Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

GASTRONOMİ ŞEHRİ PAYDAŞLARININ ŞARAP TURİZMİNE YÖNELİK BAKIŞ AÇILARI - HATAY ÖRNEĞİ

Yıl 2022, Sayı: 50, 179 - 194, 20.04.2022
https://doi.org/10.30794/pausbed.979099

Öz

Gastronomi turizmi kapsamında değerlendirilen şarap turizmi hitap ettiği kitle sebebiyle ülkeler için önemli bir turizm çeşidi olarak görülmektedir. Tarih boyunca Hatay, kültür, inanç ve gastronomi açılarından dikkat çeken bir şehir olmuştur. 2017 yılında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı kapsamında gastronomi şehri seçilen Hatay’da şarap üretimi de yapılmaktadır.
Bu çalışma ile gastronomi şehri paydaşlarının şarap turizmine yönelik bakış açılarını belirlemek amaçlanmıştır. Araştırma bölgesi Hatay ili seçilmiştir. Bu anlamda Hatay’da bulunan paydaşlarla mülakat tekniği kullanılarak görüşülmüştür. Görüşülen paydaşlar; seyahat acentaları, kamu görevlileri, oteller, turist rehberleri, üreticiler ve sivil toplum kuruluşudur. Görüşmeler 26 katılımcı ile yüz yüze gerçekleştirilmiştir. Katılımcılara ortak olarak 4 soru sorulmuştur. 9 soru ise paydaşların niteliğine göre sorulmuştur. Katılımcılara ortak sorulan 4 soruya içerik analizi tekniği uygulanmıştır. Diğer 9 soruya ise betimsel analiz tekniği tercih edilmiştir. Araştırma sonucunda şarap turizmine yönelik tanıtım eksikliği, altyapı yetersizliği, pazarlama faaliyetleri eksiklikleri olduğu ortak görüş olarak ortaya çıkmıştır. Çalışmanın sonuçlarından bir tanesi de Hatay’ın gastronomi yönünden zengin mutfağıyla şarabın birlikte pazarlanabileceğini belirtilmiştir.

Kaynakça

  • Referans 1 Dr. Öğr. Üyesi Muhammet Emin Soydaş

GASTRONOMY CITY STAKEHOLDER’S PERSPECTIVES TO WINE TOURISM – CASE OF HATAY

Yıl 2022, Sayı: 50, 179 - 194, 20.04.2022
https://doi.org/10.30794/pausbed.979099

Öz

Wine Tourism is evaluated within the scope of gastronomic tourism and it is seen as an important type of tourism for countries due to its audience. Throughout history, Hatay has been a remarkable city in terms of culture, belief and gastronomy. Hatay was selected as a gastronomy city within the scope of UNESCO Creative Cities Network in 2017 and wine production is also carried out in Hatay.

This study aims to reveal the perspectives of gastronomy city stakeholders towards wine tourism. Hatay province was chosen as the research region. In this sense, the stakeholders in Hatay were interviewed using the interview technique. Stakeholders interviewed; Travel Agencies, Public Officials, Hotels, Tourist Guides, Producers and Civil Society Organization. The interviewers were conducted face to face with 26 participants. In the study, descriptive analysis technique and content analysis technique were used among the qualitative analysis methods. Stakeholders were asked 4 questions in common. 9 questions were asked according to the quality of the stakeholders. Content analysis technique was applied to 4 common questions asked to the participants. Descriptive analysis technique was preferred to the other 9 questions. As a result of the research, it was revealed that there is a lack of publicity, infrastructure and marketing activities for wine tourism. One of the results of the study is stated that wine can be marketed together with the cuisine of Hatay rich in gastronomy.

Kaynakça

  • Referans 1 Dr. Öğr. Üyesi Muhammet Emin Soydaş
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Turizm (Diğer)
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Mehmet Gürler 0000-0003-4622-3165

Muhammet Emin Soydaş 0000-0002-3584-7303

Erken Görünüm Tarihi 15 Mayıs 2022
Yayımlanma Tarihi 20 Nisan 2022
Kabul Tarihi 22 Kasım 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2022 Sayı: 50

Kaynak Göster

APA Gürler, M., & Soydaş, M. E. (2022). GASTRONOMİ ŞEHRİ PAYDAŞLARININ ŞARAP TURİZMİNE YÖNELİK BAKIŞ AÇILARI - HATAY ÖRNEĞİ. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi(50), 179-194. https://doi.org/10.30794/pausbed.979099
AMA Gürler M, Soydaş ME. GASTRONOMİ ŞEHRİ PAYDAŞLARININ ŞARAP TURİZMİNE YÖNELİK BAKIŞ AÇILARI - HATAY ÖRNEĞİ. PAUSBED. Nisan 2022;(50):179-194. doi:10.30794/pausbed.979099
Chicago Gürler, Mehmet, ve Muhammet Emin Soydaş. “GASTRONOMİ ŞEHRİ PAYDAŞLARININ ŞARAP TURİZMİNE YÖNELİK BAKIŞ AÇILARI - HATAY ÖRNEĞİ”. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, sy. 50 (Nisan 2022): 179-94. https://doi.org/10.30794/pausbed.979099.
EndNote Gürler M, Soydaş ME (01 Nisan 2022) GASTRONOMİ ŞEHRİ PAYDAŞLARININ ŞARAP TURİZMİNE YÖNELİK BAKIŞ AÇILARI - HATAY ÖRNEĞİ. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 50 179–194.
IEEE M. Gürler ve M. E. Soydaş, “GASTRONOMİ ŞEHRİ PAYDAŞLARININ ŞARAP TURİZMİNE YÖNELİK BAKIŞ AÇILARI - HATAY ÖRNEĞİ”, PAUSBED, sy. 50, ss. 179–194, Nisan 2022, doi: 10.30794/pausbed.979099.
ISNAD Gürler, Mehmet - Soydaş, Muhammet Emin. “GASTRONOMİ ŞEHRİ PAYDAŞLARININ ŞARAP TURİZMİNE YÖNELİK BAKIŞ AÇILARI - HATAY ÖRNEĞİ”. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 50 (Nisan 2022), 179-194. https://doi.org/10.30794/pausbed.979099.
JAMA Gürler M, Soydaş ME. GASTRONOMİ ŞEHRİ PAYDAŞLARININ ŞARAP TURİZMİNE YÖNELİK BAKIŞ AÇILARI - HATAY ÖRNEĞİ. PAUSBED. 2022;:179–194.
MLA Gürler, Mehmet ve Muhammet Emin Soydaş. “GASTRONOMİ ŞEHRİ PAYDAŞLARININ ŞARAP TURİZMİNE YÖNELİK BAKIŞ AÇILARI - HATAY ÖRNEĞİ”. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, sy. 50, 2022, ss. 179-94, doi:10.30794/pausbed.979099.
Vancouver Gürler M, Soydaş ME. GASTRONOMİ ŞEHRİ PAYDAŞLARININ ŞARAP TURİZMİNE YÖNELİK BAKIŞ AÇILARI - HATAY ÖRNEĞİ. PAUSBED. 2022(50):179-94.