BibTex RIS Kaynak Göster
Yıl 2011, Cilt: 45 Sayı: 3, 75 - 82, 26.08.2013

Öz

AGENEZİ, TRANSPOSİZYON VE MALFORME DİŞLERİN TEDAVİSİNDE İNTERDİSİPLİNER YAKLAŞIMLAR

Yıl 2011, Cilt: 45 Sayı: 3, 75 - 82, 26.08.2013

Öz

Transposizyon, agenezi, malforme dişler ve travma veya çürükler nedeniyle sürekli dişlerin kaybedilmesi ortodontik problemlere neden olabilir ve bu tip problemler bazen implant veya restoratif tedavi yaklaşımlarını da içinde barındıran ortodontik ve protetik tedaviler ile düzeltilebilir. Bu olgu sunumunun amacı, preprotetik ortodontik tedaviye gereksinimi olan 3 hasta için uygulanabilecek tedavi yaklaşımlarını sunmaktır. Bu olgu sunumunda, cüce şeklinde üst laterallere sahip bir hastanın, maksiller kanin transpozisyonu bulunan bir hastanın ve alt ikinci premolar dişleri konjenital olarak eksik olan bir hastanın preprotetik rehabilitasyon amacıyla sabit ortodontik apareyler ile tedavisinden bahsedilecektir. Bu 3 hastada, başarılı tedavi sonuçları için hasta beklentilerinin de göz önünde bulundurulması ile yapılan multidisıpliner tedavi yaklaşımlarının oldukça önemli olduğu gösterilmiştir. Bu tip hastaları tedavi ederken dişlerin boyutlan, şekilleri, pozisyonları ve renkleri, oklüzyon, fonksiyon ve tüm yüz ve dental estetiğe olan etkileri dikkate alınmalıdır. Preprotetik ortodontik yaklaşımlar sıklıkla kapsamlı oral rehabilitasyonun tamamlayıcı bir parçasıdır ve bu tedavilerdeki esas amaç dentofasiyal estetiği, çiğneme fonksiyonunu ve oral hijyeni iyileştirmektir. Agenezi, transpozisyon ve cüce laterallere bağlı oluşan mal oklüzyonlar, ortodontik tedaviyi de içeren interdisipliner yaklaşımlar ile başanlı bir şekilde sonuçlandırılarak, hastalara ideal bir estetik ve fonksiyon kazandınlmaktadır.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Olgu Sunumları / Case Reports
Yazarlar

Gülsün Külekçi Bu kişi benim

Hülya Kılıçoğlu Bu kişi benim

Evren Öztaş Bu kişi benim

Gülnaz Marşan Bu kişi benim

Rezerta Barisha Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 26 Ağustos 2013
Yayımlandığı Sayı Yıl 2011 Cilt: 45 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Külekçi, G., Kılıçoğlu, H., Öztaş, E., Marşan, G., vd. (2013). AGENEZİ, TRANSPOSİZYON VE MALFORME DİŞLERİN TEDAVİSİNDE İNTERDİSİPLİNER YAKLAŞIMLAR. Journal of Istanbul University Faculty of Dentistry, 45(3), 75-82.
AMA Külekçi G, Kılıçoğlu H, Öztaş E, Marşan G, Barisha R. AGENEZİ, TRANSPOSİZYON VE MALFORME DİŞLERİN TEDAVİSİNDE İNTERDİSİPLİNER YAKLAŞIMLAR. J Istanbul Univ Fac Dent. Ağustos 2013;45(3):75-82.
Chicago Külekçi, Gülsün, Hülya Kılıçoğlu, Evren Öztaş, Gülnaz Marşan, ve Rezerta Barisha. “AGENEZİ, TRANSPOSİZYON VE MALFORME DİŞLERİN TEDAVİSİNDE İNTERDİSİPLİNER YAKLAŞIMLAR”. Journal of Istanbul University Faculty of Dentistry 45, sy. 3 (Ağustos 2013): 75-82.
EndNote Külekçi G, Kılıçoğlu H, Öztaş E, Marşan G, Barisha R (01 Ağustos 2013) AGENEZİ, TRANSPOSİZYON VE MALFORME DİŞLERİN TEDAVİSİNDE İNTERDİSİPLİNER YAKLAŞIMLAR. Journal of Istanbul University Faculty of Dentistry 45 3 75–82.
IEEE G. Külekçi, H. Kılıçoğlu, E. Öztaş, G. Marşan, ve R. Barisha, “AGENEZİ, TRANSPOSİZYON VE MALFORME DİŞLERİN TEDAVİSİNDE İNTERDİSİPLİNER YAKLAŞIMLAR”, J Istanbul Univ Fac Dent, c. 45, sy. 3, ss. 75–82, 2013.
ISNAD Külekçi, Gülsün vd. “AGENEZİ, TRANSPOSİZYON VE MALFORME DİŞLERİN TEDAVİSİNDE İNTERDİSİPLİNER YAKLAŞIMLAR”. Journal of Istanbul University Faculty of Dentistry 45/3 (Ağustos 2013), 75-82.
JAMA Külekçi G, Kılıçoğlu H, Öztaş E, Marşan G, Barisha R. AGENEZİ, TRANSPOSİZYON VE MALFORME DİŞLERİN TEDAVİSİNDE İNTERDİSİPLİNER YAKLAŞIMLAR. J Istanbul Univ Fac Dent. 2013;45:75–82.
MLA Külekçi, Gülsün vd. “AGENEZİ, TRANSPOSİZYON VE MALFORME DİŞLERİN TEDAVİSİNDE İNTERDİSİPLİNER YAKLAŞIMLAR”. Journal of Istanbul University Faculty of Dentistry, c. 45, sy. 3, 2013, ss. 75-82.
Vancouver Külekçi G, Kılıçoğlu H, Öztaş E, Marşan G, Barisha R. AGENEZİ, TRANSPOSİZYON VE MALFORME DİŞLERİN TEDAVİSİNDE İNTERDİSİPLİNER YAKLAŞIMLAR. J Istanbul Univ Fac Dent. 2013;45(3):75-82.