The study was carried out to determine the total phenolics, total flavonoids and antioxidant activity (according to DPPH and FRAP tests) of different parts (leaves, flower and fruit) of the strawberry tree plant grown in Piraziz (Giresun) district. The highest total phenolic content was determined in leaves (1.10 g 100 g-1) and flower (1.08 g 100 g-1), while the lowest was detected in fruit (0.81 g 100 g-1). The highest total flavonoid content was found in the leaves (3.38 g 100 g-1) and the lowest in the fruit (0.04 g 100 g-1). The highest antioxidant activity was detected in leaves (7.72 mmol 100 g-1 and 2.58 mmol 100 g-1, respectively) and flower (7.84 mmol 100 g-1 and 2.58 mmol 100 g-1, respectively) according to both methods, while the lowest was determined in fruit (1.21 mmol 100 g-1 and 1.50 mmol 100 g-1, respectively). As a conclusion, the best results in terms of the investigated properties were obtained from the leaves and flower parts of the plant.
Çalışma, Piraziz (Giresun) ilçesinde yetiştirilen kocayemiş bitkisinin farklı kısımlarının (yaprak, çiçek ve meyve) toplam fenolik, toplam flavonoid ve antioksidan aktivitesini (DPPH ve FRAP testlerine göre) belirlemek amacıyla yürütülmüştür. En yüksek toplam fenolik içeriği yaprak (1.10 g 100 g-1) ve çiçekte (1.08 g 100 g-1) belirlenirken, en düşük meyvede (0.81 g 100 g-1) tespit edilmiştir. Toplam flavonoid içeriği en yüksek yaprakta (3.38 g 100 g-1), en düşük ise meyvede (0.04 g 100 g-1) bulunmuştur. En yüksek antioksidan aktivite her iki yönteme göre de yaprak (sırasıyla 7.72 mmol 100 g-1 ve 2.58 mmol 100 g-1) ve çiçekte (sırasıyla 7.84 mmol 100 g-1 ve 2.58 mmol 100 g-1) tespit edilirken, en düşük meyvede (sırasıyla 1.21 mmol 100 g-1 ve 1.50 mmol 100 g-1) belirlenmiştir. Sonuç olarak, incelenen özellikler bakımından en iyi sonuçlar bitkinin yaprak ve çiçek kısımlarından elde edilmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Meyve Yetiştirme ve Islahı |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 28 Aralık 2023 |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2023 |
Gönderilme Tarihi | 21 Kasım 2023 |
Kabul Tarihi | 26 Aralık 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 4 Sayı: 2 |