Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Tüketici Perspektifinden Makarna: Alışkanlıklar, Tercihler ve Etkileyen Faktörler

Yıl 2023, Cilt: 12 Sayı: 3, 140 - 159, 31.12.2023

Öz

Makarna, dünya genelinde popüler bir gıda maddesi olup, tüketicilerin alışkanlıklarını, tercihlerini etkileyen bir dizi faktöre tabidir. Bu makalede, tüketicilerin makarna tüketim alışkanlıklarını ve tercihlerini etkileyen faktörleri belirlemek amaçlanmıştır. Veriler, İstanbul ilinde tesadüfi olmayan örnekleme yöntemlerinden kolayda örnekleme metodu ile 400 tüketici ile yüz yüze gerçekleştirilen anketlerden elde edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, katılımcıların çoğunluğu haftada 2-3 kez makarna tüketmekte olup, bu alışkanlığın genellikle çocukluk ve gençlik dönemlerine dayandığı ortaya çıkmıştır. Makarna tüketiminde, katılımcıların çoğunluğunun tercihini akşam yemeklerinden yana kullandığı belirlenmiştir. Ayrıca, sade ve tam buğday makarnaların diğer çeşitlere göre daha fazla tercih edildiği gözlemlenmiştir. Katılımcıların makarna tercihlerinde ekonomik faktörlerin önemli bir rol oynadığı saptanmıştır. Makarna satın alırken, katılımcıların en çok dikkat ettikleri unsurların sırasıyla marka, kalite ve besin değerleri olduğu tespit edilmiştir.

Kaynakça

  • Aaker, D.A., Kumar V., Day. G.S., 2007. Marketing Research. 9. Edition. John Wiley & Sons Danvers.
  • Arslan, R., Akça, P., 2012. Çocukların Eğitiminde Rol Model Oluşturacak Olan Eğitimci ve Usta Öğretici Adaylarının Beslenme Alışkanlıkları, Dicle Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 4(8).
  • Baysal A, 2002. Beslenme Hacettepe Üniversitesi Yayını s; 19-30, Ankara.
  • Baysal, A., 2008. Makarnanın Beslenme ve Sağlık Yönünden Önemi. Bilimsel Yönleriyle Makarna Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği Yayınları, 2. Baskı, 1-20, Ankara.
  • Demirkol ,O., ve İçöz, A., 2002. Makarnanın Besin Değeri Ve Mikrobiyal Kalitesi ,SAU Fen Bilimleri Enstütüsü Dergisi, 6 (1).
  • Gümüş, N., Kartal, S., İnan, E. İ. (2017). Tüketicilerin Kırsal Gıda Ürünlerine Yönelik Algılarının İncelenmesi, 3(14),144-153
  • Hallaç, Ş., 2016. Keçiboynuzu unu ve soya unu katkılarının makarnanın kalite kriterlerine etkisi. İstanbul Aydın Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi.
  • Köten ,M., 2010. Arpa Unu İle Zenginleştirmenin Makarnanın Bazı Besinsel Ve Kalite Özelliklerini Etkisi, Harran Üniversitesi Fen Bilimleri Enstütüsü, Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı, Doktora Tezi. Şanlıurfa.
  • Köten, M.,Ünsal, S.,ve Atlı, A., 2014. “Türkiye’de Üretilen Makarnaların Bazı Kimyasal Bileşimlerinin ve Pişme Kalitelerinin Belirlenmesi”. Gıda, 39 (1). 33-40.
  • Onurlubaş, E., ve Altunışık, R., 2019. Ekmek Tüketim Alışkanlıkları ve İsraf Eğilimi Üzerine Bir Araştırma: Bursa İli Örneği. (IBANESS). XI. IBANESS Kongreler Serisi – Tekirdağ / Türkiye. 9-10 Mart.
  • Onurlubaş, E., ve Öztürk, D., 2022. Beslenme Alışkanlıkları Üzerine Bir Araştırma: Ünye İİBF Örneği, Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi (GBAD), 11(2), 236-249.
  • Saygın Ö., Göral K., ve Gelen E., 2009. “Amatör ve Profesyonel Futbolcuların Beslenme Alışkanlıklarının İncelenmesi.” Uluslararası İnsan Bilimleri Dergisi, 6, 77-196.
  • Sayılı ,M., ve Gözener, B., 2013. Gaziosmanpaşa Üniversitesi öğrencilerinin Facebook tüketim alışkanlıklarının değerlendirilmesi, Çankırı Karatekin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 4(2): 011-028
  • Yıldız, S., 2008. Makarnanın Besin Kalitesi Açısından Değerlendirilmesi. Bilimsel Yönleri İle Makarna, Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği Yayına, İkinci Baskı, 21-34. Ankara.
  • Yurtsever, Ş.E., 2007. “Tekirdağ İlinde Tüketicilerin Makarnaya Karşı Tutum ve Davranışlarının Analizi”. Yüksek Lisans Tezi. Namık Kemal Üniversitesi Fen bilimleri Enstitüsü. Tekirdağ.
  • İnternet Adresleri
  • https://www.makarna.org.tr/makarna-sektor-raporlari. TMSD Sektör Raporu, 2023. Kasım 2023 Raporu.
  • https://www. ticaret.gov.tr, 2023. Kasım.

Pasta From A Consumer Perspectıve: Habits, Preferences and Influencing Factors

Yıl 2023, Cilt: 12 Sayı: 3, 140 - 159, 31.12.2023

Öz

Pasta is a popular food item worldwide, subject to a variety of factors that influence consumers'habits and preferences. The article aims to identify the factors influencing consumers' pasta consumption habits and preferences. Data was obtained through face-to-face surveys with 400 consumers using the convenience sampling method in Istanbul, Turkey. According to the research results, the majority of participants consume pasta 2-3 times a week, and this habit is generally rooted in their childhood and youth. Regarding pasta consumption, it was found that most participants prefer it during evening meals. Additionally, plain and whole wheat pastas are observed to be more preferred than other varieties. Economic factors were determined to play a significant role in participants' pasta preferences. When purchasing pasta, participants primarily pay attention to brand, quality, and nutritional values, in that order.

Kaynakça

  • Aaker, D.A., Kumar V., Day. G.S., 2007. Marketing Research. 9. Edition. John Wiley & Sons Danvers.
  • Arslan, R., Akça, P., 2012. Çocukların Eğitiminde Rol Model Oluşturacak Olan Eğitimci ve Usta Öğretici Adaylarının Beslenme Alışkanlıkları, Dicle Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 4(8).
  • Baysal A, 2002. Beslenme Hacettepe Üniversitesi Yayını s; 19-30, Ankara.
  • Baysal, A., 2008. Makarnanın Beslenme ve Sağlık Yönünden Önemi. Bilimsel Yönleriyle Makarna Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği Yayınları, 2. Baskı, 1-20, Ankara.
  • Demirkol ,O., ve İçöz, A., 2002. Makarnanın Besin Değeri Ve Mikrobiyal Kalitesi ,SAU Fen Bilimleri Enstütüsü Dergisi, 6 (1).
  • Gümüş, N., Kartal, S., İnan, E. İ. (2017). Tüketicilerin Kırsal Gıda Ürünlerine Yönelik Algılarının İncelenmesi, 3(14),144-153
  • Hallaç, Ş., 2016. Keçiboynuzu unu ve soya unu katkılarının makarnanın kalite kriterlerine etkisi. İstanbul Aydın Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi.
  • Köten ,M., 2010. Arpa Unu İle Zenginleştirmenin Makarnanın Bazı Besinsel Ve Kalite Özelliklerini Etkisi, Harran Üniversitesi Fen Bilimleri Enstütüsü, Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı, Doktora Tezi. Şanlıurfa.
  • Köten, M.,Ünsal, S.,ve Atlı, A., 2014. “Türkiye’de Üretilen Makarnaların Bazı Kimyasal Bileşimlerinin ve Pişme Kalitelerinin Belirlenmesi”. Gıda, 39 (1). 33-40.
  • Onurlubaş, E., ve Altunışık, R., 2019. Ekmek Tüketim Alışkanlıkları ve İsraf Eğilimi Üzerine Bir Araştırma: Bursa İli Örneği. (IBANESS). XI. IBANESS Kongreler Serisi – Tekirdağ / Türkiye. 9-10 Mart.
  • Onurlubaş, E., ve Öztürk, D., 2022. Beslenme Alışkanlıkları Üzerine Bir Araştırma: Ünye İİBF Örneği, Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi (GBAD), 11(2), 236-249.
  • Saygın Ö., Göral K., ve Gelen E., 2009. “Amatör ve Profesyonel Futbolcuların Beslenme Alışkanlıklarının İncelenmesi.” Uluslararası İnsan Bilimleri Dergisi, 6, 77-196.
  • Sayılı ,M., ve Gözener, B., 2013. Gaziosmanpaşa Üniversitesi öğrencilerinin Facebook tüketim alışkanlıklarının değerlendirilmesi, Çankırı Karatekin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 4(2): 011-028
  • Yıldız, S., 2008. Makarnanın Besin Kalitesi Açısından Değerlendirilmesi. Bilimsel Yönleri İle Makarna, Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği Yayına, İkinci Baskı, 21-34. Ankara.
  • Yurtsever, Ş.E., 2007. “Tekirdağ İlinde Tüketicilerin Makarnaya Karşı Tutum ve Davranışlarının Analizi”. Yüksek Lisans Tezi. Namık Kemal Üniversitesi Fen bilimleri Enstitüsü. Tekirdağ.
  • İnternet Adresleri
  • https://www.makarna.org.tr/makarna-sektor-raporlari. TMSD Sektör Raporu, 2023. Kasım 2023 Raporu.
  • https://www. ticaret.gov.tr, 2023. Kasım.
Toplam 18 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Bilgi Sistemleri Felsefesi, Araştırma Yöntemleri ve Teori
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Ebru Onurlubaş

Derya Öztürk 0000-0001-5287-6600

Erken Görünüm Tarihi 28 Aralık 2023
Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2023
Gönderilme Tarihi 14 Kasım 2023
Kabul Tarihi 4 Aralık 2023
Yayımlandığı Sayı Yıl 2023 Cilt: 12 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Onurlubaş, E., & Öztürk, D. (2023). Tüketici Perspektifinden Makarna: Alışkanlıklar, Tercihler ve Etkileyen Faktörler. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi, 12(3), 140-159.
AMA Onurlubaş E, Öztürk D. Tüketici Perspektifinden Makarna: Alışkanlıklar, Tercihler ve Etkileyen Faktörler. GBAD. Aralık 2023;12(3):140-159.
Chicago Onurlubaş, Ebru, ve Derya Öztürk. “Tüketici Perspektifinden Makarna: Alışkanlıklar, Tercihler Ve Etkileyen Faktörler”. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi 12, sy. 3 (Aralık 2023): 140-59.
EndNote Onurlubaş E, Öztürk D (01 Aralık 2023) Tüketici Perspektifinden Makarna: Alışkanlıklar, Tercihler ve Etkileyen Faktörler. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi 12 3 140–159.
IEEE E. Onurlubaş ve D. Öztürk, “Tüketici Perspektifinden Makarna: Alışkanlıklar, Tercihler ve Etkileyen Faktörler”, GBAD, c. 12, sy. 3, ss. 140–159, 2023.
ISNAD Onurlubaş, Ebru - Öztürk, Derya. “Tüketici Perspektifinden Makarna: Alışkanlıklar, Tercihler Ve Etkileyen Faktörler”. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi 12/3 (Aralık 2023), 140-159.
JAMA Onurlubaş E, Öztürk D. Tüketici Perspektifinden Makarna: Alışkanlıklar, Tercihler ve Etkileyen Faktörler. GBAD. 2023;12:140–159.
MLA Onurlubaş, Ebru ve Derya Öztürk. “Tüketici Perspektifinden Makarna: Alışkanlıklar, Tercihler Ve Etkileyen Faktörler”. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi, c. 12, sy. 3, 2023, ss. 140-59.
Vancouver Onurlubaş E, Öztürk D. Tüketici Perspektifinden Makarna: Alışkanlıklar, Tercihler ve Etkileyen Faktörler. GBAD. 2023;12(3):140-59.