The COVID-19 pandemic which affects the whole world, has caused an increase in multiple stress factors such as loneliness, fear of illness, disease burden, economic pressure, food insecurity and uncertainty about the future, along with the disruption in Daily routines and social interactions. Perceived stres affects emotional eating and food choices. The purpose of this review is to evaluate the effects of social isolation conditions on the physical and mental status of individuals and emotional eating during the pandemic process in the light of the findings in the literature.
Tüm dünyayı etkileyen COVID-19 pandemisinin günlük rutinlerdeki ve sosyal etkileşimlerdeki aksamayla birlikte bireylerde yalnızlık, hastalık korkusu, hastalık yükü, ekonomik baskı, gıda güvencesizliği ve gelecekle ilgili belirsizlik gibi birden fazla stres faktöründe artışa neden olmuştur. Algılanan stres, duygusal yeme ve yemek seçimlerini etkilemektedir. Bu derlemenin amacı, pandemi sürecinde sosyal izolasyon koşullarının bireylerin fiziksel ve mental durumlarına etkileriyle, duygusal yeme durumuna etkilerini literatürdeki bulgular ışığında değerlendirmektir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Mayıs 2021 |
Gönderilme Tarihi | 30 Aralık 2020 |
Kabul Tarihi | 21 Mayıs 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 Cilt: 4 Sayı: 2 |