Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

MALATYA’DA YETİŞTİRİLEN HACIHALİLOĞLU KAYISININ MİKROORGANİZMA KOMPOZİSYONUNUN ARAŞTIRILMASI VE POTANSİYEL PROBİYOTİK ETKİLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

Yıl 2020, Cilt: 8 Sayı: 3, 643 - 651, 30.11.2020
https://doi.org/10.33715/inonusaglik.749919

Öz

Kayısı, yüzyıllardır ülkemizde yetişmektedir. Türkiye kuru kayısı ihracatında dünyada ilk sırada yer almaktadır. Malatya kuru kayısı üretiminde önemli bir yere sahiptir. İçerdiği glikoz, lif, protein, vitamin ve mineraller ile kayısının insan sağlığı için faydalı bir gıda olduğu bilinmektedir. Bunun yanında içerdiği fitokimyasal bileşim nedeniyle önemli bir antikanser, antioksidan etkiye sahiptir. Çalışmamızda Malatya’da yetişen Hacıhaliloğlu gün kurusu kayısısının mikroorganizma içeriğini tespit etmeyi ve bunların probiyotik olarak kullanılabilme potansiyelini araştırmayı amaçladık. Gün kurusu kayısının iç kısmından bistüriyle 5 mm çapında örnekler alınarak 5 ml Luria Bertani Broth (LB) sıvı besiyerine ekilip 37° C’de 4 saat inkübe edildi. İnkübasyondan sonra LB sıvı besiyerinden bir öze dolusu alınarak Yeast Extract Peptone Dextrose (YPD) besiyerine ekilip etüvde ve oda ısısında bekletildi. Saf kültürden izole edilen bakterilerin tanımlanması için “Matrix-assisted laser desorption/ionization” kütle spektrometresi (MALDI-TOF MS) kullanıldı. Üreyen bakterilerin 73’ü MALDI-TOF MS ile tür düzeyinde tiplendirildi. Bu bakterilerin 6 cins, 18 türe ait oldukları görüldü. İnsan sağlığı için patojen sayılabilecek hiçbir mikroorganizmaya rastlanılmadı. Gün kurusu kayısının içinden alınan örneklerde probiyotik potansiyeli yüksek mikroorganizmalar olan Bacillus subtilis ve Bacillus licheniformis tespit edildi. Elimizdeki veriler gün kurusu kayısısının probiyotik içeren önemli bir besin olduğunu kanıtlamaktadır. Yaptığımız çalışma Malatya gün kurusu kayısısının probiyotik potansiyeli yüksek mikroorganizmalar barındırdığını gösteren ilk çalışmadır.

Destekleyen Kurum

yok

Proje Numarası

yok

Kaynakça

  • AFRC, R. F. (1989). Probiotics in man and animals. Journal of applied bacteriology, 66(5), 365-378.
  • Akbal, N., Vural, A (2018). Kurutulmuş Meyve Örneklerinde Mikrobiyolojik Kalite Özelliklerinin Araştırılması. Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 11(2), 93-97.
  • Bokulich, N. A., Collins, T. S., Masarweh, C., Allen, G., Heymann, H., Ebeler, S. E., Mills, D. A. (2016). Associations among wine grape microbiome, metabolome, and fermentation behavior suggest microbial contribution to regional wine characteristics. MBio, 7(3), e00631-16.
  • Chen, Y., Al-Ghamdi, A. A., Elshikh, M. S., Shah, M. H., Al-Dosary, M. A., Abbasi, A. M. (2020). Phytochemical profiling, antioxidant and HepG2 cancer cells’ antiproliferation potential in the kernels of apricot cultivars. Saudi Journal of Biological Sciences, 27(1), 163-172.
  • Droby, S., Wisniewski, M. (2018). The fruit microbiome: A new frontier for postharvest biocontrol and postharvest biology. Postharvest Biology and Technology, 140, 107-112.
  • Faust, M., Suranyi, D., Nyujto, F. (1998). Origin and dissemination of apricot. Hortıcultural Revıews-Westport Then New York-, 22, 225-260.
  • Karaca, O. B., Güzeler, N., Tangüler, H., Yaşar, K., Akın, M. B. (2019). Effects of apricot fibre on the physicochemical characteristics, the sensory properties and bacterial viability of nonfat probiotic yoghurts. Foods, 8(1), 33.
  • Malatya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü (2020). 26 Şubat 2020 tarihinde https://malatya.tarimorman.gov.tr/Menu/17/Malatya-Kayisisi adresinden erişildi.
  • Muradoğlu F., Pehluvan M., Gündoğdu M., Kaya T. (2011). Iğdır University Journal of the Institute of Science and Technology, 1(1), 17-22.
  • Öztürk, F., Gül, M., Ateş, B., Öztürk, I. C., Çetin, A., Vardı, N., Otlu, A., Yılmaz, I. (2009). Protective effect of apricot (Prunus armeniaca L.) on hepatic steatosis and damage induced by carbon tetrachloride in Wistar rats. British Journal of Nutrition, 102(12), 1767-1775.
  • Özaktan, H., Aysan, Y., Yıldız, F., Kınay, P. (2010). Fitopatolojide biyolojik mücadele. Türkiye Biyolojik Mücadele Dergisi, 1(1), 61-78.
  • Schallmey, M., Singh, A., Ward, O. P. (2004). Developments in the use of Bacillus species for industrial production. Canadian journal of microbiology, 50(1), 1-17.
  • Tarım ve Orman Bakanlığı. (2014). Ulusal Kayısı Çalıştayı. 26 Şubat 2020 tarihinde https://www.tarimorman.gov.tr/BUGEM/Belgeler/Duyurular/kayisimail.pdf adresinden erişildi.
  • Tarım ve Orman Bakanlığı, Tarımsal Ekonomi ve Politika Geliştirme Enstitüsü. (2018). 26 Şubat 2020 tarihinde https://arastirma.tarimorman.gov.tr/tepge/Belgeler/PDF%20Tarım%20Ürünleri%20Piyasaları/2018-Temmuz%20Tarım%20Ürünleri%20Raporu/2018-Temmuz%20Kayısı.pdf adresinden erişildi.
  • Thy, H. T. T., Tri, N. N., Quy, O. M., Fotedar, R., Kannika, K., Unajak, S., Areechon, N. (2017). Effects of the dietary supplementation of mixed probiotic spores of Bacillus amyloliquefaciens 54A, and Bacillus pumilus 47B on growth, innate immunity and stress responses of striped catfish (Pangasianodon hypophthalmus). Fish & shellfish immunology, 60, 391-399.
  • Uymaz, B. (2010). Probiyotikler ve kullanım alanları. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, 16(1), 95-104.
  • Vardı, N., Parlakpınar, H., Öztürk, F., Ateş, B., Gül, M., Çetin, A., Erdoğan, A., Otlu, A. (2008). Potent protective effect of apricot and β-carotene on methotrexate-induced intestinal oxidative damage in rats. Food and chemical toxicology, 46(9), 3015-3022.
  • James, A., Wang, Y. (2019). Characterization, health benefits and applications of fruits and vegetable probiotics. CyTA-Journal of Food, 17(1), 770-780.
  • Wu, W.,Lei, J., Hussain, M., Cao, S., Du, B.,Wang, R. (2019). Structure and function of the fruit microbiome in healthy and diseased kiwi fruit. Pakistan Journal of Agricultural Sciences, 56(3), 577-585.

Investigation of the Microorganism Composition of Hacihaliloğlu Apricot Grown In Malatya and Evaluation of the Potential Probiotic Effects

Yıl 2020, Cilt: 8 Sayı: 3, 643 - 651, 30.11.2020
https://doi.org/10.33715/inonusaglik.749919

Öz

Apricot has been growing in our country for centuries. Turkey ranks first in the world in the export of dried apricots. Malatya has an important place in the production of dried apricots. Including glucose, fibers, proteins, minerals and vitamins apricot is known to be beneficial for human health. Besides, it has an important anticancer, antioxidant effect due to its phytochemical composition. In our study, we aimed to determine the microorganism content of the Hacıhaliloğlu dried apricot grown in Malatya and to investigate their potential to be used as probiotics. 5 mm diameter samples were taken from the inside of the dried apricot with a scalpel and were added to the 5 ml of Luria Bertani Broth (LB) medium and incubated at 37 ° C for 4 hours. After incubation, a sample of LB liquid medium was taken and added to Yeast Extract Peptone Dextrose (YPD) media and kept in the oven and room temperature. "Matrix-assisted laser desorption / ionization" mass spectrometry (MALDI-TOF MS) was used to identify bacteria isolated from pure culture. 73 of the reproduced bacteria were classified at the level of species with MALDI-TOF MS. It was seen that these bacteria belong to 6 genera and 18 species. No microorganisms that could be considered pathogens for human health were encountered. Bacillus subtilis and Bacillus licheniformis, microorganisms with high probiotic potential were detected in the dried apricot samples. Our data prove that sun dried apricot is an important nutrient that contain probiotics. Our study is the first study which shows that Malatya dried apricot contains microorganisms with high probiotic potential.

Proje Numarası

yok

Kaynakça

  • AFRC, R. F. (1989). Probiotics in man and animals. Journal of applied bacteriology, 66(5), 365-378.
  • Akbal, N., Vural, A (2018). Kurutulmuş Meyve Örneklerinde Mikrobiyolojik Kalite Özelliklerinin Araştırılması. Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 11(2), 93-97.
  • Bokulich, N. A., Collins, T. S., Masarweh, C., Allen, G., Heymann, H., Ebeler, S. E., Mills, D. A. (2016). Associations among wine grape microbiome, metabolome, and fermentation behavior suggest microbial contribution to regional wine characteristics. MBio, 7(3), e00631-16.
  • Chen, Y., Al-Ghamdi, A. A., Elshikh, M. S., Shah, M. H., Al-Dosary, M. A., Abbasi, A. M. (2020). Phytochemical profiling, antioxidant and HepG2 cancer cells’ antiproliferation potential in the kernels of apricot cultivars. Saudi Journal of Biological Sciences, 27(1), 163-172.
  • Droby, S., Wisniewski, M. (2018). The fruit microbiome: A new frontier for postharvest biocontrol and postharvest biology. Postharvest Biology and Technology, 140, 107-112.
  • Faust, M., Suranyi, D., Nyujto, F. (1998). Origin and dissemination of apricot. Hortıcultural Revıews-Westport Then New York-, 22, 225-260.
  • Karaca, O. B., Güzeler, N., Tangüler, H., Yaşar, K., Akın, M. B. (2019). Effects of apricot fibre on the physicochemical characteristics, the sensory properties and bacterial viability of nonfat probiotic yoghurts. Foods, 8(1), 33.
  • Malatya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü (2020). 26 Şubat 2020 tarihinde https://malatya.tarimorman.gov.tr/Menu/17/Malatya-Kayisisi adresinden erişildi.
  • Muradoğlu F., Pehluvan M., Gündoğdu M., Kaya T. (2011). Iğdır University Journal of the Institute of Science and Technology, 1(1), 17-22.
  • Öztürk, F., Gül, M., Ateş, B., Öztürk, I. C., Çetin, A., Vardı, N., Otlu, A., Yılmaz, I. (2009). Protective effect of apricot (Prunus armeniaca L.) on hepatic steatosis and damage induced by carbon tetrachloride in Wistar rats. British Journal of Nutrition, 102(12), 1767-1775.
  • Özaktan, H., Aysan, Y., Yıldız, F., Kınay, P. (2010). Fitopatolojide biyolojik mücadele. Türkiye Biyolojik Mücadele Dergisi, 1(1), 61-78.
  • Schallmey, M., Singh, A., Ward, O. P. (2004). Developments in the use of Bacillus species for industrial production. Canadian journal of microbiology, 50(1), 1-17.
  • Tarım ve Orman Bakanlığı. (2014). Ulusal Kayısı Çalıştayı. 26 Şubat 2020 tarihinde https://www.tarimorman.gov.tr/BUGEM/Belgeler/Duyurular/kayisimail.pdf adresinden erişildi.
  • Tarım ve Orman Bakanlığı, Tarımsal Ekonomi ve Politika Geliştirme Enstitüsü. (2018). 26 Şubat 2020 tarihinde https://arastirma.tarimorman.gov.tr/tepge/Belgeler/PDF%20Tarım%20Ürünleri%20Piyasaları/2018-Temmuz%20Tarım%20Ürünleri%20Raporu/2018-Temmuz%20Kayısı.pdf adresinden erişildi.
  • Thy, H. T. T., Tri, N. N., Quy, O. M., Fotedar, R., Kannika, K., Unajak, S., Areechon, N. (2017). Effects of the dietary supplementation of mixed probiotic spores of Bacillus amyloliquefaciens 54A, and Bacillus pumilus 47B on growth, innate immunity and stress responses of striped catfish (Pangasianodon hypophthalmus). Fish & shellfish immunology, 60, 391-399.
  • Uymaz, B. (2010). Probiyotikler ve kullanım alanları. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, 16(1), 95-104.
  • Vardı, N., Parlakpınar, H., Öztürk, F., Ateş, B., Gül, M., Çetin, A., Erdoğan, A., Otlu, A. (2008). Potent protective effect of apricot and β-carotene on methotrexate-induced intestinal oxidative damage in rats. Food and chemical toxicology, 46(9), 3015-3022.
  • James, A., Wang, Y. (2019). Characterization, health benefits and applications of fruits and vegetable probiotics. CyTA-Journal of Food, 17(1), 770-780.
  • Wu, W.,Lei, J., Hussain, M., Cao, S., Du, B.,Wang, R. (2019). Structure and function of the fruit microbiome in healthy and diseased kiwi fruit. Pakistan Journal of Agricultural Sciences, 56(3), 577-585.
Toplam 19 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Klinik Tıp Bilimleri
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Aybike Demirtaş 0000-0003-1949-5587

Meliha Karapınar 0000-0002-2087-7278

Elif Seren Tanriverdi 0000-0002-0449-0356

Barış Otlu 0000-0002-6220-0521

Proje Numarası yok
Yayımlanma Tarihi 30 Kasım 2020
Gönderilme Tarihi 10 Haziran 2020
Kabul Tarihi 14 Eylül 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020 Cilt: 8 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Demirtaş, A., Karapınar, M., Tanriverdi, E. S., Otlu, B. (2020). MALATYA’DA YETİŞTİRİLEN HACIHALİLOĞLU KAYISININ MİKROORGANİZMA KOMPOZİSYONUNUN ARAŞTIRILMASI VE POTANSİYEL PROBİYOTİK ETKİLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ. İnönü Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Dergisi, 8(3), 643-651. https://doi.org/10.33715/inonusaglik.749919