Amaç: Yaş grubu 0-5 olan çocuk annelerinde probiyotik bilgi düzeyi ve kullanım durumunun incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: Şubat 2017-Temmuz 2017 tarihleri arasında Gaziosmanpaşa Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne çocuklarında ishal şikayeti ile ayaktan başvuran 400 gönüllü anneye sosyodemografik verileri, probiyotik gıda farkındalığı ve kullanımı ile daha önce ishal olma durumu, ishale yönelik tedavi gibi bilgileri içeren hasta görüşme formu yüz yüze uygulanmıştır. Bulgular: Çalışmaya katılan annelerin probiyotik gıda bilgi farkındalık düzeyi %36 düzeyindedir. Probiyotik farkındalığı olan annelerin daha yüksek düzey gelirli ve eğitimli olduğu izlenmiştir (p<0.001). Önceki yıl hiç ishal şikayeti olmayan çocukların yılda 1- 2 kere veya 3 kereden fazla ishal geçiren çocuklara göre annelerin anlamlı düzeyde daha fazla oranda probiyotik farkındalığı olduğu belirlenmiştir (p=0.015). Annelerin %43’ü ishal sırasında ticari probiyotik tedavi kullanımını gerekli görmezken, en sık (%26,8) kullanmama nedeninin “ishal için reçetelenen probiyotik tedavinin etkili olmadığı inancı” olduğu görülmüştür. Sonuç: Çalışma, ev yapımı probiyotik içeren bir diyetin ishalin sıklığını veya süresini azaltabileceğini göstermiştir. Bu nedenle, bir çocuğun sağlıklı bağırsak florasını geliştirmede evde tüketilen doğal probiyotiklerin besin değerini ve probiyotik diyet içeriğinin ishal vakaları üzerindeki etkisini dikkate almak faydalı olacaktır.
Bu çalışma Dr. Ayça Gültekin Ulusan’ın tıpta uzmanlık bitirme tezinden üretilmiştir.
Aim: This study aims to assess maternal awareness and utilization of probiotic products for 0-5 years old children. Material methods: Between February 2017 and July 2017, 400 volunteer mothers who presented to Gaziosmanpaşa Training and Research Hospital with the complaint of diarrhea in their children were applied face-to-face patient with a patients interview forms including sociodemographics, knowledge of and use of probiotic foods, history of diarrhea, and methods used to treat it. Results: The probiotic food knowledge awareness level of the mothers participating in the study was at the level of 36%. It was observed that mothers with probiotic awareness had higher income and education (p<0.001). Compared to children who experienced diarrhea between 1-2 times or more than three times per year, mothers who had no complaints of the condition in the previous year had a significantly higher rate of probiotic awareness (p=0.015). At the same time, the most frequent reason (%26.8) for not considering probiotic treatment during diarrhea was "believing that the probiotic treatment prescribed for diarrhea is not effective" in 43% of the mothers' cases. Conclusion: The study has demonstrated that a diet containing homemade probiotics can reduce the frequency or length of diarrhea. Therefore, it would be advantageous to consider the nutritional value of natural probiotics consumed at home in developing a child's healthy intestinal flora and the impact of probiotic diet content on diarrhea instances.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Klinik Tıp Bilimleri |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 19 Haziran 2023 |
Gönderilme Tarihi | 19 Mart 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 2 Sayı: 2 |