Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

A Sample Study on Accompaniment of School Songs with Jazz Harmony

Yıl 2024, Cilt: 25 Sayı: 1, 1 - 1, 30.04.2024

Öz

In this study, the stages and methods of using jazz harmony in accompaniment of school songs with piano are shown. The topics such as school songs, music teachers and accompaniment, jazz music-harmony and popular accompaniment models were also discussed in order to shed light on the study, to form a basis and deepen the perspective. In order to determine the stages of accompaniment in school songs, which are frequently used by music teachers according to their purpose and tool functions in education and training processes, firstly, the contents of Piano education and Harmony and Accompaniment courses in the Department of Music Education and resources on the subject were examined. Expert opinions were consulted about the appropriateness of the methods and stages in accompaniment of the school song sampled in the study with jazz harmony. A case study, one of the qualitative research models, was conducted in the study, which was carried out considering that rhythmic and harmonic differences and richness could be created by using jazz harmony in school songs with simple melody and harmonic functions. Based on the information obtained, the methods and techniques to be used were determined, the accompaniment model was staged, an application was carried out on the sample song and the necessary explanations were presented. The method followed in the harmonization and accompaniment in the study was tried to be explained in a way that individuals with basic harmony and music knowledge can comprehend.

Kaynakça

  • Say, A. (1997). Müzik tarihi. Müzik Ansiklopedisi Yayınları, Ankara

Okul Şarkılarının Caz Armonisi İle Eşliklenmesine Yönelik Örnek Çalışma

Yıl 2024, Cilt: 25 Sayı: 1, 1 - 1, 30.04.2024

Öz

Bu araştırmada okul şarkılarının piyano ile eşliklendirilmesinde caz armonisi kullanımının aşama ve yöntemleri gösterilmiştir. Araştırmaya ışık tutması, zemin oluşturması ve bakış açısını derinleştirmesi gerekçeleriyle; okul şarkıları, müzik öğretmeni ve eşlik, caz müziği-armonisi ve popüler eşlik modelleri konuları da ele alınmıştır. Müzik öğretmenlerinin eğitim-öğretim süreçlerinde amaç ve araç işlevleriyle sıklıkla kullandıkları okul şarkılarında eşliklendirilme aşamalarının tespiti için öncelikle Müzik Eğitimi Ana Bilim Dalı’ndaki Piyano eğitimi ile Armoni ve Eşlik derslerinin içerikleri ve konuyla ilgili kaynaklar incelenmiştir. Araştırmada örneklenen okul şarkısının caz armonisi ile eşliklendirilmesindeki yöntem ve aşamaların uygunluğu konusunda ise uzman görüşlerine başvurulmuştur. Yalın melodisi ve armonik fonksiyonları olan okul şarkılarının caz armonisi kullanmasıyla ritmik ve armonik açıdan farklılık ve zenginlik yaratılabileceği düşüncesiyle yapılan araştırmada, nitel araştırma modellerinden durum çalışması yapılmıştır. Elde edilen bilgilerden yola çıkarak kullanılacak yöntem ve teknikler belirlenmiş, eşlik modeli aşamalandırılmış ve örnek şarkı üzerinde uygulama yapılarak gerekli açıklamalar sunulmuştur. Araştırmada yapılan armonizasyon ve eşliklendirmede izlenen yöntem, temel armoni ve müzik bilgisine sahip bireylerin kavrayabileceği şekilde aktarılmaya çalışılmıştır.

Kaynakça

  • Say, A. (1997). Müzik tarihi. Müzik Ansiklopedisi Yayınları, Ankara
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Güzel Sanatlar Eğitimi
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Bilal Uğur Dayanıçlıer 0009-0003-6083-8876

Ali Delikara 0000-0003-0239-1933

Yayımlanma Tarihi 30 Nisan 2024
Gönderilme Tarihi 14 Kasım 2023
Kabul Tarihi 5 Mart 2024
Yayımlandığı Sayı Yıl 2024 Cilt: 25 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Dayanıçlıer, B. U., & Delikara, A. (2024). Okul Şarkılarının Caz Armonisi İle Eşliklenmesine Yönelik Örnek Çalışma. Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi, 25(1), 1-1.

2562219122   19121   19116   19117     19118       19119       19120     19124