Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Badiou’nun Yeni Komünizm Anlayışındaki Devlet Düşüncesi Üzerine Eleştirel Bir Değerlendirme

Yıl 2023, Cilt: 9 Sayı: 3, 59 - 76, 31.12.2023
https://doi.org/10.25272/icps.1384253

Öz

Badiou komünist idea ya da hipotezin farklı dönemlerde farklı sekanslar olarak gerçekleştiğini söylemektedir. Geliştirdiği Yeni Komünizm düşüncesi ikinci sekanstaki yanlışlara ve eksikliklere bir cevap niteliğindedir. Ona göre üçüncü sekans öncekilerden doğru dersleri çıkartmalı ve böylece yeni bir komünizm anlayışıyla hareket etmelidir. Bu sekans başlamamış olmasına rağmen Badiou birtakım ilkeler ve bu sekansın nasıl olacağına ve olması gerektiğine dair bazı öngörüler öne sürmektedir. Yeni komünizmde devlet 20. Yüzyıl sosyalist rejimlerindeki gibi olamaz çünkü Badiou’ya göre sosyalizmin kurulma mantığında bir sorun vardır. Makalenin konusu Badiou’nun eleştirileri ve 20. yüzyıl sosyalizmine alternatif olarak ileri sürdüğü anlayıştır. Proletarya diktatörlüğünün 20. yüzyıldaki uygulaması olan parti-devlet modelinin eleştirisi üzerinden kendi modelini önermektedir. Makale bu yeni modeldeki devletin olanaklı olup olmadığını tartışmaktadır. Badiou üçlü yapı dediği sistem içinde devletin zayıf olması gerektiğini savunmaktadır. Çalışmanın iddiası, zayıf devlet yerine klasik Marksist tasarımdaki önce devrimin bazı görevlerini yerine getiren güçlü bir devletin giderek sönümlenmesi fikrinin daha gerçekçi ve olanaklı olduğudur. Zayıf devlet daha işlevseldir ve yirminci yüzyıldaki hatalara düşmeyi engelleyecektir diye düşünmek bir yanılgıya götürmektedir. Çalışmanın amacı, Badiou’nun zayıf devlet düşüncesini eleştirel bir şekilde değerlendirmektir. Ekonomi politiği atlamak Badiou’nun sosyalizm ve komünizm arasındaki ayrımı görmesini engellemektedir. Bu da geçiş dönemini doğru değerlendirememesini getirmektedir. Üçlü yapı, parti-devlet modeli karşısında baskıcı olmadığı ve iktidarı tek elde toplamadığı için daha doğru bir model gibi görünmektedir fakat devletin zayıflığı meselesi ancak pratikte, politik konjonktür içinde çözüme kavuşabilir. Makalenin temel eleştirisi Badiou’nun önceki deneyimlere ve anlayışlara yönelttiği eleştirilerin etik bağlamda önemli olduğu fakat politik olarak yetersiz olduğudur.

Kaynakça

  • Badiou, A. (2006a), Etik, çev: Tuncay Birkan, İkinci Baskı, Metis Yayınları, İstanbul.
  • Badiou, A. (2006b), Metapolitics, tran: Jason Barker, 1st Edition, Verso Books, London.
  • Badiou, A. (2007), Being and Event, tran: Oliver Feltham, Paperback Edition, Continuum Publishing, London. Badiou, A. (2010), “Komünist Hipotez”, Express Dergisi, 113, s. 56-58.
  • Badiou, A. (2011a), “Komünizm İdeası”, Bir İdea Olarak Komünizm, Editörler: A. Badiou ve S. Zizek, çev: A. Ergenç ve E. Kılıç, s. 12-27, Birinci Baskı, Ayrıntı Yayınları, İstanbul.
  • Badiou, A. (2011b), Komünist Hipotez, çev: Oylum Bülbül, Birinci Baskı, Encore Yayınları, İstanbul.
  • Badiou, A. (2011c), Tarihin Uyanışı, çev: Murat Erşen, Birinci Basım, Monokl Yayınları, İstanbul.
  • Badiou, A. (2012a), “İdeası Komünizm Olan Şey”, Komünizm Fikri, Editörler: A. Badiou ve S. Zizek, çev: O. Doğan ve S. Kılıç ve H. Barışcan, Birinci Baskı, s. 11-21, Metis Yayınları, İstanbul.
  • Badiou, A. (2012b), Sonsuz Düşünce, çev: I. Ergüden ve T. Birkan, İkinci Baskı, Metis Yayınları, İstanbul.
  • Badiou, A. (2013a), Yeni Bir Siyaset için Felsefe, çev: B. Özkul ve E. Ünal, Birinci Baskı, Encore Yayınları, İstanbul.
  • Badiou, A. (2013b), Yüzyıl, çev: Işık Ergüden, İkinci Baskı, Sel Yayınları, İstanbul.
  • Badiou, A. (2013c). Arzu, Angajman, Sadakat. Yücel Göktürk ve SılaTanilli ile söyleşi. Express Dergisi. Kasım-Aralık 2013, S. 139. s. 60-63.
  • Badiou, A. (2015), “Komünizm Fikri ve Terör Meselesi”, Komünizm: Yeni Bir Başlangıç, Editör: S. Zizek, çev: N. P. Arın ve A. Çiltepe ve A. Aşkın, Birinci Baskı, s. 11-22, Metis Yayınları, İstanbul.
  • Badiou, A. (2016). Alain Badiou on Politics, Communism and Love. Grece Hebdo ile söyleşi. Verso Books. 23 Mayıs 2016. Çev. David Broder. https://www.versobooks.com/blogs/2652-alain-badiou-on-politics-communism-and-love.
  • Badiou, A. (2018). We Are at a New Begining of Marxist Thought. Mathieu Dejean ile söyleşi. Verso Books. 28 Ağustos 2018. Çev. David Fernbach. https://www.versobooks.com/blogs/4133-alain-badiou-we-are-at-a-new-beginning-of-marxist-thought.
  • Bir, Ç. (2023). Devrim, Darbe ve İsyan: Blanqui’den Foucault’ya, Marcos’tan Badiou’ya Bazı Yanılgıların Düzeltilmesi. Toplum ve Ütopya Sosyal Bilimler Web Sitesi, 28 Ocak 2023.
  • www.toplumveutopya.com/devrim-darbe-ve-isyan-blanquiden-foucaultya-marcostan-badiouya-bazi-yanilgilarin-duzeltilmesi-cagan-bir/
  • Draper, H. (1990), Proletarya Diktatörlüğü Tartışması, çev: Osman Akınhay, Birinci Baskı, Belge Yayınları, İstanbul.
  • Hallward, P. (2003), Badiou, A Subject to Truth, 1st Edition, University of Minnesota Press, Minneapolis.
  • Hegel, G. W. F. (2004), Phenomenology of Spirit, tran: A. V. Miller, Oxford University Press, New York.
  • Lenin, V. (1977), Sol Komünizm: Bir Çocukluk Hastalığı, çev: Muzaffer Kabagil, İkinci Baskı, Sol Yayınları, Ankara.
  • Lenin, V. (1990), Ne Yapmalı, çev: Muzaffer Ardos, Üçüncü Baskı, Sol Yayınları, Ankara.
  • Lotta, R., Duniya, N., A., K.J. (2014), Alain Badiou Eleştirisi, çev: S. Göbelez ve B. Şannan, Birinci Baskı, Patika Yayınları, İstanbul.
  • Mao, Z. (2008), Pratik ve Çelişki Üzerine, çev: Ahmet Kırmızıgül, Birinci Baskı, Epos Yayınları, Ankara.
  • Marx, K. (2011), Fransa’da İç Savaş, çev: Arda Dağlar, Birinci Baskı, Yazın Yayıncılık, İstanbul.
  • Marx, K. (2017), Kapital 1. Cilt, çev: M. Selik ve N. Satlıgan, Onuncu Baskı, Yordam Kitap, İstanbul.
  • Marx, K. ve Engels, F. (1976), Seçme Yapıtlar cilt 1, çev: M. Ardos ve S. Belli ve A. Kardam ve K. Somer, Birinci Baskı, Sol Yayınları, Ankara.
  • Marx, K. ve Engels, F. (1979), Seçme Yapıtlar cilt 3, çev: M. Belli ve S. Belli ve S. Erdoğdu ve Ü. Oskay ve K. Somer, Birinci Baskı, Sol Yayınları, Ankara.
  • Poulantzas, N. (2006), Devlet, İktidar, Sosyalizm, çev: Turhan Ilgaz, Birinci Baskı, Epos Yayınları, Ankara.
  • Sweezy, P. (2010), Marksizm Üzerine Dört Ders, Çev: Tuncel Öncel, İkinci Baskı, Yordam Kitap, İstanbul.
  • Terray, E. (2015), “Günümüzde Komünizm”, Komünizm: Yeni Bir Başlangıç, Editör: S. Zizek, çev: N. P. Arın ve A. Çiltepe ve A. Aşkın, Birinci Baskı, s. 197-203, Metis Yayınları, İstanbul. Toscano, A. (2014), İsyan Zamanlarında Felsefe, çev: Mehmet Öznur, Birinci Baskı, Encore Yayınları, İstanbul.
  • Zizek, S. (2011), “Baştan Nasıl Başlanır?”, Bir İdea Olarak Komünizm, Editör: S. Zizek, çev: A. Ergenç ve E. Kılıç, Birinci Baskı, s. 237-256, Ayrıntı Yayınları, İstanbul.

A Critical Review on the Concept of State in Badiou’s Understanding of New Communism

Yıl 2023, Cilt: 9 Sayı: 3, 59 - 76, 31.12.2023
https://doi.org/10.25272/icps.1384253

Öz

Badiou states that the communist idea or hypothesis has been realized as different sequences in different periods. The idea of New Communism he has developed is an answer to the mistakes and shortcomings in the second sequence. According to Badiou, the third sequence should draw the right lessons from the previous ones and thus act with a new understanding of communism. Although this sequence has not started yet, Badiou proposes a number of principles and some predictions about how this sequence will and should be. In the new communism, the state cannot be like the 20th century socialist regimes because according to Badiou, there is a problem in the logic of establishing socialism. The subject of the article is Badiou’s criticisms and the understanding he puts forward as an alternative to 20th century socialism. He proposes his own model through the criticism of the party-state model, that is to be the practice of the dictatorship of the proletariat in the 20th century. The article discusses whether the state in this new model is possible or not. Badiou argues that the state should be weak in the system he calls the tripartite structure. The claim of the study is that instead of a weak state, the idea of a strong state that first fulfills some of the tasks of the revolutiıon in the classical Marxist design is more realistic and possible. To think that the weak state is more functional and would prevent making the mistakes of 20th century would be miss leading. The aim of the study is to critically evaluate Badiou’s idea of the weak state. Disregarding political economy prevents Badiou from seeing the distinction between socialism and communism. This results in his failure to evaluate the transition period correctly. The tripartite structure seems to be a more accurate model as it is not oppressive compared to the party-state model and does not consolidate power in one place but the issue of the weakness of the state can only be resolved, within the political conjuncture in practice. The main criticism of the article is that Badiou’s critcisms of previous experiences and understanding are important in an ethical context but are politically insufficient.

Kaynakça

  • Badiou, A. (2006a), Etik, çev: Tuncay Birkan, İkinci Baskı, Metis Yayınları, İstanbul.
  • Badiou, A. (2006b), Metapolitics, tran: Jason Barker, 1st Edition, Verso Books, London.
  • Badiou, A. (2007), Being and Event, tran: Oliver Feltham, Paperback Edition, Continuum Publishing, London. Badiou, A. (2010), “Komünist Hipotez”, Express Dergisi, 113, s. 56-58.
  • Badiou, A. (2011a), “Komünizm İdeası”, Bir İdea Olarak Komünizm, Editörler: A. Badiou ve S. Zizek, çev: A. Ergenç ve E. Kılıç, s. 12-27, Birinci Baskı, Ayrıntı Yayınları, İstanbul.
  • Badiou, A. (2011b), Komünist Hipotez, çev: Oylum Bülbül, Birinci Baskı, Encore Yayınları, İstanbul.
  • Badiou, A. (2011c), Tarihin Uyanışı, çev: Murat Erşen, Birinci Basım, Monokl Yayınları, İstanbul.
  • Badiou, A. (2012a), “İdeası Komünizm Olan Şey”, Komünizm Fikri, Editörler: A. Badiou ve S. Zizek, çev: O. Doğan ve S. Kılıç ve H. Barışcan, Birinci Baskı, s. 11-21, Metis Yayınları, İstanbul.
  • Badiou, A. (2012b), Sonsuz Düşünce, çev: I. Ergüden ve T. Birkan, İkinci Baskı, Metis Yayınları, İstanbul.
  • Badiou, A. (2013a), Yeni Bir Siyaset için Felsefe, çev: B. Özkul ve E. Ünal, Birinci Baskı, Encore Yayınları, İstanbul.
  • Badiou, A. (2013b), Yüzyıl, çev: Işık Ergüden, İkinci Baskı, Sel Yayınları, İstanbul.
  • Badiou, A. (2013c). Arzu, Angajman, Sadakat. Yücel Göktürk ve SılaTanilli ile söyleşi. Express Dergisi. Kasım-Aralık 2013, S. 139. s. 60-63.
  • Badiou, A. (2015), “Komünizm Fikri ve Terör Meselesi”, Komünizm: Yeni Bir Başlangıç, Editör: S. Zizek, çev: N. P. Arın ve A. Çiltepe ve A. Aşkın, Birinci Baskı, s. 11-22, Metis Yayınları, İstanbul.
  • Badiou, A. (2016). Alain Badiou on Politics, Communism and Love. Grece Hebdo ile söyleşi. Verso Books. 23 Mayıs 2016. Çev. David Broder. https://www.versobooks.com/blogs/2652-alain-badiou-on-politics-communism-and-love.
  • Badiou, A. (2018). We Are at a New Begining of Marxist Thought. Mathieu Dejean ile söyleşi. Verso Books. 28 Ağustos 2018. Çev. David Fernbach. https://www.versobooks.com/blogs/4133-alain-badiou-we-are-at-a-new-beginning-of-marxist-thought.
  • Bir, Ç. (2023). Devrim, Darbe ve İsyan: Blanqui’den Foucault’ya, Marcos’tan Badiou’ya Bazı Yanılgıların Düzeltilmesi. Toplum ve Ütopya Sosyal Bilimler Web Sitesi, 28 Ocak 2023.
  • www.toplumveutopya.com/devrim-darbe-ve-isyan-blanquiden-foucaultya-marcostan-badiouya-bazi-yanilgilarin-duzeltilmesi-cagan-bir/
  • Draper, H. (1990), Proletarya Diktatörlüğü Tartışması, çev: Osman Akınhay, Birinci Baskı, Belge Yayınları, İstanbul.
  • Hallward, P. (2003), Badiou, A Subject to Truth, 1st Edition, University of Minnesota Press, Minneapolis.
  • Hegel, G. W. F. (2004), Phenomenology of Spirit, tran: A. V. Miller, Oxford University Press, New York.
  • Lenin, V. (1977), Sol Komünizm: Bir Çocukluk Hastalığı, çev: Muzaffer Kabagil, İkinci Baskı, Sol Yayınları, Ankara.
  • Lenin, V. (1990), Ne Yapmalı, çev: Muzaffer Ardos, Üçüncü Baskı, Sol Yayınları, Ankara.
  • Lotta, R., Duniya, N., A., K.J. (2014), Alain Badiou Eleştirisi, çev: S. Göbelez ve B. Şannan, Birinci Baskı, Patika Yayınları, İstanbul.
  • Mao, Z. (2008), Pratik ve Çelişki Üzerine, çev: Ahmet Kırmızıgül, Birinci Baskı, Epos Yayınları, Ankara.
  • Marx, K. (2011), Fransa’da İç Savaş, çev: Arda Dağlar, Birinci Baskı, Yazın Yayıncılık, İstanbul.
  • Marx, K. (2017), Kapital 1. Cilt, çev: M. Selik ve N. Satlıgan, Onuncu Baskı, Yordam Kitap, İstanbul.
  • Marx, K. ve Engels, F. (1976), Seçme Yapıtlar cilt 1, çev: M. Ardos ve S. Belli ve A. Kardam ve K. Somer, Birinci Baskı, Sol Yayınları, Ankara.
  • Marx, K. ve Engels, F. (1979), Seçme Yapıtlar cilt 3, çev: M. Belli ve S. Belli ve S. Erdoğdu ve Ü. Oskay ve K. Somer, Birinci Baskı, Sol Yayınları, Ankara.
  • Poulantzas, N. (2006), Devlet, İktidar, Sosyalizm, çev: Turhan Ilgaz, Birinci Baskı, Epos Yayınları, Ankara.
  • Sweezy, P. (2010), Marksizm Üzerine Dört Ders, Çev: Tuncel Öncel, İkinci Baskı, Yordam Kitap, İstanbul.
  • Terray, E. (2015), “Günümüzde Komünizm”, Komünizm: Yeni Bir Başlangıç, Editör: S. Zizek, çev: N. P. Arın ve A. Çiltepe ve A. Aşkın, Birinci Baskı, s. 197-203, Metis Yayınları, İstanbul. Toscano, A. (2014), İsyan Zamanlarında Felsefe, çev: Mehmet Öznur, Birinci Baskı, Encore Yayınları, İstanbul.
  • Zizek, S. (2011), “Baştan Nasıl Başlanır?”, Bir İdea Olarak Komünizm, Editör: S. Zizek, çev: A. Ergenç ve E. Kılıç, Birinci Baskı, s. 237-256, Ayrıntı Yayınları, İstanbul.
Toplam 31 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Siyasal Teori ve Siyaset Felsefesi
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Çağan Bir 0000-0002-1525-456X

Erken Görünüm Tarihi 28 Aralık 2023
Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2023
Gönderilme Tarihi 1 Kasım 2023
Kabul Tarihi 21 Aralık 2023
Yayımlandığı Sayı Yıl 2023 Cilt: 9 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Bir, Ç. (2023). Badiou’nun Yeni Komünizm Anlayışındaki Devlet Düşüncesi Üzerine Eleştirel Bir Değerlendirme. Uluslararası Politik Araştırmalar Dergisi, 9(3), 59-76. https://doi.org/10.25272/icps.1384253

Uluslararası Politik Araştırmalar Dergisi ücretsiz bir dergidir. Makalelerin başvuru ve yayınlanma sürecinde yazarlardan hiçbir ücret talep edilmemektedir.

Dergi internet üzerinden yayınlanmakta olan bir dergidir.

Uluslararası Politik Araştırmalar Dergisi aşağıdaki indeksler tarafından taranmaktadır;

ASOS, Academia Social Science Index

DOAJ, Directory of Open Access Journals

Index Copernicus

ResearchBib 

Citefactor