Güncel Sayı

Cilt: 1 Sayı: 2, 22.12.2023

Yıl: 2023

İbn Haldun Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi (İHÜHFD), hukuk ve ilişkili alanlarda özgün araştırma, deneme, derleme, mevzuat değerlendirmesi ve çevirilerin yayımlandığı bilimsel ve hakemli bir dergidir. Yılda iki defa yayınlanan İHÜHFD, mukayeseli çalışmalar içeren Türkçe ve İngilizce dilindeki makale ve çalışmalar yoluyla ulusal ve uluslararası literatüre katkı sağlamayı amaçlar.

Dergimiz Haziran ve Aralık aylarında olmak üzere yılda iki kez elektronik ortamda yayınlanan hukuk alanında makale kabul eden çift kör hakemli bir dergidir. Kamu hukuku, özel hukuk, mali hukuk ve uluslararası hukuk alanlarındaki makalelerin yanı sıra karar incelemeleri, mevzuat değerlendirmesi, kitap incelemesi ve çeviriler de Dergi’de yer almaktadır. Özellikle Türk literatürüne katkı sağlayacağı umulan ve lisans/lisansüstü öğrencileri tarafından tercüme edilen yabancı dildeki araştırma makaleleri, editoryal kontrol sonucunda kabul edilmesi halinde Dergi’de yayınlanır. Derginin yayın dili, Türkçe veya hakem değerlendirmesi yapılabilecek diğer dillerdir.

Dergiye gönderilecek makaleler, Chicago 16. Edisyon Dipnot-Kaynakça sistemine göre yazılmalıdır. Anılan stile ilişkin el kitabının en son basımı şu şekildedir: The Chicago Manual of Style. 16th ed. Chicago: University of Chicago Press, 2010. Dipnot ve kaynakça gösteriminde, bu kitapçık esas alınmalıdır. Bu atıf sistemi kapsamında bazı temel atıf örnekleri aşağıdaki şekilde yapılır:


Dipnotta Kitap:
Ad Soyad, Eser Adı, Eserin basıldığı yer/şehir: Yayımlayan kuruluş, Yayım yılı, sayfa numarası.
1. Erol Köroğlu, Türk Edebiyatı ve Birinci Dünya Savaşı, 1914-1918: Propagandadan Milli Kimlik İnşasına, İstanbul: İletişim Yayınları, 2004, s. 35
2. Köroğlu, Türk Edebiyatı, s. 23.
Kaynakçada Kitap:
Soyad, Ad. Eser Adı. Eserin basıldığı yer/şehir: Yayımlayan kuruluş, Yayım yılı.
Köroğlu, Erol. Türk Edebiyatı ve Birinci Dünya Savaşı, 1914-1918: Propagandadan Milli Kimlik İnşasına. İstanbul: İletişim Yayınları, 2004.


Dipnotta Makale:
1. Köksal Seyhan, “Yunus Emre’nin Bir Şiirinde Şehir Alegorisi”, Türklük Bilgisi Araştırmaları Journal of Turkish Studies, 24/2 (2000), s. 240.
2. Seyhan, “Yunus Emre”, s. 242.
Kaynakçada Makale:
Seyhan, Köksal. “Yunus Emre’nin Bir Şiirinde Şehir Alegorisi”. Türklük Bilgisi Araştırmaları Journal of Turkish Studies. 24/2 (2000): 231-280.

Öz 300 kelimeden uzun olmamalıdır. Anahtar kelimeler olarak en fazla altı kelime verilmelidir.


Dergiye gönderilen makale dilinin Türkçe olması halinde; başlık, öz ve anahtar kelimelerinin İngilizce tercümesinin makalede bulunması gerekir.


Makalenin dili önem arz etmeksizin dergiye gönderilen makalelerin beraberinde, en az 600 ve en çok 1000 kelimeden oluşan İngilizce genişletilmiş özet (extended summary) gönderilmesi gerekir.


Sayfada kenar boşluğu olarak soldan 4 cm ve diğer üç taraftan 2,5 cm boşluk bırakılmalıdır. Sayfa numarası sayfa alt kenarından 0,75 cm’ dedir.


Makale yazımında Times New Roman yazı tipi ve 12 punto kullanılır. Yazı tipi ve yazı boyutu makalenin tamamında tutarlı olmalıdır. Yazı boyutunun metnin geri kalanından farklı olabileceği istisnai yerler; bölüm başlıkları, kısım başlıkları, dipnotlar, son notlar, blok alıntılar, tablolar ve çizelgelerdir. Yazarlar, özel vurgu yapmak ya da yabancı kelimelere işaret etmek için koyu yazı tonlarını, sembolleri ve italik yazı tipini tercih edebilirler.


Satır aralığı olarak 1,5 satır aralığı kullanılmalıdır. Tablolar, blok alıntılar, dipnotlar, son notlar, bibliyografyalar ve tablo/resim etiketleri tek satır aralığı olmalıdır. Paragraflar arasında bir satır boş bırakılır. Paragraf başında girinti yapılmaz.


Makalelerde içeriği genişletici, güçlendirici veya ilave nitelikteki bilgiler (içerik dipnotu) kullanılabilir. Dipnot numaraları alıntının hemen sonuna konulur. Alıntı paragrafsa dipnot numarası paragrafın son kelimesinin üzerine, alıntı bir kavram veya isimse, bu defa kavram veya ismin hemen üzerine yazılır.


Tüm içerik (metin, tablo, şekil vs.), kâğıdın sınırı yerine, kenar boşlukları ayarlandıktan sonra iki yana yaslanmalıdır.

Tireleme kullanılacaksa kelimeler satırın sonunda doğru bölünmelidir. Kelimeler bir sayfadan diğerine geçerken bölünemez. Doğru kelime bölmeyi belirlemek için standart bir Türkçe sözlük kullanılır. Her sayfanın başında ve sonunda bir paragrafın en az iki satırı bir arada görünmelidir. Başlıklar ve alt başlıkları, bir paragrafın en az iki satırı takip etmelidir.


Tablo, grafik ve çizelgeler resim formatında eklenemez. Bunlar uygun programlar kullanılarak yazar tarafından oluşturulmalıdır. Makale içerisinde kullanılan tablo, şekil, grafik vb. görsel malzemeler için belirtilen kaynak bilgisi 10 punto büyüklüğünde koyu olmayan yazım şekliyle yazılmalıdır.


Üç satırlık ya da daha az alıntılar metnin içine katılmalı ve çift tırnak içine alınmalıdır. Üç satırı geçen daha uzun alıntılar ise, metinden çıkarılmalı, sağdan ve soldan girintili ve tek satır aralığı ile verilmelidir. Bu alıntılara, blok alıntı da denir. Blok alıntılar için tırnak işareti kullanılmaz. Alıntılar orijinali ile aynı şekilde kullanılmalıdır ve alıntıların kaynağı tam olarak verilmelidir. Bilgisayar kodlarından alınan kısımlar da alıntı olarak değerlendirilebilir.


Dipnotlar sayfanın altında, yarım bir yatay çizgi ile metinden ayrılmış olarak yerleştirilir. Bir sayfadaki farklı dipnotları birbirinden ayırmak için tek satır aralığı kullanılır. Uzun dipnotlar bölünebilir ve diğer sayfanın dipnot kısmında devam edebilir. Bu durumda, bunun bir önceki sayfadaki dipnotun devamı olduğu bütün bir yatay çiziği ile metinden ayrılarak belirtilir. Dipnotlar Arap rakamları kullanılarak art arda numaralandırılmalıdır. Notlar, metinde kullanılan yazı tipi ile yazılmalıdır, ancak yazı boyutu 10 punto olmalıdır.

YAYIN POLİTİKASI
İbn Haldun Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi (“İHÜHFD"), yılda iki defa yayınlanan ve özgün, orijinal, akademik, etik ilkelere uygun şekilde kaleme alınan araştırma makalelerini ve bu özellikleri içermesi kaydıyla farklı dillerde kaleme alınıp tercüme edilen makale çevirilerini yayınlayan bir araştırma dergisidir.
İbn Haldun Üniversitesi Hukuk Fakültesi yayın etiğinde en yüksek standartlar olarak kabul edilen ve Committee on Publication Ethics (COPE), Directory of Open Access Journals (DOAJ), Open Access Scholarly Publishers Association (OASPA) ve World Association of Medical Editors (WAME) tarafından yayınlanan etik yayıncılık ilkelerini benimser.
Dergiye gönderilen tüm çalışmalar çift taraflı kör hakemlik süreci ile değerlendirilir. Bu kapsamda gönderilen çalışmalar, hakemler tarafından yazarın kimliği, uyruğu, cinsiyeti, dini inancı ve siyasi görüşü gibi kişisel özelliklerinden bağımsız olarak incelenir. Dergiye gönderilen çalışmaya ilişkin iki hakemin görüşlerinin birbirinden farklı olması halinde çalışma değerlendirilmek üzere üçüncü bir hakeme iletilebilir. Editör, üçüncü bir hakeme göndermek yerine kendisi görüş sunabilir.
Dergiye gönderilen çalışmalara ilişkin değerlendirme süreci, gönderim tarihinden itibaren üç ay içerisinde tamamlanır. Çalışma önce dergiye uygunluk, ilgili alan ve temel prensipler açısından Editör tarafından incelenir ve alanda uzman en az iki hakeme gönderilir. Hakem, kendisine iletilen çalışmayı üç hafta içerisinde değerlendirir. Değerlendirme süresinin talep üzerine Editör tarafından uzatılabilmesi mümkündür.
İHÜHFD’ye, Türkçe veya İngilizce dillerinde yazılmış akademik çalışmalar gönderilir. Özgün olarak yazılan ve hazırlanan çalışmaların yanı sıra İHÜHFD, lisans öğrencileri de dâhil olmak üzere yüksek lisans veya doktora öğrencileri tarafından Türkçe’ye veya İngilizce’ye tercüme edilen akademik makaleleri editoryal kontrolün ardından yayınlar. Mütercim, çevirdiği esere ilişkin olarak ilgili eser sahibinden izin aldığını ve üçüncü kişi veya kurumların çeviriye konu eser üzerindeki haklarını ihlal etmediğini taahhüt eder. İHÜHFD’nin, yayınlanan bu çeviriler dolayısıyla herhangi bir sorumluluğu yoktur.
İHÜHFD, İbn Haldun Üniversitesi tarafından elektronik ortamda yayınlanır. Üniversite, dergi içeriğine derginin kendi internet adresi ve DergiPark üzerinden açık, elektronik ve ücretsiz erişimini sağlar. Üniversite, İHÜHFD’de yayınladığı makale ve sair çalışmalar için telif ücreti ödemez. İHÜHFD’de yayınlanmak üzere gönderilen çalışma üzerindeki tüm telif hakları Üniversite’ye devrolunur.
İHÜHFD’de yayınlanan eserler, kendi yazarlarının görüşlerini yansıtır ve bu görüşlere ilişkin sorumluluk yazara aittir. Bununla birlikte etik ilke ve prensiplere aykırı olduğu tespit edilen eserler, eser sahibinin onayı aranmaksızın yayından çıkarılır.
Dergiye gönderilen makalelerin sonunda; birden çok yazar varsa araştırmacıların katkı oranı beyanına, varsa destek ve teşekkür beyanı ve çatışma beyanına yer verilmesi gerekir.

ETİK İLKELER
İbn Haldun Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, hukuk ve hukukla bağlantılı diğer alanlarda nitelikli, disiplinler arası ve bilimsel eserleri, aşağıda belirtilen etik prensipler ve kurallara bağlı olarak yayınlar.
Dergiye gönderilen eserler, editörlerden biri ve en az iki hakem tarafından çift kör değerlendirmeden geçirilir. İntihal, duplikasyon, sahte yazarlık, veri fabrikasyonu, makale dilimleme, telif hakları ihlali ve çıkar çatışmasının gizlenmesi gibi durumlar etik dışı davranışlardır.


1. İHÜHFD’ye eser gönderen yazarlar, aşağıda belirtilen etik kurallara riayet etmeyi taahhüt eder:
● Yazar, başka yerde yayınladığı veya yayınlanmak üzere gönderdiği çalışmasını İbn Haldun Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi'ne göndermez. Yazar, dergiye gönderilen eserin orijinal olduğunu, daha önce başka bir yerde yayınlanmadığını veya başka bir yerde yahut dilde yayınlanmak üzere değerlendirmede olmadığını taahhüt eder.
● Eserlerin bilimsel ve etik kurallara uygunluğu yazarın sorumluluğundadır.
● Eserlere katkıda bulunan başka yazarların veya katkıda bulunanların çalışmaları ya da yararlanılan kaynaklar uygun biçimde kullanılmalı ve referanslarda belirtilmelidir.
● Eser dergiye gönderildikten sonra, açık maddi hatalar dışında, çalışma üzerindeki yazar isimlerinin ve/veya sıralarının değiştirilmesi yahut yeni yazar ismi eklenmesi veya çıkarılması teklif edilemez.
● Ortak çalışma sonucu yazılan eserlerde tüm yazarların akademik ve bilimsel olarak doğrudan katkısı olmalıdır. Yazarların isim sıralaması, yazarlarca verilen ortak karar doğrultusunda gerçekleştirilir.
● Yazar, yararlandığı kaynaklara etik ilkeler doğrultusunda doğru biçimde atıf yapmalı ve kaynakçada yer vermelidir.
● İHÜHFD tarafından eserin değerlendirme süreci esnasında yazardan esere ilişkin ham bilgi veya veri talep edilebilir. Bu durumda yazar, kendisinden istenen veri ve bilgileri sunmayı taahhüt eder.
● Yazar, araştırmanın sonuçlarını ya da bilimsel değerlendirmeyi etkileyebilme potansiyeli olan finansal ilişkiler, çıkar çatışması ve çıkar rekabeti gibi bir durumun varlığı halinde bunu beyan etmelidirler.
● Yazar kendi yayınlanmış çalışmasında bir hata ya da yanlışlık tespit ederse, bu yanlışlığa ilişkin düzeltme ya da geri çekme için Editörler Kurulu ile temasa geçip iş birliği yapma sorumluluğunu taşır. Yazar tarafından istenen düzeltmeyi yapmak veya makaleyi geri çekmek, Editörler Kurulu’nun inisiyatifindedir.
● Yukarıda yer alanların yanı sıra; eser sahipleri, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu hükümlerine, YÖK tarafından Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi’nde belirlenen esaslara, COPE tarafından ortaya konulan standartlara ve İHÜHFD tarafından kabul edilen sair prensip ve standartlara uymalıdır.


2. İbn Haldun Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi hakemleri aşağıda belirtilen etik değerlere uymayı taahhüt eder:
● Hakem, kendi uzmanlık alanı ile ilgili olmayan eserleri değerlendirmeyi kabul etmez. Hakem, eser konusu hakkında kendini vasıflı hissetmiyor ya da zamanında geri dönüş sağlaması mümkün görünmüyorsa, bu durumu Editöre derhal bildirir.
● Hakemin kimliğinin gizli tutulması esastır. Hakem, doğrudan eser sahibi ile iletişime geçemez. Değerlendirmesi için hakeme sunulan akademik çalışmalara ilişkin olarak sunulacak kanaatler veya kararlar yahut çalışmanın geliştirilmesi için öneriler, Editör aracılığıyla yazara iletilir.
● Hakem, eserleri tarafsızlık ve gizlilik içerisinde değerlendirmelidir. Bu çerçevede eserde yer alan bilgiler, yazarın açık izni olmaksızın, yayınlanmadan önce üçüncü kişilerle paylaşılamaz ve kullanılamaz.
● Hakem, değerlendirdiği makaleye ilişkin çıkar çatışması veya çıkar birliği olduğunu anlarsa, makaleyi değerlendirmeyi reddederek durumu Editöre bildirir.
● Hakem, değerlendirilmek üzere kendisine gönderilen eserde herhangi bir telif hakkı ihlali, intihal, iktibas serbestisini aşan benzerlik veya etik kural ihlali fark ederse, bu durumu en kısa sürede Editöre bildirir.
● Değerlendirme süreci sonunda hakem, “Hakem Değerlendirme Formu” aracılığı ile görüşlerini bilimsel ve akademik kriterlere uygun şekilde ve yapıcı bir dil ile iletir. Bu koşullara uygun olmayan “Hakem Değerlendirme Formu”, tekrar gözden geçirme ve düzeltme için Editör tarafından hakeme iletilir.
● Hakem, kendisine tanınan süre içinde değerlendirmesini tamamlar.

3. İbn Haldun Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi Editörleri, Editör Yardımcıları ve Editör Kurulu (kısaca “Editör” olarak anılacaktır) aşağıda belirtilen etik değerlere uymayı taahhüt eder:
● Editör, derginin niteliğinin artırılmasına ve gelişmesine katkıda bulunmak için çaba sarf eder.
● Editör, yazarların ifade özgürlüğünü ve görüş farklılığını destekler.
● Editör, intihal ve atıf çeteciliği gibi bilimsel ve etik olmayan davranışları engellemek için gerekli tüm önlemleri alır.
● Editör, dergiye gönderilen bir akademik çalışmanın yayınlanması hususunda nihai söz hakkı sahibidir. Çalışmanın niteliği, güncelliği, özgünlüğü ve ilgili alana sağlayacağı katkı, çalışmanın dergide yayınlanması kararında göz önünde bulundurulur. Editör, hiçbir gerekçeyle eser sahibinin ırkını, milliyetini, dinini, cinsiyetini, düşünce ve inançlarını dikkate alamaz.
● Editör, dergide yayınlanması için gönderilen tüm çalışma ve eserlerin yayım sürecinin sağlıklı ve sorunsuz şekilde yürütülmesini sağlar. Bu kapsamda Editör, kamu yararını gözetir, tarafsız ve bağımsız olarak karar verir.
● Editör, akademik görgü kurallarına uygun ve bilimsel olmayan hakem değerlendirmelerini engeller.
● Editör, hakem havuzunun güncellenmesi ve geniş bir hakem havuzu oluşturulması için sürekli bir arayış içinde olur.
● Editör, gönderilen eserlere ilişkin tüm bilginin ve temel içeriğin, eser dergide yayınlanana kadar gizli kalacağını garanti eder.
● Editör, yayınlanmak için gönderilen ve yayınlanan tüm eserlerin telif haklarını korur, her türlü ihlal ihtimaline karşı derginin ve yazarların haklarını savunur.
● Editör, yayınlanmak üzere gönderilen çalışmaların, üçüncü kişilerin fikri mülkiyet haklarını ihlal etmemesi için gerekli tedbirleri alır ve bu çerçevede özgünlük (intihal içermeme) denetimi yapar.
● Editör, gönderilen çalışmaları dergi yazım kuralları bakımından değerlendirir. Bu kapsamda çalışmalardaki hata, tutarsızlık ya da yanlış yönlendirmelerin düzeltilmesini sağlar.
● Editör, gönderilen çalışmalara ilişkin yazarlara açıklayıcı ve bilgilendirici şekilde bildirim ve dönüş sağlar. Editör, yazarların yanı sıra hakemlerin, araştırmacı, uygulayıcı ve okuyucuların bilgi ve aydınlatılma gereksinimlerini karşılar; gerektiğinde uygun ve süresi içerisinde dönüş sağlar; yayın sürecinde düzeltme veya açıklama gerektiren hususlarda açıklık ve şeffaflık prensiplerine göre davranmaya çaba gösterir.
● Editör, dergide yayınlanan çalışmalara yönelik makul ve tutarlı eleştirileri dikkate alır ve eleştirilen çalışmanın yazarına yanıt hakkı tanır.
● Editör, hakem değerlendirme sürecinin çift taraflı kör hakemlik ile sürdürülmesini sağlar ve yazarlar ile hakemleri birbirine ifşa etmez.
● Editör, dergide yayınlanmak üzere gönderilen çalışmaları, ilgili alanda uzman hakemlere iletir. Böylece çalışmaların, alanında uzman kişilerce uygun şekilde değerlendirilmesi sağlanır.
● Çalışmanın tarafsız değerlendirilmesi için editör, hakemler ve yazarlar arasında çıkar çatışması-çıkar birliği olup olmamasını göz önüne alır.
● Editör, dergiye yönelik eleştirileri dikkatle inceler, konuyla ilgili gerekli açıklamayı yapar.

Derginin tüm giderleri İbn Haldun Üniversitesi tarafından karşılanmaktadır. Dergide makale yayını ve makale süreçlerinin yürütülmesi ücrete tabi değildir. Dergiye gönderilen ya da yayın için kabul edilen makaleler için işlemleme ücreti veya gönderim ücreti alınmaz.