Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Denizli Pamukkale İlçesi Agriturizm Potansiteli

Yıl 2023, Cilt: 14 Sayı: 2, 231 - 242, 31.12.2023
https://doi.org/10.29048/makufebed.1298578

Öz

Turizm ülkelere büyük ekonomik getiriler sağlayan bir sektördür. Söz konusu getirinin devamlılığı doğal ve kültürel kaynakların sürdürülebilirliği sağlanması ile mümkündür. Bu kaynakların geleceğe aktarılabilmesi için sürdürülebilir turizm alternatifleri önem arz etmektedir. Sürdürülebilir turizm alternatiflerinden agriturizm kırsal alanlardaki tarıma dayalı turistik bir etkinliktir. Söz konusu turizm faaliyeti tarımsal faaliyetlerin olduğu kırsal alanlarda gerek doğal kaynakların sürdürülebilirliğinin gerekse yerel istihdamın sağlanması açısından önemli bir turizm alternatifidir.
Denizli ili Pamukkale ilçesi ürün çeşitliliği, geniş tarım alanları ve coğrafi işaretli ürünü ile agriturizm potansiyeli açısından değerlendirilmesi gereken ilçelerden biridir. Bu çalışmada Pamukkale İlçesinin agriturizm potansiyeli değerlendirilerek, agriturizm yapılabilecek alanlar ortaya konulmaya çalışılmıştır. Yapılan analizler sonucunda ilçenin %68,34’lük (53594,26 ha) bir kısmının agriturizm potansiyeli açısından en uygun ve uygun sınıfta olduğu tespit edilmiştir. Sonuçta; yapılan çalışma ile ilçenin halihazırdaki turizm potansiyeline ve yörenin ekonomisine katkı sunulmasının yanı sıra ilçenin doğal ve kültürel kaynaklarının korunarak geliştirilmesi ve gelecek nesillere aktarılması sağlanacaktır.

Kaynakça

  • Baydar, H., Arabacı, O. (2013). Türkiye’nin kekik üretim merkezi olan Denizli’de kültür kekiğinin (Origanum oni-tes L.) tarımsal ve teknolojik özellikleri.10. Tarla Bitki-leri Kongresi, 10-13 Eylül 2013, Konya
  • DBB (2014). Denizli kültür envanteri. Denizli Büyükşehir Belediyesi. Denizli
  • DTB (2018). Denizli Tarım ve Hayvancılık Envanteri (2018). Denizli Ticaret Borsası. Denizli.
  • Ecker, S., Clarke, R., Cartwright, S., Kancans, R., Plea-se, P., Binks, B. (2010). Drivers of regional agritou-rism and food tourism in Australia. Australian Bureau of Agricultural and Resource Economics–Bureau of Rural Sciences, Canberra.
  • Flanigan S., Blackstock K., Hunter C. (2014). Agritou-rism from the perspective of providers and visitors: a typology-based study Tourism Management, 40 (2014).
  • GEKA (2015). 2014-2023 TR32 düzey 2 bölgesi bölge planı. Denizli.
  • GEKA (2020). Denizli ili tıbbi ve aromatik bitkilerden yağ eldesi tesisi yatırımına yönelik ön fizibilite raporu. Denizli.
  • Gopal R., Varma S., Gopinathan R. (2008). Rural tourism development: Constraints and possibilities with a special reference to agri tourism a case study on agri tourism destination – Malegoan Village, Taluka Bara-mati, District
  • Pune, Maharashtra Dr. R. Gopal, Ms. Shilpa Varma and Ms. Rashmi Gopinathan Conferen-ce on Tourism in India – Challenges Ahead, 15-17 May 2008, IIMK.
  • Gökalp D. D., Yazgan M. E (2013). Kırsal peyzaj planla-mada agroturizm ve agriturizm. KMÜ Sosyal ve Eko-nomik Araştırmalar Dergisi 15 (24): 25-29.
  • Hochuli A., Hochuli J., Schmid D. (2021). Competitive-ness of diversification strategies in agricultural dairy farms: Empirical findings for rural regions in Switzer-land. Journal of Rural Studies 82 (2021): 98–106
  • Kiper, T., Arslan, M. (2006). Safranbolu-Yörükköyü ta-rımsal turizm potansiyelinin kırsal kalkınma açısından değerlendirilmesi. Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi, Fen Bilimler Enstitüsü, Ankara.
  • Kiper, T., Arslan, M. (2007). Safranbolu-Yörükköyü ta-rımsal turizm potansiyelinin kırsal kalkınma açısından değerlendirilmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi Or-man Fakültesi Dergisi, 2: 145-158
  • Li, S., Li, C. (2021). What makes customer participation a double-edged sword: The impact and factors of self-serving bias in agritourism. Journal of Destination Marketing & Management, 21, 100571; DOI: 10.1016/j.jdmm.2021.100571
  • Montefrio, J. F. M., Sin, H. L. (2021). Between food and spectacle: The complex reconfigurations of rural pro-duction in agritourism. Geoforum, 126 (2021):383–393
  • Oruç Civelek, M., Dalgın, T., Çeken, H. (2015). Tarım turizmi uygulamaları ve pazarlama modelleri: Türkiye için bir model önerisi. Uluslararası Sosyal ve Ekono-mik Bilimler Dergisi (2): 40-45.
  • Özşahin, E., Kaymaz, Ç.K. (2014). Amik Ovası’nın tarım (agro) turizmi potansiyelinin coğrafi yaklaşımla ince-lenmesi. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 25(2): 241 – 257.
  • Petroman, I., Varga, M., Constantin, E.C., Petroman, C., Momir, B., Turc, B., Merce, I. (2016). Agritou-rism: An educational tool for the students with agro-food profile. Procedia Economics and Finance. 3rd Global Conference on Busıness, Economıcs, Mana-gement and Tourism, 26-28 November 2015, Rome, Italy, 39:83–87.
  • Phillip, S., Hunter, C. Blackstock, K. (2010). A typology for defining agritourism. Tourism Management 31 (2010): 754–758.
  • Tew, C., Barbieri, C. (2012). The perceived benefits of agritourism: The provider’s perspective. Tourism Ma-nagement, 33 (2012): 215-224
  • Tunca, H, Yeşilyurt, M. E. (2017). Türkiye ve Dünya’da kekik. DTB Raporu, Denizli.
  • TÜİK (2021). https://biruni.tuik.gov.tr/medas/?kn=95&locale=tr (Eri-şim Tarihi: 29.10.2021)
  • URL-1 (2021). https://land.copernicus.eu/pan-european/corine-land-cover/clc2018?tab=download (Erişim Tarihi: 31.03.2021)
  • URL 2 (2021). http://download.geofabrik.de/europe.html (Erişim tarihi: 23.10.2021)
  • URL-3 (2021). https://www.google.com/maps/@37.7351237,29.1041687,15z (Erişim tarihi: 24.10.2021)
  • URL-4 (2021). https://adres.denizli.bel.tr/ (Erişim Tarihi: 24.10.2021)
  • URL-5 (2021). https://www.pamukkale.bel.tr, /h-1593--vosvos-festivali-pamukkale-ye-renk-katti (Erişim Tari-hi: 24.10.2021)
  • URL-6 (2021). https://www.pamukkale.bel.tr/h-523-bisiklet-festivali-nde-saglikli-yasama-pedal-cevirdiler (Erişim Tarihi: 24.10.2021)
  • URL-7 (2021). https://www.pamukkale.bel.tr/h-695-pamukkale-belediyesi-nden-karadenizliler-e-destek (Erişim Tarihi: 24.10.2021)
  • URL-8 (2021). https://www.denizli.bel.tr/Default.aspx?k=festivaller (Erişim Tarihi: 24.10.2021)
  • URL-9 (2021). https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/denizli/anitlar?ilId=54&keyword=pamukkale&tur =0&etiket=&hariciEtiket=&gorsel=0&sayfa=1&sayi=12 (Erişim Tarihi: 25.10.2021)
  • URL-10 (2021). https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/denizli/gezilecekyer/akkoy-golemezli-termal-turizm-merkezi (Erişim tarihi: 29.10.2021)
  • URL-11 (2021). https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye /denizli/gezilecekyer (Erişim Tarihi: 24.10.2021)
  • URL-12 (2021). https://denizli.ktb.gov.tr/TR-211842/yamac-parasutu.html (Erişim Tarihi: 24.10.2021)
  • URL-13 (2021). https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/denizli/gezilecekyer, (Erişim Tarihi: 24.10.2021)
  • URL-14 (2021). https://denizli.ktb.gov.tr/TR-212083/denizli-yemek-kulturu.html (Erişim Tarihi: 24.10.2021)
  • URL-15 (2021). https://www.unesco.org.tr/Pages/125/122/UNESCO-D%C3%BCnya-Miras%C4%B1-Listesi (Erişim Tarihi: 27.10.2021)
  • URL-16 (2021). http://www.bugday.org/portal/projeler.php?pid=41 (Erişim Tarihi: 29.10.2021)
  • URL-17 (2021). https://wwoofturkey.org/tr/hosts/search (Erişim Tarihi: 29.10.2021)
  • URL-18 (2021). https://online.turkpatent.gov.tr/trademark-search/pub/#trademark_result_ detail (Erişim Tarihi: 24.10.2021)
  • URL-19 (2021). Pamukkale Özel Çevre Koruma Bölgesi Yönetim Planı 2020-2024. T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlü-ğü. Ankara. Web sayfası: https://webdosya.csb.gov.tr/db/tabiat/icerikler/pamukkale_yp_2020_2-20200327084440.pdf (Erişim Tarihi: 23.10.2021)
  • URL-20 (2021). Denizli İli Korunan Alanları Tabiat Turizmi Master Planı 2020-2023. Tarım ve Orman Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü. Anka-ra (Erişim Tarihi: 23.10.2021)

Agriturism Potential Of Denizli Pamukkale District

Yıl 2023, Cilt: 14 Sayı: 2, 231 - 242, 31.12.2023
https://doi.org/10.29048/makufebed.1298578

Öz

It is well known that tourism is a sector that provides significant economic returns to countries.
However, ensuring the continuity of this return is possible only with the sustainability of natural and cultural resources. Sustainable tourism alternatives are important in order to transfer these resources to the future. Agritourism, which is an agriculture-based touristic activity in rural areas is an important tourism alternative, especially in rural areas with agricultural activities in terms of both providing local employment and ensuring the sustainability of natural resources.
Pamukkale district of Denizli province of Turkey is one of the districts that should be evaluated for its agritourism potential in terms of product diversity, the expanse of agricultural lands, and geographically indicated products. With the study, it was determined that 68.34% (53594.26 ha) of the district is in the most appropriate and appropriate class in terms of agritourism potential. In this study, by evaluating the agritourism potential of the Pamukkale district, the areas where agritourism can be made have been attempted to be revealed. As a result, in addition to contributing to the current tourism potential of the city and the economy of the region, the development of the natural and cultural resources of the city will be improved and transferred to future generations.

Teşekkür

Bu çalışma 1st Internatıonal Archıtectural Scıences And Applıcatıons Symposıum (2021) da sunulmuştur.

Kaynakça

  • Baydar, H., Arabacı, O. (2013). Türkiye’nin kekik üretim merkezi olan Denizli’de kültür kekiğinin (Origanum oni-tes L.) tarımsal ve teknolojik özellikleri.10. Tarla Bitki-leri Kongresi, 10-13 Eylül 2013, Konya
  • DBB (2014). Denizli kültür envanteri. Denizli Büyükşehir Belediyesi. Denizli
  • DTB (2018). Denizli Tarım ve Hayvancılık Envanteri (2018). Denizli Ticaret Borsası. Denizli.
  • Ecker, S., Clarke, R., Cartwright, S., Kancans, R., Plea-se, P., Binks, B. (2010). Drivers of regional agritou-rism and food tourism in Australia. Australian Bureau of Agricultural and Resource Economics–Bureau of Rural Sciences, Canberra.
  • Flanigan S., Blackstock K., Hunter C. (2014). Agritou-rism from the perspective of providers and visitors: a typology-based study Tourism Management, 40 (2014).
  • GEKA (2015). 2014-2023 TR32 düzey 2 bölgesi bölge planı. Denizli.
  • GEKA (2020). Denizli ili tıbbi ve aromatik bitkilerden yağ eldesi tesisi yatırımına yönelik ön fizibilite raporu. Denizli.
  • Gopal R., Varma S., Gopinathan R. (2008). Rural tourism development: Constraints and possibilities with a special reference to agri tourism a case study on agri tourism destination – Malegoan Village, Taluka Bara-mati, District
  • Pune, Maharashtra Dr. R. Gopal, Ms. Shilpa Varma and Ms. Rashmi Gopinathan Conferen-ce on Tourism in India – Challenges Ahead, 15-17 May 2008, IIMK.
  • Gökalp D. D., Yazgan M. E (2013). Kırsal peyzaj planla-mada agroturizm ve agriturizm. KMÜ Sosyal ve Eko-nomik Araştırmalar Dergisi 15 (24): 25-29.
  • Hochuli A., Hochuli J., Schmid D. (2021). Competitive-ness of diversification strategies in agricultural dairy farms: Empirical findings for rural regions in Switzer-land. Journal of Rural Studies 82 (2021): 98–106
  • Kiper, T., Arslan, M. (2006). Safranbolu-Yörükköyü ta-rımsal turizm potansiyelinin kırsal kalkınma açısından değerlendirilmesi. Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi, Fen Bilimler Enstitüsü, Ankara.
  • Kiper, T., Arslan, M. (2007). Safranbolu-Yörükköyü ta-rımsal turizm potansiyelinin kırsal kalkınma açısından değerlendirilmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi Or-man Fakültesi Dergisi, 2: 145-158
  • Li, S., Li, C. (2021). What makes customer participation a double-edged sword: The impact and factors of self-serving bias in agritourism. Journal of Destination Marketing & Management, 21, 100571; DOI: 10.1016/j.jdmm.2021.100571
  • Montefrio, J. F. M., Sin, H. L. (2021). Between food and spectacle: The complex reconfigurations of rural pro-duction in agritourism. Geoforum, 126 (2021):383–393
  • Oruç Civelek, M., Dalgın, T., Çeken, H. (2015). Tarım turizmi uygulamaları ve pazarlama modelleri: Türkiye için bir model önerisi. Uluslararası Sosyal ve Ekono-mik Bilimler Dergisi (2): 40-45.
  • Özşahin, E., Kaymaz, Ç.K. (2014). Amik Ovası’nın tarım (agro) turizmi potansiyelinin coğrafi yaklaşımla ince-lenmesi. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 25(2): 241 – 257.
  • Petroman, I., Varga, M., Constantin, E.C., Petroman, C., Momir, B., Turc, B., Merce, I. (2016). Agritou-rism: An educational tool for the students with agro-food profile. Procedia Economics and Finance. 3rd Global Conference on Busıness, Economıcs, Mana-gement and Tourism, 26-28 November 2015, Rome, Italy, 39:83–87.
  • Phillip, S., Hunter, C. Blackstock, K. (2010). A typology for defining agritourism. Tourism Management 31 (2010): 754–758.
  • Tew, C., Barbieri, C. (2012). The perceived benefits of agritourism: The provider’s perspective. Tourism Ma-nagement, 33 (2012): 215-224
  • Tunca, H, Yeşilyurt, M. E. (2017). Türkiye ve Dünya’da kekik. DTB Raporu, Denizli.
  • TÜİK (2021). https://biruni.tuik.gov.tr/medas/?kn=95&locale=tr (Eri-şim Tarihi: 29.10.2021)
  • URL-1 (2021). https://land.copernicus.eu/pan-european/corine-land-cover/clc2018?tab=download (Erişim Tarihi: 31.03.2021)
  • URL 2 (2021). http://download.geofabrik.de/europe.html (Erişim tarihi: 23.10.2021)
  • URL-3 (2021). https://www.google.com/maps/@37.7351237,29.1041687,15z (Erişim tarihi: 24.10.2021)
  • URL-4 (2021). https://adres.denizli.bel.tr/ (Erişim Tarihi: 24.10.2021)
  • URL-5 (2021). https://www.pamukkale.bel.tr, /h-1593--vosvos-festivali-pamukkale-ye-renk-katti (Erişim Tari-hi: 24.10.2021)
  • URL-6 (2021). https://www.pamukkale.bel.tr/h-523-bisiklet-festivali-nde-saglikli-yasama-pedal-cevirdiler (Erişim Tarihi: 24.10.2021)
  • URL-7 (2021). https://www.pamukkale.bel.tr/h-695-pamukkale-belediyesi-nden-karadenizliler-e-destek (Erişim Tarihi: 24.10.2021)
  • URL-8 (2021). https://www.denizli.bel.tr/Default.aspx?k=festivaller (Erişim Tarihi: 24.10.2021)
  • URL-9 (2021). https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/denizli/anitlar?ilId=54&keyword=pamukkale&tur =0&etiket=&hariciEtiket=&gorsel=0&sayfa=1&sayi=12 (Erişim Tarihi: 25.10.2021)
  • URL-10 (2021). https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/denizli/gezilecekyer/akkoy-golemezli-termal-turizm-merkezi (Erişim tarihi: 29.10.2021)
  • URL-11 (2021). https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye /denizli/gezilecekyer (Erişim Tarihi: 24.10.2021)
  • URL-12 (2021). https://denizli.ktb.gov.tr/TR-211842/yamac-parasutu.html (Erişim Tarihi: 24.10.2021)
  • URL-13 (2021). https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/denizli/gezilecekyer, (Erişim Tarihi: 24.10.2021)
  • URL-14 (2021). https://denizli.ktb.gov.tr/TR-212083/denizli-yemek-kulturu.html (Erişim Tarihi: 24.10.2021)
  • URL-15 (2021). https://www.unesco.org.tr/Pages/125/122/UNESCO-D%C3%BCnya-Miras%C4%B1-Listesi (Erişim Tarihi: 27.10.2021)
  • URL-16 (2021). http://www.bugday.org/portal/projeler.php?pid=41 (Erişim Tarihi: 29.10.2021)
  • URL-17 (2021). https://wwoofturkey.org/tr/hosts/search (Erişim Tarihi: 29.10.2021)
  • URL-18 (2021). https://online.turkpatent.gov.tr/trademark-search/pub/#trademark_result_ detail (Erişim Tarihi: 24.10.2021)
  • URL-19 (2021). Pamukkale Özel Çevre Koruma Bölgesi Yönetim Planı 2020-2024. T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlü-ğü. Ankara. Web sayfası: https://webdosya.csb.gov.tr/db/tabiat/icerikler/pamukkale_yp_2020_2-20200327084440.pdf (Erişim Tarihi: 23.10.2021)
  • URL-20 (2021). Denizli İli Korunan Alanları Tabiat Turizmi Master Planı 2020-2023. Tarım ve Orman Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü. Anka-ra (Erişim Tarihi: 23.10.2021)
Toplam 42 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Peyzaj Mimarlığı
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Duygu Doğan 0000-0003-2865-0569

Murat Zengin 0000-0002-8528-7308

Cennet Tekin Cüre 0000-0002-9969-6698

Erken Görünüm Tarihi 5 Ekim 2023
Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2023
Kabul Tarihi 15 Eylül 2023
Yayımlandığı Sayı Yıl 2023 Cilt: 14 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Doğan, D., Zengin, M., & Tekin Cüre, C. (2023). Denizli Pamukkale İlçesi Agriturizm Potansiteli. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 14(2), 231-242. https://doi.org/10.29048/makufebed.1298578