Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

HOUSEHOLD CONSUMPTION OF HOMEMADE FOOD: THE EXAMPLE OF ISPARTA

Yıl 2023, Cilt: 5 Sayı: 2, 143 - 159, 30.12.2023
https://doi.org/10.55580/oguzhan.1383971

Öz

In today's world, consumer preferences are rapidly changing, influenced significantly by socio-economic factors. This transformation has a substantial impact on food demand. Considering the positive relationship between healthy nutrition and development, studies on consumer behaviors play a crucial role in decisions related to food policies. Additionally, understanding consumer behaviors is highly important for businesses in shaping their production, investment, and marketing strategies.
This study aims to identify the profile of homemade food producers and consumers in the Isparta region, uncover factors influencing consumer attitudes and behaviors towards homemade food products, and analyze the extent to which these factors are related to the consumer's purchasing decision.

Kaynakça

  • Aktaş, A. (2008). Kentsel Alanda Et Talep Analizi: Batı Akdeniz Bölgesi Örneği, Doktora Tezi, Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Isparta.
  • Ali, J. ve Nath, T. (2013). "Factors Affecting Consumer's Eating-Out Choices in India: Implications for the Restaurant Industry'', Journal of Food Service Bussines Research, 16, ss. 197-209.
  • Aydın, K. (2011). “Türkiye’de Hane halkı Gıda Harcamaları Ve Sosyo Ekonomik Faktörler”. Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, Kocaeli.
  • Bayhan, M., Soba, M. ve Bildik, T. (2015). "Hızlı Hazır Yemek (Fast-food) Sektöründe Hizmet Veren İşletmelerin Analitik Hiyerarşi Prosesi ile Değerlendirilmesi: Pamukkale Üniversitesi Örneği'', Yönetim ve Ekonomik Araştırmaları Dergisi, 13(1), ss. 36-47.
  • Bıtrak, O. O. (2019). Isparta İlinde Hanehalklarının Ev Dışı Gıda Tüketimini Etkileyen Sosyo-Ekonomik Faktörlerin Analizi, Yüksek Lisans Tezi, Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Isparta.
  • Büyükköroğlu, A.M. (2011). E-Ticaret Yoluyla Gıda Maddeleri Satın Almaya Yönelik Tokat İl Merkezinde Yaşayan Tüketicilerin Tutumunu Etkileyen Faktörlerin Analizi, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Tokat.
  • Conard, J. W. (1959). An introduction to the theory of interest. Univ of California Press.
  • Cupak, A., Pokrivcak, J. ve Rizov, M. (2016). "Demand for Food Away From Home in Slovakia'', Journal of Economics and Finance (Finance a uver), 66(4), ss. 354-369.
  • Çandır, A. (2010). Anadolu’nun Sahipsiz Değerleri: YöreselÜrünler, http://www.dunyagazetesi.com.tr/anadolu, Erişim Tarihi: 10.06.2023
  • Dawoud, S. D. Z. (2014). Econometric Analysis of The Changes in Food Consumption Expenditure in Egypt. Journal of Development and Agricultural Economics. 6(1):1- 11.
  • Dornbush, R. ve S. Fischer (1994). Macroeconomics, Mc Graw Hill Inc, Sixth Edition, New York.
  • Dudek, H. (2014). Do Shares of Food Expendıture In The European Unıon Converge? A Country-Level Panel Data Analysıs. Economic Computation and Economic Cybernetics Studies And Research / Academy of Economic Studies; 48(4): 245-260 .
  • Furkan, Ö. (1997). İktisada Giriş. Ankara: Atilla Kitapevi.
  • Galor, O. (2012). The demographic transition: Causes and consequences. Cliometrica, 6(1), 1–28. doi:10.1007/s11698-011-0062-7
  • Kalafatcılar, K. ve Özmen, U. Merkezin Güncesi - Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası.http://tcmbblog.org/wps/wcm/connect/blog/tr/main+menu/analizler/enflasyonun+yapisal+unsurlarina+bir+bakis+demografi#dipnot1 (01/12/2019).
  • Keshavarz, M. (2009). Canadian Household Demand For Food Away From Home, Yüksek Lisans Tezi, University Of Alberta, Department Of Rural Economy.
  • Liu, H. (2013). Food Away From Home Consumption İn Urban China: Household Composition And Dining Location Effects, Yüksek Lisans Tezi, North Dakota State University, Agribusiness And Applied Economics.
  • Liu, M. (2011). Food Expenditures Away From Home By Type Of Meal And By Facility, Yüksek Lisans Tezi, The University Of Tennessee Knoxville, Agricultural Economics.
  • Mankiw, N.G. , (Çeviri Editörü Çolak, Ö. F.) (2006). Makroekonomi, Ankara: Efil Yayınevi.
  • Oluç, İ. (2020). Küreselleşmenin Türkiye’de Hanehalkı Tüketim Harcamalarına Etkilerinin Analizi, Doktora Tezi, Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Isparta.
  • Onurlubaş, E., Doğan, H. G. ve Gürler, A. Z. (2015). "Türkiye'de Ev Dışı Gıda Tüketiminin Durumu ve Tüketici Eğilimleri'', Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 8(38), ss. 917-924.
  • Pangaribowo E. H. and Tsegai D. 2011. Food Demand Analysis of Indonesian Households with Particular Attention to the Poorest, ZEF-Discussion Papers on Development Policy No. 151
  • Sağlıker M. (2010). Tüketicilerin Tüketime Hazır Gıda Ürünlerinde Etkili Faktörler: Adana İli Örneği, Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Adana.
  • Sarıkaya, N. ve Korkmaz, N. (2012). "Kültürel Farklılıkların Dondurulmuş Gıda Tüketim Kalıplarına Etkisi: Polonya-Türkiye Karşılaştırması'', Tüketici ve Tüketim Araştırmaları Dergisi, 4(1), ss. 47-79.
  • Taşdöken, Ö. (2022). Davranışsal Makro Ekonomi Çerçevesinde Hanehalkının Tüketim Harcamaları ile Borçlanma Tercihi Arasındaki Etkileşiminin Analizi, Doktora Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İzmir.
  • Tekelioğlu, Y. ve Demirer, R. (2008). Küreselleşme Sürecinde, Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretlerin Geleceği, İgeme’den Bakış Dergisi, Sayı 36, 87-102.
  • Tosun, Ö. O. ve Hatırlı, S. A. (2009). "Tüketicilerin Kırmızı Et Satın Alım Yerleri Tercihlerinin Analizi: Antalya İli Örneği'' Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 14(2), ss.433-445.
  • Yazırlı, N. (2015). Ev Dışı Gıda Tüketimini Etkileyen Faktörler: Nazilli Örneği, Yüksek Lisans Tezi, Niğde Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Niğde.
  • Yükseler, Z. (2014). Türkiye’de Tüketim Harcamalarının Yapısı ve Gıda Harcamaları (AB Ülkeleri İle Karşılaştırma). https://www.researchgate.net/publication/267623266_Turkiye'de_Tuketim_Harcamalarinin_Yapisi_ve_Gida_Harcamalari_AB_Ulkeleri_Ile_Karsilastirma, (Erişim tarihi: 09 Haziran 2023).

HANEHALKI EV YAPIMI GIDA TÜKETİMİ: ISPARTA ÖRNEĞİ

Yıl 2023, Cilt: 5 Sayı: 2, 143 - 159, 30.12.2023
https://doi.org/10.55580/oguzhan.1383971

Öz

Günümüzde tüketicilerin tercihleri süratli bir şekilde değişmektedir. Bu değişim, sosyo-ekonomik faktörlerdeki değişikliklerle birlikte gıda talebini önemli ölçüde etkilemektedir. Sağlıklı beslenme ile kalkınma arasında olumlu bir ilişki olduğu düşünüldüğünde, gıda politikalarıyla ilgili kararlarda tüketici davranışları çalışmalarının büyük bir rolü vardır. Ayrıca, işletmelerin üretim, yatırım ve pazarlama stratejilerinde de tüketici davranışlarıyla ilgili çalışmaları son derece önemlidir.
Bu çalışma, Isparta yöresinde var olan ve olabilecek ev yapımı gıda üretici ve tüketicilerinin profilini tespit etmek, ev yapımı gıda ürünlerine karşı tüketici tutum ve davranışlarına tesir edecek etkenleri ortaya koymak ve tüketicinin satın alma kararı alması ile bu etkenlerin ne ölçüde ilişkili olduğunu analiz etmek amacı ile yapılmıştır.

Kaynakça

  • Aktaş, A. (2008). Kentsel Alanda Et Talep Analizi: Batı Akdeniz Bölgesi Örneği, Doktora Tezi, Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Isparta.
  • Ali, J. ve Nath, T. (2013). "Factors Affecting Consumer's Eating-Out Choices in India: Implications for the Restaurant Industry'', Journal of Food Service Bussines Research, 16, ss. 197-209.
  • Aydın, K. (2011). “Türkiye’de Hane halkı Gıda Harcamaları Ve Sosyo Ekonomik Faktörler”. Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, Kocaeli.
  • Bayhan, M., Soba, M. ve Bildik, T. (2015). "Hızlı Hazır Yemek (Fast-food) Sektöründe Hizmet Veren İşletmelerin Analitik Hiyerarşi Prosesi ile Değerlendirilmesi: Pamukkale Üniversitesi Örneği'', Yönetim ve Ekonomik Araştırmaları Dergisi, 13(1), ss. 36-47.
  • Bıtrak, O. O. (2019). Isparta İlinde Hanehalklarının Ev Dışı Gıda Tüketimini Etkileyen Sosyo-Ekonomik Faktörlerin Analizi, Yüksek Lisans Tezi, Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Isparta.
  • Büyükköroğlu, A.M. (2011). E-Ticaret Yoluyla Gıda Maddeleri Satın Almaya Yönelik Tokat İl Merkezinde Yaşayan Tüketicilerin Tutumunu Etkileyen Faktörlerin Analizi, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Tokat.
  • Conard, J. W. (1959). An introduction to the theory of interest. Univ of California Press.
  • Cupak, A., Pokrivcak, J. ve Rizov, M. (2016). "Demand for Food Away From Home in Slovakia'', Journal of Economics and Finance (Finance a uver), 66(4), ss. 354-369.
  • Çandır, A. (2010). Anadolu’nun Sahipsiz Değerleri: YöreselÜrünler, http://www.dunyagazetesi.com.tr/anadolu, Erişim Tarihi: 10.06.2023
  • Dawoud, S. D. Z. (2014). Econometric Analysis of The Changes in Food Consumption Expenditure in Egypt. Journal of Development and Agricultural Economics. 6(1):1- 11.
  • Dornbush, R. ve S. Fischer (1994). Macroeconomics, Mc Graw Hill Inc, Sixth Edition, New York.
  • Dudek, H. (2014). Do Shares of Food Expendıture In The European Unıon Converge? A Country-Level Panel Data Analysıs. Economic Computation and Economic Cybernetics Studies And Research / Academy of Economic Studies; 48(4): 245-260 .
  • Furkan, Ö. (1997). İktisada Giriş. Ankara: Atilla Kitapevi.
  • Galor, O. (2012). The demographic transition: Causes and consequences. Cliometrica, 6(1), 1–28. doi:10.1007/s11698-011-0062-7
  • Kalafatcılar, K. ve Özmen, U. Merkezin Güncesi - Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası.http://tcmbblog.org/wps/wcm/connect/blog/tr/main+menu/analizler/enflasyonun+yapisal+unsurlarina+bir+bakis+demografi#dipnot1 (01/12/2019).
  • Keshavarz, M. (2009). Canadian Household Demand For Food Away From Home, Yüksek Lisans Tezi, University Of Alberta, Department Of Rural Economy.
  • Liu, H. (2013). Food Away From Home Consumption İn Urban China: Household Composition And Dining Location Effects, Yüksek Lisans Tezi, North Dakota State University, Agribusiness And Applied Economics.
  • Liu, M. (2011). Food Expenditures Away From Home By Type Of Meal And By Facility, Yüksek Lisans Tezi, The University Of Tennessee Knoxville, Agricultural Economics.
  • Mankiw, N.G. , (Çeviri Editörü Çolak, Ö. F.) (2006). Makroekonomi, Ankara: Efil Yayınevi.
  • Oluç, İ. (2020). Küreselleşmenin Türkiye’de Hanehalkı Tüketim Harcamalarına Etkilerinin Analizi, Doktora Tezi, Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Isparta.
  • Onurlubaş, E., Doğan, H. G. ve Gürler, A. Z. (2015). "Türkiye'de Ev Dışı Gıda Tüketiminin Durumu ve Tüketici Eğilimleri'', Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 8(38), ss. 917-924.
  • Pangaribowo E. H. and Tsegai D. 2011. Food Demand Analysis of Indonesian Households with Particular Attention to the Poorest, ZEF-Discussion Papers on Development Policy No. 151
  • Sağlıker M. (2010). Tüketicilerin Tüketime Hazır Gıda Ürünlerinde Etkili Faktörler: Adana İli Örneği, Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Adana.
  • Sarıkaya, N. ve Korkmaz, N. (2012). "Kültürel Farklılıkların Dondurulmuş Gıda Tüketim Kalıplarına Etkisi: Polonya-Türkiye Karşılaştırması'', Tüketici ve Tüketim Araştırmaları Dergisi, 4(1), ss. 47-79.
  • Taşdöken, Ö. (2022). Davranışsal Makro Ekonomi Çerçevesinde Hanehalkının Tüketim Harcamaları ile Borçlanma Tercihi Arasındaki Etkileşiminin Analizi, Doktora Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İzmir.
  • Tekelioğlu, Y. ve Demirer, R. (2008). Küreselleşme Sürecinde, Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretlerin Geleceği, İgeme’den Bakış Dergisi, Sayı 36, 87-102.
  • Tosun, Ö. O. ve Hatırlı, S. A. (2009). "Tüketicilerin Kırmızı Et Satın Alım Yerleri Tercihlerinin Analizi: Antalya İli Örneği'' Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 14(2), ss.433-445.
  • Yazırlı, N. (2015). Ev Dışı Gıda Tüketimini Etkileyen Faktörler: Nazilli Örneği, Yüksek Lisans Tezi, Niğde Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Niğde.
  • Yükseler, Z. (2014). Türkiye’de Tüketim Harcamalarının Yapısı ve Gıda Harcamaları (AB Ülkeleri İle Karşılaştırma). https://www.researchgate.net/publication/267623266_Turkiye'de_Tuketim_Harcamalarinin_Yapisi_ve_Gida_Harcamalari_AB_Ulkeleri_Ile_Karsilastirma, (Erişim tarihi: 09 Haziran 2023).
Toplam 29 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Bölgesel Ekonomi
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Hasan Kebapçı 0000-0001-9147-5164

Selim Adem Hatırlı 0000-0001-9632-3071

Yayımlanma Tarihi 30 Aralık 2023
Gönderilme Tarihi 31 Ekim 2023
Kabul Tarihi 30 Aralık 2023
Yayımlandığı Sayı Yıl 2023 Cilt: 5 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Kebapçı, H., & Hatırlı, S. A. (2023). HANEHALKI EV YAPIMI GIDA TÜKETİMİ: ISPARTA ÖRNEĞİ. Oğuzhan Sosyal Bilimler Dergisi, 5(2), 143-159. https://doi.org/10.55580/oguzhan.1383971