Güncel Sayı

Cilt: 2 Sayı: 1, 5.02.2024

Yıl: 2024

Kırklareli Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü koordinatörlüğünde yayın hayatına kazandırmayı planladığımız Kırklareli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Istranca Tarih Araştırmaları Dergisi, ağırlıklı olarak Rumeli ve Balkan coğrafyalarına dair tarih alanında kaleme alınan makale, tercüme ve kitap tanıtımlarının yayınlanacağı uluslararası niteliğe sahip, hakemli bir süreli yayın olacaktır. Yılda iki defa Haziran ve Aralık aylarında yayınlanması planlanan Kırklareli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Istranca Tarih Araştırmaları Dergisi’nin ilk sayısı için 2022-Kış (Aralık) dosyası öngörülmektedir. 

Uluslararası hakemli, açık erişimli bir dergi olarak tasarlanan Kırklareli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Istranca Tarih Araştırmaları Dergisi’nin yayın dili Türkçe olmakla birlikte İngilizce (Latin yazı sistemli diller), Rusça (Kiril yazı sistemli diller) ve Arapça (Arap yazı sistemli diller) makaleler de kabul edilecektir. Tarih alanı başta olmak üzere yine Rumeli ve Balkan coğrafyalarının dil, edebiyat ve kültürüne yönelik akademik çalışmalar da dergide yer alabilecektir. 

Başlıklar:
Dergide yayınlanacak her yazının Türkçe ve İngilizce başlığı bulunmalıdır. Başlıklar tamamı büyük harflerle olacak şekilde Calibri yazı tipiyle 14 punto olmalıdır.

Yazar ad(lar)ı ve adresi:
Yazının başlığının altında yazar adı, unvanı, görev yaptığı kurum ve kendisine ulaşılabilecek e-posta adresi gibi bilgilere yer verilmemelidir. Yazılar sisteme eklenirken, yazara ait herhangi bir bilginin yazıda yer almadığından emin olunmalıdır.
Makale yazarının adı ve soyadı (Yalnızca baş harfleri büyük olacak şekilde) yazı başlığının altında ortalı bir şekilde olmalı, yazarın görev yaptığı kurum, elektronik posta adresi, akademik unvanı, ORCID numarası ile birlikte dipnotta Calibri yazı tipinde 9 punto yazılarak belirtilmelidir.

Özet ve Anahtar Kelimeler:
Çalışmanın amacını, kapsamını ve sonuçlarını yansıtması gereken özet, en az 150, en fazla 200 sözcükten oluşmalıdır. Özet içinde kaynak, şekil ve çizelgeler yer almamalıdır. Özetin hemen altına en az üç, en fazla beş kelimeden oluşan anahtar kelimeler yazılmalıdır. Ayrıca özetin, başlığın ve anahtar kelimelerin İngilizceleri de bulunmalıdır. Özet ve anahtar kelimeler, Calibri yazı tipi ile, 10 punto büyüklüğünde yazılmalıdır. Genel sağa-sola yaslı; girinti sol ve sağ 1 cm; aralık önce 12 sonra 12 satır aralığı ile olmalıdır.

Ana Metin:
Gönderilecek çalışmalarda noktalama işaretlerinin kullanımı ve diğer yazım kuralları için TDK Yazım Kılavuzu esas alınmalıdır. Ana metin, Calibri yazı karakteri ile 12 punto, genel sağa-sola yaslı, girinti sol ve sağ 0, aralık önce 12, sonra 12 olarak yazılmalıdır. A4 ebatındaki sayfa kenarlarında boşluklar; sağdan, soldan, üstten ve alttan 3 cm olarak belirlenmeli ve sayfalar numaralandırılmamalıdır.
Bölüm Başlıklar: Metin içerisinde yer alan başlıkların tamamı koyu olmalı, her sözcüğün ilk harfi büyük yazılmalı ve Calibri yazı tipinde 12 punto olarak belirlenmelidir.
Dipnotlarda yer alan bilgiler Calibri yazı tipinde 9 punto olarak verilmeli ; genel sağa sola yaslı; girinti asılı 1 cm; aralık önce 0 sonra 0, satır aralığı tek ile yazılmalıdır. Dipnot kullanımından mümkün olduğunca kaçınılmalı, yalnızca açıklamalar için başvurulmalıdır.
Şekil ve tablolar; Ana metin içerisinde yer alan tüm şekil ve tablolar numaralandırılmalı, Tablo-1, Grafik-2 ve Şekil-3 vb. biçimde adlandırılmalıdır. Numara ve başlıklar, şekillerin ve tabloların altında ortalı bir şekilde yer almalı ve Calibri fontu ile 9 punto yazılmalıdır. Bunların dışında sayıca fazla olan görsel ya da tablolar makalede kaynakça kısmından sonra yine numaralandırmak suretiyle yer alabilir.
Alıntılar; Alıntılar italik harflerle ve tırnak içinde verilmeli; beş satırdan az alıntılar satır arasında, beş satırdan uzun alıntılar ise satırın sağından ve solundan 1cm. içeride, blok hâlinde ve tek satır aralığıyla verilmelidir.
Kaynak Gösterme; Gönderilen yazılar, referans sistemi, kaynak gösterme biçimi ve kaynakça düzenlenmesinde American Psychological Association (APA) stilinde hazırlanmalı, kaynaklar dipnot sistemi yerine iç not olarak hazırlanmalıdır.
Tek Yazarlı Çalışmalar için; (Balcı, 2021, s. 39).
İki Yazarlı Çalışmalar için; (Karatay & Acar, 2020, s. 317).
Birden fazla kaynağa başvurulduğu durumlarda eski tarihli olandan yeni olana doğru, birbirinden noktalı virgülle ayrılacak şekilde; (Ayar, 2008, s. 121; Altunsoy, 2021, s. 99).
İki ve daha fazla yazarlı kaynaklarda sadece ilk yazarın soyadı ve ‘vd.’ kısaltması yazılmalıdır: (Yalçın vd. 2002, s. 56).
Bir yazarın aynı yıl yayımlanmış çalışmalarına atıf yapılacak ise eserin yayın yılına bir harf eklenmelidir: (Gökdağ, 2012a, s. 69), (Gökdağ, 2012b, s. 163).
Arşiv belgeleri kaynak gösterilirken metin içindeki kısaltma örnekteki gibi olmalıdır; (BCA, 1927: 240), (BOA, TD: 26).
Kurum Yazarlı Kaynaklar gösterilirlen; (MEB, 2010: 20).
İnternet kaynaklarına atıf yapıldığında haber siteleri için; haber sitesinin adına ve haber tarihine yer verilmeli; kaynakçada URL kodu ile belirtilmelidir (Habertürk 2018). Yazarı belli internet kaynaklarına atıf yaparken yazar soyadı ve haber yayın tarihi esas alınmalı, kaynakçada URL kodu belirtilmelidir (Kireçci, 2018).
Kaynakça Sayfası
Çalışmada kullanılan kaynakların tümü “Kaynakça” başlığı altında yazar soyadları esas alınarak alfabetik olarak sıralanmalıdır. Yazarı bilinmeyen kaynaklar da başlıklarına göre alfabetik sıralamada yer almalıdır.
Kaynakçada yer alan makalelerin sayfa numaraları tam olarak verilmelidir.
Kitap ve dergi adları italik yazılmalıdır. Makale adları tırnak içerisinde verilmelidir.
Kitaplar için; SOYAD, A. (basım yılı). Kitabın Adı. Basıldığı Şehir: Yayınevi.
Eserin hazırlayıcısı, editörü, çevireni varsa; SOYAD, A. (basım yılı). Eserin Adı. (ed. Adı Soyadı]. Basıldığı Şehir: Yayınevi.
İki yazarlı eserlerde; SOYAD, A. – A. SOYAD (basım yılı). Kitabın Adı. Basıldığı Şehir: Yayınevi.
Aynı yazara ait birden çok eser varda kronolojik olarak verilmesine dikkat edilmelidir.
Yazarı belli olmayan eserlerde eser adı, yazar adı yerine yazılır ve eser alfabetik sıralamaya dâhil edilir.
Makaleler için; SOYAD, A. (basım yılı). “Makalenin Adı”. Derginin Adı. Cilt No. Sayı No: Sayfa Aralığı.
Basılı Gazeteler için; SOYAD, A. (yıl. ay. gün). “Yazının Başlığı”. Gazetenin Adı: (varsa) sayfa numarası.
Tezler için; SOYAD, A. (tarih). Tezin Başlığı. Şehir: Üniversite ve Enstitü adı. (Yayımlanmamış Lisans/Yüksek Lisans/Doktora tezi).
Bildiriler için; SOYAD, A. (yıl). “Bildirinin Başlığı”. Sempozyum, Panel veya Kongrenin Adı (tarihi). Şehir: Yayın Evi: sayfa no.
Web kaynakları için; Sitenin/Gazetenin Adı (haber tarihi). “Haber Başlığı”. Erişim Tarihi: haberin bağlantısı
Yazma Eserler İçin; Eserin Müellifi. Eserin Adı. Yazma Eserin Muhafaza Edildiği Kütüphanenin Adı. Arşiv/Katalog Numarası.

Dergiye gönderilecek makalenin daha önce herhangi bir yerde yayımlanmamış olması gerekmektedir. Ulusal veya uluslararası sempozyumlarda sunulan bildiriler, yine başka bir yerde yayımlanmamış olması ve dipnotta belirtilmesi koşuluyla dergimizde yayımlanabilir. Bu konuda bütün sorumluluk yazara aittir. Bir araştırma kurumu ya da fonu tarafından desteklenen çalışmalarda, desteği sağlayan kuruluşun adı ve proje/çalışma numarası verilmeli, bu kurum veya kuruluş çalışmada dipnot olarak belirtilmelidir. Daha önce herhangi bir yerde yayımlandığı belirtilmediği ya da belirlenemediği için yayımlanan çalışmalar ile ilgili telif haklarına ilişkin doğabilecek hukuki sonuçlar tamamen yazar(lar)a aittir.

Her makale için yazar tarafından bir intihal raporu sisteme yüklenmelidir. 

Dergiye gönderilen çalışmalar Yayın Kurulu kararıyla en az iki hakemin değerlendirilmesine sunulur. Yayın Kurulu gerekli gördüğü durumlarda çalışmayı ikiden fazla hakeme inceletebilir. Yayımlanacak çalışma ile ilgili nihai karar hakem çoğunluğunun görüşü de dikkate alınarak Yayın Kurulu tarafından verilir. Dergi, gönderilen yazılarda düzeltme yapmak, yazıları yayımlamak ya da yayımlamamak haklarına sahiptir.

Yayın Kurulunun gerekli görmesi hâlinde, hakem görüşleri de dikkate alınarak yazar(lar)dan gerekli düzeltme istenebilir. Yazar(lar), hakemin ve kurulun belirttiği düzeltme önerilerini verilen süre içinde yerine getirmek zorundadır. Yazar(lar) hakemlerin olumsuz görüşlerine karşı kanıt göstermek koşuluyla itiraz edebilirler. Bu itiraz Yayın Kurulunda incelenir ve gerekli görülürse farklı hakem görüşüne başvurulur. Çalışmaların yayımlanabilmesi için yazar(lar), hakemler ve Yayın Kurulunun görüş ve önerilerini dikkate almak zorundadır.

Yayımlanmış yazıların yayın hakları Kırklareli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Istranca Tarih Araştırmaları Dergisi’ne aittir. Kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz. Yazar(lar)a herhangi bir şekilde telif ücreti ödenmez. Dergide yayımlanması için gönderilen çalışmalar yayımlanmazsa telif hakkı yazara iade edilmiş olur.

Hakemler, Yayın Kurulunun kendilerine belirleyeceği süre içerisinde çalışmayı değerlendirmezler ise Yayın Kurulu ilgili çalışmayı değerlendirmek üzere farklı hakemlere gönderebilir. Değerlendirmeye gönderilen çalışmalarda yazar(lar)ın ve hakemlerin isimleri karşılıklı olarak gizli tutulur. Gönderilen makalelere kimlik belirleyici ifadeler yazılmaz. Dergiye gönderilen çalışmalarda dil bilgisi kurallarına (imla, noktalama, açıklık, anlaşılırlık vs.) azami derecede riayet etme ve TDK’nin en son yayımladığı Yazım Kılavuzu’na uyma mecburiyeti vardır. Bu nedenle oluşabilecek problemler ve eleştirilerden tamamen yazar sorumludur.

Dergide yayımlanan çalışmaların içeriğinden kaynaklanan kanuni sorumluluklar, tamamen yazar(lar)ına aittir.

Hiçbir ad altında yazar veya kurumundan ücret alınmaz.