Etik İlkeler ve Yayın Politikası

Etik Kurul İzinleri Hakkında Bilgilendirme 

İş ve İnsan Dergisi'ne gönderilen makalelerin, bilimsel araştırma ve yayın etiğine uygun olarak hazırlanmış olması beklenmektedir.  

Etik kurul izni gerektiren araştırmalar;
* Anket, mülakat, odak grup çalışması, gözlem, deney, görüşme teknikleri kullanılarak katılımcılardan veri toplanmasını gerektiren nitel ya da nicel yaklaşımlarla yürütülen her türlü araştırmalar,
* İnsan ve hayvanların (materyal/veriler dahil) deneysel ya da diğer bilimsel amaçlarla kullanılması, İnsanlar üzerinde yapılan klinik araştırmalar,
* Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar,
* Kişisel verilerin korunması kanunu gereğince retrospektif çalışmalar.
Ayrıca;
* Olgu sunumlarında (vaka analizi) “Aydınlatılmış Onam Formu” alındığının belirtilmesi, Başkalarına ait ölçek, anket, fotoğrafların kullanımı için sahiplerinden izin alınması ve belirtilmesi,
* Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine uyulduğunun belirtilmesi gerekmektedir.

Dergiye gönderilen makalenin etik hususlara ilişkin durumu ve etik kurul izinleri ilgili makalenin sonunda yer alan "Etik Onayı" ve "Bilgilendirilmiş Onam Formu" kısımlarında açıkça belirtilmelidir (lütfen yazım kurallarına bakınız).

Bu izinlerin olmaması ve makale gönderim aşamasında dergiye sunulmaması durumunda makale ön inceleme safhasında yazara iade edilir.


Etik İlkeler ve Yayın Politikası

İş ve İnsan Dergisi, yayım sürecinin hiçbir aşamasında makale işlem ücreti veya makalelere erişim için abonelik ücreti talep etmez.


Yayın Etiği

İş ve İnsan Dergisi, Yayın Etiği Komitesinin (Committee on Publication Ethics -COPE) belirlediği etik standartları benimsemektedir. COPE, editör ve yayımcılara, yayım etiği konusunda önerilerde bulunmakta, özellikle araştırma ve yayım suistimali konusunda nasıl davranılması gerektiği ve ne yapılması gerektiği konusunda yapılacakları belirtmektedir.


Editörün sorumluluğu
Editörler gelen yazıları, yazarlarının etnik köken, cinsiyet, cinsiyet tercihi, tabiyet, dini inanış ya da politik felsefelerini dikkate almaksızın bilimsel içerik açısından değerlendirir. Gönderilen yazıların yayımlanması için adil bir çift kör-hakem değerlendirme süreci sağlarlar. Gönderilen yazı ile ilgili tüm bilgilerin yayımlanana kadar gizli tutulmasını garanti altına alırlar. Editörler yayının içeriği ve toplam kalitesinden sorumludur. Edötör notları yoluyla gerektiğinde düzeltme yayımlarlar. Editörler; yazarlar, editörler ve hakemler arasında olabilecek herhangi bir çıkar veya rekabet çakışmasına olanak vermemelidir. İş ve İnsan Dergisi’nde hakem atamasında sadece Editör tam yetkiye sahip olup yazıların yayımlanması ile ilgili sonuç kararından da kendisi sorumludur.


Hakemlerin sorumluluğu
Hakemler gelen yazıları, yazarlarının etnik köken, cinsiyet, tabiyet, dini inanış ya da politik felsefelerini dikkate almaksızın bilimsel içerik açısından değerlendirir. Hakemler açısından; araştırma, yazarlar ya da destekleyiciler ile ilgili bir çıkar veya rekabet çakışması bulunmamalıdır. Hakem kararları nesnel olmalıdır. Hakemler yazar tarafından atıf yapılmamış yayımlanmış ilintili yayınları belirtmelidir. Gönderilen yazı ile ilgili tüm bilgilerin gizli tutulması ve yazar tarafından yapılan telif hakkı ihlali ve intihal durumlarının farkına vardığında Editöre bildirilmesi ile yükümlüdürler. Hakem, gönderilen bir yazının içeriğinin kendi bilimsel alanı ya da birikimi ile uyumsuz olduğunu düşündüğünde ya da hızlı bir değerlendirme yapamayacağı durumlarda Editörü bilgilendirmeli ve değerlendirme sürecinden affını istemelidir.


Yazarların sorumluluğu
Yazarlar gönderdikleri yazıların özgünlüğünü teminat altına almalıdır. Yazının daha önce herhangi bir yerde, herhangi bir dilde yayımlanmadığı ya da yayımlanmak üzere değerlendirmeye alınmış olmadığını beyan etmelidirler. Geçerli telif hakkı sözleşme ve yasalarına uymalıdırlar. Dergimizde tablo, şekil ya da diğer katkı sunan alıntılar gibi telifli materyal ancak geçerli izin ve telif onayı ile yayımlanır ve bu sorumluluk yazarlara aittir. Yazarlar; başka yazarlar, katkı sağlayıcılar ya da kaynaklara uygun bir biçimde atıf yapmalı ve ilgili kaynakları belirtmelidir.

İntihal Politikası
Dergi, intihal konusunda sıfır tolerans politikasına sahiptir.
Editör intihal konusunu iki yöntemle ele almaktadır: Hakem değerlendirmesi ve intihal engelleme yazılımları (örneğin, intihal.net). Dergiye gelen tüm gönderiler hakem değerlendirmesine gönderilmeden önce intihal.net isimli yazılımla kontrol edilmektedir.
Gönderinin herhangi bir aşamasında - kabulden önce veya sonra, yayımdan önce herhangi bir aşamada - gerek hakemler gerekse editoryal ofis tarafından intihal tespit edildiğinde, editör yazar/yazarları ikaz ederek gönderinin yeniden yazımını ve/veya uygun atıfta bulunmasını talep edebilir. Eğer intihal çok yaygınsa (örneğin, gönderinin %25'inden fazlasında intihal söz konusu ise), gönderi red edilebilir veya yazar/yazarların kurumlarına bu ihlal bildirilebilir. Eğer yayımdan sonra intihal tespit edilirse, bu durum okuyucu kitlesine dergide editör notu olarak açıklanır ve yazar/yazarların kurumlarına bu ihlal bildirilir.

 

 

                                                                          Creative Commons Lisansı


İş ve İnsan Dergisi (e-ISSN 2148-967X) Creative Commons Alıntı-LisansDevam 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.