Derleme
BibTex RIS Kaynak Göster

Diyet Lifleri: Tanımı, Türleri ve Gıda Endüstrisinde Kullanımları

Yıl 2024, Cilt: 7 Sayı: 2, 924 - 952, 11.03.2024
https://doi.org/10.47495/okufbed.1277961

Öz

Diyet lifi, sindirim enzimlerine dirençli olan ve esas olarak tahıllarda, meyvelerde ve sebzelerde bulunan bir gıda bileşenleri grubudur. İnsan sindirim sistemi içinde ince bağırsakta sindirilemeyen fakat kolonda kısmen sindirilebilen diyet lifi, suda çözünen ve suda çözünmeyen olmak üzere iki grupta incelenir. Diyet lif tüketiminin insan sağlığı açısından oldukça önemli etkileri vardır. Bu nedenle tüketiminin teşvik edilmesi ve çeşitli gıda ürünlerine fonksiyonel özellikler kazandırma amacıyla katkı maddesi olarak eklenmesi yaygınlaşmaya başlamıştır. Gıda endüstrisinde özellikle et, süt ve unlu mamullerin üretimlerinde kullanılmaktadırlar.
Bu çalışmada, diyet lifleri tanımlanmış, türleri belirtilmiş ve gıda ürünlerinde diyet lifi kullanımına dair bazı bilimsel çalışmalar özetlenerek derlenmiştir.

Kaynakça

  • Abul-Fadl MM. Nutritional and chemical evaluation of white cauliflower by-products flour and the effect of its addition on beef sausage quality. Journal of Applied Sciences Research 2012; 8(2): 693-704.
  • Ajila C., Leelavathi K., Rao P. Improvement of dietary fiber content and antioxidant properties in soft dough biscuits with the incorporation of mango peel powder. Journal of Cereal Science 2008; 48(2): 319-326. https://doi.org/10.1016/j.jcs.2007.10.001
  • Alimentarius C. Guidelines on nutrition labelling CAC/GL 2-1985 as last amended 2010. Joint FAO/WHO Food Standards Programme, Secretariat of the Codex Alimentarius Commission 2010; FAO, Rome.
  • Andoh A., Nishida A., Takahashi K., Inatomi O., Imaeda H., Bamba S., Kobayashi T. Comparison of the gut microbial community between obese and lean peoples using 16S gene sequencing in a Japanese population. Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition 2016; 59(1): 65-70. https://doi.org/10.3164/jcbn.15-152
  • Anonim http://turkomp.gov.tr/component_result-lif-toplam-diyet-11. 2018. Erişim: 20.08.2023

Dietary Fibers: Definition, Types and Uses in the Food Industry

Yıl 2024, Cilt: 7 Sayı: 2, 924 - 952, 11.03.2024
https://doi.org/10.47495/okufbed.1277961

Öz

Dietary fiber is a group of food components resistant to digestive enzymes and found mainly in cereals, fruits, and vegetables. In the human digestive system, dietary fiber, which cannot be digested in the small intestine but can be partially digested in the colon, is divided into two groups: water-soluble and water-insoluble. Dietary fiber consumption has very important effects on human health. For this reason, it has become widespread to encourage its consumption and add it as an additive to various food products to provide functional properties. In the food industry, they are primarily used in the production of meat, dairy, and bakery products.
In this study, dietary fibers were defined, their types were specified and some scientific studies on the use of dietary fibers in food products were summarized and compiled.

Kaynakça

  • Abul-Fadl MM. Nutritional and chemical evaluation of white cauliflower by-products flour and the effect of its addition on beef sausage quality. Journal of Applied Sciences Research 2012; 8(2): 693-704.
  • Ajila C., Leelavathi K., Rao P. Improvement of dietary fiber content and antioxidant properties in soft dough biscuits with the incorporation of mango peel powder. Journal of Cereal Science 2008; 48(2): 319-326. https://doi.org/10.1016/j.jcs.2007.10.001
  • Alimentarius C. Guidelines on nutrition labelling CAC/GL 2-1985 as last amended 2010. Joint FAO/WHO Food Standards Programme, Secretariat of the Codex Alimentarius Commission 2010; FAO, Rome.
  • Andoh A., Nishida A., Takahashi K., Inatomi O., Imaeda H., Bamba S., Kobayashi T. Comparison of the gut microbial community between obese and lean peoples using 16S gene sequencing in a Japanese population. Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition 2016; 59(1): 65-70. https://doi.org/10.3164/jcbn.15-152
  • Anonim http://turkomp.gov.tr/component_result-lif-toplam-diyet-11. 2018. Erişim: 20.08.2023
Toplam 5 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Gıda Mühendisliği
Bölüm Derlemeler (REVIEWS)
Yazarlar

Mahir Serdar Yılmaz 0000-0003-3748-0389

Yayımlanma Tarihi 11 Mart 2024
Gönderilme Tarihi 5 Nisan 2023
Kabul Tarihi 10 Ekim 2023
Yayımlandığı Sayı Yıl 2024 Cilt: 7 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Yılmaz, M. S. (2024). Diyet Lifleri: Tanımı, Türleri ve Gıda Endüstrisinde Kullanımları. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 7(2), 924-952. https://doi.org/10.47495/okufbed.1277961
AMA Yılmaz MS. Diyet Lifleri: Tanımı, Türleri ve Gıda Endüstrisinde Kullanımları. OKÜ Fen Bil. Ens. Dergisi ((OKU Journal of Nat. & App. Sci). Mart 2024;7(2):924-952. doi:10.47495/okufbed.1277961
Chicago Yılmaz, Mahir Serdar. “Diyet Lifleri: Tanımı, Türleri Ve Gıda Endüstrisinde Kullanımları”. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 7, sy. 2 (Mart 2024): 924-52. https://doi.org/10.47495/okufbed.1277961.
EndNote Yılmaz MS (01 Mart 2024) Diyet Lifleri: Tanımı, Türleri ve Gıda Endüstrisinde Kullanımları. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 7 2 924–952.
IEEE M. S. Yılmaz, “Diyet Lifleri: Tanımı, Türleri ve Gıda Endüstrisinde Kullanımları”, OKÜ Fen Bil. Ens. Dergisi ((OKU Journal of Nat. & App. Sci), c. 7, sy. 2, ss. 924–952, 2024, doi: 10.47495/okufbed.1277961.
ISNAD Yılmaz, Mahir Serdar. “Diyet Lifleri: Tanımı, Türleri Ve Gıda Endüstrisinde Kullanımları”. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 7/2 (Mart 2024), 924-952. https://doi.org/10.47495/okufbed.1277961.
JAMA Yılmaz MS. Diyet Lifleri: Tanımı, Türleri ve Gıda Endüstrisinde Kullanımları. OKÜ Fen Bil. Ens. Dergisi ((OKU Journal of Nat. & App. Sci). 2024;7:924–952.
MLA Yılmaz, Mahir Serdar. “Diyet Lifleri: Tanımı, Türleri Ve Gıda Endüstrisinde Kullanımları”. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, c. 7, sy. 2, 2024, ss. 924-52, doi:10.47495/okufbed.1277961.
Vancouver Yılmaz MS. Diyet Lifleri: Tanımı, Türleri ve Gıda Endüstrisinde Kullanımları. OKÜ Fen Bil. Ens. Dergisi ((OKU Journal of Nat. & App. Sci). 2024;7(2):924-52.

23487




196541947019414  

1943319434 19435194361960219721 19784  2123822610 23877

* Uluslararası Hakemli Dergi (International Peer Reviewed Journal)

* Yazar/yazarlardan hiçbir şekilde MAKALE BASIM ÜCRETİ vb. şeyler istenmemektedir (Free submission and publication).

* Yılda Ocak, Mart, Haziran, Eylül ve Aralık'ta olmak üzere 5 sayı yayınlanmaktadır (Published 5 times a year)

* Dergide, Türkçe ve İngilizce makaleler basılmaktadır.

*Dergi açık erişimli bir dergidir.

Creative Commons License

Bu web sitesi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.