Bu çalışmanın amacı, fermente olabilen karbonhidratlar ve diş çürüğü arasındaki ilişkiyi incelemek ve diş çürüğünün
önlenmesine yönelik beslenme önerilerini ortaya koymaktır. İnsan ve hayvanlarda yapılan müdahale çalışmalarından,
epidemiyolojik ve deneysel çalışmalardan elde edilen kanıtlar, serbest şeker alım sıklığı ve miktarının diş çürüğü ile alakalı
olduğunu göstermektedir. Fluor kullanımı gibi koruyucu uygulamalar, diş çürüğü riskini azaltmasına rağmen diş çürüğünü
ortadan kaldıramamaktadır. Ayrıca, epidemiyolojik çalışmaların sonuçları, dünyanın birçok kesimindeki insanların yeterli
düzeyde fluora maruz kalmadığını göstermektedir. Bu nedenle diş çürüğünün önlenmesinde, serbest şeker alımının kontrolü
önemli bir faktördür. Ulusal ağız sağlığı oteriteleri, serbest şeker miktarı tüketimini enerji ihtiyacının % 10’unu aşmama
önerisi doğrultusunda azaltacak ve serbest şeker tüketimini günlük maksimum 4 defa olacak önerisi doğrultusunda
sınırlayacak topluma özel hedefler hazırlamalıdırlar. Diyet önerileri doğrultusunda, nişastalı temel gıdalardan, taze sebze-meyveden
zengin, düşük oranda serbest şeker ve yağ içeren bir diyet diş çürüklerinin önlenmesinde fayda sağlayacaktır.
Ayrıca, sağlık oteriteleri diş çürüklerini azaltmak için ulaşılabilir fluor programları planlamalıdırlar.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırmalar / Original Articles |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 28 Ekim 2010 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2008 Cilt: 42 Sayı: 3-4 |