde Bilezik alma ve salkım seyreltmesi uygulamalarının bazı salkım ve tane özellikleri üzerine etkileri. Yüksek Lisans Tezi. Çukurova Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı, Adana.
  • Şahan E, Tangolar S (2013) Flame Seedless ve Alphonse Lavallée üzüm çeşitlerinde bilezik alma ve salkım seyreltmesi uygulamalarının bazı salkım ve tane özellikleri üzerine etkileri. Ç.Ü Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi, 29 (3): 88-97.
  • TurkSTAT (2022) Tuik bitkisel üretim veri tabanı. www.tuik.gov.tr (Erişim tarihi: 2 Nisan 2023).
  • Uzun H, Ceyhan E (1995) Yuvarlak Çekirdeksiz üzüm çeşidinde Gibberellik asit ve bilezik alma uygulamalarının bazı salkım ve tane özelliklerine etkisi. Akdeniz Üniversitesi, Ziraat fakültesi Dergisi, 8; 52-64.
  • Uzun İ (2004) Bağcılık El Kitabı, Hasad Yayıncılık. İstanbul. ISBN 975-8377-33-7.
  • Yılmaz FD (2013) Red Globe sofralık üzüm çeşidinde Salkım ucu kesimi ve yaprak gübresi uygulamalarının üzüm verim ve kalitesine etkileri. Yüksek Lisans Tezi. Selçuk Üniv. Fen Bilimleri Enstitüsü, Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı, Konya.
Toplam 31 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat Mühendisliği (Diğer)
Bölüm Araştırma
Yazarlar

Hasan Çiftçi 0000-0002-3647-3470

Mustafa Çelik 0000-0002-1455-5889

Yayımlanma Tarihi 30 Aralık 2023
Yayımlandığı Sayı Yıl 2023 Cilt: 20 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Çiftçi, H., & Çelik, M. (2023). Bazı Sofralık Üzüm Çeşitlerinde Farklı Yaz Budama Uygulamalarının Verim ve Kalite Üzerine Etkileri. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 20(2), 211-218. https://doi.org/10.25308/aduziraat.1307733
AMA Çiftçi H, Çelik M. Bazı Sofralık Üzüm Çeşitlerinde Farklı Yaz Budama Uygulamalarının Verim ve Kalite Üzerine Etkileri. ADÜ ZİRAAT DERG. Aralık 2023;20(2):211-218. doi:10.25308/aduziraat.1307733
Chicago Çiftçi, Hasan, ve Mustafa Çelik. “Bazı Sofralık Üzüm Çeşitlerinde Farklı Yaz Budama Uygulamalarının Verim Ve Kalite Üzerine Etkileri”. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 20, sy. 2 (Aralık 2023): 211-18. https://doi.org/10.25308/aduziraat.1307733.
EndNote Çiftçi H, Çelik M (01 Aralık 2023) Bazı Sofralık Üzüm Çeşitlerinde Farklı Yaz Budama Uygulamalarının Verim ve Kalite Üzerine Etkileri. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 20 2 211–218.
IEEE H. Çiftçi ve M. Çelik, “Bazı Sofralık Üzüm Çeşitlerinde Farklı Yaz Budama Uygulamalarının Verim ve Kalite Üzerine Etkileri”, ADÜ ZİRAAT DERG, c. 20, sy. 2, ss. 211–218, 2023, doi: 10.25308/aduziraat.1307733.
ISNAD Çiftçi, Hasan - Çelik, Mustafa. “Bazı Sofralık Üzüm Çeşitlerinde Farklı Yaz Budama Uygulamalarının Verim Ve Kalite Üzerine Etkileri”. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 20/2 (Aralık 2023), 211-218. https://doi.org/10.25308/aduziraat.1307733.
JAMA Çiftçi H, Çelik M. Bazı Sofralık Üzüm Çeşitlerinde Farklı Yaz Budama Uygulamalarının Verim ve Kalite Üzerine Etkileri. ADÜ ZİRAAT DERG. 2023;20:211–218.
MLA Çiftçi, Hasan ve Mustafa Çelik. “Bazı Sofralık Üzüm Çeşitlerinde Farklı Yaz Budama Uygulamalarının Verim Ve Kalite Üzerine Etkileri”. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 20, sy. 2, 2023, ss. 211-8, doi:10.25308/aduziraat.1307733.
Vancouver Çiftçi H, Çelik M. Bazı Sofralık Üzüm Çeşitlerinde Farklı Yaz Budama Uygulamalarının Verim ve Kalite Üzerine Etkileri. ADÜ ZİRAAT DERG. 2023;20(2):211-8.