Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Consumers’ Preferences For Cellular Agriculture Products

Yıl 2023, Cilt: 26 Sayı: 2, 339 - 357, 30.12.2023
https://doi.org/10.55931/ahbvtfd.1334270

Öz

Kaynakça

  • Aksoy, M., ve Şahin, A. (2018). Yiyecek İçecek Eğitiminde Gastronomi ve Mutfak Sanatları ile Kulinoloji Programlarına Dair Bir Karşılaştırma. Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 5(12), 7-20.
  • Balaban Salı, J. (2012). Verilerin Toplanması, Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri içinde. (Ed. Ali Şimşek). Eskişehir: Anadolu Üniversitesi, E-ISBN 978-975-06-2664-7.
  • Baltacı, A. (2018). Nitel Araştırmalarda Örnekleme Yöntemleri ve Örnek Hacmi Sorunsalı Üzerine Kavramsal Bir İnceleme. BEÜ SBE Derg.,7(1), 231-274.
  • Datar, I., Kim, E., & d'Origny, G. (2016). New Harvest: Building the cellular economy. In: B. Donaldson, C. Carter (Eds.), The future of meat without animals Rowman and Littlefields International, London, 121–132.
  • Demirel, F. (2020). Bitki ve Hayvan Biyoteknolojisi; Hücresel Tarım ve Nano-Teknoloji. Journal of Agriculture, 3(2), 1-9.
  • FAO. (2022). Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO), Global report on the state of dietary data. [URL: https://www.fao.org/3/cb8679en/cb8679en.pdf] (Erişim Tarihi: 08.05.2022).
  • Gasteratos, K. (2019). 90 Reasons to consider cellular agriculture. [URL: file:///C:/Users/win10/Desktop/90%20Reasons%20-%20Final%20Version%20for%20DASH.pdf] (Erişim Tarihi: 08.05.2022).
  • Kadim, I. T., Mahgoub, O., Baqir, S., Faye, B., ve Purchas, R. (2015). Cultured meat from muscle stem cells: A review of challenges and prospects. Journal of Integrative Agriculture, 14(2), 222-233.
  • Kırmacı, H. A., ve Akmanoğlu, E. (2021). Hücresel Tarım ve Hücre Bazlı Gıdaların Kullanımı. Unika Sağlık Bilimleri Dergisi, 1(3), 190-200.
  • Mattick, C. S. (2018). Cellular agriculture: the coming revolution in food production. Bulletin of the Atomic Scientists, 74(1), 32-35.
  • Memphis Meats. (2020). What is cellular agriculture. [URL: https://proveg.com/blog/what-is-cellular-agriculture/#:~:text=Cellular%20agriculture%20is%20the%20production,human%20sourcing%20of%20animal%20protein]. (Erişim Tarihi: 08.05.2022).
  • Merten, O. W. (2006). Introduction to animal cell culture technology-past, present and future. Cytotechnology, 50 (1), 1-7.
  • Nyyssölä, A., Suhonen, A., Ritala, A., ve Oksman-Caldentey, K. M. (2022). The role of single cell protein in cellular agriculture. Current Opinion in Biotechnology, 75, 102686.
  • Rischer, H., Szilvay, G. R., & Oksman-Caldentey, K. M. (2020). Cellular agriculture-industrial biotechnology for food and materials. Current Opinion in Biotechnology, 61, 128-134.
  • Rubio, N., Datar, I., Stachura, D., Kaplan, D., & Krueger, K. (2019). Cell-based fish: a novel approach to seafood production and an opportunity for cellular agriculture. Frontiers in Sustainable Food Systems, 3, 43.
  • Saavoss, M. (2019). How might cellular agriculture impact the livestock, dairy, and poultry industries? Choices, 34(1), 1-6.
  • Sneeringer, S., MacDonald, J. M., Key, N., McBride, W. D., & Mathews, K. (2015). Economics of antibiotic use in US livestock production. USDA, Economic Research Report, (200).
  • Stephens, N., Di Silvio, L., Dunsford, I., Ellis, M., Glencross, A., & Sexton, A. (2018). Bringing cultured meat to market: Technical, socio-political, and regulatory challenges in cellular agriculture. Trends in food science & technology, 78, 155-166.
  • Stephens, N., ve Ellis, M. (2020). Cellular agriculture in the UK: A review. Wellcome Open Research, 5, 12. https://doi.org/10.12688/wellcomeopenres.15685.2.
  • Tuomisto, H. L., & Teixeira de Mattos, M. J. (2011). Environmental impacts of cultured meat production. Environmental Science & Technology, 45(14), 6117-6123.
  • TÜİK. (2023). Kümes Hayvancılığı Üretimi, Aralık 2022. https://data.tuik.gov.tr/Bulten/Index?p=Kümes-Hayvancılığı-Üretimi-Aralık-2022-49417&dil=1. Erişim Tarihi: 12.09.2023.
  • UN. (2017). World population projected to reach 9.8 billion in 2050, and 11.2 billion in 2100. https://www.un.org/en/desa/world-population-projected-reach-98-billion-2050-and-112-billion-2100. (Erişim Tarihi: 12.09.2023).
  • Waschulin, V., & Specht, L. (2018). Cellular agriculture: an extension of common production methods for food. The Good Food Instutute, Washington, DC. https://gfi.org/images/uploads/2018/03/Cellular-Agriculture-for-Animal-Protein.pdf.
  • Yıldız, M., ve Yılmaz. M. (2020). Gastronomi Alanındaki Trendlere Bir Bakış. Sivas Interdisipliner Turizm Araştırmaları Dergisi, (5). 19-35.

Hücresel Tarım Ürünlerinin Tüketiciler Tarafından Tercih Edilme Durumları

Yıl 2023, Cilt: 26 Sayı: 2, 339 - 357, 30.12.2023
https://doi.org/10.55931/ahbvtfd.1334270

Öz

Hücresel tarım kavramı, bitki ve hayvan hücrelerinin kültürlenerek et, süt, yumurta ve diğer hayvansal ürünlerin laboratuvar ortamında üretilmesi olarak ifade edilmektedir. Bu yöntem sınırlı kaynaklar ile artan nüfusun ihtiyaçlarının karşılanması için önemli bir alternatif olmakla birlikte yakın gelecekte olması muhtemel bir gıda krizi için çözüm niteliği taşımaktadır. Hücresel tarım uygulamaları ile güvenli ve sürdürülebilir bir gıda sisteminin oluşturulmasının mümkün olabileceği düşünülmektedir. Bu kapsamda araştırmada üniversite öğrencilerine hücresel tarım ile ilgili sorular yöneltilerek bu ürünlerin üniversite öğrencileri tarafından tüketim durumlarının ve bakış açılarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden görüşme tekniği kullanılmıştır ve çalışma kapsamında katılımcılardan yüz yüze elde edilen verilerin analizi, MAXQDA programı ile betimsel olarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmaya katılanların %55,0’inin hücresel tarım hakkında bilgi sahibi oldukları ve %70,0’inin hücresel tarım ürünlerini sürdürülebilir gıda alternatifi olarak algıladıkları sonucuna ulaşılmıştır.

Kaynakça

  • Aksoy, M., ve Şahin, A. (2018). Yiyecek İçecek Eğitiminde Gastronomi ve Mutfak Sanatları ile Kulinoloji Programlarına Dair Bir Karşılaştırma. Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 5(12), 7-20.
  • Balaban Salı, J. (2012). Verilerin Toplanması, Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri içinde. (Ed. Ali Şimşek). Eskişehir: Anadolu Üniversitesi, E-ISBN 978-975-06-2664-7.
  • Baltacı, A. (2018). Nitel Araştırmalarda Örnekleme Yöntemleri ve Örnek Hacmi Sorunsalı Üzerine Kavramsal Bir İnceleme. BEÜ SBE Derg.,7(1), 231-274.
  • Datar, I., Kim, E., & d'Origny, G. (2016). New Harvest: Building the cellular economy. In: B. Donaldson, C. Carter (Eds.), The future of meat without animals Rowman and Littlefields International, London, 121–132.
  • Demirel, F. (2020). Bitki ve Hayvan Biyoteknolojisi; Hücresel Tarım ve Nano-Teknoloji. Journal of Agriculture, 3(2), 1-9.
  • FAO. (2022). Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO), Global report on the state of dietary data. [URL: https://www.fao.org/3/cb8679en/cb8679en.pdf] (Erişim Tarihi: 08.05.2022).
  • Gasteratos, K. (2019). 90 Reasons to consider cellular agriculture. [URL: file:///C:/Users/win10/Desktop/90%20Reasons%20-%20Final%20Version%20for%20DASH.pdf] (Erişim Tarihi: 08.05.2022).
  • Kadim, I. T., Mahgoub, O., Baqir, S., Faye, B., ve Purchas, R. (2015). Cultured meat from muscle stem cells: A review of challenges and prospects. Journal of Integrative Agriculture, 14(2), 222-233.
  • Kırmacı, H. A., ve Akmanoğlu, E. (2021). Hücresel Tarım ve Hücre Bazlı Gıdaların Kullanımı. Unika Sağlık Bilimleri Dergisi, 1(3), 190-200.
  • Mattick, C. S. (2018). Cellular agriculture: the coming revolution in food production. Bulletin of the Atomic Scientists, 74(1), 32-35.
  • Memphis Meats. (2020). What is cellular agriculture. [URL: https://proveg.com/blog/what-is-cellular-agriculture/#:~:text=Cellular%20agriculture%20is%20the%20production,human%20sourcing%20of%20animal%20protein]. (Erişim Tarihi: 08.05.2022).
  • Merten, O. W. (2006). Introduction to animal cell culture technology-past, present and future. Cytotechnology, 50 (1), 1-7.
  • Nyyssölä, A., Suhonen, A., Ritala, A., ve Oksman-Caldentey, K. M. (2022). The role of single cell protein in cellular agriculture. Current Opinion in Biotechnology, 75, 102686.
  • Rischer, H., Szilvay, G. R., & Oksman-Caldentey, K. M. (2020). Cellular agriculture-industrial biotechnology for food and materials. Current Opinion in Biotechnology, 61, 128-134.
  • Rubio, N., Datar, I., Stachura, D., Kaplan, D., & Krueger, K. (2019). Cell-based fish: a novel approach to seafood production and an opportunity for cellular agriculture. Frontiers in Sustainable Food Systems, 3, 43.
  • Saavoss, M. (2019). How might cellular agriculture impact the livestock, dairy, and poultry industries? Choices, 34(1), 1-6.
  • Sneeringer, S., MacDonald, J. M., Key, N., McBride, W. D., & Mathews, K. (2015). Economics of antibiotic use in US livestock production. USDA, Economic Research Report, (200).
  • Stephens, N., Di Silvio, L., Dunsford, I., Ellis, M., Glencross, A., & Sexton, A. (2018). Bringing cultured meat to market: Technical, socio-political, and regulatory challenges in cellular agriculture. Trends in food science & technology, 78, 155-166.
  • Stephens, N., ve Ellis, M. (2020). Cellular agriculture in the UK: A review. Wellcome Open Research, 5, 12. https://doi.org/10.12688/wellcomeopenres.15685.2.
  • Tuomisto, H. L., & Teixeira de Mattos, M. J. (2011). Environmental impacts of cultured meat production. Environmental Science & Technology, 45(14), 6117-6123.
  • TÜİK. (2023). Kümes Hayvancılığı Üretimi, Aralık 2022. https://data.tuik.gov.tr/Bulten/Index?p=Kümes-Hayvancılığı-Üretimi-Aralık-2022-49417&dil=1. Erişim Tarihi: 12.09.2023.
  • UN. (2017). World population projected to reach 9.8 billion in 2050, and 11.2 billion in 2100. https://www.un.org/en/desa/world-population-projected-reach-98-billion-2050-and-112-billion-2100. (Erişim Tarihi: 12.09.2023).
  • Waschulin, V., & Specht, L. (2018). Cellular agriculture: an extension of common production methods for food. The Good Food Instutute, Washington, DC. https://gfi.org/images/uploads/2018/03/Cellular-Agriculture-for-Animal-Protein.pdf.
  • Yıldız, M., ve Yılmaz. M. (2020). Gastronomi Alanındaki Trendlere Bir Bakış. Sivas Interdisipliner Turizm Araştırmaları Dergisi, (5). 19-35.
Toplam 24 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Gastronomi
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Esradeniz Doğan 0000-0002-1615-9564

Eren Yalçın 0000-0002-9927-1972

Mustafa Aksoy 0000-0002-3845-1267

Erken Görünüm Tarihi 29 Aralık 2023
Yayımlanma Tarihi 30 Aralık 2023
Yayımlandığı Sayı Yıl 2023 Cilt: 26 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Doğan, E., Yalçın, E., & Aksoy, M. (2023). Hücresel Tarım Ürünlerinin Tüketiciler Tarafından Tercih Edilme Durumları. Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Turizm Fakültesi Dergisi, 26(2), 339-357. https://doi.org/10.55931/ahbvtfd.1334270