Güncel Sayı

Sayı: 49, 22.12.2023

Yıl: 2023

Araştırma Makalesi

Amaç

"Anadolu Anatolia"


Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Arkeoloji Bölümü Dergisi - Journal of the Archaeology Department of the Faculty of Letters
ISSN:  0570-0116 (Anadolu) e-ISSN: 2667-5129 (Anadolu/Anatolia)
Anadolu Anatolia, Anadolu Arkeolojisi üzerine bilimsel ve özgün çalışmaları yayımlamayı amaç edinmiştir. Bu amaç doğrultusunda, Anadolu arkeolojisinin tanınırlığını ve görünürlüğünü uluslararası bilimsel platformlara taşımayı ve yine bu platformlarda paylaşmayı; böylece arkeoloji biliminin sadece modern Türkiye sınırlarında değil uluslararası düzeyde gelişmesini amaçlar. Bu amaç doğrultusunda 1956 yılından bu yana arkeoloji biliminin Türkiye içinde ve dışında gelişimine katkılarını sürdürmektedir. Anadolu Anatolia Dergisi hakemli özgün makaleleriyle ulusal ve uluslararası düzeyde bilim insanlarının yanı sıra haberler, bilimsel kazı raporları ve kitap eleştirileriyle genel okuyucuya hitap etmektedir.


Derginin Eski Adları

Ankara Üniversitesi, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Arkeoloji Enstitüsü'nün bir dergisi olarak 1956 yılında yayım hayatına başlayan Anatolia (Revue Annuelle D'Archeologie), 1963 yılı VII. sayısına kadar aynı isimle yayımlanmıştır.

1964 yılı sayısı olan VIII. sayıdan itibaren Fakülte Profesörler Kurulu'nun arzusuna uygun olarak Anatolia bundan sonra Anadolu adı altında devam etme kararı alınmış ve Anatolia (Anadolu), Ankara Üniversitesi, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Eski Önasya Dilleri ve Medeniyetleri Araştırma Enstitüsü Dergisi olarak yayım hayatına 2003 yılına kadar devam etmiştir.
2003 yılı 24. sayıdan itibaren Anadolu Anatolia olarak Ankara Üniversitesi, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Arkeoloji Bölüm Dergisi (Journal of the Archaeology Department of the Faculty of Letters) olarak yayım hayatını sürdüren dergimiz, 2019 yılından itibaren online açık erişim olarak da yayım hayatını sürdürmektedir. 2003 ile 2007 yılları arasında Anadolu/Anatolia  yılda iki sayı olarak yayımlanmıştır.
2004 yılından itibaren Anadolu/Anatolia olarak atıflanmakta olan dergimiz, uluslararası dizinler açısından 2023 yılından itibaren sadece Anatolia olarak atıflanacaktır.

Kapsam

Anadolu Anatolia Dergisi, coğrafi olarak Anadolu ve çevre kültür bölgelerini kapsar. Ancak, konu açısından arkeolojinin üç alt disiplini olan “Tarihöncesi Arkeolojisi”, “Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi” ve “Klasik Arkeoloji” ile sınırlıdır. Bu bağlamda Klasik Filoloji, Eskiçağ Dilleri ve Kültürleri, Eskiçağ Tarihi, Nümismatik, Restorasyon ve Erken Hıristiyanlık Arkeolojisi (MS 6. yüzyıla kadar) alanlarında yazılmış bilimsel araştırmalar, yayım için değerlendirmeye alınır. Bu coğrafi ve alt disiplinler kapsamında olmak üzere yine araştırma makaleleri dışında kitap eleştirileri, kazı ve araştırma raporları ile haberler de dergide yer alabilir.
Yayın için değerlendirmeye alınacak bilimsel özgün araştırma makalelerinde aşağıdaki kriterler gözetilir: Tarihöncesi Arkeolojisi, Protohistorya ve Asya Arkeolojisi, Klasik Arkeoloji, Klasik Filoloji, Eskiçağ Dilleri ve Kültürleri, Eskiçağ Tarihi, Nümismatik ve Erken Hıristiyanlık Arkeolojisi (MS 6. yüzyıla kadar) alanlarında yazılmış özgün bilimsel makaleler, yayın için değerlendirmeye alınır.
Makaleler tanıtım veya katalog niteliklerinin ötesinde, araştırma sorusuna/problemine dayanmalı, somut kanıtlar ve tartışmalarla desteklenen, verilerin tartışıldığı, güncel literatürün takip edildiği ve bağlantıların kurulduğu bilimsel içeriğe sahip olmalıdır. Makalelerin alanında bilime katkı yapması beklenir. Tartışma içermeyen ve kontekstlerinden kopuk şekilde ele alınan arkeolojik malzemeler, kataloglar, kazı raporları, derleme yazılar makale kapsamında değerlendirmeye alınmaz.

Anadolu Anatolia Dergisi, Arkeoloji bilim dalını temsil eden bilimsel bir süreli yayındır. Bu nedenle, verileri farklı bilim dallarının (Antropoloji, Arkeometri, Harita Mühendisliği, Jeofizik, Jeoloji, Mimarlık, Paleocoğrafya, Paleobotanik, Zooarkeoloji, vb.) işbirliği ile oluşturulan çalışmalarda, arkeolojik değerlendirmenin ön planda tutulması beklenir.
Arkeolojik kazılara ilişkin bilimsel kazı raporları, haberler ve kitap eleştirileri, araştırma makale süreçlerinden farklı olarak hakem denetimine tabi olmayıp, editörler kurulunun sorumluluğundadır. Kitap eleştirileri hariç, bu çalışmalara DOI numarası verilmez.
WoS Araştırma Alanları: Arts and Humanities (Architecture, Art, Classics, History); Social Sciences (Archaeology, Cultural Studies, Urban Studies).
Eserlerin gönderilmesi veya yayınlanması için yazarlardan hiçbir ücret talep edilmemektedir.
Bir yazarın birden fazla makale başvurusu aynı sayı için kabul edilmez. Ayrıca iki sayı üst üste aynı yazarın makalesi yayınlanmaz.
15 Eylül'den sonra gönderilen makaleler bir sonraki yıl sayısı için değerlendirilmeye alınır.

Makale Yazım Kuralları


1. Genel Bilgiler:

a. Anadolu Anatolia Dergisi, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Arkeoloji Bölümü tarafından yayımlanan hakemli uluslararası akademik bir dergidir. 1956 yılında yayım hayatına başlayan Anatolia Dergisi yılda bir kez Aralık ayında yayımlanır. Makale kabul tarihleri her sayı için 1 Ocak ile 15 Eylül arasıdır. 15 Eylül’den sonra gönderilen makaleler bir sonraki sayı için değerlendirilmeye alınır.

b. Yazar(lar)ın birden fazla makale başvurusu aynı sayı için kabul edilmez. Ayrıca iki sayı üst üste aynı yazar(lar)ın makalesi yayınlanmaz.

c. Yayımlanmak üzere gönderilen makalelerin özgün araştırma sonuçlarını içeren ve daha önce herhangi bir yerde yayımlanmamış ya da yayımlanması için başvurulmamış çalışmalar olması ve bu durumun yazar(lar)ın beyanı ile doğrulanması gerekmektedir. Çalışmanın içeriğinin, derginin “Amaç ve Kapsam” bölümünde belirtilen ilkelerle uyumlu olması gerekmektedir. Bu kapsama uymayan çalışmalar ön inceleme sonucunda yazar(lar)a iade edilir.

d. Derleme niteliğindeki çalışmalar, bilimsel niteliği haiz olmak kaydıyla ve Editörler Kurulunun olumlu görüşüyle birlikte, değerlendirilmek üzere hakem sürecine alınabilir.

e. Arkeolojik kazılara ilişkin bilimsel kazı raporları, haberler ve kitap eleştirileri, araştırma makalelerinden farklı olarak, hakem değerlendirilmesine tabi olmayıp, Editörler Kurulunun görüşleri doğrultusunda yayımlanmasına karar verilir. Bu tür çalışmalar her sayıda ayrı bir bölümde yayımlanır. Kitap eleştirileri hariç bu tür çalışmalara DOI numarası verilmez.

f. Çalışmalar ve ilgili tüm eklentiler Dergipark sistemi kullanılarak Makale Gönder bağlantısı üzerinden çevrimiçi olarak yüklenmelidir.

g. Yayın dili Türkçe, İngilizce, Almanca ve Fransızcadır. Yazar(lar)ın ana dili dışında yazılan makaleler mutlaka “native speaker” denetiminden geçirilmeli ve bu durum başvuru sırasında belgelenmelidir, aksi takdirde makaleler değerlendirmeye alınmaz ve iade edilir.

h. Özetler, ana metin ve kaynakça dâhil olmak üzere çalışmanın tamamı 15.000 kelimeyi, kullanılacak görsel sayısı da 15’i geçmemelidir. Kelime ve/veya görsel sınırını aşan çalışmalar, gerekçeli başvuru üzerine Editörler Kurulunun olumlu görüşü üzerine değerlendirmeye alınabilir, aksi taktirde yazar(lar)a iade edilir.

ı. Sisteme yüklenen çalışmalarda, çift taraflı kör hakemlik süreci gereğince, yazar(lar)a ait bilgilere ve kimliklerine ilişkin ifadelere yer verilmemelidir. Yazar(lar)ın kimliğinin gizliliği açısından, ilk gönderim sırasında, tez, proje vb. sonucu üretilmiş çalışmalara ve katkı sağlayan kurumlara ilişkin bilgilerin dipnotlarda ve teşekkür kısmında belirtilmesinden kaçınılmalı; bu tür ifadeler hakem sürecinin olumlu sonuçlanması durumunda yayın aşamasında eklenmelidir.

i. Yazar(lar)a ait künye bilgileri (makale başlığı, yazar(lar)ın akademik unvanı, adı-soyadı, varsa bağlı olduğu kurum, kurumun ROR ID’si, yazar(lar)ın ORCID adresi , e-posta ve posta adresleri ile telefon numarası) ayrı bir dosya olarak (Makale Kapak Dosyası) sisteme yüklenmelidir. Gönderilen çalışmanın birden fazla yazarlı olması durumunda yazarların isim sırası çalışmaya verdikleri katkı oranında sıralanmalıdır.

j. Makale dosyaları ile birlikte yazar(lar)ın bilgilerinin bulunduğu ve tüm yazarlar tarafından imzalanmış Makale Teslim Formu’nun taranmış PDF versiyonunun da sisteme yüklenmesi gerekmektedir.

k. Dergi politikası gereğince illegal yollarla elde edilmiş ve/veya bulunuş şekli ve buluntu yeri belli olmayan arkeolojik eserlere ilişkin çalışmalar değerlendirmeye alınmaz. Bu doğrultuda yurtiçi özel koleksiyonlar ile yurtdışı müze ve özel koleksiyonlarda bulunan eserlere ilişkin çalışmalarda, söz konusu buluntuların uluslararası sözleşmeler kapsamındaki yasal ve bilimsel etik çerçevesinde temin edildiğinin belgelenmesi ve başvuru aşamasında sunulması yazar(lar)ın sorumluluğundadır, aksi durumda çalışmalar değerlendirmeye alınmaz ve iade edilir.

l. Etik Kurul izni gerektiren çalışmalarda “Etik Kurul Onay” belgesinin alınmış olması ve başvuru aşamasında sunulması yazar(lar)ın sorumluluğundadır. Konuyla ilgili detaylı bilgiye Etik Kurul Onayı bölümünden ulaşılabilir.

m. Yayımlanmak üzere gönderilen çalışmalarla ilgili bilimsel, etik ve hukuki tüm sorumluluk yazar(lar)a aittir. Kullanılan görsel malzemelerle ilgili mutlaka kaynak gösterilmelidir. Gerektiği durumlarda telif hakkı açısından sorun olmadığını belirten belgenin temini ve dergiye ulaştırılması yazar(lar)ın sorumluluğundadır.

n. Yukarıda belirtilen koşullar sağlanmadan gönderilen çalışmalar işleme alınmayacaktır.

2. Çalışma Düzeni:
a. Çalışmalar ilk aşamada MS-Word formatında hazırlanmış tek bir dosya olarak (.doc ya da .docx uzantılı) gönderilmelidir. Metin 19,7 x 27,3 cm boyutlarındaki sayfaya 1,04 aralıklı olarak yazılmalı ve sayfanın solunda 3 cm, sağında 2 cm boşluk bırakılmalıdır. Üst ve alt boşluklar sırasıyla 3,7 ve 3 cm olmalıdır.

b. Makalede metin içinde kullanılacak çizim, fotoğraf, harita, grafik ve benzeri unsurlar hakem süreci için ilk aşamada Dergipark sistemine düşük çözünürlükte ve MS-Word dosyasına gömülü biçimde yüklenmelidir. Hakem süreci olumlu sonuçlanan çalışmalara ilişkin görseller daha sonra ayrı şekilde gönderilmelidir. Detaylı bilgi için “Görsel Malzemelerin Hazırlanması” bölümüne bakılabilir.

c. Çalışmalar aşağıdaki sıralamayı takip eden tek bir dosya olarak hazırlanmalıdır:
Makale Başlığı, Kısa Özet, Genişletilmiş Özet, Ana Metin, Teşekkür/Katkı Belirtme, Tablo Listesi (varsa), Figür Listesi (varsa), Katalog vb. bölümler (varsa), Kaynakça.

d. Başlık büyük harflerle “Garamond” karakteri ile 12 punto büyüklüğünde, 1,04 satır aralığı seçilerek ve ortalanmış şekilde yazılmalıdır.

e. Makale dilinde hazırlanacak kısa özet 200 kelimeyi aşmamalıdır. “Garamond” karakteri ile 10 punto büyüklüğünde ve 1,04 satır aralığı seçilerek yazılacak bu bölümde çalışma genelinde detaylı biçimde sunulan araştırma sorunu, yöntem ile tartışma ve sonuç kısımlarının ana hatlarıyla özetlenmesi beklenmektedir.

f. 500 kelime olarak hazırlanacak genişletilmiş özet Türkçe çalışmalarda İngilizce, yabancı dildeki çalışmalarda ise Türkçe olarak hazırlanmalıdır. Bu bölüm de “Garamond” karakteri ile 10 punto büyüklüğünde ve 1,04 satır aralığı seçilerek yazılmalı ve çalışmanın kapsamlı bir özeti şeklinde hazırlanmalıdır.

g. Özetlerin ardından, çalışmayla uyumlu en az dört en fazla altı anahtar kelime belirtilmeli ve kelimeler virgül ile ayrılmalıdır. “Garamond” karakteri ile 10 punto büyüklüğünde ve italik olarak yazılacak anahtar kelimeler Türkçe makaleler için Türkçe ve İngilizce, diğer dillerdeki makalelerde ise ilgili dilde ve Türkçe olmak üzere çift dilde hazırlanmalıdır.

h. Çalışmalarda ana metin, tek sütun halinde düzenlenen sayfa düzeni içerisinde “Garamond” karakteri ile 12 punto kullanılarak, 1,04 sayfa aralığı seçilerek iki yana yaslı (justify) biçimde yazılmalıdır. Süreklilik gösterir şekilde her sayfa sonuna eklenen dipnotlar “Garamond” karakteri ile 9 punto olarak sola hizalı (align left) olarak ve 1,00 sayfa aralığı seçilerek yazılmalıdır. Ölü diller vb. gösterimler için farklı bir yazı karakteri kullanıldıysa ilgili yazı karakteri seti de makale dosyaları ile birlikte gönderilmelidir.

ı. Bölüm başlıkları 12 punto ile ve koyu (bold) karakter kullanılarak yazılmalıdır. Bölüm başlıkları için herhangi bir numaralandırma kullanılmamalıdır

i. Bölüm başlıkları ve paragraf başlangıçları için soldan 0,75 cm girinti seçilmeli; ana metin için her paragraf öncesi ve sonrası için 6 nk boşluk olacak şekilde ayarlanmalıdır,

j. Çalışmayla ilgili teşekkür ifadeleri ile destek alınan kişi ve kurumlar “Teşekkür ve Katkı Belirtme” bölümünde belirtilmelidir. Yazar(lar)ın kimliğinin gizliliği açısından bu tür ifadeler metin içinde ve/veya dipnotlarda kullanılmamalı ve ilk gönderimde metne eklenmemeli; yayın aşamasında ana metnin hemen ardına eklenecek olan “Teşekkür ve Katkı Belirtme” bölümünde belirtilmelidir.

3. Tabloların Düzenlenmesi:
a. Çalışmada kullanılacak tabloların MS-Word formatında, “Tablo Ekle” opsiyonu seçilerek hazırlanması gerekmektedir. Tabloların, mümkün olduğunca, dikey formda hazırlanması ve ortalanarak kullanılması gerekmektedir. Tabloların tek bir sayfayı geçmemesi ve toplam boyutunun, dergi sayfa yapısı doğrultusunda, basılabilir alandan büyük olmaması gerekmektedir (en fazla: 14,6 x 19,5 cm); tablo büyüklüğü hesaplanırken tablo altyazısı ve (varsa) tabloda kullanılacak dipnotlar da aynı sayfada gösterilecek şekilde ayarlanmalıdır.
b. Metinde kullanılacak tablolar için Tab. kısaltması kullanılmalı ve süreklilik gösterecek şekilde numaralandırmalıdır. Metin içinde tablolara yapılacak göndermeler parantez içinde, (Tab. 1) şeklinde belirtilmelidir. Tabloların metin içindeki konumlandırılması, ilk gönderme yapılan paragrafın hemen ardından gelecek şekilde yapılmalıdır.
c. Zorunlu hallerde farklı bir programda hazırlanmış tablolara ilişkin dosyalar ilgili program formatında gönderilmelidir (Örnek: MS-Excel tabloları vb.). Bu tür durumlarda da tablo boyutlarının yukarıda belirtilen ölçüler doğrultusunda hazırlanması gerekmektedir.
d. Çalışmada kullanılan tablolara ilişkin açıklayıcı bilgiler ana metnin sonunda “Tablo Listesi” başlığı altında verilmeli; bu bölümde tablo numarasını takiben tablo açıklaması (tablo altyazısı) ile gereken durumlarda kullanılan kaynak dipnot sistemine uygun biçimde gösterilmeli ve kullanılan kaynaklar “Kaynakça” listesine eklenmelidir.
e.Tablo Listesi” “Garamond” karakteri ile 11 punto kullanılarak ana metnin ardından gelecek şekilde çift sütun halinde, tek satır aralığı seçilerek, paragraf öncesi ve sonrası 3 nk boşluk bırakılacak şekilde düzenlenmelidir.
4. Görsel Malzemelerin Düzenlenmesi:
a. Çalışma içinde kullanılacak tüm görsel malzemeler için (harita, çizim, plan, şekil, fotoğraf vb.) sadece Fig. kısaltması kullanılmalı ve süreklilik gösterecek şekilde numaralandırmalıdır. Metin içinde görsel malzemelere yapılacak göndermeler parantez içinde, (Fig. 1) şeklinde belirtilmelidir. Figürlerde farklı şekilde numaralandırılması gereken bölümler ve/veya unsurlar mevcutsa bunlar küçük harfler kullanılarak a, b, c şeklinde belirtilmeli ve metinde (Fig. 1, a; Fig. 3, b-d) şeklinde gönderme yapılmalıdır.
b. İlk gönderim aşamasında tüm görsel malzeme MS-Word dosyasına gömülü biçimde yüklenmelidir. Hakem süreci olumlu sonuçlanan çalışmalara ilişkin görseller en az 300 dpi çözünürlükte olmak üzere ayrı şekilde gönderilmelidir. Dergipark sisteminde problem yaşanması durumunda görsel malzemeler anatolia@ankara.edu.tr adresine de gönderilebilir.
c. Görsel malzemeler için kabul edilen dosya formatları .tiff, .psd ve .ai olup farklı programlarda hazırlanan dosyalar .tiff formatına çevrilerek gönderilmelidir.
d. Görsel malzemeler hazırlanırken, optimum yer kullanımı açısından, çerçeve ve/veya kenarlarda boşluk gibi unsurlar kullanılmamalıdır. Figürler sayfa düzeninde ortalı şekilde hizalanmalı, basılabilir sayfa boyutu doğrultusunda yatay ve dikey ölçülerinin sırasıyla 14,6 ile 19,5 cm’yi aşmaması gerekmektedir.
e. Çalışmada kullanılan görsel malzemelere ilişkin açıklayıcı bilgiler ana metnin sonunda “Figür Listesi” başlığı altında verilmeli; bu bölümde figür numarasını takiben görsel açıklaması (figür altyazısı) ile kullanılan kaynak dipnot sistemine uygun biçimde gösterilmeli ve kullanılan kaynaklar “Kaynakça” listesine eklenmelidir. Kullanılan her görsel malzeme için metinde ilgili yerde gönderme yapılması gerekmektedir. Metinde gönderme yapılmayan görseller kullanılmamalıdır. Figürlerin metin içindeki konumlandırılması, ilk gönderme yapılan paragrafın hemen ardından gelecek şekilde yapılmalıdır.
f.Figür Listesi” “Garamond” karakteri ile 11 punto kullanılarak ana metnin ardından gelecek şekilde çift sütun halinde, tek satır aralığı seçilerek, paragraf öncesi ve sonrası 3 nk boşluk bırakılacak şekilde düzenlenmelidir.
g. Baskı maliyetleri nedeniyle basılı versiyonda renkli görsellerin kullanılması mümkün olamamaktadır. Görsellerin hazırlanmasında bu durumun göz önüne alınması basım kalitesi açısından önem taşımaktadır. Ancak dijital versiyonda renkli görseller kullanılabilir. Buna ilişkin başvurunun yapılması ve uygun görsellerin gönderilmesi yazar(lar)ın sorumluluğundadır.
5. Katalog Bölümünün Düzenlenmesi:
a. Çalışmada katalog vb. bölümlerin kullanımı gerekliyse bu bölümlerin MS-Word içinde ana sayfa düzenine uygun bir şekilde hazırlanması tercih edilmelidir. Bölüm hazırlanırken sekme, boşluk ve diğer biçimlendirme özelliklerinin kullanımından ve koyu, italik, altı çizili gibi gösterimlerden kaçınılmalıdır.
b. Katalog vb. bölümlerin farklı programlarda (MS-Access, Filemaker vb.) hazırlanmasının gerekli olduğu durumlarda ilgili program formatındaki dosya ile birlikte yüksek çözünürlükte .tiff formatına çevrilmiş halde gönderilmesi gerekmektedir. Bu durumda hazırlanacak bölümlerin ana sayfa yapısıyla uyumlu olarak bir sayfa için 14,6 x 19,5 cm ölçülerini aşmaması gerekmektedir.
c. Katalog bölümü “Figür Listesi” ardından yeni bir sayfada başlayacak şekilde ana metinle aynı biçimlendirme özelliklerine sahip olarak “Garamond” karakterinde 11 punto ile yazılmalıdır. Farklı programlarda hazırlanması durumunda da yazım karakteri ve büyüklüğü aynı şekilde seçilmelidir.
6. Kısaltma Kullanımı ve Yazım Kuralları:
a. Metinde kullanılacak kısaltmalar için aşağıdaki listede belirtilenler kullanılmalı, bunun dışında kısaltma kullanımından kaçınılmalıdır; zorunlu durumlarda kullanılacak kısaltmalar ve açıklamaları “Figür Listesi” ardına gelecek şekilde “Kısaltmalar Listesi” bölümünde belirtilmelidir.
bkz. / Bkz. bakınız / Bakınız
çiz. / Çiz. çizim / Çizim
dn. Dipnot
mm Milimetre
cm Santimetre
m Metre
km Kilometre
gr Gram
kg Kilogram
ağ. / Ağ. ağırlık / Ağırlık
uz. / Uz. uzunluk / Uzunluk
gen. / Gen. genişlik / Genişlik
kal. / Kal. kalınlık / Kalınlık
yük. / Yük. yükseklik / Yükseklik
ç. / Ç. çap / Çap
MÖ Milattan Önce
MS Milattan Sonra
GÖ Günümüzden Önce
b. Tarihlerin belirtilmesi aşağıdaki örnekler doğrultusunda yapılmalıdır:
MÖ 1125
MÖ 3. binyıl
MÖ 4-3. binyıllar
MÖ 4. yy
MS 1-2. yüzyıllar
c. Kalibre edilmemiş C-14 analizleri aşağıdaki formata uygun şekilde belirtilmelidir:
GÖ 7800 ± 120 (Laboratuvar kısaltması-Örnek Numarası)
d. Kalibre edilmiş C-14 analizleri aşağıdaki formata uygun şekilde belirtilmelidir:
cal MÖ 3400-3175 (1σ)* (Laboratuvar kısaltması-Örnek Numarası)
* Güvenirlik düzeyi (confidence level)
e. Ölçüler, tarihler ve sayfa numaraları için belirli bir aralığa işaret eden rakamlar tam olarak gösterilmelidir.
Örnek:
MÖ 250-75 yerine MÖ 250-275; 25-50 m; 350-58 yerine 350-358.
f. Kültürel dönemleri belirten terimlerin ilk harfleri büyük yazılmalıdır; ancak sıfat olarak kullanılmaları durumunda küçük harf kullanılmalıdır.
Örnek:
Arkaik dönem
Erken Tunç Çağı
arkaik heykeltıraşlık
klasik literatür
g. Belirli yapıları ya da grupları ifade eden terimlerin ilk harfleri büyük yazılmalıdır.
Örnek:
Kuzey Agora
Eskiyapar Hazinesi
h. Coğrafi terimler (yer, şehir, nehir vb.) ile kişi ve uygarlık isimleri için mümkün olduğunca Türkçe’de genel kabul görmüş karşılıkların kullanılması gerekmektedir. Bu isimlerin antik dillerdeki karşılıkları parantez içinde ve italik biçimde gösterilebilir.
ı. Literatürde yaygın kullanımı bulunan yabancı dildeki (Latince, Yunanca vb.) terimler herhangi bir biçimlendirme olmadan ana metin formatında yazılmalıdır; bu kategoriye giren ve Türkçe’de karşılığı olmayan terimler italik olarak yazılmalıdır.
Örnek:
in situ
kantharos
pithos

i. Yazımı konusunda şüpheye düşülen kelimeler ve/veya ifadeler için Türk Dil Kurumu Yazım Kılavuzu ve Sözlük uygulamasına bakılmalıdır.
j. Metnin hazırlanmasında, burada belirtilen biçimlendirme unsurları dışında, herhangi bir düzenleme kullanılmamalı; “sekme” ve/veya “boşluk” kullanımından kaçınılmalıdır.
k. Metinde ve dipnotlarda kullanılan her noktalama işaretinden sonra bir boşluk bırakılmalıdır.
l. Metin içinde kullanılacak dipnot numaraları cümle içinde ya da cümle sonundaki noktalama işaretinden önce yer almalıdır.
7. Referans Gösterme ve Kaynakçanın Düzenlenmesi:
a. Çalışmada yararlanılan kaynaklar dipnot sistemi kullanılarak her sayfanın altında, metin boyunca süreklilik gösterecek şekilde verilmelidir.
b. Makale başlığında ve özet kısımlarında dipnot kullanılmamalı, ilk dipnot ana metinle birlikte başlatılmalıdır.
c. Ana metin ile tablolarda ve görsellerde kullanılan tüm kaynaklar “Figür Listesi” ardına gelecek şekilde, aşağıda belirtilen yazım kuralları doğrultusunda hazırlanacak “Kaynakça” bölümü altında ilk yazarın soyadına göre alfabetik liste halinde sıralanmalıdır.
d.Kaynakça” bölümü “Figür Listesi” ardına gelecek şekilde yeni bir sayfa olarak başlatılmalı ve “Garamond” karakteri ile 11 punto kullanılarak 1,0 satır aralığıyla çift sütun halinde düzenlenmelidir. Bu bölümün biçimlendirilmesinde sağ girinti (right indent) 0,25 cm ve asılı (hanging) 0,5 cm özellikleri seçilmeli, paragraf öncesi 3 nk boşluk bırakılmalıdır. ‘Yazar Soyadı’ ve ‘Yayın Yılı’ arada bir boşluk bırakacak şekilde koyu (bold) karakterle gösterilmeli ve bunun ardına gelen iki nokta ardından yazar ve yayın künyesi eklenmelidir. Detaylı bilgi için “Makale Şablonu”na bakılabilir.
e. Dipnotlardaki göndermeler kısaltılmış formda gösterilmeli ve “Yazar Soyadı boşluk Yayın Yılı virgül sayfa numarası/numaraları ve görsel bilgisi (varsa) nokta” şeklinde belirtilmelidir. Görsel bilgilerine gönderme yapılırken orijinal yayına sadık kalınarak gösterilmelidir (Pl., Abb., Lev., Fig., Beil. vb.).
Örnek:
Yalçınkaya 1989.                           Sadece yayına yapılan gönderme
Yalçınkaya 1989, 45.                     Belirli bir sayfaya yapılan gönderme
Yalçınkaya 1989, 250-275.          Belirli bir sayfa aralığına yapılan gönderme
Yalçınkaya 1989, 45, Lev. 4, a.    Belirli bir sayfa ve görsele yapılan gönderme
Yalçınkaya 1989, Lev. 4, a.          Belirli bir görsele yapılan gönderme
f. Çift soyadına sahip yazarların soyadları, arada boşluk bırakılmadan kısa tire kullanılarak yazılmalıdır (Ör: Çizmeli-Öğün); iki yazarlı durumlarda ‘ilk soyadı boşluk uzun tire boşluk ikinci soyadı’ şeklinde yazılmalıdır (Ör: Carradice – Price); üç ve daha fazla yazarın olduğu durumlarda ‘ilk soyadı boşluk ve diğ.’ şeklinde gösterilmelidir (Ör: Kadıoğlu ve diğ.).
g. Antik kaynakların kısaltılması “LIMC”e göre verilmelidir.
h. Süreli yayınlar ve kitap serileri için kullanılacak kısaltmalar American Journal of Archaeology kısaltma listesi (AJA Journals and Book Series) doğrultusunda hazırlanmalıdır. Standart çalışmaların kısaltılmasında da aynı derginin ilgili listesi (AJA Standard Reference Works) dikkate alınmalıdır. Bu listelerde yer almayan süreli yayın ve seriler kısaltılmadan, açık haliyle yazılmalıdır.
ı. Yukarıda belirtilen referans gösterme sistemi ile “Anadolu Anatolia Dergisi Makale Şablon”una uygun olarak hazırlanmayan çalışmalar ön kontrol aşamasında doğrudan yazar(lar)a iade edilir ve aynı yayın döneminde tekrar işleme alınmaz.
i. Dipnot gösterimi ve kaynakça hazırlanmasına yönelik örnekler aşağıda belirtilmiştir:
Dipnotlarda gösterim:
Tek yazarlı ise: Yalçınkaya 1998, 490.
İki yazarlı ise: Yalçınkaya – Kartal 1998, 165.
Üç ve daha çok yazarlı ise: Yalçınkaya ve diğ. 1998, 235.
Tek yazarlı kitap:
Yalçınkaya, I. 1989, Alt ve Orta Paleolitik Yontmataş Endüstrileri Biçimsel Tipolojisi ve Karain Mağarası. Ankara: Türk Tarih Kurumu Yayınları.
1Yalçınkaya 1989, 15.
İki yazarlı kitap:
Carradice, I. – M. J. Price 1988, Coinage in the Greek World. Londra: Seaby.
1 Carradice – Price 1998, 17.
Üç ve daha fazla yazarlı kitap:
Kadıoğlu, M. – K. Görkay – S. Mitchell 2011. Roma Dönemi’nde Ankyra. İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.
1 Kadıoğlu ve diğ. 2011, 79-98.
Yazar sayısının dörtten fazla olması durumunda, kaynakçada ilk beş yazarın isimleri yukarıdaki örnek doğrultusunda yazılır; altı ve daha fazla yazarlı çalışmalar için beşinci yazarın isminden sonra ve diğ. kısaltması kullanılır.
Taşkıran, H. – M. Kartal – K. Özçelik – M. B. Kösem – G. Kartal 2011. Işın Yalçınkaya’ya Armağan Kitabı. Ankara: Bilgin Kültür ve Sanat.
1Taşkıran ve dilğ 2011, 103-111.
Süreli Yayınlar İçinde Makale:
Kartal, M. 2007. “Preliminary analysis of the knapped stone assemblages from Hakemi Use: A Late Neolithic settlement in S-E Turkey Analyse préliminaire des ensembles lithiques de Hakemi Use, site du Néolithique final dans le sud-est de la Turquie”, Anthropologie 111.1:96-105.
1 Kartal 2007, 96-105.
İlgili makalenin doi numarası (varsa) kaynakçanın ardına gelecek şekilde eklenmelidir.
İki ve daha fazla yazarlı çalışmalarda yazar isimlerinin kaynakçada gösterimi yukarıdaki örnekler doğrultusunda hazırlanır.
Sayı Numarası Olmayan Süreli Yayınlar İçinde Makale:
Pichard, M. P. 1992. “La composition architecture des temples de Pagan.”, CRAI:357–74.
1 Pichard 1992, 372-73.
Kitap Editörlüğü:
Kadıoğlu, M. (ed.) 2021. Teos: Yazıtlar, Kültler ve Kentsel Doku. İstanbul: İş Bankası Kültür Yayınları.
1 Kadıoğlu 2021, 121-140.
Kitap Bölümü:
Kadıoğlu, M. 2013. “Anazarbos Zafer Takı: Restitüsyon ve Tarihleme Önerisi”: G. Kökdemir (ed.), Orhan Bingöl’e 67. Yaş Armağanı / A Festschrift for Orhan Bingöl on occasion of his 67th Birthday. Ankara: Bilgin Kültür ve Sanat, 237-260.
1 Kadıoğlu 2013, 237.
Ansiklopedi maddeleri vb. benzeri örnekler kitap bölümü şeklinde gösterilir.
Kitap Eleştirileri:
Papantoniou, G. 2011. Kitap Kritiği: La Coroplastie chypriote archaïque: Identités culturelles et politiques à l’époque des royaumes, S. Fourrier. BABesch 86:226-28.
1 Papantoniou 2011.
Tezler:
Keskin, L. 2009. İzmir Bölgesi Maden İşçiliği: Başlangıcından M.Ö. III. Binyıl Sonuna Kadar Madeni Eser Üretimi ve Ticareti. Yayımlanmamış Doktora Tezi. Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü: Ankara.
1 Keskin 2009, 35.
Çevrimiçi Kaynakların Gösterimi:
Çevrimiçi kaynakların gösteriminde aşağıdaki ilkeler dikkate alınmalıdır:
a. Referans olarak kullanılan kaynak için yazar(lar) bilgisi mevcutsa dipnotlarda gösterimi basılı kaynaklarla aynı şekilde yapılmalı ve tam künyesi kaynakça bölümüne eklenmelidir.
b. Yazar bilgisinin mevcut olmadığı durumlarda dipnot gösteriminde web sayfasının ismi vb. bir kısaltma kullanılarak kaynakçada alfabetik sıralama doğrultusunda ilgili yere tam künye eklenmelidir.
c. Web sayfasının tümü, web sayfasının bir bölümü ya da web sayfasındaki herhangi bir görsele yapılacak göndermelerin künyesinde ilgili unsurun tam adresinin yazılması ve ardından erişim tarihinin GG.AA.YYYY formatında belirtilmesi gerekmektedir.
Çeviri Yayınlar:
Renfrew, C. – P. Bahn 2017. Arkeoloji. Kuramlar, Yöntemler ve Uygulama (Çev. G. Ergin). İstanbul: Homer Kitabevi.
Farklı Edisyona Sahip Kitaplar:
Renfrew, C. – P. Bahn 2020. Archaeology: Theories, Methods and Practice (8th ed.). Londra: Thames & Hudson.
8. Revizyon ve Yayın Aşaması:
a. Hakem değerlendirmeleri doğrultusunda değişiklik/düzeltme istenmesi durumunda yazar(lar), belirtilen süre içerisinde, istenen değişiklikleri yaparak çalışmayı ve ek dosyaları sisteme yüklemek zorundadır. Değerlendirme aşamasının sorunsuz yürümesi açısından yapılan değişiklik ve düzeltmeleri maddeler halinde belirten ve (varsa) yazar(lar)ın hakem eleştirilerine dair yanıtlarının bulunduğu bir metnin de gönderilmesi gerekmektedir.
b. Değişiklik/düzeltme aşaması sonrası yayına kabul edilen çalışmalar dergi formatına uygun sayfa düzeninde hazırlandıktan sonra PDF formatında son okuma ve kontrol amacıyla yazar(lar)a gönderilir; bu aşamada yalnızca yazım hataları vb. unsurların düzeltilmesine yönelik minör düzeyde değişikliklere izin verilir, metnin bilimsel içeriğini etkileyen müdahaleler ile ekleme ve/veya çıkarmalar kabul edilmez. Yayın süreciyle ilgili detaylı bilgiye “Yayın Süreci” bölümünden ulaşılabilir.

ANATOLİA ETİK YAYIN POLİTİKASI

Yayın Etiği: Anadolu Anatolia Dergisi, yürütülen tüm süreçlerde; Yazar, Hakem, Editör, Yayıncı ve Okuyucu sorumlulukları bağlamında yayın etiğine ilişkin uluslararası bir standart olarak kabul gören Committee on Publication Ethics’in (COPE) politikalarını benimsemekte ve yönergelerini takip etmektedir.

Editörler için:
Editörler kurulunda yer alan araştırmacıların göndermiş olduğu makalelerle ilgili olarak makale hakem sürecindeyken makale sahibi editörlerin editör rolleri askıya alınır ve hakem sürecini görmemeleri sağlanır, böylece çift taraflı kör hakemlik korunur.

Hakemler için:
Anadolu Anatolia Dergisi, önyargısız ve en iyi etik standartlara göre çift taraflı kör hakem değerlendirmesi sistemi işletir ve COPE'nin *COPE'nin Akran Hakemleri için Etik İlkeleri*'nde belirtilen akran hakemlerine yönelik kılavuzunu dikkate alır.
Hakemlerin, incelemelerini kendilerine ayrılan süre içinde tamamlamaları beklenir. Hakemlerimizin gizliliğine saygı duyuyor, yazarların ve hakemlerin de aynı gizliliğe uymasını bekliyoruz. Hakemlerin önyargısız ve saygılı bir dil kullanarak rapor vermeleri beklenir. Agresif dil veya yazarlar hakkında kişisel görüşler içeren yorumlar dikkate alınmaz..
Bir hakem, gönderiyi incelemeye başlamadan önce varsa konuya istinaden veya olası herhangi bir çıkar çatışması hakkında editörleri bilgilendirmelidir.

Yazarlar için:
Anadolu Anatolia, bilim dünyasına özgün çalışmalar sunmayı amaçlamaktadır. Makaleler özgün bilimsel araştırma olmalıdır. Dergiye çalışmalarını gönderen yazar(lar) söz konusu yazının daha önce başka bir yerde yayımlanmadığını ya da yayımlanmak üzere bir başka yere gönderilmemiş olduğunu kabul etmiş sayılırlar. Yazarlar, araştırma ve yayın etiğine uyduklarını kabul ederler. Yazar/lar etik izin gerektiren çalışmalar için Etik Kurul İzni sunmalı ve Dergipark makale yükleme sistemine eklemelidir. Yazar/lar araştırma sürecinde araştırmaları için mali destek almışlarsa bu desteği makale metninde belirtmelidir. Birden fazla yazarlı çalışmalarda yazarlar katkı beyanı sunmalıdır. Tespit edilmesi durumunda yazar/lar, hatalı makaleyi geri çekmek ve düzeltmekle yükümlüdür. Yazarlar çıkar çatışması beyanı sunmalı ve Dergipark makale yükleme sistemine eklemelidir. Dergi ilkelerine uymayan makaleler dergiye kabul edilmezler. Ön değerlendirme ve intihal denetimini başarıyla geçen makaleler hakem değerlendirme süreci için en az iki hakeme gönderilir. 

3) Telif hakkı:
Anadolu Anatolia Dergisi'nde yayımlanan tüm özgün makaleler, Creative Commons Atıf-Gayriticari 4.0 International (CC BY-NC 4.0) lisansına tabidir. Bu lisans ile taraflar, Anatolia Dergisi'de yayımlanan tüm makaleleri ve görselleri; atıfta bulunarak dağıtabilir, kopyalayabilir, üzerine çalışma yapabilir, yine sahibine atıfta bulunarak türevi çalışmalar yapabilir. Lisans hakkında daha fazla bilgi için bkz.: https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/deed.tr Anatolia tarafından yayınlanan makalelerin telif hakları CC BY-NC 4.0 lisansı kapsamında yazarlara aittir. Yayınlanan tüm telif hakları yazarın/yazarların sorumluluğundadır. Dergide yayınlamayı kabul ederek, yazarlar bu telif hakkı şartlarına uymayı da kabul ederler. Dergide yayımlanan eserlerin sorumluluğu yazarlarına aittir. Yazarların yayımlanmış olan makalelerine ait pdf dosyaları, kendi kurumsal arşivleri ile başka makale platformalarında ve sosyal medya hesaplarında açık erişim politikası gereği paylaşılabilir. 
Anadolu Anatolia Dergisi hiç bir çıkar gözetmez.

4)  İntihal:
Anadolu Anatolia, intihal tespit yazılımı (iThenticate veya benzeri) kullanarak metinleri kontrol etme hakkını saklı tutar. İntihal, başkalarına ait çalışmaların (fikirlerin, verilerin, kelimelerin, görüntülerin vb. her türlü medyatik formun) kaynak göstermeden veya gerekli olduğunda izin veya onay alınmadan kullanılmasıdır. Bu, tanım çerçevesinde yazar(lar)ın gerekli referanslar veya izinler olmadan kendi çalışmalarını yeniden üretmeleri, kendinden kendine intihali içerir. İntihal materyali içeren gönderiler otomatik olarak reddedilecektir. Yayınlanmış ise yayınlandıktan sonra dahi, ilgili eyleme karar verilerek COPE'nin Akran Hakemleri için Etik İlkeleri'ne göre sürdürülür.

5) Makale Geri Çekme Politikası: Bünyesinde özgün makalelere yer veren Anatolia dergisinin yayın yönetimi, yayın politikası gereği henüz değerlendirme aşamasında veya dergide yayımlanmış bir makaleye dair etik olmayan bir durum şüphesinin oluşması veya telif hakkı ihlali halinde, söz konusu çalışma hakkında incelemelerde bulunabilir. Yapılan incelemeler sonucunda bu amaçla değerlendirilen makale için COPE'nin makale geri çekme süreçleri uygulanır.
Eğer dergi editörleriyle iletişime geçen çalışma sahibinin kendisinden henüz yayımlanmış, hakem sürecinden geçerek kabul edilmiş, ya da değerlendirme aşamasındaki çalışmalarıyla ilgili bir geri çekme talebi gelir ise Anatolia Yayın Kurulu bunu ivedilikle işleme alır. Bu işlemin yapılabilmesi için yazar(lar)ın geri çekme isteklerini kaleme aldıkları bir belge hazırlayıp her bir yazarın ıslak imzasıyla imzalayarak Anatolia dergisi e-posta adresine (anatolia@ankara.edu.tr) iletmesi gereklidir. Bu süreç COPE'nin Akran Hakemleri için Etik İlkeleri'ne göre sürdürülür. Anatolia Yayın Kurulu, başvuruyu inceleyip karar vermeden önce yazarların çalışmasını başka bir dergiye yayınlanmak üzere göndermesi katiyetle etik bir davranış olarak kabul görmez.

Finansman:
Yayında sunulan çalışmanın tamamlanması için alınan fon ve benzeri araştırma desteği, uygun olduğunda hibe numaraları ve/ya bilimsel proje numaraları da dahil olmak üzere beyan edilmelidir.

Anadolu Anatolia Dergisi'nde uygulanan yayın süreçleri, bilginin tarafsız ve saygın bir şekilde gelişimine ve dağıtımına temel oluşturmaktadır. Hakemli çalışmalar bilimsel yöntemi somutlaştıran ve destekleyen çalışmalardır. Bu noktada sürecin bütün paydaşlarının (yazarlar, okuyucular ve araştırmacılar, yayıncı, hakemler ve editörler) etik ilkelere yönelik standartlara uyması önem taşımaktadır. Anadolu Anatolia Dergisi yayın etiği kapsamında tüm paydaşların aşağıdaki etik sorumlulukları taşımasını beklenmektedir.
Aşağıda yer alan etik görev ve sorumluluklar, açık erişim olarak Committee on Publication Ethics (COPE) tarafından yayınlanan rehberler ve politikalar dikkate alınarak hazırlanmıştır. COPE İş Akış Diyagramları (Türkçe).
Kişisel Verilerin Korunması: Anadolu Anatolia Dergisi'nde değerlendirilen çalışmalarda gerçek kişilere ait kişisel veriler Kişisel Verilerin Korunması Hakkında Kanun kapsamında koruma altındadır. Yazara ait hiç bir bilgi üçüncü kişi ve kurumlarla paylaşılmaz.

Anatolia Dergisi, Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0) kapsamında açık erişimli bir dergidir. (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/).
Yayınlanan tüm materyaller https://dergipark.org.tr/en/pub/anatolia adresinden pdf formatında indirilebilir. Dergi sponsorluk kabul etmemekte ve herhangi bir reklam içermemektedir.
1956'dan beri Anatolia Dergisi, kâr amacı gütmeyen uluslararası hakemli bir dergidir. Basılı kopyalar, diğer uluslararası dergilerle kütüphane değişimi amacıyla üretilir. Basılı kopyaların fiyatı her yıl Fakülte Kurulu tarafından belirlenir ve uluslararası satışlar her sayı için 50 Dolar + 10 Dolar posta ücreti olarak fiyatlandırılır.

Anatolia Dergisi Başvuru Tarihleri:

Makalelerin teslimi 01 Ocak ile 15 Eylül tarihleri arasındadır.

Dergipark sisteminde problem yaşanması halinde lütfen makalelerinizi anatolia@ankara.edu.tr mail adresine bu tarih aralığında gönderiniz; posta veya kargo kabul edilmeyecektir. Başvurular 15 Eylül'e kadar yapılmalıdır.

Anadolu Anatolia Dergisi, Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0) ile lisanslanmıştır.