Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Patates Üretiminde Ön-Sürgünlendirmenin Önemi ve Pozisyonu

Yıl 2018, Cilt: 49 Sayı: 2, 150 - 156, 12.07.2018
https://doi.org/10.17097/ataunizfd.345820

Öz

Patateslerin (Solanum tuberosum L.)
erken hasadı ve iyi verim elde edilmesi, ön-sürgünlendirme gibi tohum
yumrularının üzerinde yapılan farklı muamelelerden etkilenmektedir. Bu
çalışmanın amacı, Erzurum bölgesinde ön-sürgünlendirmenin patatesin morfolojik
özellikleri ve verimi üzerine etkilerinin değerlendirilmesidir. Bu araştırmada,
Binella ve Slaney olarak iki patates çeşidine, 23 Mart, 3 Nisan, 13 Nisan ve
Kontrol’ü içeren dört ön-sürgünlendirme muamelesi uygulanmıştır. Çalışmada
çiçeklenme süresi, bitki boyu, ocak başına yumru sayısı, yumrunun özgül ağırlık
ve toplam yumru verimi gibi bazı özellikler incelenmiştir. Sonuçlar dördüncü
ön-sürgünlendirme uygulamasının yumru sayısını arttırdığını, ancak yumru
verimini ise azalttığını göstermiştir. Yumru boyutunun azaldığı dördüncü
ön-sürgünlendirme uygulamasında, ocak başına yumru boyutunun azaldığı da
grafiklerden görülmüştür. Ayrıca, ikinci ön-sürgünlendirme uygulamasında yumru
verimi artmıştır. Slaney çeşidi Binella çeşidi ile karşılaştırıldığında, bitki
boyu, ocak başına yumru sayısı, yumru verimi ile özgül ağırlığı bakımından
önemli farklılıklar göstermiş ve daha iyi sonuç vermiştir.
Sonuç olarak,
ön-sürgünlendirmenin patates verimi ve morfolojik özellikleri üzerinde önemli
etkilere sahip olduğu belirlenmiştir.

Kaynakça

  • Caliskan, M.E., Caliskan, S., Arioglu, H., 2004. Effects of pre-sprouting and planting date on growth and yield of potato crop in a mediterranean type environment. Agronomy section meeting of the european association for potato research, 23-27, Mammaia, Romania, 189-196.
  • Carli, C., Mihovilovich, E., Yuldashev, F., Khalikov, D., Kadian, M.S., 2010. Assessment of dormancy and sprouting behavior of cip elite and advanced clones under different storage conditions in Uzbekistan. Potato Research, 53: 313-323.
  • Delaplace, P., Brostaux, Y., Fauconnier, M.L., du Jardin, P., 2008. Potato tuber physiological age index is a valid reference frame in postharvest ageing studies. Postharvest Biol. Technol., 50: 103-106.
  • Eremeev, V., Lohmus, A., Joudu, J., 2007. Effects of thermal shock and pre-sprouting on field performance of potato in Estonia. Agron. Res. 5(1): 21-30.
  • Günel, E., 1976. Erzurum Ekolojik Şartlarında Farklı Dikim ve Hasat Zamanlarının Patates Verimine, Bazı Agronomik ve Teknolojik Karakterlerine Etkileri Üzerine Bir Araştırma. Atatürk Üniv. Ziraat Fak. Tarla Bitkileri Bölümü (Doçentlik Tezi, Basılmamış) Erzurum.
  • Haase, T., Schuler, C., Piepho, H.P., Thoni, H., Heb, J., 2007. The effect of preceding crop and pre-sprouting on crop growth, N use and tuber yield of maincrop potatoes for processing under conditions of N stress. J. Agronomy and Crop Science, 193: 270—291.
  • Hagman, J., 2012. Different pre-sprouting methods for early tuber harvest in potato (Solanum tuberosum L.). Soil and Plant Science, 62(2): 125-131.
  • Hagman, J., 2012. Different pre-sprouting methods for early tuber harvest in potato. Acta agriculture scandinavica, Section B- Soil and Plant Sci., 62(2). 125-131.
  • Hay, R.K.M., Porter, J.R., 2006. The physiology of crop yield. Blackwell, Oxford. 314 pp.
  • İncekara, F., 1973. Endüstri bitkileri ve ıslahı; Cilt 3 nişasta şeker bitkiler ve ıslahı (2. baskı) Ege Üni. Zir. Fak. Yay. No: 101, Ege Üni. matbaası, Izmir.
  • Johansen, T.J., Molteberg, E.L., 2012. Effect of storage and pre-sprouting regimes on seed potato performance in Norway. Potato Research, 55:279–292.
  • Karalus, W., Rauber, R., 1997. Effect of pre-sprouting on yield of maincrop potatoes in organic farming. J. Agronomy and Crop Sci., 179: 241-249.
  • Karalus, W., Rauber, R., 1997. Effect of Presprouting on Yield of Maincrop Potatoes (Solanum tuberosum L.) in Organic Farming. J. Agronomy and Crop Science, 179: 241-249.
  • Liu, B., Zhao, Sh., Tan, F., Zhao, H., Wang, D.D., Si, H., Chen, Q., 2015. Changes in ROS production and antioxidant capacity during tuber sprouting in potato. Food Chemistry, 237: 205–213.
  • Mani, F., Hannachi, C., 2015. Physiology of potato sprouting. Journal of new science, 17(2): 591- 602.
  • Suttle, J.C., Huckle, L.L., Lu, S., Knauber, D.C., 2014. Potato tuber cytokinin oxidase/dehydrogenase genes: biochemical properties, activity, and expression during tuber dormancy progression. J. Plant Physiol. 171(6): 448-57.

Pre-sprouting Importance and Position in Potato Production

Yıl 2018, Cilt: 49 Sayı: 2, 150 - 156, 12.07.2018
https://doi.org/10.17097/ataunizfd.345820

Öz

Earlier harvest of potatoes (Solanum
tuberosum
 L.) and achieve to the good yield can be influence by
different treatments of the seed tubers such as pre-sprouting treatments. The
aim of this study was assessment the pre-sprouting effects on the potato
morphological properties and yield in the Erzurum region. This experiment had
two cultivars of potato as Binella and Slaney and included four pre-sprouting
treatments as control, 23 March, 3 April and 13 April. In this experiment was
investigated some properties such as flowering time, plant height, tuber
number, special weight of tuber and total tuber yield. The results showed that
the forth pre-sprouting increased the tuber number but its tuber yield
decreased. It indicated that the under forth pre-sprouting decreasesd the tuber
size and following this case decreased the specific weight that resulted of the
graphs. Also, under the second pre-sprouting increased the tuber yield. The
Slaney cultivar had the significant differences for the plant height, tuber
number, tuber yield and specific weight and more value for these properties in
compare to the Binella cultivar. As conclusion can be noted that the
pre-sprouting has an important effects on the yield and potato morphology
properties.

Kaynakça

  • Caliskan, M.E., Caliskan, S., Arioglu, H., 2004. Effects of pre-sprouting and planting date on growth and yield of potato crop in a mediterranean type environment. Agronomy section meeting of the european association for potato research, 23-27, Mammaia, Romania, 189-196.
  • Carli, C., Mihovilovich, E., Yuldashev, F., Khalikov, D., Kadian, M.S., 2010. Assessment of dormancy and sprouting behavior of cip elite and advanced clones under different storage conditions in Uzbekistan. Potato Research, 53: 313-323.
  • Delaplace, P., Brostaux, Y., Fauconnier, M.L., du Jardin, P., 2008. Potato tuber physiological age index is a valid reference frame in postharvest ageing studies. Postharvest Biol. Technol., 50: 103-106.
  • Eremeev, V., Lohmus, A., Joudu, J., 2007. Effects of thermal shock and pre-sprouting on field performance of potato in Estonia. Agron. Res. 5(1): 21-30.
  • Günel, E., 1976. Erzurum Ekolojik Şartlarında Farklı Dikim ve Hasat Zamanlarının Patates Verimine, Bazı Agronomik ve Teknolojik Karakterlerine Etkileri Üzerine Bir Araştırma. Atatürk Üniv. Ziraat Fak. Tarla Bitkileri Bölümü (Doçentlik Tezi, Basılmamış) Erzurum.
  • Haase, T., Schuler, C., Piepho, H.P., Thoni, H., Heb, J., 2007. The effect of preceding crop and pre-sprouting on crop growth, N use and tuber yield of maincrop potatoes for processing under conditions of N stress. J. Agronomy and Crop Science, 193: 270—291.
  • Hagman, J., 2012. Different pre-sprouting methods for early tuber harvest in potato (Solanum tuberosum L.). Soil and Plant Science, 62(2): 125-131.
  • Hagman, J., 2012. Different pre-sprouting methods for early tuber harvest in potato. Acta agriculture scandinavica, Section B- Soil and Plant Sci., 62(2). 125-131.
  • Hay, R.K.M., Porter, J.R., 2006. The physiology of crop yield. Blackwell, Oxford. 314 pp.
  • İncekara, F., 1973. Endüstri bitkileri ve ıslahı; Cilt 3 nişasta şeker bitkiler ve ıslahı (2. baskı) Ege Üni. Zir. Fak. Yay. No: 101, Ege Üni. matbaası, Izmir.
  • Johansen, T.J., Molteberg, E.L., 2012. Effect of storage and pre-sprouting regimes on seed potato performance in Norway. Potato Research, 55:279–292.
  • Karalus, W., Rauber, R., 1997. Effect of pre-sprouting on yield of maincrop potatoes in organic farming. J. Agronomy and Crop Sci., 179: 241-249.
  • Karalus, W., Rauber, R., 1997. Effect of Presprouting on Yield of Maincrop Potatoes (Solanum tuberosum L.) in Organic Farming. J. Agronomy and Crop Science, 179: 241-249.
  • Liu, B., Zhao, Sh., Tan, F., Zhao, H., Wang, D.D., Si, H., Chen, Q., 2015. Changes in ROS production and antioxidant capacity during tuber sprouting in potato. Food Chemistry, 237: 205–213.
  • Mani, F., Hannachi, C., 2015. Physiology of potato sprouting. Journal of new science, 17(2): 591- 602.
  • Suttle, J.C., Huckle, L.L., Lu, S., Knauber, D.C., 2014. Potato tuber cytokinin oxidase/dehydrogenase genes: biochemical properties, activity, and expression during tuber dormancy progression. J. Plant Physiol. 171(6): 448-57.
Toplam 16 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Bölüm ARAŞTIRMALAR
Yazarlar

Fereshteh Imanparast

Yayımlanma Tarihi 12 Temmuz 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018 Cilt: 49 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Imanparast, F. (2018). Pre-sprouting Importance and Position in Potato Production. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 49(2), 150-156. https://doi.org/10.17097/ataunizfd.345820
AMA Imanparast F. Pre-sprouting Importance and Position in Potato Production. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. Temmuz 2018;49(2):150-156. doi:10.17097/ataunizfd.345820
Chicago Imanparast, Fereshteh. “Pre-Sprouting Importance and Position in Potato Production”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 49, sy. 2 (Temmuz 2018): 150-56. https://doi.org/10.17097/ataunizfd.345820.
EndNote Imanparast F (01 Temmuz 2018) Pre-sprouting Importance and Position in Potato Production. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 49 2 150–156.
IEEE F. Imanparast, “Pre-sprouting Importance and Position in Potato Production”, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 49, sy. 2, ss. 150–156, 2018, doi: 10.17097/ataunizfd.345820.
ISNAD Imanparast, Fereshteh. “Pre-Sprouting Importance and Position in Potato Production”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 49/2 (Temmuz 2018), 150-156. https://doi.org/10.17097/ataunizfd.345820.
JAMA Imanparast F. Pre-sprouting Importance and Position in Potato Production. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2018;49:150–156.
MLA Imanparast, Fereshteh. “Pre-Sprouting Importance and Position in Potato Production”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 49, sy. 2, 2018, ss. 150-6, doi:10.17097/ataunizfd.345820.
Vancouver Imanparast F. Pre-sprouting Importance and Position in Potato Production. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2018;49(2):150-6.

Bu dergide yayınlanan makaleler Creative Commons Uluslararası Lisansı (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/) kapsamında yayınlanmaktadır. Bu, orijinal makaleye uygun şekilde atıf yapılması şartıyla, eserin herhangi bir ortam veya formatta kopyalanmasını ve dağıtılmasını sağlar. Ancak, eserler ticari amaçlar için kullanılamaz.

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/