Cilt: 8 Sayı: 2, 31.12.2022

Yıl: 2022

Makaleler

Kitap Değerlendirmeleri

KADEM Kadın Araştırmaları Dergisi, Kadın ve Demokrasi Derneğinin (KADEM) resmî, akademik süreli yayınıdır.

KADEM Kadın Araştırmaları Dergisi toplumsal cinsiyet ve kadın çalışmaları ile ilgili araştırmaları yayımlayan hakemli, akademik bir dergidir. Kadın çalışmalarıyla ilgili çeşitli disiplinlerdeki bilgi birikimini bir araya getirmeyi ve kadın araştırmaları alanında bilimsel çalışmalar için önemli bir mecra olmayı amaçlamaktadır. Ayrıca nitelikli tartışma ve çalışmaların önünü açarak kadınlara yönelik politikaların şekillenmesine katkı sağlamayı hedeflemektedir.

Kadem Kadın Araştırmaları Dergisi, kadın meselelerine tekilci yaklaşımları eleştirmeyi, farklı perspektiflerin ışığında kadın konusunu belirli bir grup akademik çevrenin mesaisi olmaktan çıkarıp, interdisipliner bir yaklaşımla daha geniş bir akademik ve akademik olmayan muhatabın ilgisine açmayı hedeflemiştir. Ayrıca özellikle ülkemizde kadın çalışmalarındaki hegemonik söylem ve analizlere uluslararası akademik camianın kadın çalışmalarında ortaya koyduğu alternatif yönelim ve kavramsallaştırmaları da dikkate alarak eleştiriler sunmayı ve yeni kavramlar geliştirmeyi amaçlamaktadır.

KADEM Kadın Araştırmaları Dergisi’nde hukuk, siyaset bilimi, ekonomi, kültür, sanat, antropoloji, sosyoloji, psikoloji, ilahiyat, din bilimleri, iletişim gibi çeşitli alanlardan (bu alanların dışından da nitelikli) özgün araştırmalar, analizler ve kitap değerlendirmeleri yayımlanmaktadır.

KADEM Kadın Araştırmaları Dergisi’ne gönderilecek olan metinlerin aşağıdaki formatta yönlendirilmesi makale yönetim sürecinin hızlı bir şekilde ilerlemesine katkıda bulunacaktır.


GENEL BİÇİM ÖZELLİKLERİ

YAZI TİPİ: Bütün metinde 12 punto Times New Roman yazı karakteri kullanılır. Açıklamalar ve dipnotlar 10 punto ile yazılmalıdır. Tablo ve şekillerin nasıl hazırlanacağına dair ilgili bölüme bakınız.

SAYFA YAPISI: A4 boyutlarındaki kâğıda üst, alt, sağ̆ ve sol boşluk 2,5 cm bırakılarak, iki yana yaslı olarak yazılmalıdır. Çalışmalar tek sütun olarak hazırlanmalıdır. Paragraflarda ve başlıklarda girinti ve çıkıntı olmamalıdır.

PARAGRAF YAPISI: Paragraf sekmesinde girintiler bölümünde; önce ve sonra alanı 0,6 nk, satır aralığı 1,5 olmalıdır.

KELİME SINIRI: Yukarıdaki şablona göre hazırlanmış bir çalışma en az 6.000, en fazla 10.000 kelime olmalıdır. Bu sınıra özet, şekiller, tablolar, edebi eserlerden direkt alıntılar ve kaynakça dahildir.

DİĞER HUSUSLAR

Vurgu: Başlıklar, tablo ve şekillerde yer alan temel değişkenler haricinde metin içerisinde bold kullanılmamalıdır. Vurgulanmak istenen hususlar açma kapama tırnak imi [“ ”] veya italik kullanımı ile yapılmalıdır.
Sayfa numarası: Sayfa numaraları, sayfa altı sağa yaslı olarak eklenmelidir.
Madde Sıralamaları: Metin içerisindeki sıralamada, maddelendirmede alt alta 1, 2, 3 gibi sıralamalar yerine yan yana (i), (ii) vs. şeklinde sıralamalar tercih edilmelidir.
Metin İçinde Alıntılar (Quoting): Doğrudan alıntılar normal metne göre soldan girintili ve 9 punto ile yazılmalı, ayrıca italik olarak gösterilmemelidir. 3 satırı geçen alıntılarda, ana metne göre sadece soldan 1,25 cm girintili olacak şekilde blok hizalama yapılmalı, 11 punto ile yazılmalıdır. 3 satırı geçmeyen alıntılarda, alıntı yapılan bölüm yazarın kendi ifadelerine başvurmadan doğrudan aktarılıyorsa aktarılan bölüm tırnak içerisinde verilmeli ve ardından kaynak belirtilerek nokta konulmalıdır.

MAKALE BÖLÜMLERİ

BAŞLIK: Makale başlığı, içerikle uyumlu 10-12 sözcüğü geçmeyecek şekilde olmalıdır. 14 punto ve sola yaslı olmalıdır. Çalışma daha önce sunulmuşsa, bir projeden veya tezden üretilmişse vs. başlığın sonuna * dipnotu konularak açıklama yapılmalıdır. Bkz. Başlık Sistemi bölümü.
İNGİLİZCE BAŞLIK: 14 punto ve sola yaslı olmalıdır. Çalışma daha önce sunulmuşsa, bir projeden veya tezden üretilmişse vs. başlığın sonuna * dipnotu konularak açıklama yapılmalıdır. Bkz. Başlık Sistemi bölümü.
YAZAR İSİMLERİ: Yazar isim(ler)i başlığın altında, sola yaslı olarak 12 punto ile yazılmalıdır. Yazar isimleri düz olmalıdır. Yazarın/yazarların tam isimleri, unvanları, çalıştıkları kurumlar, adres, telefon ve elektronik posta bilgileri ile ORCID’leri dipnot olarak belirtilmelidir.
ÖZETLER: İngilizce ve Türkçe yazılan makalelerde özetler makalenin birinci sayfasında, başlıktan hemen sonra art arda verilmedir.
TÜRKÇE ÖZET (Öz): 100-200 kelime arasında olmalıdır. Atıf kullanılmamalıdır. 11 punto ile yazılmalı; 1,25 cm sağdan ve 1,25 cm soldan girintili olmalıdır.
İNGİLİZCE ÖZET (Abstract): 100-200 kelime arasında olmalıdır. Atıf kullanılmamalıdır. 11 punto ile yazılmalı; 1,25 cm sağdan ve 1,25 cm soldan girintili olmalıdır.
GENİŞLETİLMİŞ ÖZET (Extended Abstract): 800-1000 kelime arasında, İngilizce olmalıdır.
ANAHTAR KELİMELER/Keywords: Özet ve İngilizce özetin altında 3-6 kelime arasında olmalıdır.
ANA METİN: Nicel ve nitel çalışmalar Giriş, Yöntem, Bulgular ve Tartışma bölümlerini içermelidir. Yöntem kısmında mutlaka Örneklem/Çalışma Grubu, Veri Toplama Araçları ve İşlem alt bölümleri bulunmalıdır. Model alt bölümüne bir model kullanılmışsa yer verilmelidir. Derleme türü çalışmalar problemi ortaya koymalı, ilgili literatürü yetkin bir biçimde analiz etmeli, literatürdeki eksiklikler, boşluklar ve çelişkiler üzerinde durmalı ve çözüm için atılması gereken adımlardan bahsetmelidir. Diğer çalışmalarda konunun türüne göre değişiklik yapılabilir, fakat bunun okuyucunun metinden faydalanmasını güçleştirecek detayda alt bölümler şeklinde olmamasına özen gösterilmelidir.

REFERANS GÖSTERİMİ

Hem metin içinde hem de kaynakçada Amerikan Psikologlar Birliği tarafından yayımlanan Publication Manual of American Psychological Association (APA) (7. baskı) adlı kitapta belirtilen yazım kuralları uygulanmalıdır.
Metin İçi Referans Gösterimi: Metin içi atıflarda yazarlar arasında “&” işareti kullanılmalıdır. Metin içi atıflarda yazarların adları ve eserin yayım yılıyla beraber, atıf yapılan kısmın alındığı sayfa numarası da yazılmalıdır.
Parantez içi atıflar alfabetik olarak şu şekilde dizilmelidir: (Arpacı, 2013; Arpacı ve Kuyu, 2010, s. 15; Karman, 2000, 2004, 2010; Zengin, Warrant, Güner, Aykut ve Karpat, 2013)

Aktarılan Kaynak: Çalışmalarda birincil kaynaklara ulaşmak esastır, ancak bazı güçlükler nedeniyle ulaşılamamışsa, metin içinde orijinal metnin adı ile birlikte aktarma yapılacak olan ikincil kaynak belirtilmelidir. Bu şekilde bir referansın içinde bir başka referanstan yapılacak aktarma aşağıdaki şekillerde gösterilmelidir:
Örnek 1: “Das Ich und das Es (Ego ve İd)” kitabında Freud (1923), insan ruhsallığını üç yapı ile açıklamıştır (Akt. Kaya, 2020, 26).
Örnek 2: (Torgerson, 1958, s. 1-8’den akt. Baykul, 2000; Zengin, 1957’den akt. Pınar, 1999)
Kaynakça: Metinde geçen tüm kaynaklar Kaynakça başlığı altında yer almalıdır. Kaynakçada yer alan kaynaklar yazarların soyadını temel alarak alfabetik sıraya göre sıralanmalıdır. Kaynakçada kurum/grup isimleri açık olarak verilmelidir. Kaynakça bölümünde yer alan kaynaklar 1.5 aralıklı ve asılı girintili (1,25 cm) şekilde verilmelidir. Kaynakça yazımı için Kaynakça İçin Örnekler isimli bölüme bakınız.

KİTAP DEĞERLENDİRME BÖLÜMLERİ
BAŞLIK: Başlık, 14 punto ve sola yaslı olmalıdır.
İNGİLİZCE BAŞLIK: Başlık, 14 punto ve sola yaslı olmalıdır.
YAZAR İSİMLERİ: Yazar isimleri düz olmalıdır. Yazarın/yazarların tam adları, unvanları, çalıştıkları kurumlar, adres, telefon ve elektronik posta bilgileri ile ORCID’leri belirtilmelidir.
KİTAP BİLGİSİ: Değerlendirilen kitap bilgisi sağa yaslı, APA 7’de belirtilen yazım kurallarına uygun olarak belirtilmeleridir.

TABLO, ŞEKİL VE EKLER

Tablo ve Şekiller: Tablo, şekil, resim, grafik vb. unsurlar metin içerisinde yer almalıdır. Çalışmanın sonunda ayrıca verilmemelidir. Tablo ve şekillerde genel şablonun dışında 9 punto Times New Roman yazı karakteri kullanılmalıdır.
Tablo ve şekiller sola dayalı olmalı ve metin kaydırma özelliği kapalı olmalıdır.
Paragraf sekmesinde girintiler bölümünde; önce ve sonra alanı 0 nk, satır aralığı tek olmalıdır.
Ekler: Her bir ek ayrı sayfalarda, kaynakçadan sonra verilmelidir.
Diğer: p değeri sadece tablo dışında gösterilmelidir. Tablo içerisinde ayrı bir p sütunu oluşturulmamalıdır. Metin içindeki p değerleri italik olarak gösterilmelidir. Verilen sayılarda virgülden sonra sadece iki digit/basamak kullanılmalıdır.

BAŞLIK SİSTEMİ
Başlık Oluşturma: Her düzeydeki başlığı oluşturan kelimelerin ilk harfleri (büyük e, ile, de, mi gibi ekler her zaman küçük harfle yazılmalıdır.) Başlık ve alt başlıklarda sayılar ve harfler kullanılmamalıdır. Tablo ve şekil başlıkları da bu kurala göre düzenlenmelidir.

Başlıklar oluşturulurken takip edilecek usul:
1. Düzey: Ortalanmış, Kalın, Baş Harfleri Büyük Geri Kalanı Küçük
2. Düzey: Sola Yaslanmış, Kalın, Baş Harfleri Büyük Geri Kalanı Küçük
3. Düzey: Bir tab içeride, kalın, başlığın yalnızca ilk harfi büyük geri kalanı küçük, sonunda nokta var.
4. Düzey: Bir tab içeride, kalın, italik, başlığın yalnızca ilk harfi büyük geri kalanı küçük, sonunda nokta var.
5. Düzey: Bir tab içeride, italik, başlığın yalnızca ilk harfi büyük geri kalanı küçük, sonunda nokta var.
Beş düzeyden daha fazla başlık oluşturulması önerilmemektedir.
Tablo ve Şekil Başlıkları: Tablo ve Şekil ifadeleri (Tablo 1, Şekil 1 gibi) düz yazı karakteri ile tablo veya şekillerin üstünde yazılmalıdır. Tablo ve şekil başlıkları ise italik yazılmalıdır.

KAYNAKÇA İÇİN ÖRNEKLER

Örnekler için bkz. https://dergipark.org.tr/tr/download/journal-file/26436 

Örnekler arasında yer almayan kategoriler için lütfen bkz. American Psychological Association (Washington, District of Columbia) (Ed.). (2020). Publication manual of the American psychological association (Seventh edition). American Psychological Association.

Etik İlkeler

Dergiye gönderilecek olan makaleler herhangi bir yerde daha önce yayımlanmamış ve herhangi bir yere yayımlanmak üzere gönderilmemiş olmalıdır. Bilimsel toplantılarda sunulan bildiriler, daha önce başka bir dergide veya bildiri kitapçığında yayımlanmamış ise etkinlik bilgilerinin dipnotta belirtilmesi koşuluyla yayımlanmak üzere değerlendirmeye alınabilir. Bu konudaki her türlü etik sorumluluk yazarlara aittir.
Gönderilecek araştırma makaleleri için, etik kurul kararı gerektiren klinik-deneysel insan ve hayvanlar üzerindeki çalışmalar hakkında etik kurul onayı alınmış olmalıdır. Makale başlığına verilen dipnotta, alınan etik onayının kurum ve tarih bilgilerine yer verilmelidir.
İnsanlar ile gerçekleştirilmiş olan araştırmalarda araştırmacıların, yapılacak uygulamalar hakkında katılımcıların bilgilendirilmiş onamını alması gerekmektedir. Araştırmanın detayları hakkında katılımcılara bilgilendirilmiş onam verilmiş olduğuna dair gerekli açıklama metin içinde yöntem bölümünde belirtilmelidir.


Yayın Politikası

KADEM Kadın Araştırmaları Dergisi’nde değerlendirme süreçlerine alınacak çalışmalarda temel bazı kriterler aranmaktadır.
Dergiye gönderilecek çalışmaların;
• Kadın çalışmalarıyla ilgili nicel, nitel, tek denekli veya karma araştırma deseni kullanılarak hazırlanmış olmasına,
• Kadın çalışmaları konusunda son dönem alan yazını kapsamlı biçimde değerlendiren literatür analizi, meta analiz veya meta sentez çalışması olmasına,
• Kadın çalışmaları konusunda pratik olarak uygulanabilecek model önerileri sunmasına dikkat edilir veya benzeri özgün nitelikte yazılar olması talep edilir.
• Kadın çalışmaları konusunda bilimsel yazı ve makalelerin yanı sıra, kitap değerlendirme yazıları, mahkeme kararı ve mevzuat incelemeleri ile güncel olaylara ilişkin analizlere yer verilebilir. Bu tür yazılar, yayın kurulu tarafından kabul edilir veya geri çevrilir.
Bu çerçevede KADEM Kadın Araştırmaları Dergisi, ileri araştırma/istatistik yöntemlerini ve teknikleri kullanılan güncel çalışmalara yer verilecektir. Çalışmaların yöntembilim açısından yetkinlikleri kadar alana orijinal ve yeni katkı sunmaları da temel yayımlanma kriteridir.
Yayımlanmak üzere gönderilen çalışmalar öncelikle Dergi Yöneticisi ve Baş Editör tarafından amaç, konu, içerik, sunuş tarzı ve yazım kurallarına uygunluk yönlerinden incelenmektedir. Editöryal ön değerlendirmedeki genel eğilimler şu şekildedir:
Yüksek Lisans ve Doktora Tezlerine Dayalı Çalışmalar
• Yüksek lisans ve doktora tezlerine dayalı çalışmalarda tezin bütününün, tezde kullanılan bütün verilerin raporlanması, tezlerden dilimlenme yapılmaması beklenmektedir.
• Bütün araştırma türleri için verilerin güncelliğine önem verilmektedir. Araştırma verilerinin toplanması üzerinden 5 yıl veya daha fazla süre geçmiş ise araştırmaların güncelliğini kaybettiği yönünde görüş bildirilmektedir.
• Değerlendirme Süreçleri
• Gönderilen bir çalışmanın editöryal değerlendirmesi 40 gün içerisinde tamamlanmaktadır.
• Hakem değerlendirme sürecine alınan çalışmalar alanda uzman iki hakeme gönderilir.
• Eğer hakemlerin raporlarında çalışma ile ilgili görüş ayrılığı söz konusu olursa, üçüncü bir hakemin görüşüne başvurulur.
• Hakem değerlendirme süreci, şu anki yoğunluk göz önüne alındığında yaklaşık 3-4 ay sürmektedir. Bu süre, ilgili alandaki hakemlerin iş yükü nedeniyle uzayabilmektedir.
• Hakem raporları gizlidir. Yazarlar çalışmalarını değerlendiren hakemlerin kim olduğunu bilmemektedirler. Hakemler de değerlendirdikleri çalışmanın yazarını/yazarlarını bilmemektedirler.
• Yazar/yazarlar; hakemlerin ve editörlerin eleştirilerini, önerilerini ve düzeltme taleplerini dikkate almak zorundadırlar. Yazar/yazarlar, eleştirilerden ve önerilerden katılmadığı hususları gerekçeleriyle izah etmelidir/etmelidirler.
• KADEM Kadın Araştırmaları Dergisi’nde hakem değerlendirme süreçlerinin detayları ve ilkeleri için Hakemlere Notlar bölümüne bakılabilir.
• Yayıma kabul edilen çalışmaların süreçleri aşağıda belirtilmiştir.
• Yayıma kabul edilen bir çalışmanın neticesi Yetkilendirilmiş Yazara bildirilir.
• Yetkilendirilmiş Yazarın ilgili raporlara göre düzenlediği çalışma Baş Editör veya Yönetici Editör tarafından incelenir. Onaylanan çalışma tashih ve redaksiyon sürecine alınır.
• Yetkilendirilmiş Yazara çalışmasıyla ilgili tashih notları gönderilir.
• Tashih süreci tamamlanan çalışmalar tasarıma yönlendirilir.
• Mizanpajı ve tasarımı tamamlanan çalışmalar Yetkilendirilmiş Yazar tarafından son kez kontrol edilir.
• Bu süreçleri tamamlayan çalışmalar yayım sürecine alınır ve ilgili sayıda basılır.
Editöryal ön değerlendirme sonucunda bir çalışma, genel kriterleri veya yukarıdaki kriterleri karşılamıyorsa, çalışmanın Yetkilendirilmiş Yazarına gerekçesi ile birlikte, çalışmasının hakem değerlendirme sürecine alınamayacağı yönündeki karar bildirilmektedir.


KADEM Kadın Araştırmaları Dergisi’nde yayımlanan makalelerin;
• Sorumluluğu yazarına/yazarlarına aittir. Yayımlanan yazılar, düşünsel planda dergiyi veya Kadın ve Demokrasi Derneğini (KADEM) bağlamaz.
• Yayımlanan yazıların yayım hakları Kadın ve Demokrasi Derneğine (KADEM) aittir.

KADEM Kadın Araştırmaları Dergisi'nde hakem sürecini tamamlayan makalelerin yayımlanması için herhangi bir ücret talep edilmemektedir.